Τα κατάλληλα Κλουβιά..Σκεύη Κλουβιών...Αξεσουάρ Και Παιχνίδια για τα Πτηνά Μας!!

Κλουβιά για πουλιά, ποιο είναι το καταλληλότερο

Η ανάγκη του ανθρώπου να κρατήσει κοντά του τα πουλιά, τον οδήγησε από αρχαιοτάτων χρόνων στο να δημιουργήσει κλουβιά, τα οποία στην πορεία των χρόνων εξέλιξε, δημιουργώντας άλλοτε μικρά έργα τέχνης χρησιμοποιώντας την φαντασία του, το μεράκι του και την καλλιτεχνική του διάθεση, και άλλοτε δημιουργώντας μικρές φυλακές μην λαμβάνοντας υπόψη σε καμιά περίπτωση τις ανάγκες διαβίωσης των φίλων του.
Έκτοτε μια ολόκληρη βιομηχανία έχει στηθεί γύρω από την διαμονή των πουλιών. Κλουβιά μικρά, μεσαία, μεγάλα, στρογγυλά, τετράγωνα, παραλληλόγραμμα, με καμπύλες, με τριγωνική οροφή, σε σχήμα παγόδας, ζευγαρώστρες, κλούβες, ξύλινα, μεταλλικά, χρωματιστά ή νίκελ, με ή χωρίς πλέγμα στον πάτο, με συρταρωτό ή μη πάτο, πολυώροφα, κλούβες, είναι μόνο μερικά από τα εκατοντάδες είδη που κυκλοφορούν στην αγορά.
κλουβιά 
Ο κάτοχος ενός πουλιού μη γνωρίζοντας ποιες ακριβώς ανάγκες πρέπει να καλύπτει το κάθε κλουβί ανάλογα με το είδος του πουλιού που θα φιλοξενήσει, προβαίνει πολύ συχνά σε λάθος αγορές, έχοντας όχι μόνο οικονομικό αντίκτυπο στην τσέπη του, αλλά πολύ συχνά έχοντας αντίκτυπο στην σωστή και ασφαλή διαβίωση των πουλιών του.
Πολύ συχνά οι υπάλληλοι των pet shop, άλλοτε από άγνοια και άλλοτε με γνώμονα το κέρδος, οδηγούν τους καταναλωτές σε λανθασμένες αγορές. Για παράδειγμα, το να περιορίζουμε πουλιά σε μικρά κλουβιά με κίνδυνο να τα στρεσάρουμε και να υποστούν τραυματισμούς, είτε επειδή δεν έχουμε χώρο στο σπίτι, είτε επειδή μας το προτείνει ο κάποιος, είναι εξαρχής λανθασμένη πρακτική.
Χρήσιμο θα ήταν λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τις ανάγκες διαβίωσης του κάθε είδους προκειμένου να μην προβαίνουμε σε άσκοπες αγορές.
Βασική προϋπόθεση που πρέπει να καλύπτει γενικά το κάθε κλουβί, είναι η φυσική ανάγκη για κίνηση του είδους που φιλοξενεί, η οποία είναι και η κύρια πηγή τροφοδότησης των αισθητηρίων οργάνων του, που εξασφαλίζει την επιβίωση και την συναισθηματική του ηρεμία προκειμένου να νιώθει άνεση, ασφάλεια και σιγουριά για να ανταποδώσει στον ιδιοκτήτη του ότι εκείνος επιθυμεί.
Έτσι καλό θα είναι να αποφεύγουμε τη αγορά μικρών σε διαστάσεις κλουβιών, ώστε ο ένοικός του να κινείται με άνεση χωρίς να τραυματίζει τα φτερά του ή την μακριά ουρά που πιθανών να διαθέτει κάποιο φιλοξενούμενο είδος.
Να υπάρχει περιθώριο να τοποθετούνται 2 τουλάχιστον πατήθρες παράλληλα μεταξύ τους και κάθετα στο μήκος του κλουβιού και αφού τοποθετηθούν τα σκεύη τροφής και νερού, ίσως 2 έξτρα αυγοθήκες για την προσθήκη άμμου ή αυγοτροφής, μια μπανιέρα σε τακτή βάση, να ελέγχουμε ώστε ο διαθέσιμος χώρος που απομένει για την εκγύμναση των μυών του και κατά συνέπεια της καλής εμφάνισης του φτερώματός του, να είναι ικανοποιητικός.
Πολλές φορές εντυπωσιαζόμαστε από τα περίεργα σχέδια και χρώματα των κλουβιών, όμως πέρα από το αισθητικό κομμάτι θα πρέπει να μας ενδιαφέρει κυρίως ή ικανοποιητική διαμονή του φτερωτού μας φίλου.
Γενικά πρέπει να αποφεύγουμε την αγορά στρογγυλών κλουβιών για οποιοδήποτε είδος πουλιού, επειδή δεν δίνουν στα πουλιά την αίσθηση οριοθέτησης του χώρου τους και νιώθουν ανασφάλεια. Ιδανικά θεωρούνται τα μεταλλικά κλουβιά σε ίσιες γραμμές με ευθεία και όχι τριγωνική ή καμπύλη οροφή.
Σημαντικό πλεονέκτημα των κλουβιών αυτών είναι, εκτός του σημαντικού ωφέλιμου χώρου για το πουλί, ότι έχουν την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες αν έχουν 3-4 κλουβιά, να τοποθετήσουν το ένα πάνω στο άλλο για να μην καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο σπίτι, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με τα άλλα σχέδια.
Ακατάλληλα θεωρούνται και τα κλουβιά σε σχήμα παγόδας, μιας και περιορίζουν σημαντικά τον ωφέλιμο χώρο για τον φιλοξενούμενό του. Επίσης τα ξύλινα κλουβιά που αποτελούν μικρά έργα τέχνης, συχνά ευνοούν την ανάπτυξη παρασίτων, είναι δύσκολα στην καθαριότητα και την απολύμανσή τους. Επίσης, το μέγεθος τους τις περισσότερες φορές δεν ενδείκνυται για το είδος που προτίθενται να φιλοξενήσουν.
Οπωσδήποτε να ελέγχεται προσεχτικά ώστε να καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ελατήρια στα πορτάκια, μικρά συρματάκια που προεξέχουν και μπορεί να σταθούν αιτία τραυματισμού του φιλοξενούμενου καθώς και πορτάκια που δεν ασφαλίζουν και ευνοούν την απόδραση των πουλιών, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν πριν πραγματοποιήσουμε την όποια αγορά.
Κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσουμε εύκολα ότι οι τιμές των κλουβιών κυμαίνονται από λίγα μόλις ευρώ, μέχρι αρκετές εκατοντάδες, ανάλογα για ποιο είδος πουλιού προορίζεται. Κλουβιά εισαγωγής με σχεδόν μηδαμινή αξία είναι συχνά σκέτη πρόκληση για να τα αγοράσουμε.
Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η τιμή είναι σε άμεση συνάρτηση με την ποιότητα κατασκευής τους. Η ποιότητα των υλικών κατασκευής, τα χρώματα με τα οποία είναι βαμμένα, τοξικά ή μη, οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Είναι καλύτερα να διαθέσουμε εξαρχής ένα ποσό για την αγορά του κλουβιού, από το να διαπιστώσουμε στην συνέχεια την ακαταλληλότητά του για το φιλοξενούμενο πουλάκι και να προβούμε σε μια ακόμα αγορά.
Αν είμαστε χομπίστες και θέλουμε να φιλοξενήσουμε ένα ή δύο μικρά πουλάκια, η αγορά ενός μεταλλικού, μεσαίου μεγέθους κλουβιού, είναι μια ιδανική λύση. Εάν όμως σκεφτούμε με την προοπτική ότι ίσως θελήσουμε να ζευγαρώσουμε τα πουλιά μας, πρέπει να σκεφτούμε ότι το κλουβί θα πρέπει να διαθέτει 2 ακόμα πλαϊνές πόρτες για την τοποθέτηση της φωλιάς. Οι πλαϊνές πόρτες σε κάθε κλουβί είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην περίπτωση που θέλουμε να τοποθετήσουμε εξωτερικές μπανιέρες.
Οι διώροφες, τριώροφες, τετραώροφες ζευγαρώστρες είναι μια καλή επιλογή και έχουν το πλεονέκτημα ότι κερδίζει κανείς χώρο στο μπαλκόνι ή στο σπίτι του, με μοναδικό μειονέκτημα την δυσκολία καθαριότητας του πλέγματος των ενδιάμεσων κλουβιών.
Οι απλές ζευγαρώστρες είναι μια πολύ καλή λύση μιας και έχουν την δυνατότητα να μεταμορφώνονται γρήγορα και εύκολα σε ένα ευρύχωρο και άνετο κλουβί για ένα μόνο πουλί, ενώ την περίοδο αναπαραγωγής καλύπτει άνετα τις ανάγκες του ζεύγους και της μικρής οικογένειάς τους. Επίσης χρησιμοποιείται άνετα με τη χρήση του διαχωριστικού πλέγματος για την φιλοξενία 2 πουλιών κατά την διάρκεια της γνωριμίας τους την αναπαραγωγική περίοδο.
Όσο περισσότερα πουλιά φιλοξενούμε σε ένα κλουβί, τόσο μεγαλύτερος θα πρέπει να είναι ο χώρος που τους διαθέτουμε. Πουλιά που ζουν σε μικρές ομάδες χρειάζονται περισσότερο χώρο, σε σχέση με τα μοναχικά πουλιά. Αν τα περιορίσουμε σε μικρό χώρο θα διαπιστώσουμε ότι κάποια είδη παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά προκειμένου να διεκδικήσουν τον προσωπικό τους χώρο.
Πολύ συχνά παρατηρούμε κλουβιά κρεμασμένα στον αέρα από διάφορα σταντ. Τα πουλιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν την μια μεριά του κλουβιού να ακουμπάει σε ένα σταθερό τοίχο. Αυτό τους προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς και τους μειώνει το στρες και την ανησυχία.
Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης διάφορα μικρά σε μέγεθος κλουβιά, τα οποία είναι κατάλληλα μόνο για την μεταφορά των πουλιών σε πτηνίατρους, ή σε περίπτωση ταξιδιών.
Ψάχνοντας θα ανακαλύψουμε ένα σωρό από αντικείμενα τα οποία προορίζονται για να καλύψουν ανάγκες των μικρών φτερωτών μας φίλων. Πατήθρες, ποτίστρες, ταΐστρες, μπανιέρες, κούνιες και παιχνίδια σε μεγάλη ποικιλία που όμως χρειάζονται μεγάλη προσοχή στην επιλογή τους, καθώς κάποια από αυτά είναι εντελώς ακατάλληλα για κάποια είδη πουλιών, ενώ κάποια δεν προσαρμόζονται με επιτυχία σε όλα τα είδη κλουβιών.
Μελετώντας λοιπόν τις ανάγκες του κάθε είδους ξεχωριστά καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

