Οδηγίες για την υγιεινή του πτηνού σας!

Οδηγίες για την υγιεινή του πτηνού σας!

Κάθε ζώο που συγκατοικεί μαζί μας χρειάζεται φροντίδα, το ίδιο ισχύει και για τα πτηνά που η καθαριότητα τους είναι ακόμα πιο σημαντική από όσο φαντάζεστε! 

Αν δεν θέλετε να έρθετε αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας στο πτηνό σας, επιβάλλεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την περιποίηση τους. Ειδικά το κλουβί τους πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και σχολαστικά. Το πόσο συχνά όμως εξαρτάται αποκλειστικά από το μέγεθος του και τον αριθμό των πουλιών που μένουν σ’αυτό. Σε ότι αφορά τώρα τον τρόπο καθαρίσματος, εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι ο πάτος του κλουβιού όπου θα πρέπει να αφαιρείται όλο το υλικό και να τοποθετείται νέο. Εκείνο που συνηθίζουν οι περισσότεροι είναι να το κοσκινίζουν έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα περιττώματα και οι άχρηστες τροφές. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχουν απομακρυνθεί όλα τα απόβλητα από την άμμο, τα χαλίκια ή τα ειδικά ξυλαράκια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Επίσης το ίδιο καλά θα πρέπει να καθαρίζονται τα τοιχώματα και τα κάγκελα του κλουβιού, που επιβάλλεται μάλιστα να απολυμαίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως και ο πάτος, με τα ειδικά διαλύματα που θα προμηθευτείτε από τα καταστήματα με είδη ζώων. Το ίδιο ισχύει και για τις ταΐστρες, τα κουρνιάσματα και τις μπανιέρες του.  



Περιποιηθείτε τα νύχια του!
Μην εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μπορεί να μεγαλώνουν τα νύχια του πτηνού σας, ειδικά όταν τα κουρνιάσματα ή τα ξύλα του κλουβιού είναι πολύ λεπτά και λεία. Γι’αυτό πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθείτε το μήκος τους για να αποφύγετε τις παραμορφώσεις. Το πιθανότερο η πρώτη φορά που θα χρειαστεί να τα κόψετε να σας φανεί δύσκολο έως και απίθανο, όμως δεν είναι έτσι. Για αρχή πάντως καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του ειδικού ή ενός έμπειρου για να δείτε πως ακριβώς θα το κάνετε. Εκείνο πάντως που πρέπει να έχετε υπόψη έτσι κι αλλιώς, είναι ότι κόβονται μόνο οι άκρες των νυχιών και μέχρι το σημείο που φαίνεται πως το νύχι είναι «ζωντανό», κάτι που διακρίνεται εύκολα, μην ανησυχείτε! Αν δεν προσέξετε και τραυματίσετε εκείνο το σημείο θα προκληθεί αιμορραγία, μετατρέποντας το κόψιμο των νυχιών σε μία οδυνηρή εμπειρία για το πτηνό σας. Και με τον καιρό θα δείτε, θα είναι απλώς μία κίνηση ρουτίνας χωρίς κανένα βαθμό δυσκολίας. 

Σκουλήκια στο πτηνό μου;
Κι όμως συμβαίνει. Τα πτηνά μπορεί να πιάσουν σκουλήκια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παπαγάλους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αφήσετε σ’αυτή την κατάσταση γιατί είναι πολύ επικίνδυνο! Επομένως θα πρέπει να κάνετε τακτικό έλεγχο στο πτηνό σας και σε περίπτωση που διαπιστώσετε την ύπαρξη σκουλικιών, θα πρέπει να τα απομακρύνετε άμεσα. Κι αν θεωρείτε ότι δεν μπορείτε ή δεν αντέχετε να το κάνετε μόνοι σας, που είναι απόλυτα κατανοητό, τότε ζητήστε τη βοήθεια κάποιου που γνωρίζει τον τρόπο. Ακόμα καλύτερα του κτηνιάτρου σας.

Το απαραίτητο μπάνιο
Σας κάνει εντύπωση που το αγαπημένο σας πτηνό σχεδόν καθημερινά θέλει να κάνει μπάνιο; Είναι μια φυσιολογική γι’αυτό συνήθεια με δεδομένο ότι το περιβάλλον από όπου κατάγονται η υγρασία είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι μέσα σ’ένα κλουβί που βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο. Έτσι λοιπόν θα το κάνετε ιδιαίτερα ευτυχισμένο αν αλλάζετε το νερό της μπανιέρας του καθημερινά, ακόμα κι αν δείχνει ότι είναι καθαρό ή αχρησιμοποίητο. Αν πάντως το φτερωτό σας κατοικίδιο δεν είναι και τόσο σχολαστικό με την καθαριότητα του, μπορείτε να το ραντίζετε εσείς με ένα ποτιστήρι, εφόσον όμως το επιτρέπει η θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να μην αρρωστήσει.