Κουνελάκια - Το αγαπημένο μου κατοικίδιο !!!

Κουνέλι κατοικίδιο


Τα κουνέλια γίνονται υπέροχα κατοικίδια. Είναι αξιαγάπητα και έχουν προσωπικότητα. Πριν πάρετε όμως την απόφαση να πάρετε ένα κουνελάκι για κατοικίδιο στο σπίτι σας ή για το παιδί σας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά κάποια πράγματα υπ'όψιν σας.
  • ΕΞΟΔΑ:

Τα κουνέλια είναι πολυέξοδα. Αυτό σημαίνει ότι όταν αποφασίσετε να πάρετε ένα κουνέλι, αυτομάτως πρσθέτετε επιπλέον έξοδα στον μηνιαίο προυπολογισμός σας. Προκαταβολικά θα δώσετε αρκετά χρήματα για την αγορά του, το κλουβί του, τα απαραίτητα αξεσουάρ (πιάτο, ποτίστρα, γωνιακή τουαλέτα, θήκη για χόρτο, παιχνίδια), ξηρά τροφή, υπόστρωμμα και χόρτο. Επιπλέον θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε οικονομικά κάθε μήνα για τις τροφές του, το χόρτο του και το υπόστρωμμα του καθώς και για επισκέψεις σε γιατρούς/ θεραπείες όταν χρειαστεί.
Επίσης τα κουνέλια ζούν έως και 10 χρόνια. Είστε έτοιμοι για μια τόση μεγάλη δέσμευση;
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ:

Πρέπει να έχετε χώρο για ένα ευρύχωρο κλουβί για το κουνέλι (βλ. κατάλληλο κλουβί) και χώρο ασφαλές (καλώδια, χαλιά κλπ) για να βγαίνει το κουνέλι σας καθημερινά και να παίζει.Τα κουνέλια είναι πολύ κοινωνικά ζώα. Η τοποθεσία του κλουβιού του και ο χώρος που θα το βγάζετε για να παίζει μέσα στο σπίτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν πρέπει να είναι απομονωμένο από την οικογένεια και πρέπει να συναναστρέφονται καθημερινά μαζί μας, να βγαίνουν από το κλουβί τους τουλάχιστον 3 ώρες καθημερινά για άσκηση και δραστηριότητες.
Λόγω του ότι είναι πολύ κοινωνικά ζώα, ένα μοναχικό κουνέλι είναι πιθανό να γίνει βαριεστημένο, καταθλιπτικό ή υπερενεργητικό και καταστρεπτικό.

  • ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ:
Ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τα κουνέλια ως τα καλύτερα κατοικίδια ζώα, πολλοί δεν γνωρίζουν αρκετά για αυτά, ούτε καταννοούν τη συμπεριφορά τους. Ενώ οι περισσότεροι από μας εξοικειώνονται αμέσως με τα σκυλιά και τις γάτες, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των κουνελιών και των άλλων κοινών κατοικίδιων ζώων. Και τα σκυλιά και οι γάτες είναι από τη φύση τους αρπακτικά ζώα. Τα κουνέλια, από την άλλη είναι θηράματα. Ακόμα κι αν δεν ζουν στη φύση όπου ο κίνδυνος να φαγωθούν είναι πάντα παρών, παραμένουν πολύ ενστικτώδη ζώα και παρουσιάζουν πολλές συμπεριφορές που μπορεί να μας φανούν παράξενες μέχρι να καταλάβουμε την βάση τους και τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε.

Σε αντίθεση με την κοινή άποψη,  στα κουνέλια δεν αρέσουν ιδιαίτερα οι αγκαλιές. Τα περισσότερα, δεν επιθυμούν να τα κρατούν και να τα σηκώνουν. Για ένα κουνέλι που ζει στη φύση, το να το σηκώσεις και να το πάρεις αγκαλιά, σημαίνει ότι πρόκειται να γίνει το γεύμα κάποιου, οπότε για τα περισσότερα κουνέλια αυτό είναι τρομακτικό και θα πρέπει να το αποφεύγουμε. Παρ'όλα αυτά, είναι πολύ κοινωνικά ζώα που απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφικότητα όταν αυτή βέβαια τους δίνεται με τους δικούς τους όρους. Αυτό σημαίνει να καθόμαστε στο πάτωμα για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να τα χαϊδέψουμε ή να τα αφήνουμε μόνα τους να ανέβουν στον καναπέ και να κάτσουν δίπλα μας.

  • ΤΑΞΙΔΙ/ΔΙΑΚΟΠΕΣ:

Τα κουνέλια στρεσάρονται πολύ όταν ταξιδεύουν ή βρίσκονται σε άγνωστο περιβάλλον γιαυτό θα ήταν καλύτερα να το αφήνετε σπίτι στον χώρο του να το προσέχει κάποιος δικός σας κατά την διάρκεια των διακοπών σας ή όταν λείπετε για αρκετές μέρες.  Άν λείπετε συχνά από το σπίτι και δεν έχετε κάποιον να σας το προσέχει στις διακοπές σας, τότε ένα κουνέλι για κατοικίδιο δεν είναι για εσάς.
  • ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στα περισσότερα κουνέλια αρέσει να σκάβουν και να ροκανίζουν. Σε αντίθεση από τα δικά μας δόντια, των σκυλιών και των γατιών, τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν συνεχώς, έτσι το ροκάνισμα είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθούν τα δόντια τους σε σωστό μήκος. Αυτο σημαίνει ότι γίνονται καταστρεπτικά, κάνοντας πολλές ζημιές στο σπίτι, ειδικά κατά την διάρκεια της εφηβείας ή αν βαριούνται. Aκόμα κι αν προστατευτούν οι ευπαθείς επιφάνειες στο σπίτι (πρίζες, καλώδια, έπιπλα, κουφώματα, χαλιά κλπ.), κάποιες μικρής έκτασης ζημιές (μοκέτες και χαλιά, κουρτίνες, έπιπλα κλπ.) είναι αναμενόμενες.
Για να τα αποτρέψουμε λοιπόν από το να καταστρέψουν το σπίτι μας, πρέπει να τους παρέχουμε τα κατάλληλα αντικείμενα για να μασούν όπως κλαδιά μηλιάς, μη επεξεργασμένα καλάθια ιτιάς γεμάτα με χόρτο, χάρτινα κουτιά, ή ασφαλή παιχνίδια για κουνέλια.
Το σκάψιμο είναι επίσης μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα για πολλά κουνέλια. Η παροχή κουτιών γάτας (που γεμίζουν με χόρτο, πεπιεσμένους κόκκους ή άλλο υλικό για υπόστρωμμα) ή τούνελ χαρτονιού μπορούν να αποτρέψουν το κουνέλι σας από το σκάψιμο και το ροκάνισμα του νέου σας χαλιού.

  • ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Τα κουνέλια ζούν έως και 10 χρόνια. Είναι μια μακροχρόνια δέσμευση και πολυέξοδη. Όταν λοιπόν αποφασίσετε να πάρετε κουνελάκι για το παιδί σας θα πρέπει ουσιαστικά να έχετε σκεφτεί και προετοιμαστεί να αναλάβετε εσείς την φροντίδα του, καθώς ένα παιδί χάνει γρήγορα το ενδιαφέρον του, ξεχνά και δεν είναι απόλυτα υπεύθυνο για να αναλάβει την φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου.
Όταν λοιπόν τα παιδιά βαρεθούν ή τελειώσουν το σχολείο και φύγουν για σπουδές ή δουλεύουν, θα πρέπει εσείς να αναλάβετε την πλήρη φροντίδα του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Πριν λοιπόν πάρετε ένα κουνέλι για κατοικίδιο, κάντε πρώτα την έρευνα σας. Έυκολα μπορεί να ενθουσιαστείτε με την ιδέα να έχετε ένα χνουδωτό κουνελάκι στο σπίτι σας είναι πολύ σημαντικό όμως πρώτα να ενημερωθείτε για την σωστή φροντίδα του, τις απαιτήσεις, την ευθύνη που έχει και την καθημερινή φροντίδα και μακροχρόνια δέσμευση, πριν αποφασίσετε να το πάρετε.
Κάθε χρόνο, χιλιάδες κατοικίδια κουνέλια πεθαίνουν, εγκαταλείπονται ή παραδίδονται σε καταφύγια ή καταστήματα ζώων επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν γνώριζαν τις ανάγκες τους, δεν ήταν άλλο πρόθυμοι να αφιερώσουν χρόνο για την φροντίδα τους ή δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Φροντίδα

 Ώς ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου κουνελιού, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε βασικές πληροφορίες για την σωστή στέγαση, χειρισμό και φροντίδα του κουνελιού σας.Τα παρακάτω άρθρα θα σας βοηθήσουν πως να παρέχετε την καλύτερη φροντίδα στο κουνέλι σας.