Κλουβιά για Καναρίνια

Κλουβιά Καναρίνια 
Προτιμότερη και σωστότερη είναι η επιλογή ενός ορθογώνιου, μεταλλικού κλουβιού, με ίσιες γραμμές, ελάχιστων διαστάσεων 40 Χ 30 Χ 30 (Μήκος Χ Βάθος Χ Ύψος) κατά άτομο. Μπορεί να φιλοξενήσει και 2 πουλιά την αναπαραγωγική περίοδο.
Αποφεύγουμε την τοποθέτηση κούνιας, η οποία περιορίζει τον ωφέλιμο χώρο του κλουβιού. Τοποθετούμε 2 πατήθρες, ίσιες κατά προτίμηση. Ποτίστρα, 2 τουλάχιστον ταΐστρες και 2 αυγοθήκες θεωρούνται απαραίτητα αξεσουάρ.
Χρήσιμη είναι η επιλογή κλουβιού με πλαϊνές πόρτες για την τοποθέτηση εξωτερικής μπανιέρας ή εξωτερικής φωλιάς. Η επιλογή μας όσον αφορά τον πάτο του κλουβιού με ενσωματωμένο πλέγμα ή όχι, αποτελεί προσωπική μας επιλογή που αφορά τους κανόνες και τις συνθήκες υγιεινής που έχουμε επιλέξει.
Τοποθετούμε το κλουβί πάντα με την μια μεριά στον τοίχο, σε ευήλιο και ευάερο μέρος, μακριά όμως από ρεύματα αέρα.

