Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Κάμπινγκ παρέα με το σκύλο σας

Κάμπινγκ παρέα με το σκύλο σας
Το κάμπινγκ με το σκυλί σας μπορεί να είναι μια χαρούμενη εμπειρία τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για το σκύλο.

Τα σκυλιά ενθουσιάζονται με τις νέες εικόνες και τους ήχους του κάμπινγκ. Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορεί να κάνουν το κάμπινγκ με ένα σκύλο ασφαλέστερο και πιο ευχάριστο.

  • Στο δρόμο

Μόλις ξεκινήσετε, να γνωρίζετε ότι τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται τακτικά διαλείμματα ακριβώς όπως οι άνθρωποι και ο φρέσκος αέρας είναι ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό καλό είναι να αφήσετε λίγο ανοιχτό το παράθυρο. Μετά από κάποια ώρα να σταματήσετε σε ένα ασφαλές μέρος και να αφήσετε το σκυλί σας να τρέξει ή να περπατήσει. Επίσης, τα διαλείμματα είναι μια καλή ευκαιρία για τουαλέτα. Ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιο ζώο σας στο αυτοκίνητο, καθώς αφυδατώνεται πιο γρήγορα από ό, τι οι άνθρωποι.

  • Συμβουλές για σωστή κατασκήνωση

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες σκύλων δεν φεύγουν από το σπίτι χωρίς τους τετράποδους φίλους τους. Και γιατί το κάνουν; Τα περισσότερα σκυλιά είναι πολύ καλοί συνταξιδιώτες. Όμως, δεν είναι πάντα εφικτό να κρατήσετε το μικρό σας σκύλο ασφαλή και ευτυχή, ενώ βρίσκεστε εν κινήσει. Έχοντας τα κατάλληλα αντικείμενα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το ταξίδι σας πιο ευχάριστο για εσάς και το σκύλο σας.

  • Άνετο κάθισμα
Ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα για τη μεταφορά του σκύλου σας με αυτοκίνητο είναι ένα καλό κάθισμα αυτοκινήτου ή κάποια άλλη καρέκλα ασφαλείας ιδανική για σκύλους. Για τα μικρόσωμα σκυλιά, που τους αρέσει να είναι άνετα και ασφαλή μέσα στο αυτοκίνητο, να αγοράσετε μια ευέλικτη με μαξιλάρια καρέκλα ή κλουβί για το αυτοκίνητο.

Υπάρχουν επίσης πολλές μεγάλες συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν το κατοικίδιο σας να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε όταν ταξιδεύετε με το σκύλο σας. Μπορείτε να πάτε για ποδηλασία με το μικρό κουτάβι σας αν το τοποθετήσετε σε ένα ειδικό καλάθι-κλουβί για το ποδήλατο που έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσουν το κατοικίδιο ζώο σας ασφαλές. Αν σας αρέσει περισσότερο ο περίπατος, μπορείτε να αγοράσετε ένα καρότσι για κατοικίδια ζώα. Όπως και στο καλάθι ποδηλάτου, έτσι και κατά τη βόλτα σας θα πρέπει να έχετε στο ζώο σας λουρί για να εμποδίσετε τυχόν πτώση. Επίσης, αυτά τα αντικείμενα, επιτρέπουν στο μικρό σας φίλο να ξεκουραστεί σε ένα ωραίο, σκιερό μέρος, ενώ εσείς μπορείτε να συνεχίσετε το περίπατό σας.

  • Σωστό ντύσιμο

Τα μικρά σκυλιά δεν μπορούν να αντέξουν στις δραστηριότητες σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και γι’ αυτό θα πρέπει να πάρετε μαζί σας τα κατάλληλα ρούχα για όλες τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσετε. Για παράδειγμα, αν πάτε για σκι, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα ζεστό πουλόβερ και μποτάκια για σκύλους. Αν πάτε βόλτα με βάρκα, μην ξεχάσετε ένα εγκεκριμένο σωσίβιο για το σκύλο σας και αν έχετε σκοπό να περιπλανηθείτε το βράδυ, να αγοράσετε ένα αντανακλαστικό γιλέκο για να κρατήσει το σκύλο σας ασφαλή.

Ένα ταξίδι είναι πάντα πιο διασκεδαστικό αν το κάνετε μαζί με τον καλύτερο τετράποδο φίλο σας. Πολλά σκυλιά, μετά από ένα δραστήριο ταξίδι, είναι πιο ευτυχισμένα όταν επιστρέφουν σπίτι με τους ιδιοκτήτες τους. Ευτυχώς, υπάρχει αφθονία δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε με το σκυλί σας σε ένα ταξίδι, όπως η πεζοπορία που αγαπούν τα περισσότερα σκυλιά αλλά, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα μικρά σκυλιά κουράζονται γρήγορα.

