Ας γνωρίσουμε όλες τις ράτσες Σκυλιών


  Γνωρίστε το Μπόξερ / All about Boxer dogs

 
ΟΝΟΜΑΣΙΑ  
Μπόξερ

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Γερμανία

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Στα τέλη του 19ου αιώνα το γερμανικό Bullenbeiser διασταυρώθηκε με το Αγγλικό Μπουλντόγκ. Από την μίξη αυτή προήλθε το Μπόξερ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το γερμανικό στρατό στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Αρχικά τα Μπόξερ θεωρήθηκαν πολύτιμα στο κυνήγι, στο δελεασμό ταύρων και στην έλξη κάρων. Αργότερα έγιναν σκύλοι βοοειδών και χρησιμοποιούνταν για να περικυκλώνουν τα εκτρεφόμενα ζώα. Ήταν επίσης διάσημα στα τσίρκο και στα θέατρα επειδή μάθαιναν κόλπα πολύ εύκολα. Το 1904 σταθεροποιήθηκε ως ράτσα. Παρόλο που τα πρώτα μπόξερ ήταν αρκετά άγρια, η ράτσα σήμερα χαρακτηρίζεται από αγάπη και ευγένεια, ενώ είναι μια πολύ καλή σύντροφος.  Υπάρχουν δύο ειδών μπόξερ, το Γερμανικό και το Αμερικάνικο. Τα γερμανικά μπόξερ έχουν μεγαλύτερα κεφάλια και είναι γενικώς πιο μυώδη από ότι τα αμερικάνικα.ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το μπόξερ είναι ένα κοντόχοντρο, μεσαίου μεγέθους σκυλί με δυνατό σαγόνι.
Το τρίχωμα του είναι κοντό και γυαλιστερό, με χρώματα από ανοιχτό φαιοκίτρινο μέχρι σκούρο καφέ και καφέ με ή χωρίς λευκά σημάδια στο στήθος και τα πόδια. Η μάσκα του προσώπου είναι μαύρη. Στα αρσενικά μπόξερ το ύψος κυμαίνεται από 57-63 εκ. και το βάρος από 30 κιλά περίπου. Στα θηλυκά μπόξερ το ύψος κυμαίνεται από 53-59 εκ. και το βάρος περίπου 25 κιλά.
Το σώμα του Μπόξερ είναι συμπαγές ενώ όσα μπόξερ έχουν λευκό δεν μπορούν να εγγραφούν σε ορισμένους Ομίλους. Η ουρά είναι κάποιες φορές κομμένη. Το κεφάλι ενός μπόξερ πρέπει να είναι σε αναλογία με το σώμα του, ισχνό και χωρίς ζάρες. Η κάτω γνάθος προεξέχει λίγο της άνω γνάθου κάνοντας καμπύλη προς τα επάνω. Ούτε τα δόντια ούτε η γλώσσα πρέπει να φαίνονται όταν το στόμα είναι κλειστό. Η μύτη είναι μεγάλη και μαύρη με πολύ ανοιχτά ρουθούνια και τα μάτια σκούρα. Ο λαιμός είναι στρογγυλός, δυνατός και μυώδης, χωρίς προγούλι. Το σώμα πρέπει να είναι τετραγωνισμένο και η ουρά ψηλά. Τα μπροστινά πόδια πρέπει να είναι ίσια και παράλληλα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Το Μπόξερ είναι ένα δραστήριο, καλά ισορροπημένο σκυλί. Παρόλο που δείχνει άγριο, έχει ήρεμη, φιλική διάθεση και είναι πιστό και προστατευτικό με την οικογένειά του. Έχει απίστευτο θάρρος όταν έρχεται η ώρα να προστατέψει την οικογένεια του. Δημιουργεί ισχυρό δεσμό με την οικογένεια και παραμένει πιστός αψηφώντας κάθε κίνδυνο. Είναι σε εγρήγορση πάντα και έχει έντονη την αίσθηση της ακοής και αυτό το κάνει πάρα πολύ καλό φύλακα. Το Μπόξερ αγαπά τα παιδιά και είναι καλό με τα άλλα κατοικίδια ζώα όταν έχουν μεγαλώσει μαζί. Είναι  χαρούμενο, υψηλού πνεύματος, παιχνιδιάρικο, περίεργο και ενεργητικό. Είναι πολύ έξυπνο, πρόθυμο και γρήγορο στη μάθηση, αλλά μπορεί να γίνει και πεισματάρικο. Το Μπόξερ είναι ένα καλό σκυλί για αγώνες υπακοής. Ένα καλοαναθρεμμένο και σωστά κοινωνικοποιημένο Μπόξερ θα τα πηγαίνει εξίσου καλά με άλλα σκυλιά και άλλα κατοικίδια. Το θηλυκό μπόξερ θα μπλεχτεί συχνά σε καυγάδες με άλλα θηλυκά σκυλιά, προσπαθώντας να επιδείξει την κυριαρχία της. Αν κάποιος έχει δύο θηλυκά, θα τα πηγαίνουν καλά και θα παίζουν την περισσότερη ώρα, αλλά είναι πιθανό να τσακώνονται καμιά φορά. Έχει ειπωθεί ότι το όνομα Μπόξερ προέρχεται από τον τρόπο που τους αρέσει να χρησιμοποιούν τα μπροστινά τους πόδια σχεδόν για τα πάντα. Η φύση του μπόξερ είναι να προστατεύει το αφεντικό του,  την οικογένεια του και το σπίτι του. Εάν αποκτήσετε μπόξερ να ξέρετε ότι οι γνωστοί σας θα καλωσορίζονται με θορυβώδη τρόπο. Αφιερώστε όσο χρόνο μπορείτε στο σκύλο σας γιατί του αρέσει να παίζει και να δουλεύει. Μην ξεχνάτε να δείχνετε στο Μπόξερ τρυφερότητα καθώς τους αρέσει η ανθρωπιά και η συντροφικότητα.

ΥΓΕΙΑ
Η υγεία των Μπόξερ η αλήθεια είναι πως χρειάζεται προσοχή γιατί είναι επιρρεπή σε ορισμένες αρρώστιες. Συχνά παρουσιάζει καρδιομυωπάθεια και άλλα προβλήματα καρδιάς, αορτική στένωση, θυρεοειδή. Μπορεί να έχει προδιάθεση για προβλήματα του δέρματος και αλλεργίες. Κάποιες φορές παθαίνει επιληψία και δυσπλασία ισχίων. Από την ηλικία των 8 χρόνων είναι πιο πιθανό από άλλες ράτσες να αναπτύξουν όγκους. Επειδή παράγουν πολύ σάλιο, συχνά ροχαλίζουν. Μπορεί να έχουν υπερβολικά αέρια και κάποια άσπρα μπόξερ έχουν προδιάθεση για κώφωση.

ΤΟ ΜΠΟΞΕΡ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τα Μπόξερ μπορούν να ζήσουν μέσα στο σπίτι, ενώ αν έχετε μια μικρή αυλή ή ένα μεγαλο μπαλκόνι θα είναι απόλυτα ευχαριστημένα. Το σημαντικό είναι να φροντίσετε να ασκείται καλά το σκυλί σας, εφόσον επιλέξετε Μπόξερ. Τα Μπόξερ ζουν καλύτερα σε ήρεμα κλίματα.

ΑΣΚΗΣΗ
Τα Μπόξερ είναι μια ενεργητική, αθλητική φυλή και χρειάζονται καθημερινή άσκηση όπως και καθημερινούς αναζωογονητικούς περιπάτους. Απολαμβάνουν επίσης παιχνίδια όπως πιάσιμο της μπάλας κ.ά.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
Τα Μπόξερ ζουν περίπου 11-14 χρόνια, εφόσον βέβαια φροντίζετε την υγεία του και προλαμβάνετε ή αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που είπαμε παραπάνω.

ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ - ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Το καλό με τα Μπόξερ είναι ότι το κοντό και λείο τρίχωμα τους δε μαδάει πολύ και δε χρειάζεται πολλή φροντίδα. Μην το κάνετε μπάνιο συχνά γιατί αφαιρούνται τα φυσικά έλαια του δέρματος του. Τα Μπόξερ είναι πολύ καθαρά και φροντίζουν μόνα τους το σώμα τους όπως οι γάτες.


.
.
.
.

Πεκινουά / Pekingese με ιστορία 2.000 ετώνΟΝΟΜΑΣΙΑ ΡΑΤΣΑΣ 

Πεκινουά
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Κίνα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Τα σκυλιά Πεκινουά είναι  πολύ παλιά ράτσα που υπάρχει πάνω από 2.000 χρόνια. Οι Κινέζοι ήθελαν να έχει σκληρή και απειλητική όψη για να διώχνει τα κακά πνεύματα. Ήταν το αγαπημένο σκυλί της Αυτοκρατορικής Αυλής της Κίνας και δεν επιτρεπόταν σε άλλον να το κατέχει.  Εάν κάποιος έκλεβε Πεκινουά τότε η τιμωρία ήταν ο θάνατος. Όταν όμως τον 19ο αιώνα τα ευρωπαϊκά στρατεύματα  κατέλαβαν το παλάτι της Κίνας,  στα λάφυρα ήταν και κάποια Πεκινουά. Έτσι έφτασαν στην Ευρώπη και άρχισε σιγά-σιγά η συστηματική αναπαραγωγή τους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Πεκινουά είναι ένα μικρόσωμο σκυλί. Το ύψος του είναι από  15 μέχρι 26 εκ. και το  βάρος του  από 3 μέχρι 6 κιλά.  Έχει μεγάλο και φαρδύ κεφάλι, στρογγυλά, μεγάλα και σκούρα μάτια. Τα αυτιά του έχουν σχήμα καρδιάς, έχουν πλούσιο τρίχωμα και είναι  κολλητά στο κεφάλι. Η ουρά ενός Πεκινουά  καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα και στρέφεται πάνω από τη ράχη. Το τρίχωμα είναι μακρύ, ίσιο και πολύ πλούσιο, ειδικά στο λαιμό που σχηματίζει χαίτη και θυμίζει λιοντάρι. Μπορεί να έχει όλα τα χρώματα εκτός από το σκούρο μελανό.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Θεωρείται σκύλος συντροφιάς, αρκετά επιφυλακτικός με τους ξένους, ενώ  αγαπά την οικογένεια και ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα παιδιά με τα οποία και του αρέσει να παίζει. Είναι ανεξάρτητο σκυλί που δεν εκπαιδεύεται εύκολα, είναι ατρόμητο και διεκδικεί το δίκιο του. Του αρέσουν τα χάδια και τα παιχνίδια και ενώ δεν  προτιμά τους μεγάλους περιπάτους, μπορεί να τους αντέξει.

Η ΖΩΗ ΜΕ ΕΝΑ ΠΕΚΙΝΟΥΑ

Είναι σκύλος που έχει προσαρμοστεί στην αστική  ζωή, κοιμάται μέσα στο σπίτι και υποφέρει από τη ζέστη.  Επειδή χάνει αρκετό τρίχωμα, χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα.  Δεν έχει ανάγκη από πολύ φαγητό και προτιμά τα χάδια από την άσκηση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

Τα Πεκινουά ζουν περίπου 10-15 χρόνια.


 

.
.
.
.


Το μικροσκοπικό και αξιαγάπητο Chihuahua

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ  
Chihuahua / Τσιουάουα

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Μεξικό

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Τα Chihuahua είναι ή παλαιότερη ράτσα της Αμερικανικής ηπείρου και η μικρότερη του κόσμου, με βάρος 1,5-3 κιλά. Προέρχεται από το Μεξικό παρόλο που φαίνεται πως εισήχθη εκεί από τους Κινέζους. Στην Ευρώπη έφτασε στο τέλος του 19ου αιώνα. Το Chihuahua πήρε το όνομα του από την αντίστοιχης ονομασίας πολιτεία του Μεξικού και μεταφέρθηκε στον υπόλοιπο κόσμο από ταξιδιώτες. Αυτή η ράτσα πιστεύεται πως ήταν ιερή για τις προ-Κολομβιανές ινδιάνικες φυλές. Η αξία των σκυλιών αυτών μεγαλώνει όσο μικραίνει το βάρος τους. Κάποια είναι τόσο μικρά που μπορούν να πατήσουν με τα τέσσερα στην παλάμη ενός χεριού.


ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το Chihuahua είναι ένα εξαιρετικά μικρόσωμο σκυλάκι με κεφάλι σε σχήμα μήλου, κοντή μυτερή μουσούδα και μεγάλα συνήθως σκούρα μάτια. Τα χαρακτηριστικά τους αυτιά πρέπει να στέκονται όρθια. Τα κουτάβια έχουν ένα μαλακό σημείο στο κρανίο τους, όπως η "πηγή" των μωρών στους ανθρώπους. Το κόκαλο κλείνει μόνο του κατά την ενηλικίωση. Το σώμα τους είναι γερό, μακρύτερο από την ουρά. Η ουρά τους γυρίζει επάνω ή στο πλάι του κορμού. Εκτός από τα συνηθισμένα κοντότριχα Chihuahua υπάρχει επίσης και μια ποικιλία με μακρύ τρίχωμα. Τα χρώματά τους συμπεριλαμβάνουν το κίτρινο-καφέ, μπεζ, καστανό και ασημί, αλλά όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά καθώς και τα πολύχρωμα. Τα σκυλιά αυτά είναι περισσότερο ρωμαλέα από ό,τι δείχνουν με τα πόδια τους να στέκονται ίσια σε διάταξη τετραγώνου.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Τα Chihuahua είναι καλά σκυλιά συντροφιάς. Γενναία, πολύ ενεργητικά, περήφανα και περιπετειώδη, απολαμβάνουν την τρυφερότητα. Τολμηρά και σκανδαλιάρικα κινούνται γοργά, ώστε να αποφύγουν να πατηθούν!! Τα Chihuahua μπορεί να είναι πολύ ξεροκέφαλα χωρίς σωστή ανθρώπινη ηγεσία. Είναι πολύ πιστά και δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους. Μερικά μπορεί να εκπαιδεύονται δύσκολα, αλλά είναι πολύ έξυπνα, μαθαίνουν γρήγορα και ανταποκρίνονται πολύ καλά στη θετική εκπαίδευση. Ίσως να χρειαστεί λίγη παραπάνω υπομονή στην εκπαίδευση της τουαλέτας. Πολλοί ιδιοκτήτες απλώς εφαρμόζουν τη μέθοδο της εφημερίδας για αυτή τη ράτσα, ενώ κάποιοι χρησιμοποιούν δοχεία με άμμο όπως για τις γάτες. 
Τα Chihuahua χρειάζονται έντονη κοινωνικοποίηση από κουτάβια, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα επιθετικότητας με άλλα σκυλιά και αγνώστους. Μην αφήνετε το Chihuahua σας να κάνει πράγματα που δεν θα επιτρέπατε ποτέ σε ένα σκύλο μεγάλου μεγέθους, π.χ να πηδάει πάνω στους ανθρώπους. Μπορεί να είναι χαριτωμένο ένα τόσο μικρό σκυλάκι να πηδάει πάνω στο πόδι σας όταν γυρίζετε στο σπίτι, αλλά εξακολουθεί να είναι κυριαρχική συμπεριφορά. Αν επιτρέψετε σε αυτό το σκυλί είναι αρχηγός της αγέλης σας, θα αντιμετωπίσετε μια σειρά από προβλήματα συμπεριφοράς όπως ζήλια και καχυποψία προς όλους εκτός από τον ιδιοκτήτη τους. Όταν θα είναι άγνωστοι παρόντες θα ακολουθεί τον ιδιοκτήτη του από όσο πιο κοντά μπορεί και εύκολα θα δαγκώσει κάποιο παιδί αν τους επιτραπεί αυτή η αρχηγία. Αυτή η ράτσα δεν συνίσταται σε οικογένειες με παιδιά καθώς αυτά του συμπεριφέρονται διαφορετικά λόγω του μικρού μεγέθους τους, συμπεριφορά που δεν θα ανέπτυσσαν ποτέ με ένα μεγαλύτερο σκύλο. 
Εξαιτίας του μεγέθους τους, οι άνθρωποι τείνουν να τους συμπεριφέρονται ως μωρά και συμπεριφορές που θα μας φαίνονταν θλιβερές αν απευθύνονταν σε κάποιο μεγαλύτερο σκυλί, στη ράτσα αυτή τις βρίσκουμε απλώς χαριτωμένες. Επίσης, οι άνθρωποι τείνουν να πηγαίνουν πολύ μικρότερους περιπάτους τα μικρά σκυλιά τους, καθώς υποθέτουν πως αφού χοροπηδούν όλη την ημέρα δεν τους χρειάζεται επιπλέον άσκηση. 
Στην πραγματικότητα, όμως, ένας περίπατος προσφέρει πολύ περισσότερα από άσκηση, καθώς τους δίνει πνευματικά ερεθίσματα και ικανοποιεί τα φυσικά τους ένστικτα. Για το λόγο αυτό οι μικρόσωμες ράτσες όπως τα Chihuahua, τείνουν να γίνονται φωνακλάδικα, δαγκανιάρικα και ανάξια εμπιστοσύνης σκυλιά με παιδιά και αγνώστους. Τα Chihuahua που είναι αρχηγοί της ανθρώπινης αγέλης "τους" έχουν την τάση να γίνονται αρκετά επιθετικά. Ένας ιδιοκτήτης που αντιλαμβάνεται αυτή την αλήθεια και δεν τους φέρεται διαφορετικά από ότι θα φερόταν με ένα μεγαλύτερο σκυλί, θα διαμορφώσει τελικά ένα σκυλί με πιο ευγενικό χαρακτήρα.

ΥΓΕΙΑ
Εξαιτίας της κοντής τους μύτης έχουν την τάση να ρουθουνίζουν και να ροχαλίζουν. Τα προεξέχοντα μάτια τους είναι επιρρεπή σε ξηροφθαλμία και σε γλαύκωμα. Είναι επιρρεπή σε εξαρθρώσεις στα γόνατα, προβλήματα στα ούλα, κρυολογήματα, άγχος και ρευματικά. Μην τα αφήνετε να γλύφουν ή να τρώνε τοξικά υλικά, λιπάσματα και σοκολάτα. Προσοχή στην ποσότητα της τροφής καθώς έχουν τάση στην παχυσαρκία. Τα Chihuahua γεννιούνται με μεγάλο κεφάλι και συχνά χρειάζονται καισαρική. Είναι πολύ ευαίσθητα σε κατάγματα και άλλα ατυχήματα όταν είναι κουτάβια. Τα περισσότερα έχουν στο κρανίο τους κάτι αντίστοιχο της ανθρώπινης "πηγής", ένα μαλακό σημείο στο κόκαλο, που σε κάποια σκυλιά μπορεί να παραμείνει έτσι για όλη τους τη ζωή. Το γεγονός αυτό τα κάνει επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Τα Chihuahua μισούν το κρύο και τρέμουν εύκολα. Τις κρύες μέρες του χειμώνα θα εκτιμήσουν πολύ εάν έχουν ένα ζεστ’ο δικό σας πουλόβερ για να προστατευτούν από το κρύο. Είναι πολύ καλά μικρά σκυλάκια για ζωή σε διαμέρισμα.

ΑΣΚΗΣΗ
Παρόλο που είναι πολύ δελεαστικό να κουβαλάτε συνέχεια αγκαλιά αυτό το μικρό αξιαγάπητο σκυλάκι, χρειάζεται τουλάχιστον έναν ημερήσιο περίπατο. Το παιχνίδι καλύπτει αρκετές από τις ανάγκες τους για άσκηση, αλλά όπως και σε όλα τα σκυλιά δεν καλύπτει την ανάγκη που προέρχεται από το ένστικτο τους να περπατούν. Τα σκυλιά που δεν βγαίνουν για περίπατο, τείνουν να έχουν διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς. Θα το ευχαριστηθούν πολύ αν τους επιτρέψετε έναν ωραίο καλπασμό χωρίς λουρί σε κάποια ασφαλή και περιφραγμένη τοποθεσία. Μη νομίζετε πως επειδή είναι μικρόσωμα μπορείτε να τα περιορίσετε σε ένα μικρό μέρος.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
Τα Chihuahua ζουν 15 ή και περισσότερα χρόνια.

ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ - ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Εάν έχετε ένα κοντότριχο Chihuahua τότε χρειάζεται περιστασιακά απαλό βούρτσισμα ή απλό καθάρισμα με ένα μαλακό πανί. Εάν έχετε μακρύτριχο, τότε πρέπει να το βουρτσίζετε καθημερινά με μια μαλακή και πυκνή βούρτσα.
Και οι δύο ποικιλίες χρειάζονται μπάνιο περίπου μια φορά το μήνα με προσοχή, ώστε να μη μπει νερό στα αυτιά τους. Να ελέγχετε τα αυτιά τους τακτικά και να κρατάτε τα νύχια τους κομμένα. Αυτή η ράτσα είναι μεσαίου μαδήματος.
.
.
.
.

Το ατρόμητο Rottweiler / Ροτβάιλερ

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ  
Rottweiler

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Γερμανία

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η φυλή είναι αρχαία και έχει τις αρχές της στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Σε εκείνους τους χρόνους, οι λεγεώνες ταξίδεψαν με το κρέας τους στην οπλή και απαίτησαν τη βοήθεια των εργαζόμενων σκυλιών για να συγκεντρώσουν τα βοοειδή.  Για διάφορους λόγους μέχρι  το τέλος του 19ου αιώνα, η φυλή είχε μειωθεί πολύ και το  1900 υπήρχε στην πόλη  Rottweil μόνο ένα θηλυκό. Η τεράστια δύναμή της, η νοημοσύνη της, και η δυνατότητά της να ακολουθεί τις διαταγές  έκαναν  τα Rottweiler ένα φυσικό όπλο του πολέμου και γι αυτό φρόντισαν τότε να αναπαραχθεί.
Το  1935 η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από την αμερικανική λέσχη ρείθρων.  Στις μέρες μας πολλοί προτιμούν το συγκεκριμένο σκυλί για συντροφιά και φύλαξη.ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Πρόκειται για ένα μεγαλόσωμο σκυλί. Τα αρσενικά έχουν συνήθως ύψος 61-68 εκ.  και βάρος περίπου  50 κιλά, ενώ τα θηλυκά έχουν ύψος 56-63 εκ. και βάρος περίπου 42 κιλά. Το χρώμα των Rottweiler είναι μαύρο με ξεκάθαρα ευκρινή σημάδια πλούσιου πύρινου χρώματος στα μάγουλα, στο ρύγχος, στο λαιμό, στο θώρακα, στα πόδια, πάνω από τα δύο μάτια και κάτω από τη βάση της ουράς.
Τα σημάδια στο στήθος πρέπει να διαμορφώσουν δύο ευδιάκριτα ανάποδα τρίγωνα. Τα μάγουλα πρέπει να έχουν καθορίσει σαφώς τα σημεία που πρέπει να είναι χωριστά από το μαύρισμα ρυγχών. Το μαύρισμα ρυγχών πρέπει να συνεχιστεί πέρα από το λαιμό. Κάθε φρύδι πρέπει να έχει ένα σημείο. Τα σημάδια στα πόδια δεν πρέπει να είναι επάνω από ένα τρίτο του ποδιού και κάτω από την ουρά πρέπει επίσης να υπάρχει μαύρισμα. Μέσα στο στόμα, τα μάγουλα μπορούν να έχουν τα μαύρα μπαλώματα, αν και η γλώσσα είναι ρόδινη. Το κρανίο είναι χαρακτηριστικά ογκώδες, αλλά χωρίς υπερβολικές σιαγόνες. Το μέτωπο είναι ρυτιδωμένο όταν το Rottweiler είναι άγρυπνο.
Οι ουρές αυτών των σκύλων αφαιρέθηκαν αρχικά για να προλάβουν τη θραύση και τη μόλυνση που θα εμφανίζονταν όταν την ουρά κάλυπταν στρώματα λάσπης. Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν να αφαιρέσουν τις ουρές σύντομα μετά από τη γέννηση των κουταβιών.
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο όλες οι αισθητικές επεμβάσεις είναι παράνομες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Το Rottweiler είναι ένα σοβαρό σκυλί με αναπτυγμένη παρατηρητικότητα, είναι ήρεμο, ατρόμητο και έχει αυτοπεποίθηση. Δεν είναι σκυλί  που  γαυγίζει πολύ, αλλά όταν το κάνει σημαίνει ότι κάτι το ενοχλεί στον περίγυρο του. Τσεκάρει την ιεραρχία σε μια οικογένεια και δέχεται έλεγχο μόνο από το άτομο που θεωρεί ανώτερο του.
Ο σκύλος αυτός μπορεί να γίνει πολύ επιθετικός με τους αγνώστους γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η κοινωνικοποίηση του από πολύ μικτή ηλικία.
Πάνω από όλα, αυτός ο σκύλος γίνεται ένας εξαιρετικός σύντροφος, ο οποίος μπορεί να σας εκπλήξει με την εξυπνάδα και την ικανότητά του να μαθαίνει. Στην πραγματικότητα είναι όσο πιο χαρούμενος γίνεται, όταν αισθάνεται χρήσιμος. Το Rottweiler  αγαπάει  να κάνει πράγματα για το αφεντικό του και ευημερεί  όταν νιώθει ότι είναι απαραίτητο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι συστήνουν ένα θηλυκό παρά ένα αρσενικό Rottweiler  επειδή είναι ευκολότερο στο χειρισμό και στην εκπαίδευση και είναι μικρότερο σε μέγεθος και ευκολότερο να ελεγχθεί σωματικά. Ωστόσο, το θηλυκό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευέξαπτο κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος και της περιόδου που έχει κουτάβια, σε διαφορετικές περιόδους, όμως, είναι πολύ πιο τρυφερό από ό, τι είναι το αρσενικό.
Η αγριότητα του Rottweiler  οφείλεται στην καταγωγή του και στην αρχική απασχόλησή του και η ιστορία δείχνει ότι αν δεν ήταν δυνατά και άγρια κατά τη διάρκεια της φύλαξης κοπαδιών, δε θα είχαν επικρατήσει έναντι των θηρίων της φύσης και των ανθρώπων. Συνεπώς, η κυριαρχική συμπεριφορά τους και ο επιθετικός χαρακτήρας τα έκανε να είναι η καλύτερη επιλογή σκύλων εκείνη την εποχή και η ενίσχυση αυτών των γνωρισμάτων με το πέρασμα των αιώνων έκανε το Rottweiler το σκύλο που ξέρουμε σήμερα.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το απαλό, γυαλιστερό τρίχωμα του Rottweiler είναι εύκολο στην περιποίηση. Βουρτσίστε με μία βούρτσα με σκληρές και κοντές τρίχες και κάντε το μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο. Αυτή η φυλή είναι μέτριου μαδήματος.

ΑΣΚΗΣΗ

Χρειάζονται πολλή  και καθημερινή άσκηση,  τόσο  σωματική όσο και πνευματική. Οι πνευματικές ασκήσεις περιέχουν ασκήσεις υπακοής και οι σωματικές παιχνίδια και τρέξιμο. Ένα βαριεστημένο και τεμπέλικο Rottweiler μπορεί να προκαλέσει ολική καταστροφή στο σπίτι σας μασώντας πράγματα και ο χαρακτήρας του μπορεί να είναι γκρινιάρικος.

ΥΓΕΙΑ

Τα Rottweiler μπορεί να πάθουν καρκίνο, στροφή στομάχου, δυσπλασία ισχίων, δυσπλασία αγκώνα, καρδιακές νόσους, πανοστεϊτιδα, οστεοχόνδρωση, νόσο του Von Willebrand, αλλεργίες, προβλήματα ματιών, επιληψία, υποθυρεοειδισμό.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

Ο συγκεκριμένος σκύλος ζει περίπου 10-12 χρόνια .
.
.
.


Γνωρίστε τα πανέμορφα Chow Chow!