Κλουβιά για Παπαγάλους

Κλουβιά Παπαγάλους 
Οι παπαγάλοι χωρίζονται σε μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πουλιά. Οι γενικές αρχές για τα κλουβιά τους είναι, ότι πρέπει να είναι κατά προτίμηση μεταλλικά, ορθογώνια, με αρκετό ύψος και κάγκελα σε οριζόντια διάταξη για να ενισχύεται η τάση τους για σκαρφάλωμα και γυμναστική.
Πρέπει να είναι οπωσδήποτε ευρύχωρα, καθώς οι μακριές ουρές που διαθέτουν τα περισσότερα είδη δεν πρέπει να βρίσκουν στα κάγκελα του κλουβιού για να μην καταστρέφονται. Μια ακόμα αρχή είναι το κλουβί να είναι 3 φορές τουλάχιστον το μήκος του παπαγάλου. Η απόσταση που έχουν τα κάγκελα μεταξύ τους, καθώς και το πάχος που έχουν τα κάγκελα εξαρτάται από το είδος που φιλοξενούν.
Όσο μεγαλύτερος είναι ο παπαγάλος, τόσο πιο γερά πρέπει να είναι καθώς αρέσκονται συχνά να ραμφίζουν εξασκώντας έτσι το ράμφος τους. Τα στρογγυλά κλουβιά παρόλο που είναι όμορφα από αισθητικής πλευράς, πρέπει να αποφεύγονται.
Στα μικρόσωμα είδη παπαγάλων, budgerigar και lovebirds, που μπορεί να ζουν όχι μόνο σε ζευγάρια αλλά και σε μικρές ομάδες, το προτεινόμενο μέγεθος είναι 50 Χ 35 Χ 50 εκ.
Οι πατήθρες του πρέπει να είναι ξύλινες κατά προτίμηση για να γυμνάζουν πόδια και ράμφος ενώ οι κούνιες, σκάλες και αυτοσχέδια παιχνίδια με σχοινιά, χάντρες και κουδουνάκια είναι απαραίτητα αξεσουάρ, καθώς είναι πουλιά με παιχνιδιάρικη διάθεση.
Η χρήση των καθρεφτών πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν στα πουλιά.
Το κλουβί θα πρέπει να έχει πλαϊνές πόρτες για την τοποθέτηση της ξύλινης εξωτερικής φωλιάς, αλλά και την τοποθέτηση μπανιέρας μιας και λατρεύουν το μπάνιο.
Επειδή τα μικρά είδη παπαγάλων ειδικεύονται στις αποδράσεις, οι πόρτες θα πρέπει να ασφαλίζουν προκειμένου να μην δραπετεύσουν οι φιλοξενούμενοι. Μπορεί να τοποθετείται σε ευήλιο και ευάερο μέρος στο μπαλκόνι, ενώ καλό θα ήταν την νύχτα να διαμένουν σε προφυλαγμένο από κρύο και αέρα, χώρο. Καθώς έχουν ανάγκη από ύπνο και ξεκούραση αρκετές ώρες την ημέρα χρειάζονται ένα δωμάτιο ήσυχο και χωρίς δυνατό φωτισμό.
Για τα μεσαία και μεγαλύτερα είδη παπαγάλων που έχουν την ανάγκη να βρίσκονται αρκετές ώρες τις ημέρας εκτός του κλουβιού, αλλά και επειδή παραμένουν αρκετές ώρες της ημέρας εντός τους, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα αρκετά μεγάλο χώρο για την διαμονή τους.
Η καλύτερη επιλογή είναι ορθογώνιο κλουβί με μεγάλη μπροστινή πόρτα, αλλά και άνοιγμα από την οροφή με απαραίτητο αξεσουάρ ένα στάντ για να κάθεται εκτός του χώρου του, αλλά να μην λερώνει με ακαθαρσίες το σπίτι.
Παιχνίδια παπαγάλων πολλαπλών δραστηριοτήτων για ενασχόληση και εκγύμναση θεωρούνται αναγκαία. Τα σκεύη φαγητού πρέπει να τοποθετούνται σε τέτοιο σημείο που να έχουν εύκολη πρόσβαση και να μην λερώνονται με ακαθαρσίες.
Ιδανικές διαστάσεις κλουβιών για μεσαίου μεγέθους παπαγάλους είναι 65 Χ 50 Χ 50 εκ. και για μεγαλύτερους, 80 Χ 60 Χ 65 εκ. Αυτές είναι ενδεικτικές διαστάσεις και προτείνονται ως ελάχιστες. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το όσο μεγαλύτερο είναι το κλουβί τόσο καλύτερα για το πουλί. Η επιλογή προς τα πάνω περιορίζεται μόνο από τις δυνατότητές σας σε χώρο και χρήμα.
Ο δεκάωρος ύπνος για πολλά από τα είδη είναι αναγκαίος για αυτό και συνιστάται να τοποθετούνται τα κλουβιά σε ένα ήσυχο χώρο του σπιτιού προκειμένου να μην ενοχλούνται από τα φώτα και την φασαρία του σπιτιού.