Εκπαίδευση τουαλέτας



Τα κουνέλια μπορούν να μάθουν να πηγαίνουν τουαλέτα σε κουτί γάτας και να μη λερώνουν το κλουβί τους ή το σπίτι σας. Τα περισσότερα μαθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες, άλλα σε μερικές εβδομάδες ή και περισσότερο. 
Μην αποθαρρύνεστε όμως, με την επιμονή θα δικαιωθείτε.


Eπίμονο κουνέλι
Τα κουνέλια είναι πλάσματα που αποκτούν συνήθειες.  Σε ένα επίμονο κουνέλι, μερικές εβδομάδες εκπαίδευσης μπορεί να είναι πάρα πολύ λίγες για να μάθει και θα χρειαστεί να συνεχίσετε να το εκπαιδεύετε πολύ περισσότερο. Μπορεί ένα κουνέλι να μάθει να χρησιμοποιεί το κουτί τουαλέτας μέσα σε μια εβδομάδα, σε άλλο κουνέλι μπορεί να κρατήσει εβδομάδες και πάλι καμιά φορά να γυρνάει στις παλιές συνήθειες, γι'αυτό να πρέπει να το παρακολουθούμε στην αρχή.  
Μόνο μερικές ημέρες χρειάζεται για να γυρίσει στις κακές του συνήθειες ένα κουνέλι και αυτό μπορεί να σημαίνει αρκετές εβδομάδες επανεκπαίδευσης. 


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


ΒΗΜΑ 1ο

Σε ένα κουτί τουαλέτας για γάτες βάζουμε:
Υπόστρωμμα:
Ένα πολύ καλό υλικό είναι οι πεπιεσμένοι κόκκοι ξύλου. Είναι ασφαλές, απορροφά 3 φορές το βάρος του και ελέγχει τις οσμές. Μην χρησιμοποιείτε ροκανίδια από κέδρο ή πεύκο γιατί είναι επικίνδυνα για τα κουνέλια. Δεν έχει μεγάλη απορροφητικότητα και πρέπει να καθαρίζεται κάθε μέρα (οι αναθημιάσεις από την αμμωνία προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα στα κουνέλια). Επίσης και το ειδικό πεπιεσμένο χαρτί για κουνέλια είναι μια πολύ καλή επιλογή.
  Χόρτο:
Βάλτε λίγο χόρτο σε μια μεριά, για να παροτρύνετε το κουνέλι σας να μπαίνει μέσα και καθώς θα τρώει, θα πηγαίνει τουαλέτα αφήνοντας την μυρωδιά του.
Περιττώματα:
Τοποθετείστε μερικά μέσα στο κουτί όπως κι ένα κομματάκι χαρτί μουσκεμένο με τα ούρα του για να έχει συνέχεια την μυρωδιά του.


ΒΗΜΑ 2ο
 Σε μικρό χώρο:
Εάν του δώσετε από την αρχή πάρα πολύ ελευθερία (σε όλο το σπίτι), η εκπαίδευση δεν θα έχει αποτέλεσμα. Αφήνουμε πρώτα το κουνέλι ελεύθερο στο δωμάτιο που είναι το κλουβί του. Τοποθετούμε το κουτί πάνω στο σημείο όπου έχει αποφασίσει να πηγαίνει τουαλέτα μόνο του (μέσα στο κλουβί). Έτσι το σημείο θα είναι καλυμμένο και θα αναγκάζεται να μπαίνει μέσα στο κουτί.  Άν δεν χρησιμοποιεί το κουτί ή πηγαίνει και σε άλλο σημείο πέραν του κουτιού που δεν επιθυμούμε, μπορούμε να βάλουμε κι εκεί ένα κουτί ή θα πρέπει να το σφουγγαρίσουμε καλά για να φύγει η μυρωδιά και να το παρακολουθούμε.
Μόλις καταλάβουμε ότι ετοιμάζεται να ουρήσει ή να κάνει κακά (ανασηκώνουν την ουρά τους), αναφωνάζουμε ΜΗΗΗ!! το παίρνουμε αμέσως και το βάζουμε στο κουτί γάτας ή στην γωνία που έχει επιλέξει μέσα στο κλουβί (πρίν προλάβει να τα κάνει), χαιδεύοντας το και λέγοντας του "καλό κουνελάκι!!", δείχνοντας του έτσι ότι εκεί πρέπει να πηγαίνει κι ας φύγει αμέσως (δεν κλείνουμε το κλουβί). Θα χρειαστεί να το επαναλάβουμε πάρα πολλές φορές και να το παρακολουθούμε στενά μέχρι να το μάθει από μόνο του.
Μη του φωνάξετε, μη το πιέζετε να μείνει στο κουτί, μη το κλείνετε και πάντα να το χαιδεύετε γιατί θα το πάρει σα τιμωρία και δεν θα μάθει ποτέ. Αυτός είναι και ο λόγος που βάζουμε το χόρτο για να νιώθει ευχάριστα μέσα στο κουτί.
Λιχουδιές δεν δίνουμε για επιβράβευση διότι δεν λειτουργεί έτσι στα κουνέλια.

ΒΗΜΑ 3ο
Μόλις μάθει να πηγαίνει τουαλέτα στο κουτί στο συγκεκριμένο δωμάτιο που είναι το κλουβί του, τότε σιγά σιγά το αφήνουμε και σε έναν ακόμη χώρο του σπιτιού και επαναλαμβάνουμε τα ίδια βήματα, μέχρι να εκπαιδευτεί πλήρως σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Αν στον νέο χώρο αρχίζει να μην χρησιμοποιεί την τουαλέτα του και δεν μαθαίνει, επιστρέφουμε πάλι στον προοηγούμενο χώρο και και επαναλαμβάνουμε την εκπαίδευση, πριν προχωρήσουμε πάλι πίσω στον νέο χώρο.
Με λίγη επιμονή και υπομονή, θα μπορείτε να χαίρεστε το κουνελάκι σας χωρίς να λερώνει το σπίτι. Να θυμάστε όμως ότι τα περισσότερα κουνέλια αφήνουν πάντα λίγα κακά μέσα στο κλουβί τους, καθώς έτσι μαρκάρουν την φωλιά τους, κάτι που κάνουν και στην φύση.



Κατάλληλο κλουβί


Ακόμα κι αν το κουνέλι σας είναι εκπαιδευμένο να πηγαίνει τουαλέτα σε συγκεκριμένο μέρος και το σπίτι σας είναι ασφαλές (από καλώδια, φυτά, άλλα ζώα κλπ.) για να κυκλοφορεί ελεύθερο χωρίς επίβλεψη, πάλι χρειάζεστε ένα κλουβί για το κουνέλι σας. Τα κουνέλια πρέπει να έχουν μια ασφαλή περιοχή που να την νιώθουν δική τους και το κλουβί θα λειτουργεί σαν ένα τέτοιο μέρος, όπως η φωλιά τους όπου θα μπορούν εκεί να κρύβονται και να ξεκουράζονται.
Επίσης θα πρέπει να το βγάζουμε από το κλουβί, το λιγότερο 2 ώρες καθημερινά για να τρέξει, και να ασκηθεί.

ΠΡΙΝ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΕΝΑ ΚΛΟΥΒΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΑΣ, ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:


 
1) Πρέπει να είναι αρκετά ψηλό ώστε όταν το κουνέλι σηκώνεται στα δύο πόδια του, τα αυτιά του να μην ακουμπούν στο πάνω μέρος του κλουβιού.
2) Πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 3 φορές το μήκος του κουνελιού και αρκετά φαρδύ ώστε να μπορεί να τεντωθεί πλήρως πρός οποιαδήποτε κατεύθυνση έχοντας κι άλλο χώρο στο κλουβί.
3) Πρέπει να είναι τόσο ευρύχωρο ώστε να χωράει το κουτί της τουαλέτας, ένα πιάτο για την τροφή και το νερό και να μένει και χώρος να κινείται.
4) Πρέπει να έχει μια πόρτα που να ανοίγει πρός τα έξω έτσι ώστε το κουνέλι να μπορεί να μπαινοβγαίνει όποτε θέλει όταν το αφήνετε ελεύθερο. 
5) Να μην έχει συρμάτινο πάτωμα. Tα κουνέλια δεν είναι εξοπλισμένα από τη φύση τους να ζουν πάνω σε συρμάτινο πάτωμα, είναι πολύ σκληρό για τα πόδια τους (οι πατούσες των οποίων δεν διαθέτουν «μαξιλαράκια», όπως οι γάτες κι οι σκύλοι). Aν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί κλουβί με συρμάτινο δάπεδο, πρέπει, οπωσδήποτε, να διαθέτει καποια πλατιά σανίδα ή κάποιο υφασμάτινο δάπεδο (βλ.άνω φώτο) όπου το κουνέλι θα μπορεί να κάθεται και να ξεκουράζεται, αλλιώς θ’ αναγκάζεται να βρίσκεται όλη την ώρα μέσα στο κουτί για τις ανάγκες του αν υπάρχει.