 

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΡΑΤΣΑΣ
Chow chow / Τσόου Τσόου

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Κίνα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η κατασκευή των Chow Chow μοιάζει πολύ με τα απομεινάρια του παλαιότερου απολιθώματος σκύλου. Είναι γνωστά στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπου η ράτσα εργάστηκε σαν κυνηγός, φύλακας πλοίων και οδηγός αμαξιδίων. Λένε πως κάποιος αυτοκράτορας είχε 2500 ζευγάρια Chow Chow, ένα από οποία δόθηκε στην πριγκίπισσα της Ουαλίας. Στη διάρκεια των αιώνων, τα Chows χρησιμοποιήθηκαν ως κυνηγοί λύκων, ως ζώα που εκτρέφονταν για τη γούνα τους και ως εδέσματα! Το κρέας τους θεωρούνταν στην Κίνα σπάνια λιχουδιά και τρώγονται εκεί ακόμη και σήμερα. Το Chow chow ήρθε πρώτη φορά στην Αγγλία από εμπόρους στο τέλος του 18ου αιώνα. Το όνομα μάλλον προέρχεται από τη λέξη “chow-chow” μιας παλιάς αγγλικής διαλέκτου, ένας όρος που περιέγραφε διάφορα «μικροπράγματα» που ήρθαν από τη Άπω Ανατολή.
Η ράτσα είναι πολύ δημοφιλής ως κατοικίδιο στις Η.Π.Α. και άρχισε να γίνεται δημοφιλής και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Κάποια Chows έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στη φύλαξη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Το Τσόου Τσόου είναι σκυλάκι μεσαίου μεγέθους και το ύψος τους είναι συνήθως 46 μέ 56 εκ. και το βάρος τους 18 μέ 25 κιλά. Το Τσόου Τσόου έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά!
1.Είναι το άφθονο τρίχωμα του που δεν είναι ποτέ δίχρωμο. Μπορεί να έχει πιο ανοιχτές ή σκούρες αποχρώσεις αλλά ποτέ δεν είναι πολύχρωμο. Τα χρώματα των Chow chow είναι συνήθως το κόκκινο, το μαύρο, το μπλε και το γκρίζο. Η γούνα του είναι ιδιαίτερα παχιά γύρω από την περιοχή του λαιμού και θυμίζει κάπως λιοντάρι. Το εξωτερικό τρίχωμα αποτελείται από χοντρές τρίχες και υποστηρίζεται από ένα πυκνό εσωτερικό τρίχωμα.
2.Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η μπλε-μαύρη γλώσσα του και
3.Τα σχεδόν ολόισια πίσω πόδια τους, που τα κάνουν να περπατούν κάπως αφύσικα και αστεία
Τα αυτιά είναι μικρά και στρογγυλεμένα, το κεφάλι τους είναι φαρδύ και το κρανίο τους επίπεδο. Η μουσούδα τους είναι φαρδιά κοντά στα μάτια και στενεύει προς τη μαύρη μύτη τους χωρίς να γίνεται όμως μυτερή. Το στήθος είναι φαρδύ και βαθύ και η περιοχή των πλευρών κοντή και δυνατή. Η ουρά τους καλύπτεται από πυκνό τρίχωμα και είναι γυριστή πάνω στην πλάτη τους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Τα Chow chow είναι σκυλιά που χαρακτηρίζονται από ευγένεια, καλοσύνη και υπομονή. Επειδή είναι κυριαρχικά σκυλιά χρειάζονται έναν έμπειρο ιδιοκτήτη που να καταλαβαίνει την ψυχολογία και τις ανάγκες τους, ενώ χρειάζονται κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία. Εάν πέσουν σε καλά χέρια θα μετατραπούν σε πολύ καλά σκυλιά συντροφιάς και φύλακες. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνουν επιθετικά. Η σχέση τους με τα άλλα ζώα είναι καλή εφόσον έρχονται σε επαφή μαζί τους από μικρή ηλικία, ενώ μπορεί να γίνουν επιθετικά με ξένα ζώα που δεν γνωρίζουν.
Όταν δεν είναι σαφές σε ένα chow chow ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του, τότε είναι αρκετά δύσκολο να δεχτεί εκπαίδευση. Δένεται πολύ με το αφεντικό του αλλά αναπτύσσει καλή σχέση και με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και είναι αρκετά καλό με τα παιδιά. Με τους ξένους είναι αρκετά επιφυλακτικό. Το αφεντικό ενός chow chow πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και να είναι αποφασιστικό. Εάν το αφεντικό του συγκεκριμένου σκύλου το αφήσει να πιστέψει ότι το chow chow είναι ο αρχηγός της οικογένειας τότε το σκυλί θα δουλεύει για το δικό του συμφέρον και θα λειτουργεί ενστικτωδώς.
Πολλά chow chow δεν δέχονται να φορέσουν λουρί ενώ κάποια άλλα δεν έχουν πρόβλημα. Εάν πολλοί από εσάς αναρωτιέστε γιατί το chow chow είναι τόσο κυριαρχικό σκυλί σκεφτείτε πόση εκμετάλλευση υπέστη στο παρελθόν που το κυνηγούσαν για τη γούνα και το κρέας του, που το φυλάκιζαν και που σχεδόν ποτέ δεν μπορούσε να έχει έναν ιδιοκτήτη να το αγαπάει. Οι εκτροφείς έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να μετατρέψουν αυτό το σκυλί σε ένα φύλακα οικογένειας. Γι αυτό δώστε όλη σας την αγάπη και την προσοχή σε αυτό το πανέμορφο σκυλάκι.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΤΣΟΟΥ ΤΣΟΟΥ
Δεν είναι απλό να πούμε ότι πρέπει να γνωρίζετε αυτό και εκείνο. Είναι ένα σύμπλεγμα πραγμάτων που πρέπει να προσέχετε εάν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα chow chow. Ας τα δούμε αναλυτικά παρακάτω.

CHOW CHOW ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Σε γενικές γραμμές θεωρούνται υγιή σκυλιά αλλά μερικές φορές παρουσιάζουν δυσπλασία ισχίων. Κάποια chow chow υποφέρουν από μια κατάσταση που ονομάζεται εντρόπιο, η οποία προκαλείται από μια ανωμαλία του βλεφάρου και διορθώνεται χειρουργικά.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Τα Chow Chow είναι αρκετά προσαρμόσιμα σκυλιά αφού μπορούν να ζήσουν και μέσα και έξω από το σπίτι, αρκεί όμως να ασκούνται. Μέσα στο σπίτι είναι ήσυχα και μια μικρή αυλή τους φτάνει για να είναι ευχαριστημένα. Αν και ευαίσθητα στη ζέστη μπορούν να επιβιώσουν και μέσα και έξω από το σπίτι.

ΆΣΚΗΣΗ
Τα Chow Chow μπορεί συχνά να είναι τεμπέλικα, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον μια μεγάλη ημερήσια βόλτα. Φυσικά, όσο περισσότερες βόλτες τα βγάζετε τόσο καλύτερα για την υγεία τους. Τα σκυλιά που δεν βγαίνουν για άσκηση μπορεί να αναπτύξουν μια σειρά από ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΣ
Το συχνό βούρτσισμα με ειδική βούρτσα είναι απαραίτητο για να διατηρήσει το σκυλί, το υπέροχα σηκωμένο τρίχωμά του. Μαδάει πολύ εποχιακά και πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή όταν αλλάζει το υπόστρωμα του τριχώματος του. Το καθάρισμα με ξηρό σαμπουάν κρίνεται απαραίτητο κάποιες φορές.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
Ένα chow chow ζει περίπου 15 χρόνια
.
.
.
.
 Σκυλιά Δαλματίας (Dalmatian)! Ράτσα γεμάτη ενέργεια και ζωή!

ΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΡΑΤΣΑΣ  
Δαλματίας
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
Κεντρική λεκάνη της Μεσογείου
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ
 ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Ήταν το αγαπημένο σκυλί, κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, της αγγλικής αριστοκρατίας και έχει γίνει η μασκότ σε πυροσβεστικές υπηρεσίες πολλών χωρών και ιδιαίτερα στην Αμερική. Το Δαλματίας έγινε ευρύτερα γνωστό και δημοφιλές, το 1961, από την ταινία της Disney  «101 σκυλιά Δαλματίας».

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το Δαλματίας είναι ένα  μεσαίου μεγέθους σκυλί με ύψος από 54 μέχρι 61 εκ. περίπου και ζυγίζει από 24 μέχρι 27 κιλά. Έχει άσπρο τρίχωμα με καλά καθορισμένες μαύρες ή καφέ βούλες. Τα σημάδια στο σώμα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από όσο είναι στο κεφάλι, την ουρά και τα άκρα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΣΚΥΛΟΥ
Πρόκειται για ένα έξυπνο και ζωηρό σκυλί που θέλει να γίνει μέλος της οικογένειας. Η μοναξιά είναι κάτι που δεν του αρέσει καθόλου γι’ αυτό  και αποζητά την ανθρώπινη συντροφιά. Αν αισθανθεί παραμελημένο μπορεί να το εκδηλώσει με άσχημο τρόπο.  Είναι πολύ ευαίσθητος και τρέφει αγάπη για τα άλογα και τους ανθρώπους. Είναι ένα σκυλί επιφυλακτικό με τους ξένους και μπορεί να γίνει επιθετικό στα άλλα σκυλιά.  Παρόλο που είναι πιστός και έξυπνος, ορισμένες φορές μπορεί να γίνει πεισματάρης και ξεροκέφαλος.  Το καλό με το Δαλματίας είναι ότι γαβγίζει μόνο όταν υπάρχει λόγος.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ
Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα στο κρύο και τη ζέστη καθώς και στην διατροφή του επειδή είναι λαίμαργο σκυλί και παίρνει εύκολα βάρος. Σε ότι αφορά το δέρμα του είναι ιδιαίτερα καθαρό σκυλί και δεν έχει τη μυρωδιά που έχουν τα άλλα σκυλιά. Γι’ αυτό και δε χρειάζεται να κάνει μπάνιο πάνω από 3-4 φορές το χρόνο.
Μαδάει πολύ δύο φορές το χρόνο και χρειάζεται συχνό βούρτσισμα. 
Χρειάζεται πολλή άσκηση γιατί έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας. Σύμφωνα με έρευνες, το 50% των ιδιοκτητών που υιοθετούν σκύλο Δαλματίας το εγκαταλείπουν ή το δορίζουν στο πρώτο έτος ζωής του καθώς τα κουτάβια έχουν τρομερή ενέργεια μέσα τους. Καλό είναι λοιπόν, πριν υιοθετήσετε ένα σκύλο Δαλματίας να τα έχετε όλα αυτά στο μυαλό σας.
ΥΓΕΙΑ
Σε γενικές γραμμές ο σκύλος Δαλματίας είναι υγιής, συχνά όμως εμφανίζει κώφωση.  (10-12% των κουταβιών γεννιούνται κωφά). Μερικά σκυλιά εμφανίζουν δερματικές παθήσεις οι οποίες είναι κληρονομικές. Εάν λοιπόν, γνωρίζετε τους γονείς του κουταβιού, ακόμα καλύτερα!  Πέτρες στην ουροδόχο κύστη είναι συχνό φαινόμενο, αλλά μπορούν να αποτραπούν με καλή και σωστή διατροφή.
Συμβουλή: Πριν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα σκυλάκι Δαλματίας σιγουρευτείτε ότι ο εκτροφέας που θα σας το δώσει είναι έμπιστος και ότι δε θα σας δώσει ψευδείς πληροφορίες για το σκυλάκι.
ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ
Τα σκυλιά Δαλματίας ζουν περίπου 10 - 13 χρόνια. 


.
.
.
.

Γερμανικός Ποιμενικός, ένα χαρισματικό σκυλί!


ΟΝΟΜΑ ΡΑΤΣΑΣ
Γερμανικός Ποιμενικός


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Γερμανία


ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η ανάγκη ύπαρξης ενός πολύ ικανού, ενεργητικού και  εργαζόμενου σκύλου οδήγησε τους εκτροφείς  του 19ου αιώνα στην διασταύρωση εκλεκτών γερμανικών τσοπανόσκυλων  με Κόλεϊ. Έτσι στα τέλη του 19ου αιώνα  δημιουργήθηκε μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες, ο Γερμανικός Ποιμενικός. Χρησιμοποιήθηκε πολύ στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο στην αναζήτηση και διάσωση και σε άλλες υπηρεσίες. Σήμερα είναι η πιο αναγνωρίσιμη ράτσα στον κόσμο με εκατομμύρια θαυμαστές.


ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι μια ράτσα με κλασική ομορφιά και καλές αναλογίες. Είναι μεσαίου μεγέθους, με ελαφρώς μακρύ κορμό, δυνατούς μυς και γεροδεμένη κατασκευή.   Το ύψος ενός αρσενικού γερμανικού ποιμενικού είναι 60-65 εκατοστά και το βάρος του περίπου 40-45 κιλά. Το ύψος ενός θηλυκού γερμανικού ποιμενικού είναι περίπου 55 εκατοστά και το βάρος 30-34 κιλά.

Το κεφάλι του συγκεκριμένου σκύλου είναι σφηνοειδές και τα αυτιά στητά. Έχει μακριά ουρά. Το διπλό τρίχωμα είναι παχύ, ίσιο και σκληρό και το χρώμα του μαύρο με καφέ-κόκκινα, καφέ, μαύρα, ή ανοικτά γκρι σημάδια. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά μετρίου μεγέθους, λίγο πλαγιαστά και με σκούρο χρώμα.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Τα βασικότερα στοιχεία της προσωπικότητας του Γερμανικού Ποιμενικού είναι ότι  έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης, είναι άφοβος, τολμηρός και πάντα σε επιφυλακή. Επίσης,  έχει μεγάλη δύναμη, είναι πιστός στην οικογένεια και επιφυλακτικός με τους ξένους. Είναι αγαπημένο κατοικίδιο συντροφιάς και πολύ καλός φύλακας. Το χαρακτηρίζει μια άμεση και ατρόμητη συμπεριφορά που δε γίνεται ποτέ επιθετική. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του χωρίς να γίνεται υπεροπτικός. Πρέπει να δίνει την εικόνα της άνεσης και της φιλικότητας, να είναι πρόθυμος να γνωρίσει ξένους χωρίς να έχει την επιθυμία να τους κάνει αμέσως φίλους του. Η σοβαρότητα, η σταθερότητα του χαρακτήρα, η πίστη, το θάρρος, η εργατικότητα, η αφοσίωση, η έμφυτη τάση του για την προστασία των ανθρώπων και του χώρου του, έχουν κάνει, δικαιολογημένα, το Γερμανικό Ποιμενικό, την επιλογή μιας μεγάλης μερίδας φιλόζωων σε όλο τον κόσμο.


Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ένας Γερμανικός ποιμενικός μπορεί να ζήσει μέσα στο σπίτι, χρειάζεται όμως από νωρίς εντατική εκπαίδευση. Μπορεί να μείνει σε διαμέρισμα αλλά προτιμά τους μεγάλους και άνετους χώρους. Παρά την έμφυτη τάση του για σκληρή δουλειά και σε συνδυασμό με την επιθυμία του να ευχαριστεί τους ανθρώπους, ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας σκύλος που αγαπά την «οικογενειακή ζωή». Παρόλο που ξεχωρίζει το αφεντικό του και έχει μια σχέση μοναδικής αγάπης και εμπιστοσύνης – παίρνει όλη την οικογένεια υπό την προστασία του και, εξαιτίας του σοβαρού χαρακτήρα του, αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή σκύλου συντροφιάς.


Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ ΩΣ ΦΥΛΑΚΑΣ

Ο Γερμανικός ποιμενικός ανήκει στα κυριαρχικά σκυλιά. Γι αυτό το λόγο χρειάζεται προσοχή στην ανατροφή του για να γίνει ιδανικός σύντροφος και φύλακας και όχι ο φόβος της γειτονιάς. Απαιτείται λοιπόν πολύ καλή κοινωνικοποίηση.