Κλουβιά για Παραδείσια – Εξωτικά Πουλιά

Τα περισσότερα από αυτά τα είδη είναι κοινωνικά πουλιά που προέρχονται από τα θερμά κλίματα και έχουν μάθει να ζουν σε ομάδες. Έτσι αν θέλει να φιλοξενήσει κανείς πουλιά όπως Ζεμπράκια, Γκούλντιαν, Java Sparrow, Κοινωνικούς Σπίνους κτλ και επειδή έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς, χρειάζονται αρκετά μεγάλο χώρο για να επιβιώσουν.
Ευρύχωρα και μεγάλα μεταλλικά κλουβιά σε παραλληλόγραμμο σχήμα που ευνοούν τα μακριά πετάγματά τους, είναι ιδανικά για την διαβίωσή τους. Είναι δραστήρια πουλιά, με δυναμικό χαρακτήρα, αλλά λίγο άτσαλα ειδικά αν ζουν σε μικρές κοινωνικές ομάδες.
Χρειάζονται εσωτερικές ταΐστρες σε χαμηλό επίπεδο για να μην λερώνουν τον γύρω χώρο. Επίσης έξτρα αυγοθήκες για άμμο και αυγοτροφή και φυσικά σουπιοκόκκαλο. Η χρήση μπανιέρας, κούνιας, και άλλων παιχνιδιών θεωρούνται απαραίτητα αξεσουάρ για τα περισσότερα είδη μιας και λατρεύουν το μπάνιο και το παιχνίδι.
Επίσης χρειάζονται οπωσδήποτε αρκετές φωλιές ανοιχτού ή κλειστού τύπου (ανάλογα με το είδος) μιας και τις χρησιμοποιούν και για την ώρα του ύπνου. Προτεινόμενες διαστάσεις 60 Χ 40 Χ 40 ανά ζεύγος. Σχεδόν καθημερινή καθαριότητα και αλλαγή τροφής και νερού μιας και συνήθως την βρίσκουμε σκορπισμένη στον πάτο του κλουβιού.
Όποιο είδος κλουβιού και να επιλέξουμε πρέπει να γνωρίζουμε ότι σκουριασμένα ή ξεφτισμένα κλουβιά πρέπει να αντικαθίστανται άμεσα, καθώς κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία των ενοίκων τους. Το σημαντικότερο από όλα είναι να τηρείται η καθαριότητα των κλουβιών και του γύρω χώρου, καθώς είναι καθοριστική όχι μόνο για την πρόληψη αλλά και τη μετάδοση ασθενειών.

Παιχνίδια για παπαγάλους

Στο εμπόριο θα βρούμε πολλά παιχνίδια που απευθύνονται σε παπαγάλους. Πρέπει όμως να έχουμε πάντα κατά νου μερικές βασικές αρχές για την επιλογή των παιχνιδιών, καθώς πολλά από αυτά δεν πληρούν τις προδιαγραφές.
Αρχικά, διαλέγοντας το κάθε αντικείμενο πρέπει να φροντίζουμε να είναι κατάλληλο για το μέγεθος του πουλιού στο οποίο απευθύνεται. Τα μικρά παιχνίδια μπορούν εύκολα να σπάσουν με το δυνατό ράμφος μεγαλύτερων πουλιών, ενώ τα πολύ μεγάλα αντικείμενα μπορεί να τρομάξουν ένα μικρού μεγέθους πουλί και να μην τα προσελκύσει να το πλησιάσουν.
Θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από ανθεκτικό υλικό, πολύ καλής ποιότητας που να μην καταστρέφεται εύκολα. Κατά προτίμηση να είναι πολύχρωμα, ξύλινα, βαμμένα με μη τοξικά χρώματα όπως αυτά που απευθύνονται σε βρέφη και παιδιά. Κάθε παιχνίδι θα πρέπει να το εξετάζουμε προσεχτικά για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει αιχμηρές άκρες, σημεία από γυαλί ή μέταλλα που μπορεί να τραυματίσουν ή να γίνουν αιτία να χάσουμε το κατοικίδιό μας.
paixnidia 
Να έχει αρκετές εναλλακτικές δυνατότητες χρήσης ώστε να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον το πουλιού.
Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέρονται του πουλιού.
Παιχνίδια με μακριά κορδόνια και κορδέλες θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορούν εύκολα να γίνουν αιτία να στραγγαλιστούν τα πουλιά μας. Πολλά ατυχήματα δημιουργούνται και από τις αλυσίδες από τις οποίες κρέμονται τα παιχνίδια. Αρκετά πουλιά έχουν σωθεί από την έγκαιρη επέμβαση του ιδιοκτήτη τους όταν το ράμφος τους πιάνεται μέσα σε κρίκο της αλυσίδας και μόνα τους αδυνατούν να σωθούν.
Διατηρούμε τα παιχνίδια σε καλή κατάσταση. Πετάμε όσα είναι σπασμένα, και ξεφτισμένα ή κρέμονται κλωστές για να αποφύγουμε τυχών τραυματισμό ή απώλεια του παπαγάλου μας.

Κατασκευή χειροποίητων παιχνιδιών για παπαγάλους

Αν δεν έχουμε την δυνατότητα να ξοδέψουμε μια μικρή περιουσία για τα παιχνίδια των παπαγάλων μας, τα οποία και πρέπει να αντικαθιστούμε συχνά σε περίπτωση φθοράς, μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας παιχνίδια με οικολογικά υλικά, όπως διάφορα κομμάτια ξύλου δεμένα σε κορδόνια από φυσικό δέρμα που δεν είναι βαμμένα με τοξικές βαφές ή σχοίνινους σπάγκους, ξύλινες χάντρες σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, ξυλάκια κανέλας κτλ.
Μπορείτε να βρείτε ιδέες για την κατασκευή αυτοσχέδιων και ευφάνταστων παιχνιδιών. Επίσης, ενημερωθείτε για τα ξύλα που είναι κατάλληλα για την κατασκευή παιχνιδιών.

