Φροντίδα των Παπαγάλων μας!

Όσα δεν ξέρατε και θα θέλατε να μάθετε για τους παπαγάλους!

Είναι σίγουρα ένα από τα πιο όμορφα πτηνά και λόγω της ιδιαιτερότητας του, να αρθρώνει λέξεις είναι ξεχωριστός και ασφαλώς περιζήτητος. Αν έχετε κι εσείς παπαγάλο στο σπίτι σας, πιθανόν να μην τα γνωρίζετε όλα γι’αυτόν. Ευκαιρία να τα μάθετε όμως!

-Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 386 είδη παπαγάλων, που ανήκουν σε διαφορετικά 88 γένη.  Τους συναντάμε σε όλες τις ηπείρους της γης, εκτός από την Ευρώπη στην οποία όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο δεν υπάρχει κανένα απολύτως είδος.

-Στο Περού, στην Κίνα, στην Ινδία και αλλού τους ανάτρεφαν για τα υπέροχα φτερά τους ενώ τους χρησιμοποιούσαν και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

-Παπαγάλος από παπαγάλο διαφέρει, έτσι λοιπόν το μήκος τους μαζί με την ουρά τους ποικίλλει από 17 περίπου εκατοστά μέχρι ένα μέτρο.

-Είναι γνωστό ότι οι παπαγάλοι ζούνε πολλά χρόνια, περισσότερα ακόμα και από εκείνα του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν, όσο θλιβερό κι αν ακούγεται, όταν κάποιος υιοθετήσει ένα παπαγάλο, στη δύση της ζωής του θα πρέπει να φροντίσει να του βρει ένα νέο ιδιοκτήτη.

-Οι παπαγάλοι έχουν μεγάλο παρελθόν αφού εμφανίστηκαν πριν περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια.


-Μπορούν και αντιλαμβάνονται αλλά και να εκφράσουν συναισθήματα όπως είναι η αγάπη και το μίσος..

-Στον ελλαδικό χώρο οι παπαγάλοι είναι γνωστοί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν για πρώτη φορά ο ίδιος και οι άντρες από το εκστρατευτικό του σώμα, τους έφεραν από άλλες χώρες.

-Πολλοί παπαγάλοι μπορεί να χάσουν στην κυριολεξία τα λογικά τους αν μένουν πολλές ώρες μόνοι τους.

-Οι φωνητικές χορδές του παπαγάλου είναι παρόμοιες με αυτές του ανθρώπου.

-Αν σκοπεύετε να πάρετε παπαγάλο στο σπίτι σας, θα πρέπει να συμφωνήσει και ο γείτονας σας. Τους λόγους τους καταλαβαίνετε…


-Τα πόδια των παπαγάλων έχουν τέσσερα δάχτυλα από τα οποία τα δύο είναι στραμμένα προς τα εμπρός και τα δύο πίσω. Αυτό τους δίνει μεγάλη συλληπτική ικανότητα.

-Ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι παπαγάλοι προτιμούν να ζουν έξω σε ένα κλουβί από το να βρίσκονται στο εσωτερικό του σπιτιού.

-Το 90% των παπαγάλων που μένουν μέσα στο σπίτι υποφέρουν από ασπεργίλλωση κι αυτό λόγω του ξηρού αέρα. Καλά θα κάνετε λοιπόν, αν έχετε παπαγάλο στο σπίτι σας, να τον αφήνετε για πολλές ώρες στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλη ανάγκη το έχει.

-Ένας παπαγάλος που έχασε όλα τα φτερά του θα πρέπει να περιμένει δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι να τα αποκτήσει ξανά. 

-Θα σας φανεί ενδεχομένως περίεργο αλλά μόνο δέκα από τους εκατό παπαγάλους μπορεί να μάθει να μιλάει.

-Οι παπαγάλοι είναι μονογαμικά ζώα και εκείνοι που ζουν ελεύθεροι στη φύση επιλέγουν το ταίρι τους και του αφοσιώνονται μέχρι το τέλος της ζωής τους.

-Το κόστος ενός παπαγάλου μπορεί να φθάσει μέχρι και τις 150 χιλιάδες ευρώ παρακαλώ!

-Οι παπαγάλοι θεωρούνται τα ευφυέστερα πουλιά και με βάση έρευνες που έχουν γίνει, πολλές από τις λέξεις που μαθαίνουν να επαναλαμβάνουν τις συνδέουν με καταστάσεις και διάφορα ερεθίσματα. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα ακούσετε από τον παπαγάλο σας άλλη μία νέα λέξη, να ξέρετε πως δεν είναι τυχαίο, με κάτι την έχει ταυτίσει!