Mπορείτε να βρείτε στην αγορά κλουβιά με πλαστικό δάπεδο που είναι πολύ πιο άνετο ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόσθετο σταθερό δάπεδο. Aπ’ τη στιγμή που το κουνέλι σας έχει στην διάθεσή του κάποιο πλαστικό κουτί για να κάνει τις ανάγκες του, δεν θα έχετε να κάνετε πολύ καθάρισμα του δαπέδου.

Δυστυχώς, πολλά από τα κλουβιά που πωλούνται στα καταστήματα μικρών ζώων δεν καλύπτουν αυτές τις απαιτήσεις. Μπορεί να βρείτε μερικά, αλλά πιθανόν να είναι πολύ ακριβά.

 
Υπάρχει όμως η λύση κατασκευής ενός τέτοιου κλουβιού, είτε φτιάχνοντας το μόνοι μας όπως χρησιμοποιώντας τα ειδικά play pens για μικρά ζώα όπως στην φωτογραφία δεξιά, είτε αναθέτοντας το σε κάποιο τεχνίτη. Με λίγη θέληση και έρευνα, θα ανακαλύψετε ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για κλουβί, βάση των αναγκών σας και τον χώρο που διαθέτετε. Ανεξάρτητα από το ποιά θα επιλέξετε όμως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το κλουβί θα είναι το σπίτι του. Το κουνέλι σύντομα θα μάθει ότι εκεί είναι το μέρος για να πάει να φάει, να πιεί νερό και να πάει τουαλέτα και θα δεχτεί το κλουβί ως τον προσωπικό του χώρο.

Αντιθέτως, εάν το κλουβί είναι φτωχό και πάρα πολύ μικρό, το κουνέλι σας θα το δει ως ένα μέρος περιορισμού, παρά ως μέρος που λέγεται φωλιά.

Ασφαλή Παιχνίδια


 
Τα κουνέλια λατρεύουν να παίζουν με αντικείμενα, να τα ροκανίζουν και να τα πετάνε πέρα δώθε. Τα παιχνίδια λοιπόν είναι πολύ σημαντικά για διάφορους λόγους. Τους παρέχουν ψυχική διέγερση, σωματική άσκηση, δεν βαριούνται με αποτέλεσμα να γίνονται καταθλιπτικά και δίνουν κάτι στο κουνέλι να μασάει, ώστε να μην μασάει τα έπιπλά σας ή άλλα είδη οικιακής χρήσης.
Επίσης πρέπει να ροκανίζουν συνέχεια για να αποτρέπουν έτσι τα μπροστινά δόντια τους (κοπτήρες) από την υπερανάπτυξη και εκτός από το χόρτο, παρέχοντας τους κατάλληλα παιχνίδια για να μασάνε είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δώσετε κάτι στο κουνέλι σας να μασήσει και να απασχοληθεί. 


 
Για να είναι λοιπόν αυτά τα αντικείμενα ασφαλή για το κουνελάκι σας, θα πρέπει να είναι ή ειδικά κατασκευασμένα παιχνίδια για κουνέλια ή αντικείμενα ακατέργαστα (δηλαδή, να μην είναι βαμμένα ή με άλλα φινιρίσματα, χωρίς μελάνια, εκτός με βάση τη σόγια, κλπ) και θα πρέπει επίσης να προσέξετε με ποια από αυτά παίζουν και ποιά τρώνε - δεν θέλετε να καταπίνουν πλαστικά υλικά που είναι επικίνδυνα.
    

  
Παιχνίδια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
  • Τα εσωτερικά χάρτινα ρολά από χαρτί υγείας και ρολό κουζίνας (μπορούμε να τα γεμίσουμε με χόρτο και διάφορα treats)
  • Χαρτοκιβώτια (ακατέργαστα - τα φυσικά)
  • Ειδικά παιχνίδια για κουνέλια
  • Μπαλίτσες με κουδουνάκι μέσα
  • Κλαδάκια μηλιάς
  • Μικρά κομματάκια από ακατέργαστο ξύλο
  • Ακατέργαστα καλάθια (Ιτιάς)
  • Δοσομετρητές μαγειρικής από ανοξείδωτο ατσάλι
  • Ανοξείδωτα κουταλάκια
  • Καπάκια από βάζα (για να τα πιάνουν και να τα πετάνε)
  • Άδειες κονσέρβες (όχι το αιχμηρό καπάκι)
  • Μπαλάκια του γκόλφ
  • Χαρτοσακούλες (φυσικές)
  • Παιχνιδάκια για παπαγάλους
  • Αποξηραμένα κουκουνάρια πεύκου (πλύσιμο με νερό και τα αφήνουμε να ξεραθούν για 4 μηνες)
  • Κουδουνίστρες και μικρά παιχνιδάκια για μωρά (από σκληρό πλαστικό)
  • Μεταλλικά μπωλάκια

 

Επιλογή Υποστρώμματος


 
 Η επιλογή υποστρώμματος γινόταν ανέκαθεν βάση τις προτιμήσεις του καθενός.

Θα πρέπει όμως να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν και το θέμα της υγείας και της ασφάλειας του κουνελιού, πριν επιλέξουμε υπόστρωμμα για το κλουβί ή την τουαλέτα.

  

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΣΤΡΩΜΜΑΤΩΝ





Πώς σηκώνουμε και πιάνουμε το κουνέλι


Τα κουνέλια είναι πολύ ευαίσθητα πλάσματα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα. Αποφεύγετε να σηκώνετε το κουνέλι σας ή να το παίρνετε αγκαλιά.
Άν όμως για κάποιο λόγο πρέπει να το κάνετε, ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε και πως να χειριζόμαστε το κουνέλι μας.


  • Ποτέ μην σηκώνετε το κουνέλι από τα αυτιά ή τα πόδια. Μπορείτε να το πιάνετε από το σβέρκο αλλά μόνο στιγμιαία.
  • Ποτέ μη το σηκώνετε μακριά από εσάς. Σπρώξτε το κουνέλι κοντά σας.
  • Ποτέ μην ρίχνετε το κουνέλι στο πάτωμα. Η σπονδυλική τους στήλη είναι πολύ ευαίσθητη και μπορεί να τραυματιστεί/σπάσει εύκολα.
  • Πάντα να κρατάτε το κουνέλι σας με ασφάλεια, ακόμη και αν παλεύει ή κλωτσάει να φύγει. Μην το αφήνετε να φύγει ανεξέλεγκτα από την αγκαλιά σας.

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

ΌΤΑΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΣΑΣ


Γονατίστε στο πάτωμα. Καθώς το κουνέλι σας πλησιάζει, τοποθετήστε το ένα χέρι κάτω από τα πλευρά του και το άλλο πίσω από τους γοφούς του.



Η φυσική αντίδραση του κουνελιού θα είναι να πηδήξει μακρυά από το χέρι που βρίσκεται πίσω του. Χρησιμοποιήστε το χέρι σας που έχετε στα πλευρά του για να το καθοδηγήσετε να πηδήξει επάνω στα πόδια σας. Όταν το δοκιμάζετε για πρώτη φορά με το κουνέλι σας, μπορείτε να το ελευθερώσετε από αυτό το βήμα αν είναι φρόνιμο για μερικά δευτερόλεπτα. Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια εντολή απελευθέρωσης έτσι ώστε το κουνέλι να μάθει ότι δεν μπορεί να φύγει από τα πόδια σας, μέχρι εσείς να το πείτε.