Παρουσίαση ενός νέου παιχνιδιού στον παπαγάλων σας

Σημαντική είναι η παρουσίαση ενός νέου παιχνιδιού. Τα πουλιά πλησιάζουν τα υλικά άλλες φορές με ευθύτητα ή συστολή, με επίθεση ή επιφύλαξη, με φόβο και διστακτικότητα ή με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Για αυτόν το λόγο πρέπει προσέχουμε για να μην τρομάξουμε τον παπαγάλο μας.
Είναι καλύτερα να κρεμάσουμε αρχικά το νέο αντικείμενο είτε σε μικρή απόσταση από το κλουβί, είτε στο εξωτερικό του ώστε να εξοικειωθεί με την παρουσία του. Στην συνέχεια και αφού διαπιστώσουμε ότι δεν το τρομάζει ή δεν του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, τότε μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του κλουβιού.
Ωστόσο, τα περισσότερα από τα παιχνίδια μπορούν να κρεμαστούν και σε στάντ και έτσι ο χώρος τους να μετατραπεί σε έναν εξαιρετικό παιχνιδότοπο, πάνω στον οποίο θα περνά πολλές ευχάριστες και δημιουργικές ώρες.
Από τα πλέον ακατάλληλα αξεσουάρ είναι ο καθρέπτης. Παρόλα αυτά πολλά πετ σοπ επιμένουν να το παρουσιάζουν ως χρήσιμο αντικείμενο για την απασχόληση τους πουλιού. Εκτός από τις αντανακλάσεις που δημιουργεί ο καθρέφτης που είναι πολύ ενοχλητικός, δημιουργεί την αίσθηση ενός ειδώλου το οποίο τα πουλιά προσπαθούν να ταΐσουν. Η διαδικασία αυτή δημιουργεί πολλές φορές μολύνσεις στον πρόλοβο και για τον λόγο αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η αγορά τους.
Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν ως χρήσιμα αντικείμενα για απασχόληση των πουλιών μας όταν αυτά παραμένουν εκτός κλουβιού, μπορεί να είναι ακόμα και οι χάρτινες συσκευασίες από δημητριακά, ρολό από χαρτί υγείας, κουτιά από παπούτσια, ένα σερβίτσιο από τις κούκλες του παιδιού μας. Ακόμα και οι κουδουνίστρες του μωρού που δεν χρησιμοποιούνται πια μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο προσφέροντάς τες ως υλικό δραστηριοτήτων.
Οπωσδήποτε είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρά τα παιχνίδια των παπαγάλων μας με την ίδια μέριμνα που φροντίζουμε τα σκεύη για την διατροφή τους και τις πατήθρες τους.
Παρατηρώντας την συμπεριφορά των πουλιών μας μπορούμε να διαπιστώσουμε και να κατανοήσουμε τις δυνατότητές τους. Ο ρόλος των ιδιοκτητών θα πρέπει να είναι ενθαρρυντικός προσφέροντας αρχικά στο πουλί την δυνατότητα να βγαίνει εκτός κλουβιού, αλλά και ουσιαστικής ενασχόλησης μαζί του.
Παράλληλα να προσπαθεί να εμπλουτίζει συνεχώς με νέο υλικό και τον προσωπικό χώρο του πουλιού, έχοντας πάντα σαν γνώμονα την ασφάλεια και την ηρεμία του φτερωτού του φίλου, ενισχύοντας τις ικανότητές του, ενώ ταυτόχρονα να τον βοηθάει να αξιοποιεί δημιουργικά τον χρόνο όταν εκείνος απουσιάζει.

 Όπως ξερετε,και αν δεν ξερετε,μαθετε το,τα παιχνιδια ειναι ΠΟΛΥ σημαντικα για τους παπαγαλους και κυριος για τους γκριζους!
εκτος το οτι τους απασχολουν αρκετες ωρες της ημερας ,τους κανουν και συντροφια και επιπλεον τους κεντριζουν την περιεργεια,τους ακονιζουν το μυαλο και γενικα ειναι και πολυ καλη πνευματικη ασκηση.για παπαγαλους που πλητουν απο μοναξια ή ανία ειναι η καλυτερη λυση, μετα την ανθρωπινη παρουσια βεβαια!

εκτος απο τα παιχνιδια που μπορουμε να αγορασουμε μπορουμε να φτιαξουμε και εμεις οι ιδιοι πολλα μεχρι να βρουμε τι του αρεσει του καθε πουλιου αλλα και για να του τα αλλαζουμε ωστε να μην τα βαριεται και να βλεπει ποικιλια.

Παραθετω ενα pdf στα αγγλικα που εχει παρα πολλες καλες ιδεες για παιχνιδια και γενικα για κατασκευες για σταντ παπαγάλων.