Πως να μεταφέρετε τον νέο σας παπαγάλο!

Ηρθε η ώρα λοιπόν, να αγοράσετε τον παπαγάλο που πάντα θέλατε! Αφού διαλέξατε το πτηνό που σας αρέσει και μπορείτε να αποκτήσετε, θα πρέπει να το μεταφέρετε με ασφάλεια στο σπίτι σας!

Η λάθος κίνηση είναι να μεταφέρετε τον παπαγάλο σας μέσα σε κλουβί. Το πιθανότερο είναι πως θα τρομάξει κατά την μεταφορά του, ειδικά όταν γίνεται με αυτοκίνητο και θα τραυματιστεί προσπαθώντας να πετάξει μέσα στο κλουβί του. Η καλύτερη λύση είναι η μεταφορά του μέσα σε ένα σκληρό χάρτινο κουτί, ειδικό για αυτή τη δουλειά, το οποίο το δίνει μαζί με το πουλί το κατάστημα των ζώων. Ο τρόπος αυτός είναι ακίνδυνος και αρκετά ασφαλής, αρκεί να μην χρειαστεί να κάνετε μεγάλη απόσταση. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως το ράμφος του παπαγάλου, μπορεί να τρυπήσει το χάρτινο κουτί μεταφοράς του, ενώ μέσα στο κουτί αυτό θα πρέπει να έχετε ένα πτηνό μόνο του.

Με αυτό τον τρόπο θα μετακινείτε κάθε φορά που χρειάζεται τα πουλιά σας. Οταν όμως επικρατούν ακραίες συνθήκες, δηλαδή είτε υπερβολική ζέστη, είτε υπερβολκό κρύο, θα πρέπει να προετοιμάσετε αντίστοιχα το αυτοκίνητο σας. Τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να αποφεύγετε να πιάνετε τον παπαγάλο σας με τα χέρια και γενικότερα να τον μεταφέρετε, εκτός και αν συντρέχει πάρα πολύ σοβαρός λόγος. Οταν γίνει αυτό, θα πρέπει να αερίζεται καλά και να τοποθετηθεί κάπου σκιερά. Αν ο παπαγάλος σας είναι ήρεμος και μπορεί να μετακινηθεί μέσα στο κλουβί του, μην το τοποθετήσετε ποτέ μέσα σε σάκο, γιατί μπορεί να έχει σκιά, αλλά δεν θα αερίζεται σωστά. Αν η μεταφορά πρέπει να γίνει χειμώνα, τοποθετήστε το κουτί μέσα στο παλτό σας, ή ανάψτε την θέρμανση στο αυτοκίνητο πριν μπει μέσα το πουλί με το κουτί του. 
Οταν θα φέρετε ένα παπαγαλάκι στο σπίτι σας, θα χρειαστεί να έχετε υπομονή, για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και να ζήσει αρμονικά μαζί σας.

Η μεταφορά του παπαγάλου από το κατάστημα στο σπίτι σας, δεν είναι ιδιαίτερη διαδικασία, μιας και μένει κλεισμένο σε ένα κουτί για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να το μεταφέρετε στο σπίτι, αφού πρώτα αποχωριστεί τα υπόλοιπα πτηνά που ζούσαν μαζί του στο κλουβί. Ο παπαγάλος είναι κοινωνικό ζώο και το πρώτο πράγμα που θα του λείψει, θα είναι η παρέα του. Πριν τον φέρετε στο σπίτι, θα πρέπει να έχετε ετοιμάσει το κλουβί του. Να έχετε τοποθετήσει τις κούρνιες, το δοχείο με το νερό και το δοχείο με την τροφή του, χωρίς όμως να έχετε βάλει μέσα νερό και φαγητό.

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί, είναι ησυχία και ηρεμία. Ανοίξτε την πόρτα του κλουβιού του και τοποθετήστε το κουτί μεταφοράς του με τέτοιο τρόπο, που βγαίνοντας από αυτό, να μπει στο κλουβί του. Αυτό δεν θα γίνει αμέσως και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Αν τον αφήσετε μόνο του, το πιθανότερο είναι ότι σε μερικά λεπτά, θα βγει από το κουτί και θα μπει στο κλουβί του από μόνος του.