Εκτός όμως από την άσκηση, το κάμπινγκ περιλαμβάνει και χαλάρωση. Για αυτές τις στιγμές χαλάρωσης, το σκυλί σας μπορεί να χρειάζεται ένα κρεβάτι ή μια άνετη καρέκλα. Επίσης, σκεφτείτε να πάρετε στο κατοικίδιο ζώο σας μια δικιά του σκηνή σε περίπτωση που θέλετε να το αφήσετε για λίγο μόνο του - αν και ένα πτυσσόμενο κλουβί μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το σκυλί σας θα παραμείνει ήρεμο και θα μπορείτε να το ελέγξετε. Το πιο σημαντικό, θα πρέπει να είναι:

(1) να είστε σε θέση να περιορίσει το σκυλί σας σε περισπασμούς από άλλα ζώα,

(2) να είστε αρκετά υπεύθυνος για να αποτρέψετε το σκυλί να μην ενοχλεί άλλους ανθρώπους ή ζώα.

  • Να είστε σίγουροι πριν ξεκινήσετε ότι το λουρί, το κολάρο και η αλυσίδα δεσίματος είναι σε καλή κατάσταση. Μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ανασυρόμενη αλυσίδα για να δώσουν στο σκύλο τους περισσότερη ελευθερία, όμως έχει διαπιστωθεί ότι μπερδεύεται εύκολα γύρω από θάμνους ή άλλα άτομα. 

  • Μην αφήνετε το σκύλο σας να γαβγίζει. Το συχνό και συνεχές γάβγισμα ενοχλεί τους άλλους κατασκηνωτές και την άγρια ζωή.

  • Δώστε στο σκύλο σας χρόνο να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον.

  • Δώστε τους χρόνο να ξεκουραστεί από το ταξίδι.

  • Παρακολουθήστε το σκυλί και αποτρέψτε το να τυλίγει την αλυσίδα του γύρω από σκηνές, δέντρα, βράχους κ.λπ.

  • Απομακρύνεται τα τρόφιμα που απομένουν μετά το φαγητό του σκύλου σας γιατί αυτή η τροφή μπορεί να προσελκύσει ανεπιθύμητα έντομα ή άγρια ζώα.

  • Μαζέψτε τα σκουπίδια και τα περιττώματα του σκύλου σας.

  • Πρώτες βοήθειες

Ποτέ μην παίρνετε ένα σκυλί για κάμπινγκ χωρίς μερικά πρακτικά εργαλεία για τη διατήρηση της ασφαλείας και της υγείας του. Το κουτί πρώτων βοηθειών για ένα σκύλο πρέπει να περιλαμβάνει :

  • Τον αριθμό του κτηνίατρου σας

  • Γάζες για πληγές 

  • Κολλητική ταινία για επιδέσμους

  • Υπεροξείδιο του υδρογόνου (3%)

  • Μεγάλες σύριγγες χωρίς βελόνα ή σταγονόμετρο (για θεραπείες)

  • Σπρέι για την εξουδετέρωση οσμών

  • Σπρέι και τσιμπιδάκι για την απομάκρυνση τσιμπουριών

  • Εντομοαπωθητικό 

  • Σωσίβιο σχεδιασμένο για σκυλιά, αν σκοπεύετε να κατασκηνώσετε κοντά σε νερό. 


ΠΡΟΣΟΧΗ!

Φίδια: Ένα σκυλί δεν μπορεί να σας πει όταν έχει δαγκωθεί από ένα φίδι, οπότε αν αρχίσει να συμπεριφέρεται ασυνήθιστα (ναυτία, σοκ, αδυναμία, αναπνευστική δυσχέρεια), ελέγξτε για σημάδια δαγκώματος. Περίπου το 75 % των τσιμπημάτων από φίδια συμβαίνουν γύρω από το πρόσωπο και το λαιμό. Μόλις επιβεβαιώσετε το δάγκωμα φιδιού, να περιορίσει το τις δραστηριότητες, να κρατήσετε το σκυλί σας ζεστό και να αναζητήσετε κτηνιατρική βοήθεια.



Γιατί είναι σημαντικό να ταξιδέψετε με το σκυλί σας

  • Παίρνοντας το σκύλο μαζί σας στις διακοπές θα εμπλουτίσετε το ταξίδι με πολλούς τρόπους και δραστηριότητες.

  • Θα πάτε παρέα με το σκύλο σας σε πάρκα και άλλους χώρους και θα εξερευνήσετε τη φύση.

  • Θα ενισχύσετε τη σχέση σας με το τετράποδο φίλο σας

  • Το κυριότερο: Θα έχετε τον καλύτερό σας φίλο στο πλάι σας