Download PDF 

Τα παιχνίδια και η συμβολή τους στην ανάπτυξή των παπαγάλων

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα πουλιά μας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει την εξέλιξη τους και την υγεία τους. Αγοράζοντας ή αναπαράγοντας παπαγάλους μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, πρέπει να έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον για αυτούς, που να μοιάζει με το φυσικό τους περιβάλλον, γεγονός που είναι αρκετά δύσκολο. Ένα μεγάλο και άνετο κλουβί είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Απαραίτητα αξεσουάρ, εκτός από τα σκεύη που θα προσφέρουμε καθημερινά στον παπαγάλο μας φρέσκια τροφή και νερό, είναι και τα παιχνίδια.
Το παιχνίδι αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα στη ζωή του πουλιού. Ειδικά για τους παπαγάλους που ζουν στην άγρια φύση, η καθημερινότητά τους συνίσταται στην εξερεύνηση για αναζήτηση τροφής, επικοινωνία και κοινωνική επαφή με τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού, πέταγμα και φυσικά παιχνίδι με τα άπειρα υλικά που απλόχερα προσφέρει η φύση και το περιβάλλον. Σκεφτείτε πως μπορεί να νιώθει ένα πουλί που ζει μόνο του μέσα σε ένα μεγάλο άδειο κλουβί χωρίς συντρόφους και χωρίς να έχει κάτι δημιουργικό να γεμίσει τις ώρες του ειδικά κατά την απουσία του ιδιοκτήτη του.
παιχνίδια 
Τα παιχνίδια δίνουν στα πουλιά το ερέθισμα και την σωματική δραστηριότητα που χρειάζονται για να αναπτυχθούν βιολογικά, γνωστικά και κοινωνικά. Μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσουν δεξιότητες, βελτιώνουν, αναπτύσσουν και ανακαλύπτουν τις σωματικές τους ικανότητες και δυνατότητες.
Δραστηριοποιούμενα με παιχνίδια-αντικείμενα, τα πουλιά δε νιώθουν ανία. Σπάνια θα δούμε πουλιά που παίζουν να μαδούν τα φτερά τους. Αντίθετα θα τα δούμε να είναι ενεργητικά και δραστήρια, να προσπαθούν να φτάσουν, να πιάσουν, να αρπάξουν, να κουνήσουν τα παιχνίδια, με τα πόδια ή τα ράμφη τους, ανακαλύπτοντας τις ιδιαιτερότητές του κάθε παιχνιδιού. Ενθουσιάζονται να σκαρφαλώνουν σε σκάλες, να κουνάνε κουδουνάκια, να ραμφίζουν ξύλινα παιχνίδια, να σχίζουν με το ράμφος τους χαρτιά ή χαρτόνια, να κρεμιούνται ανάποδα και να ταλαντεύονται από σχοίνινους κρίκους.
Πολλά είδη παπαγάλων έχουν την ικανότητα να εκπαιδεύονται με παιχνίδια ενσφηνώσεων και παιχνίδια μιας λύσης όπως μικρά πάζλ ή κρίκους. Μπορούμε ακόμα να τα δούμε να κάνουν ποδήλατο, πατίνι ή να βάζουν μικρές μπάλες σε ένα κουτάκι. Φυσικά όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συνεχούς ενδιαφέροντος από τον ιδιοκτήτη τους που οπωσδήποτε δεν θέλουν οι παπαγάλοι τους να γίνονται κλόουν, αλλά έχουν κατανοήσει την σπουδαιότητα της ενεργητικής και δημιουργικής απασχόλησης για την σωματική και ψυχική τους υγεία.
Με την ενασχόληση με τα παιχνίδια ενθαρρύνονται να απελευθερώνουν όλη τους την ενέργεια, να διασκεδάζουν, να βελτιώνουν την νοητική τους κατάσταση να μειώνουν το άγχος τους και να διατηρείται η ψυχική τους ισορροπία. Μετά από μια δημιουργική μέρα γεμάτη ενέργεια, τα πουλιά νιώθουν τη ανάγκη να χαλαρώσουν και να παραμείνουν ήρεμα, χωρίς να ενοχλούν με δυνατές κραυγές τους ιδιοκτήτες τους.

Σκεύη κλουβιών και αξεσουάρ

Αποκτήσαμε λοιπόν το ωδικό πουλάκι που επιθυμούσαμε και αφού επιλέξαμε το κατάλληλο κλουβί για να το στεγάσουμε, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε με τι σκεύη και αξεσουάρ θα εξοπλίσουμε την κατοικία του.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια μεγάλη ποικιλία σκευών για να ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα και όλα τα βαλάντια. Δυστυχώς όμως τα μικρά pet shop στην γειτονιά έχουν πολύ περιορισμένη γκάμα σκευών και λίγοι διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να προσανατολίσουν σε σωστές αγορές τους καταναλωτές. Μόνο σε κάποια μεγάλα καταστήματα με είδη για οικόσιτα ζώα και πουλιά μπορεί κανείς να βρει μια ικανοποιητική ποικιλία σκευών ή από εταιρίες που προμηθεύουν τους καταναλωτές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Αγοράζοντας λοιπόν το κλουβί, τις περισσότερες φορές υπάρχουν και 2 ταΐστρες οι οποίες προσαρμόζονται στην πρόσοψη ή στα πλάγια του κλουβιού. Οι πωλητές προτείνουν μια απλή ποτίστρα, 2-3 πλαστικές πατήθρες, μια αυγοθήκη, μια μπανιέρα που προσαρμόζεται στο εσωτερικό του κλουβιού και οπωσδήποτε μια πλαστική κούνια ανεξαρτήτως του είδους πουλιού που φιλοξενείται στο κλουβί.
Στην πορεία βέβαια διαπιστώνετε ότι κάποια από τα σκεύη δεν είναι πολύ πρακτικά ή είναι ακατάλληλα καθώς η χρήση τους δημιουργεί προβλήματα και δυσκολίες στην διαβίωση του πουλιού.

Πατήθρες για κλουβιά

paththres 
Κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς διαπίστωσα ότι στα περισσότερα καταστήματα με είδη για τα οικόσιτα πουλιά, υπάρχουν ως επί το πλείστον πλαστικές πατήθρες, ίσιες μικρές ή μεγάλες, αλλά και αυτές που μοιάζουν με κλαδιά. Επίσης, μπορεί κανείς να βρει τους πλαστικούς σωλήνες διαφορετικού διαμετρήματος, με τις ειδικές προσαρμογές για να εφαρμόζουν στο κλουβί αφού κοπούν πρώτα στο κατάλληλο μήκος. Σπάνια βρίσκει κανείς ξύλινες πατήθρες με την δικαιολογία ότι παρουσιάζουν πολλά μειονεκτήματα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε υλικό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία θα αναφερθούν.
Οι πλαστικές πατήθρες έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης και καλύτερης καθαριότητας και απολύμανσης, κάτι που δεν συμβαίνει με τις ξύλινες, οι οποίες κατηγορούνται ότι μπορεί να μαζεύουν ψείρα και χρειάζονται περισσότερη επιμέλεια στην υγιεινή τους. Η ξύλινες πάλι θεωρούνται ιδανικές για τα ποδαράκια των πουλιών, ιδίως των παπαγάλων, με την προϋπόθεση ότι έχουν το κατάλληλο πάχος ανάλογα με το είδος του πουλιού που θα τις χρησιμοποιήσει.
Σχετικά με τις πλαστικές πατήθρες, είναι προτιμότερες οι ίσιες και όχι αυτές που μοιάζουν με κλαδί. Βέβαια οι απόψεις γύρω από το θέμα διίστανται καθώς πολλοί πιστεύουν πως γυμνάζουν καλύτερα τα πόδια των πουλιών. Γεγονός όμως είναι ότι πολλοί που έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιες πατήθρες, διαπιστώνουν συχνά προβλήματα στα πόδια των πουλιών, καθώς δεν είναι καλά φινιρισμένες και συχνά έχουν ακίδες που τραυματίζουν τα ευαίσθητα πόδια τους. Καλό θα είναι τα δάχτυλα των πουλιών να κλειδώνουν όλα στο ίδιο σημείο και όχι το κάθε δάχτυλο σε διαφορετικό. Φανταστείτε τους αθλητές που πιάνονται στο μονόζυγο με τα δάχτυλα πόσο θα δυσκολεύονταν αν το κάθε δάχτυλό τους άγγιζε το μονόζυγο και αυτό είχε ανώμαλη επιφάνεια. Αν λοιπόν θέλουμε να γυμνάσουμε τα δάχτυλα και τις κλειδώσεις των ποδιών των πουλιών, το καλύτερο θα ήταν να προτιμήσουμε τις ίσιες πατήθρες, αλλά να πάρουμε 2 διαφορετικού διαμετρήματος.
Για ένα μεσαίο μεγέθους κλουβί, 2 πατήθρες σε διαφορετικό ύψος είναι ιδανικές. Αν πάλι έχουμε μεγάλη ζευγαρώστρα 3-4 είναι αρκετές, αρκεί πάντα να τοποθετηθούν στο κλουβί με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μειώνεται ο ωφέλιμος χώρος του πουλιού για πέταγμα.
Για τις μεγάλες κλούβες πτήσης ιδανικές είναι οι ατομικές πατήθρες, κοτάναθρα – κουρνιάστρες με ειδικό σκέπαστρο σαν στέγη, τις οποίες μπορείτε να βρείτε μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα.
Για τους παπαγάλους ειδικά στα μεγάλα μεγέθη είναι καλό να χρησιμοποιούμε ξύλινες πατήθρες που μοιάζουν με τους κορμούς δέντρων που θα είχαν στο φυσικό τους περιβάλλον, για να εξασκούν παράλληλα και το ράμφος τους. Ακόμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποιες πατήθρες με χοντρά σχοινιά (καραβόσκοινα), στα οποία θα μπορούν να κρέμονται κάνοντας τα ακροβατικά τους.
Αν πάλι είμαστε μερακλήδες μπορούμε να επιλέξουμε τα κατάλληλα ξύλα και με την κατάλληλη προετοιμασία να δημιουργήσουμε τις δικές μας πατήθρες.