Κρεμάστε μερικά τσαμπιά με κεχρί σε αρκετά σημεία του κλουβιού του, είναι μία λιχουδιά που τους αρέσει ιδιαίτερα και θα τα βοηθήσει να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Επίσης τις πρώτες μέρες, μην μαζευόσαστε όλοι γύρω από το κλουβί του, γιατί έτσι αγχώνεται και θα νιώσει στενάχωρα. Το ιδανικό θα ήταν να πάρετε δύο παπαγαλάκια μαζί, γιατί έτσι θα προσαρμοστούν πολύ ευκολότερα και σε λίγο χρονικό διάστημα θα ζούνε αρμονικά μέσα στο σπίτι σας.

Οταν περάσει ο καιρός και προσαρμοστεί το παπαγαλάκι, τότε θα μπορείτε να κάνετε και τις πρώτες επαφές με αυτό. Αν απλά σας αρέσει να τα παρατηρείτε, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το αφήσετε ήσυχο και απλά να του δίνεται τροφή και νερό.
Αν θέλετε να εξοικειωθεί απόλυτα μαζί σας και να κάθετε στο χέρι σας,  θα πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του. Θα πρέπει να πάψε να φοβάται το ανθρώπινο χέρι, μιας και μέχρι τώρα δεν είχε ευχάριστες εμπειρίες από αυτό. Το χειρότερο που έχετε να κάνετε είναι να του κόψετε τα φτερά για να μην μπορεί να πετάει και να το πιάνετε πιο εύκολα. Αυτό είναι μέγα λάθος και δεν πρέπει να το κάνετε σε καμία περίπτωση.

Ο καλύτερος τρόπος, είναι να χρησιμοποιείστε την τροφή του και ειδικά κάτι που θα του αρέσει πολύ, όπως φύλλα λαχανικών, ή κεχρί. Με αργές κινήσεις κρατήστε την τροφή στο χέρι σας με τις άκρες των δαχτύλων σας και αφήστε το να έρθει διστακτικά στην αρχή να πάρει την τροφή. Στην αρχή θα δείξει ενδιαφέρον, αλλά δεν θα θέλει να δοκιμάσει να πλησιάσει πολύ. Σιγά, σιγά όμως, θα δείτε ότι θα πλησιάζει όλο και περισσότερο, κάτι που δεν θα γίνει από την μία μέρα στην άλλη, μέχρι που στο τέλος θα κάθεται πάνω στο χέρι σας και θα τρώει από αυτό. Τότε θα μπορείτε να τον αφήνετε να βγαίνει από το κλουβί του και να πετάει ελεύθερο μέσα στο δωμάτιο.

Τι τρώνε οι παπαγάλοι;

Κατά βάση τα πουλιά αυτά είναι φυτοφάγα και τρέφονται με διάφορα είδη σπόρων, φρούτων και λαχανικών, τα οποία βρίσκουν σε φυσική μορφή στην φύση. Επειδή όμως είναι ακατόρθωτο να έχετε δέντρα και κήπους με λαχανικά μέσα στο σπίτι σας, ο καλύτερος τρόπος για να ταΐσετε τον παπαγάλο σας, δεν είναι άλλος από το να ετοιμάζετε εσείς την τροφή τους. 
Κατά βάση τα πουλιά αυτά είναι φυτοφάγα και τρέφονται με διάφορα είδη σπόρων, φρούτων και λαχανικών, τα οποία βρίσκουν σε φυσική μορφή στην φύση. Επειδή όμως είναι ακατόρθωτο να έχετε δέντρα και κήπους με λαχανικά μέσα στο σπίτι σας, ο καλύτερος τρόπος για να ταΐσετε τον παπαγάλο σας, δεν είναι άλλος από το να ετοιμάζετε εσείς την τροφή τους.

Το κυρίως μενού τους πρέπει να αποτελείται από ίσες μερίδες σπόρων, φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, ενώ απαραίτητα είναι και τα συμπληρώματα σε βιταμίνες για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες. Οι σπόροι που τρώνε μπορεί να είναι ηλιόσποροι, φλούδες βρώμης, σπόροι καναρινιού και σπόροι σαργού. Επίσης μπορούν να φάνε σιτάρι και ξερή σίκαλη, αρκεί να τα έχετε μουλιάσει για μία νύχτα μέσα σε νερό. Πέρα από αυτά θα βρουν ιδιαίτερα γευστικά τα φρέσκα φιστίκια, τα οποία τα μεγαλύτερα πτηνά αρέσκονται να σπάνε με το ράμφος τους το σκληρό περίβλημα, καθώς επίσης και μικρές ποσότητες από καναβούρι. Πέρα από αυτά, οι ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια, συμπληρώνουν ιδανικά την διατροφή τους. 