Ένας καλός φύλακας Γερμανικός Ποιμενικός είναι ο ήρεμος, φιλικός, σωστά κοινωνικοποιημένος και εκπαιδευμένος σκύλος. Ένα μειονέκτημα του είναι ότι έχει μεγάλο βάρος και όγκο, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για πιο έμπειρους ιδιοκτήτες. Εάν θέλετε οπωσδήποτε Γερμανικό Ποιμενικό και δεν είστε ιδιοκτήτης με αρκετή εμπειρία , τότε καλύτερα προτιμήστε ένα θηλυκό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λατρέψετε αυτή τη χαρισματική ράτσα.


ΥΓΕΙΑ

Ο Γερμανικός Ποιμενικός μπορεί να παρουσιάσει δυσπλασία ισχίων και επιληψία.


ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ

Ο μέσος χρόνος ζωής ενός Γερμανικού Ποιμενικού είναι περίπου 12 - 14 χρόνια..
.
.
.

Σκύλος Αγίου Βερνάρδου / Saint Bernard dog

 


ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Αγίου Βερνάρδου, Saint Bernard, (Σαιν Μπερνάρ)

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Ελβετία


ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ο συγκεκριμένος σκύλος έχει ρίζες από την Ασία. Μέσω πολέμων και εμπορίου έφτασε στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Οι ρωμαίοι πολεμιστές, 2.000 χρόνια πριν, κατά την διάρκεια του γαλατικού πολέμου το έφεραν μαζί τους στην Ελβετία. Εκεί διασταυρώθηκε με τις ντόπιες ράτσες και έτσι δημιουργήθηκε ο γνωστός διασώστης των Άλπεων που μπορεί να εντοπίσει άνθρωπο θαμμένο κάτω από μέτρα χιονιού λόγω της δυνατής όσφρησής του. Μπορεί επίσης να βρει πληγωμένο ή χαμένο επισκέπτη και να τον βοηθήσει να ζεσταθεί με το πλούσιο τρίχωμά του, ξαπλώνοντας δίπλα του.

Το όνομά του οφείλεται στη Μονή του Αγ. Βερνάρδου. Εκεί οι μοναχοί βοήθησαν στην εκτροφή του σκύλου αυτού και προετοιμάζουν τα σκυλιά έτσι, ώστε μόλις παραστεί ανάγκη να τρέξουν για να διασώσουν τον άτυχο που έχει χαθεί ή πληγωθεί, έχοντας δεμένο στο λαιμό τους ένα βαρελάκι με κονιάκ για να μπορέσει να πιεί και να ζεσταθεί ο ταξιδιώτης.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το ύψος του αρσενικού κυμαίνεται από 65 μέχρι 80 εκ. και το βάρος του από 50 μέχρι 90 κιλά, ενώ του θηλυκού από  61 εκ και 50 με 90 κιλά.

Αυτό το μεγαλόσωμο, δυνατό και εντυπωσιακό σκυλί έχει μυώδες σώμα. Τo ογκώδες κεφάλι του έχει φαρδύ κρανίο, ανάμεσα στα μάτια σχηματίζεται αυλάκι και πάνω από αυτά υπάρχουν ζάρες.

Τα σκούρα μάτια είναι μεσαίου μεγέθους και φανερώνουν φιλική διάθεση. Τα αυτιά είναι μεσαίου μεγέθους, ψηλά στο κεφάλι και κρέμονται. Η ουρά είναι φαρδιά, μακριά και χοντρή.

Το τρίχωμά του, που είναι πλούσιο και υπάρχει σε δύο είδη, το μακρύ και το κοντό. Το μακρύ τρίχωμα είναι μεσαίου μήκους, λείο, με ελαφρύ κυματισμό ενώ το κοντό είναι λείο και σκληρό και στην βάση της ουράς είναι πιο μακρύ και πιο πλούσιο.

Το σύνηθες χρώμα είναι λευκό με κόκκινο.


Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Είναι έξυπνο και φιλικό σκυλί, που αγαπά την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Είναι θαρραλέο, πιστό, αφοσιωμένο, γενναίο και υπάκουο σκυλί που εκπαιδεύεται εύκολα. Δεν γαβγίζει συχνά και συνυπάρχει με άλλα ζώα. Επειδή είναι μεγαλόσωμο σκυλί χρειάζεται να εκπαιδευτεί και να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς. Κοιμάται εκτός σπιτιού, και μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα τότε όμως χρειάζεται, λόγω μεγέθους, μεγάλους και άνετους χώρους. Επειδή είναι σκύλος συνηθισμένος στα κρύα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα όταν έχει ζέστη. Το πλούσιο τρίχωμα του χρειάζεται βούρτσισμα, έχει ανάγκη από πολλή τροφή και μέτρια άσκηση και αν χρειαστεί είναι ακούραστος οδηγός και διασώστης.


ΥΓΕΙΑ

Ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης του σκύλου και το μεγάλο του μέγεθος μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στα οστά του (δυσπλασία του ισχίου ή δυσπλασία αγκώνα), γι’ αυτό και πρέπει να τρέφονται σωστά και να εξασκούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμβαίνει καθημερινά.  Το σκυλί του Αγίου Βερνάρδου είναι επίσης ευαίσθητο σε ότι αφορά την όραση του, καθώς τα βλέφαρα μπορεί να γυρίσουν προς τα μέσα. Επίσης είναι ευαίσθητα στην επιληψία, τις καρδιακές νόσους και τα έγκζεμα.  Για τους παραπάνω λόγους η διάρκεια ζωής των σκύλων αυτών είναι 8 έτη, ενώ σπάνια υπάρχουν σκυλιά που να ζουν γύρω στα 10 χρόνια.


.
.
.
.

Γνωρίστε το Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ

 

Τα Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ είναι ένα κεφάτο, παιχνιδιάρικο, ατρόμητο και σκληρό σκυλί, ολοκληρωτικά αφοσιωμένο στο αφεντικό του, έτοιμο να το υπερασπίσει κάθε στιγμή με τη ζωή του. Ταυτόχρονα όμως, είναι ένα τρυφερό σκυλί.

Η ιστορία

H φυλή δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα, στο Στάφορντσαϊρ, ύστερα από διασταυρώσεις Μπουλντόγκ με διάφορα είδη Τεριέ. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για μάχες με ταύρους και στη συνέχεια με άλλους σκύλους. Αρκετά αργότερα, ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους, έγινε πολύ της μόδας στις ΗΠΑ, μόδα που μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη στη δεκαετία του ’50. Το Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ, αναγνωρίστηκε επίσημα το 1935 και θεωρείται αρκετά πιο σπάνιο από τον απόγονό του, το Αμέρικαν Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ ή αλλιώς το γνωστό – και μάλλον παρεξηγημένο – Πίτ Μπουλ. Τα δύο είδη αναγνωρίζονται ως δύο διαφορετικές φυλές, με βασικές διαφορές το αυξημένο μέγεθος του Αμερικάνικου (αναγνωρίστηκε επίσημα το 1972) και τον ίσως ακόμη πιο δυναμικό χαρακτήρα του.


Η εμφάνιση

Σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής τους, τα Στάφορντσαϊρ έχουν ύψος περίπου 41 εκ. στο ακρώμιο αλλά συχνά συναντούμε και αρκετά υψηλότερα δείγματα. Διαθέτει κοντό, δυνατό λαιμό και κεφάλι με πλατύ μέτωπο. Οι σιαγόνες του είναι εξαιρετικά δυνατές. Το σώμα του είναι σχεδόν… τετράγωνο και γεροδεμένο, με μυώδες στέρνο και πόδια. Θυμίζει  παλαιστή στο περπάτημα αλλά και στην εμφάνιση, είναι γρήγορος, νευρικός και απαιτεί πολύ άσκηση. Το τρίχωμά του δεν απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση (ένα βούρτσισμα κάθε τόσο είναι αρκετό). Το συναντάμε σε αρκετά χρώματα, καφεκόκκινο, μαύρο ή τιγρέ με αρκετό λευκό.

Μέγεθος - Βάρος

Ύψος αρσενικό: 35,5-41cm

Ύψος θηλυκό: 35cm

Βάρος αρσενικό: 12,5-17kg

Βάρος θηλυκό: 11-15,5kg


Ο χαρακτήρας

Εξαιτίας του έντονου ταπεραμέντου του απαιτεί ιδιαίτερα καλή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία και συνεχή επαφή τόσο με ανθρώπους όσο και με άλλα ζώα, διαφορετικά, ο ατρόμητος χαρακτήρας του και η λίγο… εγωκεντρική συμπεριφορά του σε σχέση με άλλα ζώα – μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιθετικός με άλλους σκύλους -  ίσως προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον ιδιοκτήτη του. Η αφοσίωσή του στο αφεντικό του αγγίζει τα όρια της υπερβολής και κανείς δεν πρέπει να κάνει «αστεία» με τον ιδιοκτήτη ενός τέτοιου σκύλου. Γενικά, η ανατροφή του απαιτεί προσοχή και μάλλον δεν αποτελεί τηνιδανική επιλογή για έναν άπειρο ιδιοκτήτη ή κάποιον που δε σκοπεύει να ασχοληθεί πολύ και προσωπικά με το σκύλο του.

.
.
.
.

Αγγλικό Μπουλντόγκ

Ονομασία Ράτσας
Αγγλικό Μπουλντόγκ


Ιστορική Αναδρομή

Το Μπουλντόγκ κατάγεται από το αρχαίο ασιατικό Μαστίφ, σκυλί αγώνων που ήρθε στη Μεγάλη Βρετανία από τους Φοίνικες θαλασσοπόρους. Χρησιμοποιήθηκε για να παλεύει με τον ταύρο, τις αρκούδες και τα λιοντάρια. Όταν οι μάχες μεταξύ σκύλων απαγορεύτηκαν από το νόμο, το Αγγλικο Bulldog κινδύνευσε με εξαφάνιση. Όμως, η προσπάθεια ορισμένων εκτροφέων βοήθησε την συγκεκριμένη ράτσα να επιβιώσει και σήμερα να είναι αγαπημένο οικογενειακό κατοικίδιο.
Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Είναι ένα κοντό και αρκετά εύσωμο σκυλί με κοντά και στραβά πόδια, τεράστιο κεφάλι, ίσιο πρόσωπο, με το κάτω σαγόνι να προεξέχει και χαλαρά ζαρωμένο δέρμα. Ζυγίζει από 22 μέχρι 25 κιλά και το ύψος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 40 εκ.

Το τρίχωμά του είναι πυκνό, ίσιο, κοντό, στιλπνό και λείο.

Το χρώμα του τριχώματος μπορεί να είναι λευκό, καφέ με κόκκινες κηλίδες, κόκκινο, φαιοκίτρινο, σκούρο καφέ, ή οποιαδήποτε από αυτά τα χρώματα σε λευκή βάση.


Ο σκύλος μέσα στο σπίτι

Παρά την άγρια και μερικές φορές σκληρή εμφάνισή του είναι από την φύση του ευγενικό, τρυφερό και στοργικό.

Είναι σκληραγωγημένο, θαρραλέο, πολύ καλός σύντροφος για τα παιδιά και δημιουργεί ισχυρό δεσμό με τον ιδιοκτήτη.

Έχει ανάγκη την ανθρώπινη επαφή για να είναι ευτυχισμένο. Συνυπάρχει με άλλα κατοικίδια που έχει μεγαλώσει μαζί τους, αλλά μπορεί να εκφοβίσει τα ξένα σκυλιά.

Η εκπαίδευσή του πρέπει να γίνεται σε σταθερή βάση, με υπομονή, με συνέπεια και να είμαστε δίκαιοι μαζί του.


Υγεία και διάρκεια ζωής

Το κοντό τρίχωμα χρειάζεται περιστασιακά μόνο βούρτσισμα αλλά το ζαρωμένο του δέρμα χρειάζεται συχνή περιποίηση για να αποφευχθούν δερματικές παθήσεις και το πρόσωπο πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά λόγω υπερβολικών σάλιων. Είναι πολύ κτητικό σε σχέση με την τροφή του και δεν πρέπει να το ταΐζετε παρουσία άλλων σκύλων ή μικρών παιδιών. Μπορεί να παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα, δερματοπάθειες, χαμηλή όραση και προβλήματα σε ισχία και γόνατα. Δεν αντέχει την κακοκαιρία και υποφέρει από θερμοπληξία εάν δεν το προσέχετε ιδιαίτερα.

Τα Αγγλικά Μπουλντόγκ ζουν περίπου 9 χρόνια.


.
.
.
.


Αγγλικό Μαστίφ

Ονομασία Ράτσας 
Αγγλικό Μαστίφ

Ιστορική Αναδρομή 
Από παλιά στην Αγγλία υπήρχαν σκυλιά που θεωρούνταν οι πρόγονοι του σύγχρονου Μαστίφ. Όταν η Μεγάλη Βρετανία κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους πολλά σκυλιά από την Ρώμη έφθασαν εκεί και εξαπλώθηκαν σε όλη την Αγγλία. Τα περισσότερα χρησιμοποιήθηκαν σαν φύλακες, ενώ λιγότερα σαν κυνηγοί. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης στον πόλεμο και υπάρχουν αναφορές που ο Ιούλιος Καίσαρας ευχαριστεί τα σκυλιά αυτά για την ανδρεία που επέδειξαν στην μάχη. Στην μάχη που έγινε το 1415 στο Αζενκούρ, ο ευγενής sir Peers Legh τραυματίστηκε σοβαρά. Τότε ο σκύλος του, ένα θηλυκό Μαστίφ, για πάρα πολλές ώρες τον προστάτευε μέχρι να τελειώσει η μάχη. Ο ευγενής τελικά πέθανε και όταν ο σκύλος επέστρεψε στην Αγγλία, η οικογένεια του ευγενή έγινε προστάτης της ράτσας. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κινδύνεψε με εξαφάνιση και τότε διασταυρώθηκε με κοντότριχο Αγίου Βερνάρδου. Το Μαστίφ είναι ένα σπάνιο σκυλί που σήμερα το συναντάμε περισσότερο στην Αμερική και λιγότερο στην Μεγάλη Βρετανία.

Εξωτερική εμφάνιση-Χαρακτηριστικά
Το Μαστίφ ανήκει στα μεγαλόσωμα σκυλιά, το ύψος του κυμαίνεται από 70 μέχρι 76 εκ, και το βάρος του από 79 μέχρι 86 κιλά. Πολλά αρσενικά ενήλικα Μαστίφ δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν σε βάρος και τα 90 κιλά.
 Έχει ογκώδες και φαρδύ κεφάλι το οποίο καταλήγει σε φαρδιά και κοντή μουσούδα. Τα μάτια του βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και είναι μικρά και σκουρόχρωμα.
Τα αυτιά βρίσκονται ψηλά, έχουν απόσταση μεταξύ τους και είναι μικρά και λεπτά. Ο λαιμός είναι φαρδύς και μυώδης. Η ουρά ξεκινά από ψηλά και είναι μακριά.
Το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό, λείο και σφιχτό.
Το χρώμα στην μουσούδα, τα ρουθούνια και τα αυτιά είναι πάντα μαύρο ενώ στο υπόλοιπο σώμα μπορεί να είναι φαιοκίτρινο με ή χωρίς μαύρα σημάδια, βερικοκί, ασήμι.