Μόλις εξοικειωθείτε με τα προηγούμενα βήματα, μπορείτε να συνεχίσετε απ'την κίνηση που χρησιμοποιήσατε για να πάρετε το κουνέλι επάνω στα πόδια σας και να ανυψώσετε το κουνέλι έτσι ώστε και τα τέσσερα πόδια του να είναι ενάντια στα πλευρά και το στομάχι σας. Κρατήστε το ένα χέρι πίσω από τους γοφούς του και τοποθετήστε το άλλο πίσω από τους ώμους του.
 
ΌΤΑΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 



Και πάλι γονατίζουμε, περιμένετε μέχρι το κουνέλι να είναι κοντά στα γόνατά σας αλλά κοιτώντας πρός άλλη κατεύθυνση. Βάζουμε το ένα χέρι κάτω από τα πλευρά του και το άλλο πίσω από τους γοφούς του.


Χρησιμοποιήστε το χέρι κάτω από τα πλευρά του κουνελιού για να το σηκώσετε και με το χέρι πίσω από τους γοφούς του για να υποστηρίξετε το βάρος του. Τοποθετήστε τη σπονδυλική στήλη του κουνελιού κατά μήκος του στήθους σας.


Γενικά, είναι ευκολότερο να σηκώσετε το κουνέλι εάν έχετε ένα δάχτυλο ανάμεσα στα δύο μπροστινά πόδια του και ο αντίχειράς σας σε μια πλευρά του κουνελιού και τα υπόλοιπα τρία δάχτυλά σας από την άλλη πλευρά (δείτε το παράδειγμα στη φώτο).
Αυτή η λαβή μπορεί να είναι χρήσιμη για να κόψετε τα νύχια του, εάν έχετε ένα δεύτερο πρόσωπο να σας βοηθήσει, δεδομένου ότι και τα τέσσερα πόδια του είναι πρός τα έξω και είναι προσιτά στο άλλο άτομο.

ΤΟ ΑΠΡΟΘΥΜΟ ΚΟΥΝΕΛΙ 

 
Όταν έχετε ένα απρόθυμο (ή πολύ έξυπνο) κουνέλι, θα βρεί συχνά τρόπους να ξεφύγει από τα ανωτέρω βήματα, πριν καλά καλά καταφέρετε να το πιάσετε καλά. Ένα τέτοιο κουνέλι, μπορείτε να το πιάσετε απαλά αλλά σφιχτά με το ένα χέρι από το σβέρκο, τοποθετώντας το άλλο χέρι κάτω από τα πλευρά του/στομάχι.

  
Χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια για να στηρίξετε το βάρος του, σηκώστε το κουνέλι από την μεριά του χεριού που βρίσκεται κάτω από τα πλευρά του. Αυτό το χέρι μαζί με το μπράτσο σας, θα υποστηρίζει το σώμα του κουνελιού ενώ το πιάσιμό σας από το σβέρκο του, θα εμποδίσει το κουνέλι από το να πηδήξει  μακριά.

Χτένισμα Γούνας - Κόψιμο νυχιών - Καθαρισμός






Τα κουνέλια είναι πάρα πολύ καθαρά ζώα. Όπως και οι γάτες καθαρίζονται συνέχεια, γλείφωντας τη γούνα τους.


Παρόλα αυτά όμως, χρειάζονται και την δική μας βοήθεια για να νιώθουν και να είναι καθαρά.Τα μάτια τους, τα αυτιά τους, τα δόντια τους, τα νύχια τους και η γούνα τους χρειάζονται συχνά την φροντίδα και προσοχή μας.


ΓΟΥΝΑ


Πρέπει να βουρτσίζετε την γούνα του κουνελιού τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και πιο συχνά τις περιόδους που αλλάζουν τρίχωμα το οποίο συμβαίνει 4 φορές το χρόνο, 2 βαριά και 2 πιο ελαφριά. Το συχνό βούρτσιζμα όταν αλλάζουν τρίχωμα είναι πολύ σημαντικό γιατί σε αντίθεση με τις γάτες, τα κουνέλια δεν έχουν την δυνατότητα να τις αποβάλλουν.


Κάθε τρίχα που καταπίνουν καθώς καλλωπίζονται, περνάει μέσα στο πεπτικό τους σύστημα και το συχνό βούρτσισμα σε συνδυασμό με την λήψη πολλών φυτικών ινών, βοηθούν έτσι το έντερο να μη φράζει από τις περιττές τρίχες. Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούν τις εύκαμπτες βούρτσες με λαστιχένια δοντάκια. Άν όμως έχετε μακρύτριχο κουνέλι, το βούρτσισμα της γούνας τους απαιτεί συγκεκριμένη βούρτσα και τεχνική.




Ποτέ μην κάνετε μπάνιο τα κουνέλια σας.

Τους προκαλεί έντονο στρες το οποίο μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον όπως καρδιακά προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις έχει προκαλέσει και τον θάνατο του κουνελιού. Επίσης το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο στα διάφορα σαπούνια και η γούνα τους στεγνώνει πολύ δύσκολα όσο καλά και αν το σκουπίσουμε, με κίνδυνο να παρουσιάσει διάφορες δερματοπάθειες από την υγρασία ή να κρυολογήσουν. Οποιαδήποτε βρωμιά, φεύγει σταδιακά μόνη της, μέσω του συνεχούς καθαρισμού από το ίδιο το κουνέλι και μέσω της αλλαγής τριχώματος.


Άν όμως πρέπει οπωσδήποτε να το καθαρίσουμε, το κάνουμε ΜΟΝΟ ΤΟΠΙΚΑ, είτε με ένα πανί βρεγμένο με χλιαρό νερό ή με τοπική πλύση στο σημείο που χρειάζεται.


ΚΟΨΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ


Λόγω του ότι τα κουνέλια δεν μπορούν να σκάψουν για να λιμάρουν τα νύχια τους μέσα στο σπίτι ή το διαμέρισμα, τα νύχια τους μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα. Η διατήρηση των νυχιών τους στο σωστό μήκος είναι πολύ σημαντική. Τα μακριά νύχια μπορεί να γυρίσουν μέσα στο πόδι του ή να σκαλώσουν στο χαλί, κάγκελα κλουβιού κλπ, προκαλώντας τον τραυματισμό (σπάσιμου νυχιού ή ολόκληρη την αφαίρεση του) και μεγάλη ταλαιπωρία στο ζώο. Πολλές φορές όταν δεν κόβουμε συχνά τα νύχια και παραμεγαλώνουν πέφτει όλο το βάρος πίσω στις φτέρνες και δημιουργούνται ποδοδερματίτιδες από την τριβή. Για το λόγο αυτό πρέπει να ελέγχουμε και να κόβουμε αρκετά συχνά τα νύχια τους είτε με ένα ειδικό κόπτη νυχιών για ζώα είτε με έναν απλό μεγάλο νυχοκόπτη ποδιών που διαθέτουμε στο σπίτι μας.

Το κόψιμο των νυχιών μπορεί να φαίνεται δύσκολη διαδικασία. Πολλοί ιδιοκτήτες κουνελιών επιλέγουν τον κτηνίατρο τους να την αναλάβει. Οι συχνές όμως επισκέψεις κτηνιάτρων για την κοπή των νυχιών συνεπάγεται σε μια ακριβή διαδικασία. Με λίγη εξάσκηση όμως και υπομονή γίνεται μια εύκολη και γρήγορη διαδικασία.

Είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να κόψετε τα νύχια του κουνελιού σας γρήγορα και αποτελεσματικά όταν περιορίζεται κατάλληλα, όταν κρατάειτο κουνέλι σας κάποιος άλλος σε μία σταθερή και βολική στάση όπως στις φωτογραφίες παρακάτω, ή τυλίγοντας το ελαφρά με μια πετσέτα για να μειώνετε η μετακίνηση του και να απομονώνετε έτσι εσείς, ένα ένα πόδι.



ΣΤΑΣΗ 1                                                ΣΤΑΣΗ 2



 
Όπως τα ανθρώπινα νύχια, έτσι και τα νύχια του κουνελιού έχουν έναν ρόζ σημείο (φλέβα) που κα ταλήγει στη μέση περίπου του νυχιού και η οποία δεν πρέπει να κοπεί. Εξετάστε το νύχι για να εντοπίσετε τη φλέβα. Άν τα νύχια του κουνελιού σας είναι άσπρα, τότε η εντόπιση της γίνεταιεύκολα, αν όμως είναι αρκετά σκούρα, τότε θα χρειαστείτε να βάλετε έναν μικρό φακό πίσω από το νύχι για να την δείτε. Κόβεται το νύχι λίγο πιο έξω από την φλέβα. Η κοπή της φλέβας θα προ καλέσει πόνο στο ζώο, και θα αιμορραγήσει. Έτσι ο στόχος σας είναι να κόψετε το νύχι λίγο πιο έξω από την φλέβα (βλ. διάγραμμα)
         


ΑΥΤΙΑ
Ελέγχουμε τακτικά το εσωτερικό των αυτιών. Πρέπει να είναι καθαρά και ρόζ. Άν διακρίνουμε κίτρινες/καφέ εκκρίσεις ή μαύρα στίγματα στο εσωτερικό, τότε υπάρχουν παράσιτα και πρέπει επειγόντως να το δεί γιατρός.