Τα χορταρικά που μπορούν να φάνε είναι το σέλινο, τα φρέσκα φύλλα από πατζάρια, φρέσκος αρακάς μαζί με τον λωβό του, καρότα, καθώς και φρέσκο καλαμπόκι. Το καλαμπόκι μάλιστα αποτελεί ιδιαίτερη λιχουδιά καθώς και ευχάριστο παιχνίδι, μιας και τους αρέσει να κάθονται πάνω του και να το τρώνε σιγά, σιγά!

Τα φρούτα που μπορεί να φάει ένας παπαγάλος, θα πρέπει να είναι κομμένα σε κομμάτια. Μερικά από αυτά είναι τα κεράσια, τα σταφύλια, διάφορα είδη μούρων, μήλα, καθώς και εσπεριδοειδή. Προσοχή όμως, ο οργανισμός των παπαγάλων παράγει αρκετές ποσότητες βιταμίνης C, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να μην πρέπει να τρώνε πάρα πολύ συχνά μεγάλες ποσότητες από εσπεριδοειδή. 

Επίσης, οι παπαγάλοι δεν ιδρώνουν, γιατί δεν έχουν τους αντίστοιχους πόρους με τους ανθρώπους. Αντίστοιχα όταν έχει κρύο, θα πρέπει να τους δίνετε λάδι από συκώτι βακαλάου, ανακατεμένο με μουλιασμένους σπόρους για να τους προστατέψετε. 

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλό θα ήταν να κάνετε αλλαγές στο διαιτολόγιό τους, δίνοντάς τους ψωμί από σιτάρι ολικής αλέσεως μουλιασμένο στο γάλα ή αλειμμένο με βούτυρο , αλλά στραγγισμένο στη συνέχεια, τον κρόκο από σφιχτά βρασμένα αυγά, ξερές σταφίδες, σύκα, ρύζι μαζί με την φλούδα του, αφού το βράσετε είτε σε νερό, είτε σε γάλα, καθώς και μπισκότα για σκύλους.

Πολύ καλό συμπλήρωμα διατροφής είναι οι σπόροι που έχετε αφήσει σε ένα κεσεδάκι με βρεγμένο βαμβάκι και έχουν φυτρώσει. Οταν το μήκος του φυτού φτάσει τα 10 εκατοστά, κόψτε τις άκρες που περιέχουν όλες τις βιταμίνες και ταΐστε τον παπαγάλο σας. 

Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, καθώς και όταν αλλάζουν πτέρωμα, θα πρέπει να συμπληρώνετε καθημερινά την διατροφή τους με μεταλλειούχες βιταμίνες. 
Αυτό που θα πρέπει να αποφύγετε είναι να τους δώσετε κέικ, καφέ, μπύρα, καραμέλες και διάφορα τέτοια τρόφιμα.

Προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στην ποσότητα της τροφής. Θα παρατηρήσετε πως όσο τον ταΐζετε τρώει, αλλά από ένα σημείο και μετά θα κάνει εμετό, αποβάλλοντας την περισσευούμενη τροφή. 

Αν τηρήσετε ευλαβικά τα παραπάνω, θα έχετε ένα ευτυχισμένο και υγιές πτηνό, το οποίο θα σας κρατάει συντροφιά για πάρα πολλά χρόνια! 

Μάθετε τον παπαγάλο σας να «μιλάει»

Η ικανότητα του παπαγάλου αλλά και της μάϊνας να μιμούνται φωνές και να επαναλαμβάνουν λέξεις είναι αξιοθαύμαστη. Ωστόσο, το να μάθετε εσείς οι ίδιοι τον παπαγάλο σας να «μιλάει» είναι τουλάχιστον συναρπαστικό!

Οι παπαγάλοι είναι εντυπωσιακοί και γεμάτοι χρώματα, ενώ είναι ιδιαίτερα αξιολάτρευτοι κυρίως γιατί μπορούν να αναπαράγουν λέξεις, ή ακόμα και φράσεις ολόκληρες. Το πόσες λέξεις, ή φράσεις θα μπορέσουν να αναπαράγουν εξαρτάται κυρίως από το είδος τους, αλλά και από το πόση υπομονή θα έχετε προκειμένου να τους τις μάθετε.