Εκπαίδευση-Άσκηση

1.    Γιατί εκπαιδεύουμε ένα σκύλο?
Ο λόγος που εκπαιδεύουμε ένα σκυλί είναι πρώτα για να κάνει κάποια πράγματα που θέλουμε και φυσικά για να μην κάνει κάποια πράγματα που δεν θέλουμε. Τα Μαστίφ δεν φημίζονται ιδιαίτερα για τις δυνατότητες υπακοής τους. Ένα από τα προβλήματα τους  είναι ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια πράγματα πολύ γρήγορα, λόγω  βέβαια του βάρους τους.  Ωστόσο, όταν μαθαίνουν κάτι πρέπει να νιώθουν ότι αυτό είναι χρήσιμο και ότι τους προσφέρει κάτι.  Γι’ αυτό και δεν πρέπει να το εκπαιδεύετε μόνο για δικό σας όφελος. Το Μαστιφ έχει την ανάγκη να νιώσει σημαντικό στην οικογένεια. Αν το νιώσει αυτό τότε θα μπορέσετε να του μάθετε κόλπα και  δυσκολότερες τεχνικές.  Η εκπαίδευση του σκύλου δεν πρέπει να είναι μόνο σωματική. Κρύψτε ένα αντικείμενο και αφήστε το να το βρει. Η διανοητική του άσκηση είναι εξίσου σημαντική. Και μην ξεχνάτε να διασκεδάζετε τις ώρες που είστε με τον σκύλο σας.  Θα το εισπράξει αυτό και η εκπαίδευση θα γίνει γι αυτόν μια ευχάριστη διαδικασία. 


2. Βάλτε στόχους
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει τάξη στην εκπαίδευση του σκύλου σας, να θέσετε δηλαδή σαφείς στόχους. Πάρτε ένα χαρτί και γράψτε όσα θέλετε να καταφέρει το σκυλί σας. Με ημερομηνίες μπορείτε να παρακολουθείτε πότε ξεκίνησε η εκπαίδευση και με χαρά να γράψετε μετά από λίγο καιρό ότι ο τετράποδος φίλος σας «Τα Κατάφερε».


3. Επιβράβευση ή τιμωρία?
Είναι δύο διαφορετικές τακτικές.
Επιβράβευση μπορεί να υπάρξει είτε λεκτικά είτε με το να δώσετε τροφή στο σκύλο σας. Μην επιβραβεύσετε λεκτικά το σκυλάκι επειδή απλά έρχεται και κάθεται δίπλα σας, κάντε το όταν του το ζητάτε και εκείνο σας ακούει και κάθεται. Το ίδιο και με την τροφή.
Η τιμωρία είτε με φωνές είτε με ξυλοδαρμό, είναι τακτική που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε.  Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε την δυσαρέσκεια σας στο σκυλί σας είναι να του πείτε «Όχι» και «Μη» ώστε να το αποθαρρύνετε να κάνει κάτι που σας ενοχλεί. Οπωσδήποτε η συμπεριφορά σας πρέπει να είναι σταθερή και να συμπεριφέρεστε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά ώστε το σκυλάκι σας να μην μπερδευτεί. 


4. Χρήσιμη άσκηση

Μάθετε στο Μαστίφ σας να κάθεται.
Λέγοντας την λέξη «Κάτσε» και δείχνοντας με το χέρι προς τα κάτω ο σκύλος αποκτά μια πρώτη γνωριμία με τη ν εντολή «Κάτσε». Σε περίπτωση που από μόνο του δεν καταλάβει τι πρέπει να κάνει σπρώξτε με το ένα σας χέρι τους γοφούς του σκύλου σας προς το έδαφος. Εάν δε γίνεται τότε με το άλλο χέρι λυγίστε τα πίσω του γόνατα ώστε να το αναγκάσετε να καθίσει κάτω. Όταν το καταφέρει επιβραβεύστε το λεκτικά. Όταν μετά από πολλές δοκιμές καθίσει κάτω μόνος του μπορείτε να του προσφέρεται λιχουδιά ώστε να ανταμειφτεί. Οι λιχουδιές είναι εξαιρετικά χρήσιμες σε αυτή την περίπτωση.

Ο σκύλος μέσα στο σπίτι
Τα Μαστίφ θεωρούνται καλόκαρδα σκυλιά και είναι γνωστά για την αφοσίωσή τους. Έχουν έμφυτη την ικανότητα της προστασίας του χώρου. Είναι φιλικό και πιστό σκυλί αλλά χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη. Μπορεί να κοιμάται και εκτός σπιτιού.
Όταν το Μαστίφ μένει μέσα στο σπίτι αλλά και έξω χρειάζεται μια μαλακή επιφάνεια ώστε να μην πάθουν ζημιά οι αρθρώσεις του.

Υγεία και διάρκεια ζωής

Τα Μαστιφ μεγαλώνουν γρήγορα γι’αυτό και χρειάζονται φροντίδα από την αρχή της ζωής τους. Η άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Όταν είναι μικρά, τους πρώτους δηλαδή μήνες η άσκηση καλό είναι να είναι ελαφριά. Σύντομες βόλτες και παιχνίδια για να μην βαριέται. Όσο μεγαλώνει η άσκηση γίνεται πιο συστηματική, οι βόλτες μεγαλύτερες σε διάρκεια ώστε το βάρος του να μην δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία του.  Οι αρθρώσεις του ζώου εξαιτίας του βάρους του είναι αρκετά ευαίσθητες και γι αυτό μια μαλακή επιφάνεια είναι απαραίτητη για να ξαπλώνει.  Οι σκυλίτσες Μαστίφ που γεννάνε μπορούν άθελα τους να καταπλακώσουν τα κουταβάκια τους και να τους προκαλέσουν ασφυξία γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή από τους ιδιοκτήτες και ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος. Οι ασθένειες που εμφανίζει συνήθως ένα Μαστίφ έχουν να κάνουν με τις τεράστιες διαστάσεις του και το βάρος του. Μπορεί να εμφανίσει δυσπλασία γοφών, γαστρική ανεπάρκεια, σπανιότερα μπορεί να εμφανίσει οστεοσάρκωμα, υποθυρεοειδισμό και καρδιομυοπάθειες.  Πριν αποκτήσετε ένα Μαστίφ καλό είναι να λάβετε υπόψη σας όλα τα  χαρακτηριστικά του και να προβείτε σε ορισμένες εξετάσεις υγείας ώστε να σιγουρευτείτε ότι θα υιοθετήσετε ένα γερό σκυλί. Για τις εξετάσεις θα σας ενημερώσει φυσικά ο κτηνίατρος στον οποίο θα απευθυνθείτε.
Ένα Μαστίφ το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση μπορεί να ζήσει έως και 14 χρόνια. Η μέση διάρκεια ζωής για τα Μαστίφ είναι 9 – 14 χρόνια..
.
.
.


ΛΑΓΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ (AFGHAN HOUND)

Μια από τις αρχαιότερες ράτσες. Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν πρωτοεμφανίστηκε όπως δηλώνει το όνομά του στο Αφγανιστάν, περισσότερο από 4000 χρόνια πριν. Υπάρχουν αναφορές για το σκύλο αυτό σε Αιγυπτιακούς πάπυρους και η μορφή του βρέθηκε χαραγμένη σε πολλές σπηλιές στο βόρειο Αφγανιστάν. Παρέμεινε αναλλοίωτο για αιώνες και η εξαγωγή του ήταν μέχρι πρόσφατα απαγορευμένη. Στην Ευρώπη εμφανίζεται μόλις τον 20ο αιώνα. Εξαιρετικά γρήγορο και ευκίνητο, αυτό το λαγωνικό όρασης χρησιμοποιείτο ευρέως για το κυνήγι κατσίκας, ελαφιού και άλλων ζώων. 
Σήμερα, ο ρόλος του ως κυνηγός ανήκει στο παρελθόν και θεωρείται κατοικίδιο «πολυτελείας» λόγω της αριστοκρατικής του εμφάνισης. Η ομορφιά του είναι εξωτική και σπάνια και αν και φαινομενικά σνομπ και ακατάδεκτο, εντούτοις είναι πολύ γλυκό και τρυφερό με τους ανθρώπους που θεωρεί οικογένειά του. Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν έχει πολλά ξεχωριστά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του και του προσδίδουν επάξια τον τίτλο του «Βασιλιά των σκύλων».

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Έχει μεσαίο-μεγάλο μέγεθος. Είναι ψηλό και λεπτοκαμωμένο, με μακρύ και λεπτεπίλεπτο κεφάλι και δυνατό, μακρύ λαιμό. Τα αυτιά είναι φτερωτά και μακριά, σχεδόν «κολλημένα» στο κεφάλι. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά στο σχήμα και σκουρόχρωμα. Τα πόδια είναι καλυμμένα με μακρύ τρίχωμα και η ουρά, σχεδόν άτριχη, δημιουργεί μια χαρακτηριστική καμπή σαν δαχτυλίδι πάνω από την πλάτη, αποτελώντας ένα από τα πιο ιδιαίτερα γνωρίσματα της ράτσας αυτής. Οι ψηλοί γοφοί, το αξιοπερίεργο τρίχωμα και το μακρύ και ίσιο τρίχωμα που ξεκινά από το πάνω μέρος του κεφαλιού αποτελούν επίσης εμφανισιακά γνωρίσματα που καθιστούν το σκύλο αυτό πραγματικά μοναδικό.

Ύψος: 68.58-73.66cm για τα αρσενικά και ελαφρώς μικρότερο για τα θηλυκά.
Βάρος: 26-34kg.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι παχύ, πολύ πλούσιο, μεταξωτό και απαλό στην υφή. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο χρώμα, αν και το πιο συνηθισμένο είναι το ξανθό με πιο σκουρόχρωμη μουσούδα και αυτιά. Για σκοπούς διαγωνισμού, τα άσπρα σημάδια, ιδιαίτερα στο κεφάλι, δεν είναι επιτρεπτά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Αριστοκράτης στην εμφάνιση, αριστοκράτης και στη συμπεριφορά! Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν είναι πράο και αξιοπρεπές, με τη χαρακτηριστική επιφυλακτικότητα και ψυχρότητα που ταιριάζει σε έναν ευγενή.

Ενώ με την πρώτη ματιά μπορεί να σχηματίσετε την εντύπωση ότι ο σκύλος αυτός είναι σνομπ, εντούτοις, είναι πάρα πολύ γλυκός και τρυφερός, έχει ευαίσθητη ψυχή και είναι  ιδιαίτερα πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του.

Επιπλέον, κατά το παιχνίδι, το Λαγωνικό του Αφγανιστάν δείχνει μια άλλη πιο παιχνιδιάρικη και αστεία πλευρά του εαυτού του.

Επιφυλακτικό και καχύποπτο με τους ξένους, αλλά σε καμία περίπτωση επιθετικό. Κρατά τις αποστάσεις του όταν πρόκειται για άτομα που δεν γνωρίζει. Μόλις όμως αντιληφθεί ότι έχει να κάνει με ένα αξιόλογο, έμπιστο άτομο, τότε θα αναδείξει τη γλυκιά πλευρά του χαρακτήρα του.

Οι σχέσεις του με άλλα ζώα είναι γενικά καλές, ειδικότερα με άλλους σκύλους μια και τα λαγωνικά είναι κοινωνικά σκυλιά. Έχετε όμως υπόψη σας ότι ως λαγωνικό, το ένστικτό του είναι να κυνηγά μικρά ζώα. Έτσι, γάτες, χάμστερ, κουνέλια και άλλα μικρά ζώα μπορεί να αποτελέσουν το θήραμα του Λαγωνικού του Αφγανιστάν. Η ιδιοσυγκρασία του κάθε σκύλου και ο βαθμός της κοινωνικοποίησης που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του, αποτελούν παράγοντες κλειδιά για την αρμονική συμβίωση του με άλλα κατοικίδια.

Αγαπά τα παιδιά, αλλά λόγω της ευαίσθητης φύσης του και του λεπτοκαμωμένου και ευάλωτου σώματός του, είναι προτιμότερο να συμβιώνει με μεγαλύτερα, πιο πειθαρχημένα παιδιά που έχουν μάθει να χειρίζονται το σκύλο με σεβασμό.

Αν και σκληροτράχηλο και ιδιαίτερα ανεξάρτητο, εντούτοις συνδέεται στενά με την οικογένειά του και μαραζώνει αν νιώθει ότι βρίσκεται στο περιθώριο. Απαιτεί πολύ αγάπη και προσοχή από τους δικούς του ανθρώπους για να νιώθει πραγματικά ευτυχισμένο.

Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν έχει τη φήμη ενός σκύλου δύσκολου στην εκπαίδευση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από ανεξαρτησία και αυτονομία. Δεν ακολουθεί τυφλά τις διαταγές σας και θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι πολλές φορές θα επιλέξει απλούστατα να σας αγνοήσει! Χρειάζεται συνεπής εκπαίδευση, τρυφερός χειρισμός και σεβασμός για το σκύλο αυτό για να έχετε θετικά αποτελέσματα. Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν είναι πολύ έξυπνο, έχει όμως δική του άποψη. Με μεγάλη του χαρά θα γίνει συνεργάτης αλλά ποτέ δούλος σας!

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το μακρύ και παχύ τρίχωμα, χρειάζεται πολύ φροντίδα για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Τα συχνά μπάνια –περίπου μια φορά την εβδομάδα-, βοηθούν στην πρόληψη δημιουργίας κόμπων. Το βούρτσισμα είναι προτιμότερο να γίνεται μόνο μετά το μπάνιο, καθώς το συχνό βούρτσισμα στεγνού τριχώματος μπορεί να το βλάψει και να συντελέσει στη δημιουργία κόμπων. Το βούρτσισμα είναι αρκετά επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία καθώς το τρίχωμα είναι πολύ πλούσιο και μακρύ. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από χτένες και άλλα προϊόντα περιποίησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Βεβαίως, υπάρχουν και οι επαγγελματίες στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για ένα επαγγελματικό και άψογο λουκ. Αν δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις πολλές απαιτήσεις όσων αφορά την περιποίηση του τριχώματος, υπάρχει πάντα και η ριζική λύση του κουρέματος.

Το τρίχωμα μαδάει σε μέτριο βαθμό, ολόχρονα.