Η συμπεριφορά και η γλώσσα του σώματος του.

Η συμπεριφορά του κουνελιού σας, σας μπερδεύει; Εδώ είναι μερικές εξηγήσεις για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι προσπαθεί το κουνέλι να σας πει.....
Tα κουνέλια έχουν περίεργους τρόπους επικοινωνίας. Συχνά η γλώσσα του σώματος τους μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα ανάλογα με την κατάσταση. Παραδείγματος χάριν ένα κουνέλι με το κεφάλι του χαμηλωμένο στο έδαφος μπορεί να σημαίνει ότι «Μου αρέσει να με χαϊδεύουν στο κεφάλι» ή μπορεί να σημαίνει «Μη με βλάψεις, είσαι το αφεντικό, παραδίνομαι».

ΑΛΜΑΤΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ



Τα αλματάκια στον αέρα είναι μια έκφραση χαράς από ένα κουνέλι. Το κουνέλι πηδά στον αέρα, στρίβοντας συχνά και τινάζοντας τα πόδια και το κεφάλι του. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν υπολογίζουν καλά το που θα προσγειωθούν σωστά και καταλήγουν στον τοίχο, τα έπιπλα κ.λπ. Αυτά τα αλματάκια χαράς είναι δύσκολο να φωτογραφηθούν λόγω του ότι γίνονται πολύ γρήγορα!

ΠΟΤΕ ΚΟΙΜΑΤΑΙ;

 
Τα κουνέλια συνήθως κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κοιμούνται συχνά με τα μάτια τους ανοικτά κι έτσι είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε κοιμούνται. Εντούτοις μία ένδειξη ότι κοιμούνται είναι ότι έχουν συσπάσεις συχνά και οι μύτες τους σταματούν να κουνιούνται. Άλλα κουνέλια θα κλείσουν τελείως τα μάτια τους και θα σωριαστούν κάτω, σαν να είναι νεκρά. Αυτό μπορεί να σας κάνει να τρομάξετε!

ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΠΙΣΩ ΠΟΔΙΩΝ

Το δυνατό χτύπημα των πίσω ποδιών τους, είναι σήμα κινδύνου. Μερικά κουνέλια χτυπούν το ένα πόδι στο έδαφος, μερικά χτυπούν και τα δύο πίσω πόδια συγχρόνως. Τα κουνέλια δεν κάνουν φωνητικούς ήχους και αυτός είναι ένας τρόπος για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Συνήθως αυτό σημαίνει ότι έχουν ακούσει κάτι περίεργο που θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως απειλή π.χ. μια γάτα έξω από την πόρτα. Μερικές φορές όταν αιφνιδιάζετε τα κουνέλια μπαίνοντας ξαφνικά στο χώρο τους, θα χτυπήσουν τα πόδια τους, εκφράζοντας έτσι την δυσαρέσκεια τους που βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Μπορεί επίσης να είναι μια έκφραση δυσαρέσκειας, παραδείγματος χάριν «Μην με σηκώσετε και μην με αγκαλιάστε πάλι!».

ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΙ




Τα κουνέλια κάθονται στα πίσω πόδια τους για να έχουν μια καλύτερη άποψη του γύρω χώρου. Συνήθως αυτή η στάση ακολουθεί όταν ακούει κάτι και προσπαθεί να καταλάβει τι είναι. Τα κουνέλια χρησιμοποιούν επίσης αυτήν την τεχνική για να γίνουν πιο ψηλά και να φθάσουν τη λιχουδιά που κρατάτε.

ΓΡΥΛΙΣΜΑ

Το γρύλισμα είναι μια προειδοποίηση ότι είναι έτοιμο να επιτεθεί και αν συνεχίσετε θα σας δαγκώσει.

ΤΣΙΡΙΓΜΑ

Όταν ένα κουνέλι τσιρίζει, εκφράζει τρομερό φόβο ή πόνο. Ένα άγριο κουνέλι που δεν έχει πιαστεί ποτέ από άνθρωπο μπορεί να τσιρίξει από φόβο καθώς σηκώνεται από το έδαφος.

ΠΩΣ ΕΚΣΤΑΣΙΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ

Τα κουνέλια μπορούν να εκστασιαστούν, ξαπλώνοντας τα προς τα πίσω με την πλάτη τους. Εντούτοις πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, δεδομένου ότι μερικά κουνέλια δεν θα ανεχτούν την στάση αυτή και θα κλωτσήσουν ή θα παλέψουν για να ξεφύγουν. Ένα κουνέλι μπορεί εύκολα να σπάσει τη σπονδυλική του στήλη στην προσπάθεια του να ξεφύγει. Εάν έχετε ένα συνεργάσιμο και ήρεμο κουνέλι, μπορείτε ήπια να το ξαπλώσετε στην πλάτη του, πάνω στα γόνατα σας. Επίσης θα πρέπει να υποστηρίξετε το λαιμό του κουνελιού. Αργά το κουνέλι θα κλείσει τα μάτια του και θα βρεθεί σε έκσταση. Αυτό είναι μία καλή τεχνική για να κόβετε τα νύχια του, καθώς έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλα του τα πόδια.

ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ;

Ναι! Πιθανόν να τα προσελκύει η κίνηση στην οθόνη.

ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥΣ;

Δεν τρώνε όλα τα κακά τους, μόνο μερικά λίγο πιο μαλακά από τα κανονικά τα λεγόμενα cecals τα οποία περιέχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά (σίδηρο, ασβέστιο κλπ.). Η τροφή τους είναι δύσκολο να αφομοιωθεί αποτελεσματικά και πρέπει να χωνευτεί δύο φορές και επειδή τα κουνέλια δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά μέσω του εντερικού τοίχου, τρώγοντας τα cecals λαμβάνουν έτσι αυτές τις ουσίες. Εάν βρίσκετε πολλά cecals, κολλημένα μεταξύ τους στο κουτί τουαλέτας του, το κουνέλι σας μπορεί να έχει πρόβλημα στο πεπτικό. Παρακολουθήστε το.

ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΙΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΟΥ

Είναι ο χορός της αγάπης και σας εκφράζει έτσι τα συναισθήματα του. Σημαίνει ότι αποζητά την προσοχή σας και τα χάδια σας.
Επίσης τα αρσενικά μη στειρωμένα κουνέλια θα κάνουν γύρω σας κύκλους, κάνοντας ήχους (βουητά) προσπαθώντας να σας γοητεύσει για να ζευγαρώσει.

ΓΙΑΤΙ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΠΙΓΟΥΝΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;




Τα κουνέλια έχουν αδένες μυρωδιάς κάτω από το πηγούνι τους και τρίβοντας το σχεδόν πάνω σε όλα, μαρκάρουν έτσι την περιοχή τους. Ακόμη και οι άνθρωποι μπορούν να μαρκαριστούν. Οι άνθρωποι όμως δεν μπορούν να μυρίσουν αυτή τη μυρωδιά, όποτε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΓΓΙΞΩ. ΜΕ ΜΙΣΕΙ;




Μερικά κουνέλια φοβούνται τους ανθρώπους και πολλά δεν επιθυμούν να τα αγγίζουν. Εάν σηκώνετε συχνά το κουνέλι σας και αυτό δεν του αρέσει (όπως τα περισσότερα) με το να σας αποφεύγει, μειώνει τις πιθανότητες να το ξαναπάρετε αγκαλιά. Τα κουνέλια είναι περίεργα ζώα. Εάν ξαπλώσετε στο έδαφος, πολύ πιθανόν το κουνέλι να σας πλησιάσει για να δει τι συμβαίνει και μπορεί ακόμη να ανέβει και πάνω σας.

ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΔΕΥΟΥΝ;




Δεν τους αρέσει να τα αγγίζουν στη κοιλιά, τη μύτη, το στόμα ή πίσω στο σώμα τους. Τους αρέσει να τα χαϊδεύουν στο κεφάλι και ανάμεσα στα αυτιά και πολλά τους αρέσει να τους τρίβουν τα μάγουλα. Δοκιμάστε ένα μασάζ στο κεφάλι του και σίγουρα θα βολευτεί και χαμηλώσει στο πάτωμα για να το απολαύσει. Αν αρχίσει να κλείνει τα μάτια του, αυτό σημαίνει ότι του αρέσει πολύ.

ΧΑΜΗΛΩΜΕΝΟ ΚΟΥΝΕΛΙ



Τα κουνέλια χαμηλώνουν στο έδαφος για δύο λόγους. Ο ένα λόγος είναι ότι έχουν φοβηθεί από κάτι και χαμηλώνουν στο έδαφος για να είναι λιγότερο ορατά στον εχθρό. Ο άλλος λόγος είναι ότι υποκύπτει στο αφεντικό. Χαρακτηριστικά το σώμα του κουνελιού θα είναι κοντά το έδαφος και τα αυτιά θα είναι προς τα πίσω κολλημένα. Επίσης θα χαμηλώσει και το κεφάλι του. Αυτή η θέση σημαίνει ότι «Σταματώ, είσαι το αφεντικό. Σε παρακαλώ μην με βλάψεις.»

ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΟΥΔΑ




Τα κουνέλια σπρώχνουν με τη μουσούδα τους όταν δεν είναι σίγουρα για αυτά που τα περιβάλλουν. Σε αυτήν την φωτογραφία, το κουνέλι έχει δει κάτι παράξενο στο πάτωμα. Είναι ένα κομμάτι μπανάνα και δεν το έχει δει/έχει φάει/έχει μυρίσει ποτέ. Μυρίζει διαφορετικά, έτσι το σπρώχνει με τη μουσούδα του και μετά το μυρίζει. Είναι σε ετοιμότητα να τρέξει εάν η μπανάνα είναι επικίνδυνη. Τα αυτιά γυρισμένα προς τα εμπρός υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάτι ενδιαφέρον μπροστά του και το επεξεργάζεται.

ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ

 
 Τα κουνέλια λατρεύουν να σκαρφαλώνουν όπου βρουν. Αυτό περιλαμβάνει τα κιβώτια, τα σκαλοπάτια, τα κρεβάτια, τις καρέκλες, τα σαλόνια και οτιδήποτε άλλο που να μπορούν να σκαρφαλώσουν κι αυτό γιατί από ψηλά βλέπουν καλύτερα τον γύρω χώρο.

Γεια σου εκεί κάτω!!


ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΩΝΙΕΣ

Τα κουνέλια κάθονται συνήθως σε μια γωνία ή δίπλα σε έναν τοίχο από ένστικτο για να μη μπορούν τα αρπακτικά ζώα να τα αιφνιδιάσουν από πίσω. Εάν μπορείτε, να βάλετε το κλουβί του δίπλα σε τοίχο γιατί έτσι θα νιώθει πολύ πιο ασφαλές.

ΤΡΙΞΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ

Το ήρεμο τρίξιμο των δοντιών σημαίνει ότι έχετε ένα ευτυχισμένο κουνέλι. Το δυνατό όμως τρίξιμο σημαίνει ότι το κουνέλι πονάει. Για να καταλάβετε τι σας λέει, εξετάστε τα μάτια του (είναι ορθάνοιχτα ή μισόκλειστα όπως όταν είναι χαλαρό) και τη γλώσσα του σώματος του (είναι καμπουριασμένο και ανήσυχο ή χαλαρωμένο και ήρεμο). Μικρές λεπτομέρειες όπως αυτές μπορούν να σας δείξουν πότε ένα κουνέλι δεν αισθάνεται καλά.

ΚΑΒΑΛΗΜΑ




Τα αρσενικά κουνέλια θα προσπαθήσουν συχνά να καβαλήσουν λούτρινα παιχνίδια, μαξιλάρια, ακόμη και τα πόδια των ανθρώπων. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το κουνέλι σας είναι έτοιμο να στειρωθεί. Αυτή η συμπεριφορά σταματάει συνήθως έναν μήνα μετά από την στείρωση.
Τα κουνέλια επίσης, αρσενικά και θηλυκά, καβαλούν για να υποδηλώσουν την κυριαρχία τους. Το κυρίαρχο κουνέλι θα καβαλήσει το άλλο για να του δείξει ποιος είναι το αφεντικό. Μόλις καθοριστεί το κυρίαρχο κουνέλι, αυτή η συμπεριφορά συνήθως σταματάει.


ΓΙΑΤΙ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ;

Τα κουνέλια δαγκώνουν για διάφορους λόγους:
Το απαλό δάγκωμα σημαίνει «σ'αγαπώ». Έτσι εκδηλώνουν την αγάπη τους προς άλλα κουνέλια και στην φύση. Επίσης μπορεί να δαγκώσουν απαλά για να τραβήξουν την προσοχή σας «γεια σου εσύ εκεί πάνω!! Εδώ κάτω είμαι!! Θέλω λιχουδιά ΤΩΡΑ!!". Το κακό είναι ότι τα κουνέλια δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πονάει!Αν το εμποδίζετε θα σας δαγκώσει απαλά για να του ανοίξετε το δρόμο. Εάν το κρατάτε αγκαλιά και σας δαγκώσει απαλά, τότε πολύ πιθανόν να θέλει να το αφήσετε κάτω.
Τα κουνέλια επιτίθενται με τα δόντια και τα νύχια τους. Εάν εισπράττετε μία τέτοια αντίδραση, αυτό σημαίνει ότι το έχετε ενοχλήσει, παραβιάση τον προσωπικό του χώρο ή εκφοβίσει. Υποχωρήστε γιατί τα δαγκώματα μπορούν να είναι πολύ πολύ επίπονα.
Εάν απλώσετε το χέρι σας να το χαϊδέψετε και το κουνέλι σας δαγκώσει αυτό σημαίνει αυτοάμυνα. Τα κουνέλια δεν μπορούν να δουν τι είναι μπροστά από τις μύτες τους και μη μπορώντας να δούνε τι είναι αυτό που τους αγγίζει, θα δαγκώσουν. Γι'αυτό τα κουνέλια πριν φάνε/δαγκώσουν κάτι, πρώτα το μυρίζουν. Γι’αυτό πριν το χαϊδέψετε, απλώστε το χέρι σας μπροστά του, να δει ότι δεν απειλείται και μετά χαϊδέψτε το στο κεφάλι.

Για να σταματήσει το κουνέλι σας αυτή την συμπεριφορά, δοκιμάστε να αναφωνήσετε τσιριχτά «ΗΗΗΗΚ!!» όταν σας δαγκώνει. Τα κουνέλια συνδυάζουν το τσιριχτό με μεγάλο πόνο/φόβο. Ενδεχομένως θα καταλάβει ότι το δάγκωμα του σας πονάει και θα σταματήσει αυτή την συμπεριφορά.

ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ;

Τα κουνέλια στη φύση ζούν σε λαγούμια και συχνά μέσα στη φωλιά τους μεγαλώνουν ρίζες. Αυτό τους ενοχλεί καθώς τους εμποδίζει την είσοδο στη φωλιά τους. Έτσι ροκανίζουν τις ρίζες για να μένει η φωλιά καθαρή και προσβάσιμη.
Τα καλώδια λοιπόν στο σπίτι σας, είναι οι ρίζες. Άν βρεθούν στο δρόμο τους, τότε κυριαρχεί το ένστικτο και τα ροκανίζουν. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να μην έχει πρόσβαση το κουνέλι σε αυτά ή να τα καλύψετε με τους ειδικούς πλαστικούς σωλήνες για καλώδια. Να διαλέξετε όμως σωλήνες από σκληρό πλαστικό καθώς τα δόντια του μπορούν να τρυπήσουν τα πάντα.

ΒΟΗΘΕΙΑ! ΡΟΚΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ, ΠΟΡΤΕΣ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!

Τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν συνεχώς καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του. Για τον λόγο αυτό, ροκανίζουν συνέχεια για να κρατάνε το μήκος τους σταθερό. Δυστηχώς αυτά που ροκανίζουν συνήθως είναι τα έπιπλα μας ή οι κάσες από τις πόρτες μας.
Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε στο κουνέλι σας κάτι να ροκανίζει. Αυτό μπορεί να είναι παιχνίδι ειδικό για κουνέλια, ένα ακατέργαστο καλάθι, φυσικά κλαδάκια μηλιάς.
Για να αποτρέψετε το κουνέλι να ροκανίζει τα απαγορευμένα αντικείμενα, δοκιμάστε να βάλετε στα σημεία αυτά, διπλής όψεως κολλητική ταινία. Στο κουνέλι δεν θα αρέσει καθόλου να κολλάνε τα μουστάκια του στην ταινία. Επίσης μπορείτε να βάλετε ξύδι, καθώς τα κουνέλια βρήσκουν την μυρωδιά και την γεύση του πολύ απωθητική.