Περισσότερες πιθανότητες για να μιλήσει ένας παπαγάλος, τις έχει αν είναι εξημερωμένος. Επίσης προτού αποκτήσετε τον παπαγάλο σας, θα πρέπει να ρωτήσετε έναν ειδικό, αν το είδος που θέλετε να πάρετε, έχει την δυνατότητα να μιλάει. Ο Αφρικάνικος γκρίζος παπαγάλος ή αλλιώς Psittacus erithacus, είναι ένας παπαγάλος με ιδιαίτερα καλή μιμητικότητα της ανθρώπινης φωνής. Κάποτε, στο Βατικανό υπήρχε ένας τέτοιος παπαγάλος που είχε αποστηθίσει το Πιστεύω! Αλλο ένα είδος παπαγάλου που μιλάει και μαθαίνει πάρα πολύ εύκολα είναι ο Greater Indian Hill Mynah και ο   Javan Hill Mynah, γνωστότεροι και ως Μάϊνες. Η ικανότητά τους για μάθηση είναι τέτοια, που μιλώντας τους σας απαντάνε σχεδόν αμέσως είτε με κάποια λέξη, είτε με διάφορα σφυρίγματα και ήχους που έχουνε αφομοιώσει. 

Για να μάθει λοιπόν ο παπαγάλος μας να μιλάει, χρειάζεται να του επαναλαμβάνουμε τις λέξεις που θέλουμε να μάθει αρκετά συχνά επί καθημερινής βάσης. Προσοχή όμως, θα πρέπει να του μαθαίνουμε τις λέξεις μία, μία και όχι μία δύσκολη φράση ολόκληρη, γιατί έτσι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ και το πιθανότερο θα είναι να μην τα καταφέρει. Σημαντικό είναι επίσης ο παπαγάλος μας να είναι μικρός σε ηλικία. Οι μεγάλοι σε ηλικία παπαγάλοι έχουν ήδη στη μνήμη τους διάφορους ήχους και θα χρειαστεί πολύ περισσότερη υπομονή και επιμονή για να μάθουν νέες λέξεις. 

Για να μάθουμε λοιπόν τον παπαγάλο μας να μιλάει, θα πρέπει να του επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές και συχνά τις λέξεις που θέλουμε. Ο καλύτερος και πιο ξεκούραστος για εμάς τρόπος, θα είναι να ηχογραφήσουμε τις λέξεις που θέλουμε να μάθει και να τις αναπαράγουμε με κάποιο μέσο.  Οταν θα κάνουμε την ηχογράφηση η φωνή μας θα πρέπει να είναι καθαρή και σταθερή, θα είναι καλύτερο την ηχογράφηση να την κάνει είτε ένα παιδί, είτε μία γυναίκα, μιας και οι φωνές τους έχουν πολύ καλύτερη χροιά και καθαρότητα από μία αντρική. 

Οταν θα δείτε ότι ο παπαγάλος σας αρχίσει να μιλάει, δοκιμάστε να του μιλήσετε και εσείς, χωρίς όμως να σας βλέπει, προκειμένου να είναι αφοσιωμένος στην φωνή σας και να μην τραβάει την προσοχή του κάτι άλλο. Αν το δωμάτιο είναι σκοτεινό, τότε θα είναι ακόμα καλύτερα και ευκολότερα τα πράγματα. Κάθε φορά που θα μαθαίνει και από μία λέξη, να τον επιβραβεύεται με μία αγαπημένη του λιχουδιά. Αν μάλιστα του ονομάστε την λιχουδιά, για παράδειγμα κράκερ, μπισκότο κτλ, σε λίγο καιρό θα παρατηρήσετε πως θα λέει την λέξη της λιχουδιάς κάθε φορά που θα την επιθυμεί. 

Μετά από λίγο καιρό συμβίωσης με τον παπαγάλο σας, θα παρατηρήσετε πως θα μιμείται διάφορους ήχους που ακούει πολύ συχνά μέσα στο σπίτι, όπως το κουδούνι, τον ήχο του τηλεφώνου, τον βήχα, ή διάφορες λέξεις που ακούει πάρα πολύ συχνά, όπως τα ονόματα των μελών τις οικογένειάς σας. 

Γενικά πάντως το να μάθετε τον παπαγάλο σας να μιλάει δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, απλά θα χρειαστείτε χρόνο και υπομονή.