Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Κονσέρβα ή ξηρά τροφή; (για σκύλους)

Κονσέρβα ή ξηρά τροφή; (για σκύλους)
  • Είμαστε ότι τρώμε.

Η καλή υγεία και η μακροζωία σχετίζονται άμεσα με την σωστή και καλής ποιότητας διατροφή. Ο κάθε ιδιοκτήτης, με τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει, προσπαθεί να ταΐσει το σκύλο του με την καλύτερη και πιο ωφέλιμη τροφή. Ακόμη και η επιλογή ανάμεσα στις κονσερβοποιημένες και ξηρές τροφές είναι δύσκολη με ισχυρές υποστηρικτές σε κάθε πλευρά, χάρη στη μεγάλη ποικιλία γεύσεων, τιμών και επιπρόσθετων συστατικών. Φυσικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ο οποίος θα κάνει τη σωστή επιλογή σύμφωνα με τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας.

Πώς μπορείτε να συγκρίνετε τα κονσερβοποιημένα με τα ξηρά τρόφιμα:

1. Ευκολία και οικονομία

Όταν πρόκειται για ευκολία και προσιτό κόστος, η ξηρά τροφή υπερτερεί έναντι της κονσερβοποιημένης. Η ξηρά τροφή είναι λιγότερο βρώμικη, πιο εύκολο να μετρηθεί, είναι φθηνότερη ανά κιλό και δίνει περισσότερη ενέργεια στο σκύλο σας από ό, τι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει επειδή, η ξηρά τροφή περιέχει συνήθως περίπου 10% νερό, σε σύγκριση με τις κονσερβοποιημένες μερίδες που έχουν περίπου 75% νερό και γι΄ αυτό για να καλύψει ο σκύλος σας τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Για ένα μικρό σκυλί η κονσερβοποιημένη τροφή είναι αρκετή, αλλά σε ένα μεγάλο σκυλί δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και την ενέργεια του. Ας μην αναφέρουμε το μεγάλο κόστος και τον όγκο κουτιών. Για τα μεγαλύτερα σκυλιά, μια διατροφή που αποτελείται, κυρίως ή αποκλειστικά, από ξηρά τροφή είναι η πιο σύνηθες. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η ξηρά τροφή αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία των τροφών για κατοικίδια ζώα.

2. Νοστιμιά

Οι κονσέρβες είναι συχνά πιο εύπεπτες και πιο εύγεστες από ό, τι η ξηρά τροφή παρόλο που οι εταιρείες έχουν ενισχύσει την γεύση των ξηρών τροφών με λίπη, σάλτσες, και άλλες αρωματικές ουσίες. Βέβαια, είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν το απολαυστικό άρωμα και την υφή από μια κονσέρβα.

3. Σιτηρά: η μεγάλη διαμάχη.

Οι ξηρές τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιέχουν υψηλότερα ποσοστά σιτηρών και δημητριακών προϊόντων σε σχέση με τις κονσέρβες. Δημητριακά όπως το καλαμπόκι, το σιτάρι και το ρύζι είναι αναγκαία για την υφή, τις θρεπτικές ουσίες και τη γεύση της τροφής. Κόκκοι από αραποσίτι, σίτο και σόγια μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν μερικώς το κρέας ως πηγή πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους.

Έντονες συζήτησες έχουν γίνει, για το αν οι σπόροι των σιτηρών πρέπει να βρίσκονται στην ξηρά τροφή και αν ανήκουν στη διατροφή ενός σκύλου. Υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά είναι σαρκοφάγα και δεν έχουν καμία ανάγκη από φυτικά προϊόντα στην τροφή αλλά υπάρχουν και οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανιών τροφίμων, που ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά θα πρέπει να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με δημητριακά, καρπούς, ρίζες και άλλες φυτικές ουσίες.

4. Οδοντιατρικά οφέλη
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ξηρά τροφή είναι καλύτερη για τα δόντια από τις κονσέρβες γιατί η κονσέρβα προωθεί τη συσσώρευση πλάκας, ενώ η ξηρά τροφή καθαρίζει τα δόντια κατά το μάσημα. Στην πραγματικότητα αυτό είναι πιο περίπλοκο.

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα αφήνουν ένα κολλώδες υπόλειμμα (πλάκα), το οποίο τελικά, σκληραίνει προκαλώντας συσσώρευση πέτρας. Αλλά και η ξηρά τροφή μπορεί να δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα. Αρκετές επιστημονικές μελέτες στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα έδειξαν ότι τα σκυλιά που τρέφονταν με ξηρά τροφή δεν έχουν καλύτερη υγεία των δοντιών από εκείνα που τρώνε ένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Αυτά μπορεί να μην είναι καλά νέα για όσους εμάς που θέλουν μια εύκολη λύση για μαργαριταρένια και γερά δόντια στο σκύλο του. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικές τροφές σχεδιασμένες να απομακρύνουν την πλάκα καθώς τις μασάει ο σκύλος σας.

Σε κάθε περίπτωση, η οδοντιατρική φροντίδα είναι σημαντική για την υγεία του σκύλου σας και βασίζεται σε μια υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την τακτική φροντίδα στο σπίτι και την επαγγελματική περιποίηση από τον κτηνίατρό σας.


Ξηρά τροφή
Υπέρ
Κατά
  Ευκολία αποθήκευσης και τροφοδοσίας    
Μειωμένη γευστικότητα
Περισσότερη ενέργεια
 Συχνά περιέχουν περισσότερα
δημητριακά        
Χαμηλότερο κόστος
Πιο πιθανό να περιέχουν συντηρητικά
Πιθανές οδοντιατρικές παροχές



Κονσερβοποιημένη τροφή
Υπέρ
Κατά
Αυξημένη γευστικότητα
Συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους  
Συχνά περιέχουν περισσότερες    
πρωτεΐνες και λίπος
Φθορά στα δόντια
Είναι πιο εύκολο να φαγωθεί
Μεγαλύτερο κόστος