Δέσιμο κουνελιών


Πολύς κόσμος πιστεύει ότι τα κουνέλια είναι γλυκούλια και τρυφερά. Σίγουρα, αλλά αυτό όμως δεν ισχύει μόλις αντικρίσουν ένα άλλο κουνέλι που απεχθάνονται! Κατά τη διάρκεια της γνωριμίας τους, μπορούν να ξεσκίσουν το ένα το άλλο όπως οι καρχαρίες. Για το λόγο αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε την διαδικασία δεσίματος. Υπάρχουν κάποια βασικά βήματα, αλλά κάθε περίπτωση δεσίματος μεταξύ δύο κουνελιών είναι μοναδική.
Έχετε υπ'όψιν ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Αν και ο μέσος όρος δεσίματος είναι λίγες εβδομάδες, το δέσιμο δύο κουνελιών μπορεί να κρατήσει από λίγες ημέρες έως μερικούς μήνες ή περισσότερο ή σε σπάνιες περιπτώσεις, ποτέ!. Η υπομονή και ηρεμία μπορεί να γίνει από τις μεγαλύτερες σας προκλήσεις.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ
Η επιλογή να συνδυάσουμε ένα μωρό κουνέλι με μεγαλύτερο σε ηλικία κουνέλι δεν κρίνεται ως κατάλληλη, γιατί η διαφορά ηλικίας θα είναι πολύ μεγάλη και οι απαιτήσεις του κάθε κουνελιού διαφέρουν πολύ. Είναι καλύτερα να περιμένουμε λίγο μέχρι το μικρότερο κουνέλι να γίνει περίπου 3-4 μηνών.
Ο καλύτερος συνδυασμός είναι:
1. Στειρωμένο αρσενικό με μια ή περισσότερες στειρωμένες θηλυκιές
2. Συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων θηλυκών μαζί.
Προσοχή! Δύο αρσενικά δεν μπορούν συμβιώσουν και οι πιθανότητες να τα πάνε καλά είναι 5%. Θα τσακώνονται μέχρι να σκοτώσει το ένα το άλλο. Ακόμη και αν είναι και τα δύο στειρωμένα πάλι θα μαλώνουν μεταξύ τους και δεν θα μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά. Πολλές φορές και τα θηλυκά μαλώνουν μεταξύ τους αν δεν είναι στειρωμένα γιαυτό θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεχτικοί.
 
Στείρωση:
Οι ορμόνες οι οποίες οδηγούν τα κουνέλια στο να μαλώνουν για την κυριαρχία του χώρου, μειώνονται δραματικά όταν είναι στειρωμένα και κάνουν τη διαδικασία του δεσίματος πολύ πιο εύκολη. Επίσης στη διάρκεια γνωριμίας τους, τα κουνέλια θα μαρκάρουν περισσότερο με ούρα και περιττώματα και συνήθως σταματάνε να χρησιμοποιούνε και την τουαλέτα τους.
Καλό είναι να περιμένετε ένα μήνα μετά την στείρωση, όπου θα έχουν ηρεμήσει οι ορμόνες. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ένα στειρωμένο αρσενικό μπορεί να γονιμοποιήσει έως και ένα μήνα μετά την στείρωση. 



ΒΗΜΑ 1ο - ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ
  
Κλουβιά το ένα δίπλα στο άλλο:
Τοποθετήστε τα κλουβιά το ένα δίπλα στο άλλο με μια μικρή απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους καθώς μπορεί να δαγκώνει το ένα το άλλο μέσα από τα κάγκελα. Με αυτό τον τρόπο αρχίζει και γνωρίζει και να μυρίζει το ένα το άλλο με ασφάλεια. Αφού περάσουν λίγες μέρες μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
  
   
  
ΒΗΜΑ 2ο - ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
  
Καταρχάς φορέστε γάντια, ώστε στην περίπτωση που γίνουν επιθετικά να προστατέψετε τα χέρια σας και να έχετε δίπλα σας ένα μπουκαλάκι ψεκασμού με νερό για να σταματάτε επιθετικές συμπεριφορές.

 
Ξεκινάμε πάντα σε ουδέτερο χώρο, όπου το κουνέλι μας δεν έχει πάει ποτέ, όπως η μπανιέρα όπου μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο των κουνελιών και ο χώρος είναι περιορισμένος. Βάζουμε τα κουνέλια μέσα στη μπανιέρα και τα παρακολουθούμε. Άν αρχίσουν να μαλώνουν σταματάμε τον τσακωμό και τα αφήνουμε ξανά. Ξεκινάμε με 10-15  λεπτά γνωριμίας κάθε μέρα και αυξάνουμε ή μειώνουμε τον χρόνο ανάλογα με το πως τα πάνε.
Αν δείτε ότι γίνονται πολύ επιθετικά και η κατάσταση δεν είναι ελεγχόμενη, τότε τα χωρίζουμε αμέσως και ξαναδοκιμάζουμε την επόμενη μέρα. Άν βλέπετε ότι περνάνε οι μέρες και η κατάσταση είναι ίδια ή και χειρότερη, σταματήστε την διαδικασία και ξαναρχίστε μετά απο μερικές εβδομάδες.
Όταν πια σταματήσουν να μαλώνουν ή να υπάρχει επιθετική συμπεριφορά και συνυπάρχουν αρμονικά στην ουδέτερη περιοχή (μπανιέρα) τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδικασία δεσίματος σε ημί-ουδέτερο χώρο. Κι εδώ η διαδικασία μπορεί να πάρει μέρες ή εβδομάδες μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα.



ΒΗΜΑ 3ο - ΗΜΙ-ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

 
Μια ημι-ουδέτερη περιοχή είναι συνήθως μια περιοχή που εμείς και το κουνέλι μας περνάμε το χρόνο μας όπως το σαλόνι μας ή η κουζίνα μας. Τα κουνέλια πάλι θα πρέπει να είναι κι εδώ υπό την επίβλεψη μας και να τα παρακολουθούμε και ένας καλός τρόπος για να έχουμε αυτό τον έλεγχο είναι να τα βάλουμε σε ένα παρκάκι όπου θα μπορούμε να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή.
Πολλές φορές η μεταφορά σε ημι-ουδέτερη περιοχή δεν τα επηρεάζει, μερικές φορές όμως μπορεί να παρουσιάσουν μια μικρή συμπεριφορά κυριαρχίας. Αυτό είναι φυσιολογικό αλλά αν η συμπεριφορά τους γίνει πάλι επιθετική και μαλώνουν, τότε ξαναεπιστρέφουμε στην ουδέτερη περιοχή του βήματος 2.




   
ΤΕΛΙΚΟ ΒΗΜΑ
 
Όταν πλέον μπορούμε να τα εμπιστευτούμε μόνα τους χωρίς επίβλεψη στην ημι-ουδέτερη περιοχή, όταν δηλαδή απομακρύνονται και πλησιάζουν το ένα το άλλο χωρίς πρόβλημα, όταν φαίνονται να μην ενοχλούνται το ένα από την παρουσία του άλλου, όταν ξαπλώνουν μαζί ή πολλές φορές κι όταν γλύφει το ένα το άλλο, τότε τα βάζουμε μαζί και στο χώρο που είναι τα κλουβιά τους. 
Πριν όμως το κάνουμε αυτό, καλό είναι να καθαρίσουμε καλά τον χώρο, το πάτωμα και τα κλουβιά με ξύδι αραιωμένο σε νερό για να φύγουν οι μυρωδιές και να βάλουμε καθαρά χαλιά ή πατάκια. Αυτό θα βοηθήσει να κάνει τον χώρο νέο ακόμη και για το αρχικό κουνέλι, εξαλείφοντας έτσι την μυρωδιά του που θα το κάνει να έχει κυριαρχική συμπεριφορά προς το νέο κουνέλι.
Επιβλέπουμε την συμπεριφορά τους όπως κάναμε και στα προηγούμενα βήματα. Αν τα πηγαίνουν μια χαρά, τότε έχουν πια δεθεί και μπορούν να συμβιώσουν πια και στο ίδιο κλουβί. Την πρώτη βραδιά όμως έχουμε λίγο το νού μας, μήπως ξεσπάσει κανένας καυγάς και χρειαστεί να τα χωρίσουμε.