Κούνιες για πουλιά

kunies 
Οι κούνιες είναι ένα αξεσουάρ που προτείνεται ανεπιφύλακτα από τους μαγαζάτορες οποιοδήποτε είδος πουλιού και αν φιλοξενούμε. Η άποψη αυτή δυστυχώς είναι λάθος καθώς δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα είδη ωδικών. Για παράδειγμα στα καναρίνια, μια κούνια δεν έχει να προσφέρει τίποτα το σημαντικό στην εκγύμνασή τους, ενώ συγχρόνως μειώνει δραματικά τον ωφέλιμο χώρο του πουλιού για πέταγμα. Το γεγονός ότι πολλά καναρίνια κουνιούνται με τις ώρες σε μια κούνια, δεν σημαίνει ότι τα ωφελεί σε κάτι. Ίσα ίσα που δεν τα προκαλεί να πετάξουν εντός του κλουβιού με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός τους με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία τους μακροπρόθεσμα.
Στους παπαγάλους αλλά και στα παραδείσια πουλιά που έχουν μεγαλύτερα κλουβιά, μια κούνια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με θετικό τρόπο, καθώς οι παπαγάλοι είναι πουλιά που σκαρφαλώνουν και την βλέπουν ως ένα εξάρτημα για δράση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κούνια να μην έχει καθρέφτη μιας και η ύπαρξή του προκαλεί στους παπαγάλους την ψευδαίσθηση ενός ειδώλου. Στην συνεχή προσπάθεια να φροντίσουν το «ταίρι» τους ταΐζοντάς το, δημιουργούνται μολύνσεις στον πρόλοβό τους. Πρέπει να προσέξουμε επίσης ώστε η κούνια να μην είναι πολύ λεπτή στο σημείο που πατάνε τα πόδια τους, αλλά να είναι κατάλληλη για το μέγεθος των ποδιών τους προς αποφυγή τραυματισμών.

Ταΐστρες στο κλουβί

taistres 
Οι ταΐστρες είναι από τα σημαντικότερα αξεσουάρ σε ένα κλουβί. Μεγάλη είναι η ποικιλία σε ταΐστρες: μονοκόμματες, με 2 αποσπώμενα κομμάτια, παραλληλόγραμμες, που εφαρμόζουν είτε από το εξωτερικό μέρος του κλουβιού είτε εσωτερικά με γαντζάκια, ατομικές ή ομαδικές όταν έχουμε πολλά πουλιά, γυάλινες, πλαστικές, ανοξείδωτες σε κυπελλάκι ή κεραμικές σε πιατάκι, για να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις.
Για τις περιόδους των διακοπών υπάρχουν αυτόματες ταΐστρες των 250 και 1000 gr που εφαρμόζουν είτε στο άνοιγμα για την εξωτερική ταΐστρα, είτε στο πλαϊνό πορτάκι του κλουβιού. Πριν χρησιμοποιηθούν, καλό είναι να δοκιμαστούν για το αν υπάρχει καλή ροή σπόρων, γιατί πολλές φορές φράζουν από τα φλούδια. Μια εναλλακτική λύση προσφέρουν οι ταΐστρες – χωνί που μοιάζουν με ποτίστρες και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα το φραξίματος και τους συνεχούς φυσήματος των σπόρων.
Για τις μεγάλες κλούβες με πολλούς φιλοξενούμενους υπάρχουν και κρεμαστού τύπου που μπορούν να τρώνε ταυτόχρονα πολλοί ένοικοι μαζί.
Για μεγάλους παπαγάλους χρησιμότερες θεωρούνται αυτές που μοιάζουν με κύπελλα και είναι είτε ανοξείδωτα, είτε πλαστικά, διάφανα ή ημιδιάφανα, με άγκιστρα ή βίδες για να παραμένουν σταθερά.
Σημαντικό είναι να τοποθετούνται πάντα σε τέτοιο σημείο που να έχει το πουλί εύκολη πρόσβαση και να μην είναι κάτω από τις πατήθρες ώστε να μην λερώνονται από τις κενώσεις του. Όσα περισσότερα πουλιά έχουμε σε ένα κλουβί, τόσο περισσότερα πρέπει να είναι και τα σκεύη φαγητού για να αποφεύγονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ τους. Επίσης επειδή οι σπόροι αποτελούν την βασική τροφή τους, πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμοι καθ’ όλο το 24ωρο, να φυσάμε καθημερινά τους σπόρους και να περιμένουμε να φάει τη μεγαλύτερη ποσότητα για να βάλουμε φρέσκους.