Χρειάζεται πολύ άσκηση για να διατηρεί τη σωματική και ψυχική του ισορροπία. Αγαπά πολύ τους ανοιχτούς χώρους και καλό είναι να το αφήνετε να τρέχει ελεύθερο σε ανοιχτό αλλά ασφαλές χώρο. Επίσης, καθημερινές, μακριές βόλτες είναι απαραίτητες.

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα αν ασκείται αρκετά, αν και γενικά δε συνίσταται. Είναι όμως «σκύλος του σπιτιού» υπό την έννοια ότι ενώ απολαμβάνει τις βόλτες στην εξοχή, εντούτοις αρέσκεται να χαλαρώνει στο σπίτι, δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα.

ΥΓΕΙΑ

Έχει χαμηλή ανεκτικότητα στον πόνο και συνεπώς διάφοροι μικροτραυματισμοί μπορεί να του προκαλέσουν περισσότερη δυσφορία ή πόνο απ’ ότι κάποιος θα ανέμενε.

Καρκίνος και διάφορα είδη αλλεργιών είναι συνηθισμένα στη ράτσα αυτή.

Το Λαγωνικό του Αφγανιστάν είναι επιρρεπές σε μια πάθηση που σχετίζεται με το θώρακα και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η πάθηση αυτή, γνωστή με την ονομασία chylothorax, είναι σπάνια και ευτυχώς μπορεί να διορθωθεί με εγχείριση αν διαγνωστεί εγκαίρως.

Μπορεί να εμφανίσει προβλήματα κατά την αναισθησία, λόγω του μικρού ποσοστού λίπους που έχει.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
 12-14 χρόνια.
 .
 .
 .
 .

ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ –ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ- (AMERICAN COCKER SPANIEL)

Το όνομα Cocker προέρχεται από το αγγλικό woodcock, μπεκάτσα στα ελληνικά, ένα πουλί το οποίο ο σκύλος αυτός έβγαζε από την κρυψώνα του, βοηθώντας έτσι τον κυνηγό αφέντη του.

Σήμερα, αν και διατηρεί ακόμα τις κυνηγετικές του ικανότητες, το Κόκερ Σπάνιελ έχει αποκτήσει το ρόλο του σκύλου σύντροφου. Αποτελεί άριστη επιλογή για οικογενειακό κατοικίδιο λόγω του μοναδικού ταμπεραμέντου του. Ευχάριστο και κεφάτο, αθώο και πάντοτε ευγενικό, το Κόκερ Σπάνιελ έχει τεράστια αποθέματα αγάπης και τρυφερότητας. Η γλυκιά του φατσούλα σε συνδυασμό με την όμορφη προσωπικότητά του, πραγματικά θα σας κλέψει την καρδιά!
 
 

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Μικρού προς μεσαίου μεγέθους, με κύριο χαρακτηριστικό τα μακριά, φτερωτά αυτιά. Το κεφάλι είναι στρογγυλό, τα μάτια στρογγυλά και σκουρόχρωμα με βλέμμα που αντικατοπτρίζει την ευχάριστη και τρυφερή προσωπικότητά του και τη δραστήρια φύση του.

Ύψος: Μέσος όρος 38cm για τα αρσενικά και 36.8cm για τα θηλυκά.

Βάρος: Μέσος όρος 7-14 kg.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι άφθονο, μακρύ, μεταξωτό στην υφή και φτερωτό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσων αφορά τα χρώματα.

Μονόχρωμο: Ξανθό (Buff) – από ανοιχτό κίτρινο μέχρι μπεζ-
Mαύρο
Κοκκινωπό –από ανοιχτό πορτοκαλί μέχρι σκούρο κόκκινο-.
Καφέ


Μονόχρωμο με σημάδια: Μονόχρωμο μαύρο ή καφέ με καφέ –κρεμ μέχρι καστανοκόκκινα- σημάδια σε διάφορα σημεία του σώματος.
Δίχρωμο:
Άσπρο & Μαύρο
Άσπρο & Κόκκινο –από  
ανοιχτό πορτοκαλί μέχρι 
σκούρο κόκκινο-
Άσπρο & Καφέ

  Τρίχρωμο: Κάθε ένας από τους πιο πάνω δίχρωμους συνδυασμούς με καφέ –κρεμ μέχρι καστανοκόκκινα- σημάδια σε διάφορα σημεία του σώματος.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Θαρραλέο, του αρέσει να επιτελεί κάποιου είδους εργασία και να ευχαριστεί το αφεντικό του. Το Κόκερ Σπάνιελ είναι ιδανικό τόσο για σκύλος κυνηγιού όσο και για οικογενειακό κατοικίδιο.

Έχει ευχάριστη προσωπικότητα και είναι πραγματική απόλαυση να είσαι δίπλα του! Γλυκό, πολύ τρυφερό και καλόψυχο. Κεφάτο και δραστήριο, πάντοτε χαρούμενο και πολύ παιχνιδιάρικο.

Το Κόκερ Σπάνιελ είναι κοινωνικό και καλότροπο με άλλα κατοικίδια. Τα πηγαίνει καλά τόσο με σκύλους όσο και με πολλά άλλα είδη όπως γάτους, χάμστερ και πολλά άλλα.

Έχει την έμφυτη τάση να θέλει να ευχαριστήσει αυτούς που αγαπά και είναι ιδιαίτερα «υποτακτικό» στο αφεντικό του χωρίς να χρειάζεται να του επιβληθεί. Είναι εκ φύσεως πιστό και αφοσιωμένο. Βίαια ξεσπάσματα και σκληρές τιμωρίες είναι αχρείαστα σε όλες τις ράτσες και ειδικότερα στο Κόκερ Σπάνιελ λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του.

Σε γενικές γραμμές, οι σχέσεις του με τα παιδιά είναι πολύ καλές. Παιχνιδιάρικο και ζωηρό αλλά συνάμα τρυφερό και λεπτό στους τρόπους. Αυτό βέβαια, όπως σε όλες τις ράτσες, εξαρτάται τόσο από την ιδιοσυγκρασία του συγκεκριμένου σκύλου, τόσο και από το βαθμό της κοινωνικοποίησης που έλαβε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Επιλέξτε έναν υπεύθυνο εκτροφέα για την αγορά του σκύλου αυτού. Επιπλέον, οι γονείς οφείλουν να επιβλέπουν εν ώρα παιχνιδιού και να μάθουν τόσο στο σκύλο, όσο και στο παιδί τους κανόνες συμπεριφοράς στην μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

Το Κόκερ Σπάνιελ λατρεύει τους ανθρώπους και λαχταρά την ανθρώπινη επαφή! Θέλει να νιώθει ότι αποτελεί μέλος της οικογένειας και ότι λαμβάνει μέρος στις δραστηριότητές σας για να νιώθει πραγματικά ευτυχισμένο. Φέρτε το σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Αυτό θα το ευχαριστήσει ιδιαίτερα και θα το κάνει πιο κοινωνικό, δρώντας προληπτικά στην έμφυτη τάση του να είναι ντροπαλό.

Είναι αρκετά έξυπνο και σε γενικές γραμμές εύκολο στην εκπαίδευσή του. Μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο όσων αφορά την υπακοή και πειθαρχία στους κανόνες του σπιτιού.

Αν θέλετε σκύλο φύλακα, το Κόκερ Σπάνιελ σίγουρα δεν είναι για σας. Αγαπά και εμπιστεύεται τους πάντες και έχει αθώα ψυχή χωρίς ίχνος επιθετικότητας. Παραταύτα, γαβγίζει αρκετά, λειτουργώντας έτσι ως «συναγερμός».

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Τα μάτια χρειάζονται τακτικό καθάρισμα.

Το τρίχωμα, αν αφεθεί στη φυσική του κατάσταση, χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα και συχνό μπάνιο. Μερικοί ιδιοκτήτες προτιμούν να κουρεύουν το Κόκερ Σπάνιελ τους. Στην περίπτωση αυτή, περιστασιακό βούρτσισμα και μπάνιο είναι αρκετά. Ο σκύλος αυτός μαδάει το τρίχωμά του ολόχρονα, σε μέτριο βαθμό.

Έχει μεγάλα αποθέματα ενέργειας και πολύ αντοχή, συνεπώς χρειάζεται αρκετή άσκηση για να διατηρείται σε φόρμα. Η άσκηση πρέπει να περιλαμβάνει παιχνίδι, μακριές καθημερινές βόλτες και ελεύθερο τρέξιμο σε ανοιχτό, ασφαλές χώρο.

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα δεδομένου ότι οι ανάγκες του για άσκηση θα ικανοποιούνται επαρκώς.

Το Κόκερ Σπάνιελ έχει τάση για ντροπαλότητα. Εκτενής κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και άλλα ζώα λειτουργεί αποτελεσματικά ως προληπτικό μέτρο.

ΥΓΕΙΑ

Τα αυτιά είναι μεγάλα και τριχωτά με αποτέλεσμα να μην αερίζονται ικανοποιητικά και συνεπώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μολύνσεων.

Επιρρεπές σε προβλήματα των ματιών όπως καταρράκτη, γλαύκωμα και progressive retinal atrophy (PRA), μια πάθηση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Ζητήστε τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά υγείας από τον εκτροφέα για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος δεν πάσχει από οποιαδήποτε οφθαλμική πάθηση.

Πιθανόν να παρουσιάσει προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αιμολυτική αναιμία.

Η επιλογή ενός ευσυνείδητου και υπεύθυνου εκτροφέα, ο οποίος στοχεύει στην εκτροφή υγιών σκύλων, είναι καίρια για την διασφάλιση καλής υγείας και μακροζωίας. 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

12-15 χρόνια.

Σημείωση: Το Αμερικάνικο Κόκερ Σπάνιελ προέρχεται από την αναπαραγωγή των Αγγλικών Κόκερ Σπάνιελς, English Cocker Spaniel, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Αμερική. Τόσο το English Cocker Spaniel και το American Cocker Spaniel είναι γνωστά ανά το παγκόσμιο με την ονομασία Cocker Spaniel. Εντούτοις, είναι ελαφρώς διαφορετικές ράτσες και η διαφορά τους έγκειται στην εμφάνιση. Το American Cocker Spaniel είναι πιο κοντό και μικρόσωμο από το English Cocker Spaniel. Επίσης, το  English Cocker Spaniel, έχει λιγότερο τρίχωμα στο κεφάλι και τα πόδια, δεν έχει τόσο εξογκωμένα μάτια και το κεφάλι του έχει ελαφρώς διαφοροποιημένο σχήμα. Επιπλέον, η μουσούδα του English Cocker Spaniel είναι πιο μακριά και μυτερή.


.
.
.
.

ΚΟΛΕΙ (COLLIE)


Κατάγεται από τη Σκωτία, όπου εργαζόταν ως συνοδός και φύλακας κοπαδιών. Το Κόλι αποτελεί εδώ και αιώνες ένα άριστο ποιμενικό σκύλο και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα ως φύλακας κοπαδιών. Έχει δανειστεί το όνομά του από τα πρόβατα της Σκωτίας με το μαύρο πρόσωπο, τα οποία είχαν την ονομασία Κόλι. Το 1860, η βασίλισσα Βικτόρια, ερωτεύτηκε το σκύλο αυτό και τον «έσωσε» από τις φάρμες της Σκωτίας, μετατρέποντας το σε ένα «μοδάτο» κατοικίδιο, δίνοντας έμφαση στην σπάνια ομορφιά και τον άψογο χαρακτήρα του παρά στις εργασιακές του ικανότητες.
Η εξυπνάδα του σκύλου αυτού και το ευχάριστο ταμπεραμέντο του, του έδωσαν τη δυνατότητα να «ερμηνεύσει» πολλούς ρόλους. Ποιμενικός, φύλακας κοπαδιών, σκύλος διάσωσης, σκύλος συντροφιάς, ακόμα και... ηθοποιός! Η ερμηνεία του στην ταινία Λάσσι όπου υποδυόταν έναν πανέξυπνο, γλυκύτατο σκύλο, ανέβασε τη δημοτικότητά του στα ύψη!
Σήμερα, το Κόλι χρησιμοποιείται κυρίως ως σκύλος συντροφιάς. Τρυφερό, καλότροπο, με πράο και ήρεμο χαρακτήρα, άψογο με τα παιδιά και άλλα κατοικίδια, εύκολο στο χειρισμό και την εκπαίδευση. Ο άριστος συνδυασμός ομορφιάς και ταμπεραμέντου, του έδωσαν μια θέση στα σαλόνια και τις καρδιές των φιλόζωων ανά το παγκόσμιο!

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Μεσαίου μεγέθους σκύλος, με κομψό κορμί και όμορφες γραμμές, δυνατός, δραστήριος και ευκίνητος. Το κεφάλι είναι λεπτοκαμωμένο, επίπεδο στο πάνω μέρος, με μουσούδα λεπτή και πολύ μυτερή. Το στήθος είναι δυνατό και φαρδύ. Τα αυτιά είναι στητά, με την κορυφή τους να διπλώνει προς τα μπροστά. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά στο σχήμα και σκουρόχρωμα, εκτός από τις περιπτώσεις που το χρώμα του τριχώματος είναι blue merle (ασημί-μπλε και μαύρο). Στην περίπτωση αυτή, το χρώμα των ματιών μπορεί να είναι μπλε ή ασημί-μπλε.