Κουνέλια - Αναπαραγωγή

Η αναπαραγωγή του κουνελιού είναι αρκετά εύκολο να επιτευχθεί. Τα κουνέλια είναι από τα πιο αναπαραγωγικά ζώα που γνωρίζουμε και θα μας δώσουν εύκολα πολλούς απογόνους. Κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν την αγορά ενός ζευγαριού με σκοπό την αναπαραγωγή, είναι ο τρόπος που θα διαθέσετε τα μικρά που θα προκύψουν, όπως επίσης ο επιπλέον χώρος και χρόνος που θα πρέπει να αφιερώσετε.
Συνήθως το ζευγάρι των κουνελιών δεν συμβιώνει μαζί παρά μόνο τη στιγμή του ζευγαρώματος. Αν το αρσενικό είναι μαζί με το θηλυκό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα το στρεσάρει αρκετά κυνηγώντας το. Το θηλυκό κουνέλι θέλει ηρεμία για όσο εγκυμονεί, αλλά και μετά που θα θηλάζει. Η κύηση διαρκεί 30 ημέρες. Κατά τη γέννα δεν είναι απαραίτητη η παρουσία σας, αφού η κουνέλα θα τα καταφέρει θαυμάσια και μόνη της. Από τη στιγμή που θα γεννηθούν τα μικρά, πρέπει να τα ελέγχετε καθημερινά μέχρι να απογαλακτιστούν. Για όλο αυτό το διάστημα, δεν πρέπει να ενοχλείτε και να στρεσάρετε τη θηλυκιά γιατί μπορεί να εγκαταλείψει ή ακόμη και να σκοτώσει τα μικρά της. Χορηγήστε άφθονη τροφή για όσο καιρό θηλάζει και προσέχετε το νερό της. Αυτή την περίοδο αυξάνονται οι ανάγκες του ζώου, τόσο σε τροφή όσο και σε νερό και κυρίως το καλοκαίρι πρέπει να ελέγχετε αρκετές φορές την ημέρα την ποτίστρα της. Τα μικρά, καλό είναι να μένουν όσο το δυνατό περισσότερο με τη μητέρα. Ο πλήρης απογαλακτισμός γίνετε περίπου στην 7η εβδομάδα ζωής τους. Τα νεαρά κουνέλια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τρέφονται αποκλειστικά με φρέσκα χόρτα. Αυτά είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν και πολλές φορές δημιουργούν ένα ιδανικό υπόστρωμα στο έντερο για βακτηριακές μολύνσεις. Προτιμήστε την ξηρή έτοιμη τροφή και το ξερό τριφύλλι για τον πρώτο καιρό. 

Πως να διατηρούμε τα κουνέλια μας δροσερά για την αποφυγή θερμοπληξίας



Ήρθε το καλοκαίρι και η ζέστη έχει χτυπήσει κόκκινο; Τα κουνέλια μπορούν πολύ εύκολα να υποφέρουν από θερμοπληξία. Στην πραγματικότητα, είναι η υπ 'αριθμόν ένα αιτία θανάτου για τα κουνέλια συντροφιάς. Είναι σημαντικό το κουνέλι σας να είναι σε δροσερό και σκιερό μέρος και να παραμένει δροσερό τις θερμές περιόδους. Τα κουνέλια δεν έχουν τρόπο να δροσιστούν όπως άλλα κατοικίδια ζώα (διαχέει την θερμότητα μόνο μέσα από τα αυτιά και στην φύση πηγαίνουν κάτω από την γή για δροσιά) και κάθε κουνέλι θα ανεχτεί τη ζέστη με διαφορετικό τρόπο και είναι σημαντικό να το παρατηρείτε καθημερινά.
Εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή (θερμοκρασία πάνω από 30°-32° μπορεί να του προκαλέσει θερμοπληξία και σε πολύ υγρασία πάνω από 26°).

Ακολουθούν συμβουλές για να κρατήσετε δροσερό το κουνέλι σας ώστε να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και να μην πάθει θερμοπληξία:
  • Βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι σας δεν το βλέπει ο ήλιος. Αν περιορίζεται σε ένα κλουβί ή μικρό δωμάτιο για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας, σιγουρευτείτε ότι δεν περνά ο ήλιος στον χώρο από το παράθυρο, είναι δροσερός και το κλουβί έχει σκιά.
  • Τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα που θα φυσάει απαλά κατά διαστήματα (περιστροφικά) το κλουβί ή τον χώρο κι όχι απευθείας πάνω του, όλη την ημέρα. Μπορείτε να βάλετε μια υγρή πετσέτα στο πάνω μέρος του κλουβιού, ώστε ο ανεμιστήρας που θα φυσήξει μέσα από την πετσέτα, να δημιουργήσει πιο δροσερό αέρα. Σιγουρευτείτε ότι το κουνέλι δεν έχει πρόσβαση στο καλώδιο του ανεμιστήρα!
  • Τοποθετήστε ένα κεραμικό πλακάκι ή ένα κομμάτι μάρμαρο στο κλουβί ή στην αγαπημένη του γωνιά. Το πλακάκι ή το μάρμαρο παραμένουν δροσερά και θα ξαπλώνουν πάνω τους και θα δροσίζονται. Άν το πάτωμα του σπιτιού σας είναι από πλακάκια, αφήνετε το κουνέλι σας εκτός κλουβιού για να ξαπλώνει και να δροσίζεται.
  • Βάλτε ένα-δύο παγάκια στην ποτίστρα τους (ανάλογα το μέγεθος), ώστε το νερό να είναι δροσερό (όχι παγωμένο) και δελεαστικό και να δροσίζονται.
  • Βρέχετε ελαφρά εξωτερικά τα αυτιά του κουνελιού. Τα κουνέλια αποβάλλουν τη θερμότητα μέσα από τα αυτιά τους και η υγρασία θα τα βοηθήσει να παραμένουν δροσερά.
  • Αποβάλλετε την περιττή γούνα, βουρτσίζοντας το. Ποιος θέλει να φορά ένα επιπλέον γούνινο παλτό το καλοκαίρι; Αν έχετε μακρύτριχο κουνέλι (π.χ. τύπου Angora), σκεφτείτε να κουρέψετε προσεκτικά με ένα ψαλίδι πιο κοντή την γούνα του για τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Γεμίστε μπουκάλια του 1 ή 2 λίτρων με νερό και παγώστε τα. Μόλις καταψυχθούν, βάλτε το κατεψυγμένο μπουκάλι με το νερό στο κλουβί του ώστε να μπορεί να ξαπλώνει δίπλα του ή να το ακουμπά για να διατηρεί τη θερμοκρασία του (βλ.άνω φώτο). Διατηρείτε μερικά τέτοια μπουκάλια στην κατάψυξη για να τα ανανεώνετε.
  • Σιγουρευτείτε ότι το κουνέλι σας λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα λαχανικών καθημερινώς για να ενυδατώνεται.
  • Αν υπάρχει κλιματιστικό στο σπίτι, διατηρείτε την θερμοκρασία στο σπίτι σε λογικά επίπεδα και να μην χτυπά απευθείας το κουνέλι.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα κουνέλια άνω των 5 ετών ή σε εκείνα που είναι υπέρβαρα ή με αναπηρία. Αυτά τα κουνέλια έχουν την τάση να έχουν πιο καθιστική ζωή και δεν θα σηκωθούν να πιούν νερό αν ζεσταθούν πολύ. Αυτό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αφυδάτωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή άλλα προβλήματα υγείας.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ:
  • Κοκκίνισμα των αυτιών
  • Έντονο Λαχάνιασμα
  • Λήθαργος
  • Σιελόρροια
  • Αδυναμία κίνησης / Αργή κίνηση
  • Σύγχηση
  • Σπασμούς
Το σώμα του κουνελιού θα φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει και θα οδηγηθεί στο θάνατο.
 
 
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΟΥ ΠΑΘΕΙ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ;
ΜΗΝ το βυθίζετε σε κρύο νερό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στο κουνέλι σοκ.
Βρέξτε ελαφρά τα αυτιά και το σώμα του με δροσερό νερό και πηγαίντε το αμέσως στον κτηνίατρό σας ή σε κλινική ζώων για τις πρώτες βοήθειες.
Μην περιμένετε!