Αυγοθήκες

avgothhkes 
Εκτός από τους σπόρους, τα περισσότερα ωδικά πουλιά πρέπει να τρέφονται με άμμο για την διευκόλυνση της πέψης τους, αλλά και να τρώνε αυγό ή αυγοτροφή την περίοδο της προετοιμασίας και της αναπαραγωγής. Έτσι, είναι απαραίτητο να υπάρχουν 2 τουλάχιστον αυγοθήκες σε κάθε κλουβί.
Υπάρχουν 2 τύποι αυγοθήκης: ο πρώτος είναι ο ενιαίος με ενσωματωμένο άγκιστρο που μπαίνει εσωτερικά και ο δεύτερος τύπος που αποτελείται από δύο κομμάτια, έναν δακτύλιο που εφαρμόζει από το εξωτερικό του κλουβιού και ενσωματώνεται εσωτερικά ένα κύπελλο. Ο δεύτερος τύπος είναι πιο εύχρηστος. Σημαντικό είναι να προσέξουμε να τοποθετήσουμε τις αυγοθήκες σε σημείο με εύκολη πρόσβαση, ώστε να μην ταράζουμε το πουλί κάθε φορά που βάζουμε μέσα το χέρι μας. Επίσης χρειάζεται προσοχή γιατί πολλά πουλιά κατά την αλλαγή των τροφών δράττουν την ευκαιρία για να δραπετεύσουν.

Στηρίγματα για φρούτα – λαχανικά

Από τα όχι και τόσο απαραίτητα αξεσουάρ είναι τα στηρίγματα για φρούτα και λαχανικά που τοποθετούνται συνήθως στο εσωτερικό του κλουβιού. Επίσης υπάρχουν ειδικά πλαστικά στηρίγματα για το σουπιοκόκαλο (αν αυτό δεν περιέχει ειδικό συρματάκι δεσίματος), που μοιάζουν με μανταλάκι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο λόγο. Πολλοί προτιμούν τα συγκρατούν τα κομμάτια φρούτων και λαχανικών ανάμεσα στα κάγκελα του κλουβιού, γεγονός όμως που απαιτεί συχνή καθαριότητα και στα κάγκελα.

Ποτίστρες για κλουβιά

pothstres 
Αν έχουμε στην κατοχή μας λίγα πουλιά, οι απλές ποτίστρες είναι η καλύτερη λύση. Υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και είναι κυρίως κυλινδρικές. Οι ποτίστρες για κλουβιά παπαγάλων είναι λίγο διαφορετικές. Έχουν πιο φαρδύ στόμιο για να εφαρμόζουν στα οριζόντια κάγκελα του κλουβιού. Για μεγαλύτερα είδη παπαγάλων οι ιδανικότερες ποτίστρες είναι τα ανοξείδωτα κυπελλάκια.
Επειδή στις απλές ποτίστρες το νερό βρομίζει εύκολα και χρειάζεται καθημερινή αλλαγή ίσως και 2 φορές την ημέρα, όσοι διαθέτουν μεγάλο αριθμό πουλιών προτιμούν τις αυτόματες ποτίστρες με μπίλια. Οι ποτίστρες αυτές διατίθενται σε διάφορα μεγέθη των 70, 100, 250 και 400 ml. Στις ποτίστρες αυτές το νερό δε βρομίζει επειδή δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και τις τροφές του πουλιού, με αποτέλεσμα να διατηρούνται καθαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι ιδανικές αν χρειαστεί να λείψουμε για ολιγοήμερες διακοπές. Παρουσιάζουν το μειονέκτημα ότι αν χρειαστεί να χορηγήσουμε υγρές βιταμίνες ή κάποιο άλλο υγρό σκεύασμα υπάρχει μια μικρή δυσκολία στην καθαριότητά τους. Συνοδευτικό στις ποτίστρες είναι ένα βουρτσάκι καθαρισμού. Χρήσιμο είναι να υπάρχει πάντα διαθέσιμη μία παραπάνω ποτίστρα σε περίπτωση που σπάσει κάποια να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Μπανιέρες

Από τις πιο απολαυστικές και χαλαρωτικές στιγμές της ενασχόλησής μας με τους φτερωτούς μας φίλους είναι η ώρα του μπάνιου. Έτσι απαραίτητο αξεσουάρ που προσφέρει άπλετες στιγμές ευχαρίστησης σε πουλιά και ιδιοκτήτες, είναι η μπανιέρα.
Υπάρχουν 2 ειδών μπανιέρες: οι απλές εσωτερικές πλαστικές μπανιέρες και οι εξωτερικές που τοποθετούνται σε κάποιο πορτάκι του κλουβιού. Απευθύνεται κυρίως σε μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά, καναρίνια, εξωτικά και μικρόσωμους παπαγάλους. Για τους μεσαίους και μεγάλους παπαγάλους υπάρχουν μεγαλύτερες μεγέθους μπανιέρες που τοποθετούνται κυρίως στο εσωτερικό του κλουβιού.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά πλαστικά δοχεία ή γυάλινα πυρέξ που υπάρχουν ήδη στο σπίτι.
Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούμε χρειάζονται σχολαστική καθαριότητα και φροντίδα όπως ακριβώς θα φροντίζαμε και τα οικιακά σκεύη που προορίζονται για την δική μας χρήση. Καθημερινή ή τουλάχιστον εβδομαδιαία υγιεινή και απολύμανση, είναι απαραίτητα για να διατηρείται η υγεία των φτερωτών μας φίλων σε άριστη κατάσταση και να προλαμβάνουμε τη μετάδοση ασθενειών.