Ύψος: 61-66cm για τα αρσενικά και 56-61cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 27-34kg για τα αρσενικά και 23-29kg για τα θηλυκά.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα έρχεται σε δύο ποικιλίες, rough και smooth. Το Rough Coated Collie έχει μακρύ, τραχύ τρίχωμα το οποίο είναι άφθονο στο στήθος και το λαιμό δημιουργώντας τη χαρακτηριστική χαίτη της ποικιλίας αυτής. Το Smooth Coated Collie έχει πιο κοντό τρίχωμα, γύρω στα 2.5cm, το οποίο είναι λείο, πυκνό και εφαρμοστό στο σώμα. Και στις δύο ποικιλίες το τρίχωμα στο κεφάλι και τα πόδια είναι πολύ κοντό και στρωτό.
Το χρώμα και στις δύο ποικιλίες μπορεί να έρθει στους εξής συνδυασμούς: καφεκίτρινο και άσπρο, τρίχρωμο άσπρο, μαύρο και καφέ και blue merle ( μπλε-ασημί με μαύρο). Το blue merle συνήθως εμφανίζεται ως επιπρόσθετο συνδυασμό χρωμάτων τόσο στο δίχρωμο όσο και στο τρίχρωμο Κόλι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Το Κόλι είναι προικισμένο με κομψότητα και ομορφιά σε συνδυασμό με μια πολύ καλή προσωπικότητα, αποτελώντας έτσι μια από τις πρώτες επιλογές κατοικίδιων σκύλων συντροφιάς, ειδικότερα από οικογένειες.
Αριστοκρατικό και ευγενικό, ευαίσθητο, τρυφερό και γλυκύτατο. Το Κόλι είναι πολύ πιστό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του και αν καλότροπο και αθώο, εντούτοις είναι πολύ προστατευτικό με αυτούς που αγαπά. Δε θα διστάσει να φτάσει μέχρι τα άκρα για την προστασία της οικογένειάς του και ακόμη περισσότερο για τα παιδιά.
Θέλει να περνά χρόνο με την οικογένειά του, λαμβάνοντας ενεργό μέρος στις δραστηριότητές της. Χρειάζεται την ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση για να είναι ευτυχισμένο και αν νιώσει μόνο ή παραμελημένο μπορεί να γίνει πολύ θορυβώδες και μίζερο.
Σε γενικές γραμμές, οι σχέσεις του με άλλα κατοικίδια είναι πολύ καλές. Μπορεί να συμβιώσει με γάτες, κουνέλια, χάμστερ, πουλιά και άλλων ειδών κατοικίδια ζώα. Η αρμονική συμβίωση βέβαια καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνικοποίηση που θα λάβει ο σκύλος από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Μπορεί επίσης να ζήσει αρμονικά και με άλλους σκύλους αφού συνήθως είναι φιλικός και δεν επιδεικνύει κτητικότητα ή επιθετικότητα στην αλληλεπίδρασή του μαζί τους.
Αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για τα παιδιά. Είναι εξαίρετο στον τρόπο που τα χειρίζεται, παιχνιδιάρικο και ζωηρό, απολαμβάνει τα παιχνίδια μαζί τους, και συνάμα είναι πολύ τρυφερό και υπομονετικό. Όπως όμως και με όλες τις άλλες ράτσες σκύλων, έτσι και με το Κόλι, απαιτείται επίβλεψη από τους γονείς εν ώρα παιχνιδιού, ειδικότερα αν πρόκειται για πολύ μικρά ή ατίθασα παιδιά. Είναι εξίσου σημαντικό οι γονείς να «εκπαιδεύσουν» τόσο το σκύλο όσο και το παιδί στον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται το ένα στο άλλο για τη διασφάλιση μιας αρμονικής σχέσης.
Το Κόλι είναι πανέξυπνο! Ο υψηλός δείκτης ευφυίας του το καθιστά εύκολο στην εκπαίδευση. Μερικά Κόλι μπορεί να είναι ξεροκέφαλα και πεισματάρικα, δυσκολεύοντας το έργο της εκπαίδευσης για τον ιδιοκτήτη. Εντούτοις, με σωστή και συνεπή εκπαίδευση τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Έχετε υπόψη σας ότι ο ευαίσθητος αυτός σκύλος χρειάζεται τρυφερότητα ακόμα και στην εκπαίδευση. Βίαιες μέθοδοι και ξεσπάσματα μάλλον θα το πεισμώσουν παραπάνω, με αρνητικά αποτελέσματα. Όσων αφορά την υπακοή στους κανόνες του σπιτιού, το Κόλι μπορεί να μάθει πολύ γρήγορα και από πολύ νωρίς πειθαρχεί και υπακούει στους κανονισμούς που θέτετε.
Είναι επιφυλακτικό και απόμακρο με τους ξένους και ιδιαίτερα καχύποπτο με ανθρώπους που δεν πολυσυμπαθεί, αλλά ποτέ επιθετικό μαζί τους. Δεν ξανοίγεται εύκολα και δε δίδεται επιπόλαια σε νέες «φιλίες». Φυλάει όλα τα αποθέματα αγάπης και τρυφερότητας για τους «δικούς» του ανθρώπους.
Αν και δεν είναι κατάλληλο ως σκύλος φύλακας, εντούτοις έχει την τάση να γαβγίζει πολύ, σημαίνοντας έτσι το συναγερμό όταν κάποιος εισέλθει στην ιδιοκτησία σας ή όταν αισθανθεί οποιασδήποτε μορφής απειλή.
Είναι ήρεμο και πράο μέσα στο σπίτι, απολαμβάνοντας να περνά ώρα με τα άτομα που αγαπά, και να χαλαρώνει στον καναπέ, αλλά πολύ ενεργητικό και αεικίνητο όταν αφεθεί ελεύθερο να τρέξει στην ύπαιθρο.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Το Κόλι χρειάζεται πολύ άσκηση ή οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει μεγάλης διάρκειας καθημερινές βόλτες, όπως επίσης και τρέξιμο σε ανοιχτό, ασφαλές χώρο χωρίς το λουρί του.
Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, με απαραίτητη προϋπόθεση να λαμβάνει πολύ άσκηση για να διατηρείται σε φόρμα. Είναι όμως προτιμότερο να ζει σε σπίτι με αυλή.
Είναι ευαίσθητο στη ζέστη, συνεπώς χρειάζεται σκιερό μέρος και φρέσκο νερό στη διάθεσή του όταν η θερμοκρασία είναι ψηλή.
Το Smooth coated Collie, έχει κοντό τρίχωμα, πολύ εύκολο στην περιποίηση. Βούρτσισμα κάθε μια με δύο εβδομάδες είναι αρκετό για την καλή κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος. Το Rough Coated Collie έχει μακρύ και τραχύ τρίχωμα το οποίο χρειάζεται περισσότερη περιποίηση. Συχνό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για να διατηρείται το τρίχωμα σε άριστη κατάσταση και για την αποφυγή της δημιουργίας κόμπων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται την περίοδο της βαριάς τριχόπτωσης κατά την οποία το εσωτερικό τρίχωμα πέφτει και ανανεώνεται. Αυτό συμβαίνει μια με δύο φορές το χρόνο και είναι σημαντικό να βουρτσίζεται καθημερινά για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών και την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας. Και στις δύο ποικιλίες τριχώματος παρατηρείται μέτριας έντασης τριχόπτωση ολόχρονα.

Το τρίχωμα απομακρύνει βρωμιές και ακαθαρσίες, έτσι το βούρτσισμα είναι αρκετό για να διατηρείται ο σκύλος καθαρός. Κάνετε το μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, το Κόλι δεν έχει τη χαρακτηριστική σκυλίσια μυρωδιά που έχουν οι περισσότεροι σκύλοι.

ΥΓΕΙΑ
Είναι υγιής σε γενικές γραμμές. Όπως συμβαίνει με όλες τις ράτσες, έτσι και το Κόλι είναι επιρρεπές σε διάφορες γενετικές παθήσεις.
Μερικά Κόλι είναι επιρρεπή σε παθήσεις των ματιών, ειδικότερα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Προβλήματα του ισχίου είναι πιθανόν να εμφανιστούν και μπορεί να οδηγήσουν σε κινητικά προβλήματα και αρθρίτιδα.
Το δέρμα είναι ευαίσθητο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές μολύνσεις. Η μύτη μπορεί να υποστεί εγκαύματα από τον ήλιο.
Όπως και άλλες μεγαλόσωμες ράτσες, έτσι και το Κόλι είναι επιρρεπές σε μια πάθηση του γαστρεντερικού με την ονομασία Bloat ή GastricTorsion. Το τοίχωμα του στομαχιού τεντώνεται και σε μερικές περιπτώσεις τυλίγεται γύρω από τον εαυτό του. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται ξαφνικά και οδηγεί στο θάνατο αν ο σκύλος δεν μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο.
Η επιλογή ενός υπεύθυνου και ευσυνείδητου εκτροφέα, ο οποίος παρέχει τα κατάλληλα πιστοποιητικά υγείας, είναι καίριας σημασίας αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα κουτάβι Κόλι.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
10-14 χρόνια 


.
.
.
.

ΝΤΟΠΕΡΜΑΝ (DOBERMAN PINSCHER)


Ο Ντόπερμαν πρωτοεμφανίζεται στη Γερμανία, σχετικά πρόσφατα, γύρω στο 1860. Δημιουργός του, ο φοροεισπράκτορας Luis Dobermann, από τον οποίο πήρε και το όνομά του –κατά ένα n λιγότερο-. Σκοπός του Dobermann, ήταν να κατασκευάσει ένα σκύλο δυνατό και ατρόμητο, έναν σωματοφύλακα ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Και τα κατάφερε!
Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως ως σκύλος προστασίας και φύλαξης λόγω της εξυπνάδας του, της αφοσίωσης, της δύναμης και τόλμης του. Συνάμα όμως, αυτός ο επιβλητικός και ρωμαλέος σκύλος, είναι γλυκύτατος και καλότροπος. Ένας πραγματικός...κύριος, ο Ντόπερμαν απολαμβάνει τη σπιτίσια ζωή και τρέφει βαθιά αισθήματα για την οικογένειά του την οποία είναι πρόθυμος να προστατέψει μέχρι θανάτου.
Η αναφορά επιθέσεων σε ανθρώπους και ζώα όπως επίσης και η προβολή του από τον κινηματογράφο και τα ΜΜΕ ως ένα αδίστακτο δολοφόνο, έχουν στιγματίσει την εικόνα του σκύλου αυτού. Η ελλιπής κοινωνικοποίηση, η μη εκπαίδευση ή η λανθασμένη εκπαίδευση και η κακή ανατροφή η οποία μπορεί να είναι λόγω άγνοιας αλλά και θελημένη πολλές φορές, οι ασυνείδητοι εκτροφείς, εκπαιδευτές και ιδιοκτήτες αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους επικρατεί τρόμος και πανικός γύρω από το όνομα Ντόπερμαν.
Με τον κατάλληλο χειρισμό, ο Ντόπερμαν θα αναδείξει τον πανέμορφο χαρακτήρα που κρύβει κάτω από το μυώδες και επιβλητικό κορμί του και θα αποτελέσει ένα πιστό και αγαπημένο σύντροφο.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Ο Ντόπερμαν είναι ένας κομψός σκύλος, μεσαίου μεγέθους, με καλές αναλογίες και λεπτές γραμμές, πολύ μυώδης και εξαιρετικά δυνατός. Το στήθος είναι πλατύ και το κορμί τετραγωνισμένο και γεροδεμένο. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, με ζωντανή και έξυπνη έκφραση. Η παραδοσιακή εμφάνιση του Ντόπερμαν επιβάλλει κομμένη ουρά και στητά αυτιά μέσω δύο απλών επεμβάσεων με την ονομασία dockingκαι cropping αντίστοιχα. Όπως σε πολλές άλλες χώρες, έτσι και στην Κύπρο, η διαδικασία αυτή είναι παράνομη και έτσι η ουρά αφήνεται να μεγαλώσει στο φυσιολογικό της μήκος και τα αυτιά αφήνονται φυσικά.
Ύψος: 66-71cm για τα αρσενικά και 61-66cm για τα θηλυκά.
Βάρος: 30-40kg.
Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι κοντό, παχύ και σκληρό, «εφαρμοστό» στο σώμα. Το χρώμα μπορεί να είναι μαύρο με καστανό, καφεκόκκινο, κιτρινοκαφέ (fawn), άσπρο και γκρίζο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Εδώ και αιώνες, ο Ντόπερμαν αναπαραγόταν για σκοπούς φύλαξης. Έτσι και σήμερα, ο σκύλος αυτός αποτελεί τον υπέρτατο φύλακα. Ενεργητικός, με φοβερή δύναμη και αντοχή και με έντονα χαραγμένο το ένστικτο της προστασίας στο DNA του. Αποφασιστικός, επιβλητικός και ατρόμητος, αλλά ποτέ κακός. Ο Ντόπερμαν δεν αρέσκεται να επιτίθεται χωρίς λόγο. Αν και το ταμπεραμέντο ποικίλει στα διαφορετικά σκυλιά της ράτσας αυτής, εντούτοις ο τυπικός Ντόπερμαν επιτίθεται μόνο όταν έχει τύχει κακομεταχείρισης ή όταν κρίνει ότι η οικογένεια ή το σπίτι του βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Είναι ένας σκύλος ευπροσάρμοστος και πάρα πολύ έξυπνος και συνεπώς εκπαιδεύεται πολύ εύκολα. Χρειάζεται όμως έναν έμπειρο ιδιοκτήτη, με γνώσεις για θέματα εκπαίδευσης και χειρισμού της συγκεκριμένης ράτσας για να μπορεί ο καλύτερος εαυτός του Ντόπερμαν να βγει στην επιφάνεια. Μελλοντικοί ιδιοκτήτες είναι καλό να γνωρίζουν ότι στη ράτσα αυτή, υπάρχει μεγάλη «απόκλιση» από τον «τυπικό χαρακτήρα». Από κτητικούς και επιθετικούς, μέχρι ακόμα και υποτακτικούς. Υπάρχουν οι οικογενειακοί και αυτοί που συνδέονται με ένα μόνο άτομο. Ένας καλός εκτροφέας θα μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό. Το ιστορικό και μια επαφή με τους γονείς, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια εικόνα για το υποψήφιο κουταβάκι.

Εκτός από το προφανές ταλέντο του στη φύλαξη ιδιοκτησίας και στην προστασία των δικών του ανθρώπων, ο Ντόπερμαν είναι προικισμένος και με άλλα γνωρίσματα, τα οποία τον καθιστούν πολύ καλό σκύλο σύντροφο για όλη την οικογένεια. Είναι καλότροπος και ευγενικός, πολύ πιστός και αφοσιωμένος και ιδιαίτερα στοργικός και τρυφερός. Είναι σχεδόν...αριστοκράτης στη συμπεριφορά του και όχι μόνο αγαπά τους ανθρώπους, αλλά θέλει να νιώθει μέρος της οικογένειας. Θέλει να βρίσκεται μαζί τους και να συμμετέχει στις δραστηριότητες της οικογένειάς του για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος.

Ένας καλοαναθρεμμένος Ντόπερμαν, ο οποίος έχει λάβει σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, αποτελεί έναν πολύ καλό σύντροφο για οικογένειες με παιδιά, με άλλους σκύλους, ακόμα και με γάτες. Αυτό αναφέρουν οι λάτρεις της ράτσας, οι οποίοι κατάφεραν αγνοήσουν τη στερεοτυπική εικόνα που υπάρχει για το Ντόπερμαν και η οποία δημιουργήθηκε μέσω των ταινιών, των video games, και των ΜΜΕ.

Φυσικά, ο Ντόπερμαν δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή για οικογένειες οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να εκπαιδεύσουν το σκύλο ή για άπειρους και ανημέρωτους ιδιοκτήτες. Χρειάζεται καλή ανατροφή, σωστή, συνεπή αλλά και συνεχή εκπαίδευση ώστε να γίνει το ιδανικό οικογενειακό κατοικίδιο. Πρέπει από κουτάβι να έρθει σε επαφή με παιδιά, ζώα, ποικίλες καταστάσεις και βιώματα ώστε να προσαρμοστεί στην οικογενειακή ζωή. Είναι σημαντικό όλη η οικογένεια να γνωρίζει πως να χειρίζεται το σκύλο αυτό, καθώς αν ο Ντόπερμαν καταλάβει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει, τότε θα το κάνει και μάλιστα θα γίνει ιδιαίτερα απαιτητικός και πιεστικός.

Μπορεί να γίνει υπερπροστατευτικός και κατ’ επέκταση περισσότερο επιθετικός από ότι θα έπρεπε. Αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως της άγνοιας των ιδιοκτητών οι οποίοι πιστεύουν ότι χρειάζεται να επικεντρωθούν στο θέμα της προστασίας κατά την εκπαίδευση, για να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων του Ντόπερμαν ως φύλακα. Αυτό βέβαια είναι ανούσιο μια και ο Ντόπερμαν είναι εκ φύσεως ένας εξαίσιος σκύλος φύλακας. Αντίθετα μάλιστα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της κοινωνικοποίησης, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα υπερπροστατευτικότητας.

Στην Κύπρο, ο Ντόπερμαν χρησιμοποιείται κυρίως ως φύλακας. Στο εξωτερικό, συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία, μέσω των ποικίλων καθηκόντων που του ανατίθενται. Χρησιμοποιείται ως φύλακας και σκύλος προστασίας, στην αστυνομία και το στρατό και έχει λάβει ενεργό μέρος στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Λόγω της ευγενούς και γλυκιάς φύσης του, χρησιμοποιείται επίσης σε διασώσεις και ως σκύλος θεραπείας, όπου ρόλος του είναι να παρέχει ανακούφιση και συντροφιά σε άτομα άρρωστα ή άτομα που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή. Και φυσικά όλο και περισσότεροι Ντόπερμαν υιοθετούνται απλά ως σκύλοι συντροφιάς, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να απολαύσουν την οικογενειακή θαλπωρή, που τόσο πολύ λαχταρούν.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Μαδάει σε μέτριο βαθμό και το τρίχωμά του χρειάζεται πολύ λίγη περιποίηση. Περιστασιακό βούρτσισμα είναι αρκετό για την καλή κατάσταση του τριχώματος και του δέρματος.

Είναι πολύ ενεργητικός και χρειάζεται πολύ άσκηση. Καθημερινός περίπατος ή τρέξιμο μεγάλης διάρκειας είναι απαραίτητος για τη φυσική και πνευματική του κατάσταση.

Είναι πολύ ευαίσθητος στο κρύο και δεν θα πρέπει να μένει έξω όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.

Λαχταρά την ανθρώπινη επαφή και δεν θα πρέπει να παραμελείται ή να αφήνεται στην αυλή μόνος συνέχεια. Ο σκύλος φύλακας, είναι πρώτα σκύλος και μετά φύλακας. Και σαν σκύλος, χρειάζεται να νιώθει μέρος της οικογένειας.

Χρειάζεται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση για να αναδειχθούν τα μοναδικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του και να αποφευχθούν επιθέσεις σε ζώα ή ανθρώπους. Δυστυχώς, υπάρχουν τα άτομα αυτά τα οποία θέλουν ένα Ντόπερμαν σε μια προσπάθεια να «πουλήσουν» δύναμη και κύρος, καλύπτοντας τις δικές τους ανασφάλειες. Τα άτομα αυτά τείνουν δυστυχώς να αμελούν για θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης και να δημιουργούν ηθελημένα «δολοφόνους», στιγματίζοντας ίσως ανεπανόρθωτα την εικόνα αυτού του τρυφερού, αξιαγάπητου και καλότροπου σκύλου.

ΥΓΕΙΑ
Σε γενικές γραμμές, θεωρείται υγιής ράτσα. Πιθανόν να παρουσιάσει πρόβλημα με το σπόνδυλο, παχυσαρκία και δυσπλασία του ισχίου. Υπάρχει πιθανότητα προσβολής από μια κληρονομική πάθηση με την ονομασία  Von Willebrands disease. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι μια ανωμαλία στη λειτουργία του αίματος, υπάρχει όμως διαγνωστικό, γενετικό τεστ το οποίο μπορεί να γίνει. Επιρρεπής σε εκ γενετής καρδιακές παθήσεις. Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία των άσπρων Ντόπερμαν, πιθανόν να σχετίζεται με προβλήματα υγείας όπως κώφωση ή τύφλωση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

10-13 χρόνια.
 
 
.
.
.
.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ (FRENCH BULLDOG)
Το Γαλλικό Μπουλντόγκ με τα αυτιά «νυχτερίδας», την κοντή μουσούδα και τα μεγάλα, σκούρα και εκφραστικά μάτια, έχει Αγγλική καταγωγή και αποτελεί μινιατούρα του Αγγλικού Μπουλντόγκ. Το 1860, Γάλλοι εκτροφείς σκύλων, εισήγαγαν μερικά από αυτά τα μπουλντόγκ από την Αγγλία και στη συνέχεια τα ζευγάρωσαν με Γαλλικά Τερριέρς. Το αποτέλεσμα ήταν το αξιολάτρευτο Γαλλικό Μπουλντόγκ που γνωρίζουμε σήμερα. Ένας ευγενικός και παιχνιδιάρης σκύλος, εξαιρετικός σύντροφος για οικογένειες αλλά και για μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Χρώμα και Τρίχωμα : Κοντό και μαλακό τρίχωμα, εύκολο στην περιποίηση. Το χρώμα ποικίλλει. Μπορεί να είναι λευκό, καφέ, κιτρινωπό ή μαύρο αλλά και συνδυασμοί όλων αυτών των χρωμάτων. Τα χρώματα μπορεί να εμφανίζονται σε ραβδώσεις ή σημάδια.

 Βάρος : Υπάρχουν δύο κατηγορίες : 9 – 10 Kg & 10 – 13 Kg

Υψος : 30 cm

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Το Γαλλικό Μπουλντόγκ είναι ένας ευχάριστος και γλυκός σύντροφος, πολύ παιχνιδιάρης και συνάμα τρυφερός. Χρειάζεται να έχει στενή επαφή με ανθρώπους και συνήθως αποκτά ιδιαίτερα δυνατούς δεσμούς με ένα συγκεκριμένο άτομο.
Η ήρεμη φύση του τον καθιστά άριστη επιλογή για όσους κατοικούν σε διαμέρισμα, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φυσική άσκηση. Εντούτοις, οι καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες.
Είναι περίεργος και πάντα σε εγρήγορση, συμπαθητικός και απίστευτα αστείος. Το Γαλλικό Μπουλντόγκ έχει αίσθηση του χιούμορ και η κωμική προσωπικότητά του αποτελεί έναν από τους λόγους που κατατάσσεται ψηλά στη λίστα ηλικιωμένων και μοναχικών ανθρώπων.
Οι σχέσεις του με τους ξένους, όπως επίσης και με άλλα ζώα είναι πάρα πολύ καλές, αν και ορισμένα αρσενικά της ράτσας αυτής μπορεί να εμφανίσουν σημάδια επιθετικότητας.
Είναι πεισματάρης, γι’αυτό η σταθερή και συνεπής εκπαίδευση από πολύ νωρίς, είναι ζωτικής σημασίας για την ανατροφή ενός πειθαρχημένου και υπάκουου Γαλλικού Μπουλντόγκ.
Πολλές φορές παίζει «άγρια» με τα παιδιά, γι’αυτό και είναι απαραίτητη η γονική επίβλεψη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Για το λόγο αυτό, ένα Γαλλικό Μπουλντόγκ τα πηγαίνει καλύτερα με μεγαλύτερα, πιο ήρεμα και συνετά παιδιά.
Σε γενικές γραμμές όμως, αν ανατραφεί σωστά, μπορεί να γίνει ένας διασκεδαστικός και τρυφερός σύντροφος για όλη την οικογένεια και ένας πιστός και αφοσιωμένος φίλος για παιδιά και μεγάλους.


ΥΓΕΙΑ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Όπως και οι άλλες ράτσες σκύλων με επίπεδο πρόσωπο, έτσι και το Γαλλικό Μπουλντόγκ δεν πρέπει να μένει έξω από το σπίτι, ειδικά κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες. Λόγω της μορφολογίας του, είναι αδύνατο για αυτό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του και μπορεί να υποστεί θερμοπληξία ή υποθερμία. Και οι δύο περιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να ασκείται σε ζεστό καιρό ή όταν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα.
Το βάρος του δεν του επιτρέπει να κολυμπά, άρα ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός κοντά σε πισίνες.
Έχει κληρονομική προδιάθεση για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το θυρεοειδή και το αναπνευστικό σύστημα. Ένα υπέρβαρο Γαλλικό Μπουλντόγκ πιθανόν να εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή.
Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι αναδιπλωμένο και είναι απαραίτητο να είναι πάντοτε καθαρό και στεγνό για την πρόληψη των μολύνσεων.
Συχνά, το θηλυκό Γαλλικό Μπουλντόγκ χρειάζεται Καισσαρική Τομή για να μπορέσει να γεννήσει, λόγω του μεγάλου κεφαλιού των κουταβιών.
Είναι επιρρεπές σε οφθαλμολογικές παθήσεις. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα όρασης που παρουσιάζει είναι το cherry eye, μια πάθηση κατά την οποία ένας αδένας στο μάτι "γυρίζει" προς τα έξω, δημιουργώντας ένα κόκκινο εξόγκωμα που μοιάζει με κερασάκι -εξ' ού και το όνομα cherry eye-. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής του σκύλου και πιθανόν να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Δεν προκαλεί οποιαδήποτε δυσφορία και θεραπεύεται με μια πολύ απλή χειρουργική εμπέμβαση.

Αν και θεωρείται το πιο υγειές ανάμεσα στις ράτσες της κατηγορίας του (Bull Breeds), εντούτοις χρειάζεται πολύ φροντίδα από ιατρικής απόψεως και συνεπώς αρκετά λεφτά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
10 – 12 χρόνια.
 .
 .
 .
  . 

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΝΟΣ (GREAT DANE)

Ένας αθώος γίγαντας! Ο Μεγάλος Δανός είναι ένας σκύλος τεράστιος, ρωμαλέος και επιβλητικός, για πολλούς τρομακτικός στην εμφάνιση. Κάτω όμως από αυτό το μυώδες, στιβαρό κορμί κρύβεται μια ήπια και ευχάριστη φύση, μια καρδιά που χωράει όλο τον κόσμο.

Καλοσυνάτος, αξιοπρεπής, με πολλά αποθέματα αγάπης και τρυφερότητας αλλά συνάμα γενναίος και ατρόμητος όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Ένας εξαίσιος σκύλος συντροφιάς, πιστός και αφοσιωμένος στην οικογένειά του, αξιόπιστος με τα παιδιά και άλλα ζώα.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Ο Μεγάλος Δανός είναι σκύλος γιγαντιαίων διαστάσεων, που συνδυάζει αριστοκρατική εμφάνιση με στιβαρότητα και δύναμη με κομψότητα. Το κεφάλι είναι μακρύ και στενό, με μεγάλη, σχετικά πλατιά μουσούδα. Ο λαιμός είναι μακρύς και μυώδης και τα μάτια σκουρόχρωμα με εξυπνάδα και ζωντάνια στο βλέμμα του. Τα αυτιά αφήνονται φυσικά ή στητά μέσω μιας επέμβασης με την ονομασία cropping. Στην Κύπρο, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η επέμβαση αυτή θεωρείται πλέον απαγορευμένη.
Ύψος: Κατά μέσο όρο 76-86cm για τα αρσενικά και 71-81cm για τα θηλυκά. Θεωρείται ο ψηλότερος σκύλος, μαζί με το Irish Wolfhound. Το 2004, ένας Μεγάλος Δανός από την Καλιφόρνια με ύψος 1.07m, κατέκτησε μια θέση στο βιβλίο Γκίνες ως ο ψηλότερος σκύλος στον κόσμο.

Βάρος: 54-90 kg για τα αρσενικά και 45-59 kg για τα θηλυκά.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι κοντό, παχύ, μεταξένιο και λαμπερό, εφαρμοστό στο σώμα. Υπάρχουν πολλοί χρωματικοί συνδυασμοί, αλλά οι πιο κοινοί και αναγνωρισμένοι από το American Kennel Club είναι οι εξής:

Κίτρινο-χρυσαφί (Fawn): Ο σκύλος καλύπτεται ομοιόμορφα από ένα χρυσαφί-κίτρινο χρώμα, και έχει τη λεγόμενη «μάσκα». Η μάσκα αναφέρεται στο σκούρο μπλε-μαύρο χρώμα που καλύπτει τη μουσούδα, την περιοχή γύρω από τα μάτια και πιθανόν τα αυτιά και την άκρη της ουράς.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η ρωμαλέα και επιβλητική του εμφάνιση, κρύβει στην πραγματικότητα μια μεγάλη καρδιά, γεμάτη καλοσύνη και αγάπη για όλους. Αξιοπρεπής, καλότροπος, πάντα ευγενικός και φιλικός στους τρόπους, ο Μεγάλος Δανός εύστοχα αποκαλείται από πολλούς ως ο «αθώος γίγαντας».

Είναι πολύ γλυκός και τρυφερός, συνδέεται στενά με τους ανθρώπους του και απολαμβάνει να μοιράζεται μαζί τους στιγμές της καθημερινότητας. Αγαπά τους πάντες και μαραζώνει όταν νιώθει απομονωμένος.

Ο Μεγάλος Δανός είναι γνωστός για την τρομερή πίστη και αφοσίωση που επιδεικνύει στην οικογένειά του. Αν και δεν είναι επιθετικός και δεν θα προκαλέσει ποτέ φασαρίες, εντούτοις είναι πρόθυμος να υπερασπιστεί τα αγαπημένα του πρόσωπα όταν χρειαστεί.

Η εμφάνισή του και μόνο, λειτουργεί ως «απωθητικό» για οποιοδήποτε προτίθεται να εισβάλει στην ιδιοκτησία σας. Από αυτή την άποψη, μπορείτε να νιώθετε ασφαλής με ένα Μεγάλο Δανό στην αυλή σας. Αν όμως ζητάτε αποκλειστικά ένα σκύλο φύλακα, τότε ο σκύλος αυτός δεν κάνει για σας. Πρώτον, γαβγίζει πολύ λίγο και δεύτερον, είναι απλούστατα πολύ καλόκαρδος και αθώος, καθόλου καχύποπτος ή επιφυλακτικός με ξένους.

Είναι εξαιρετικά καλός με τα παιδιά. Παιχνιδιάρης και τρυφερός, απολαμβάνει να περνά ώρες μαζί τους, επιδεικνύοντας υπομονή και ανεκτικότητα στα πειράγματά τους. Παραταύτα, είναι σημαντικό να επιβλέπετε εν ώρα παιχνιδιού, καθώς λόγω του μεγάλου του μεγέθους μπορεί κατά λάθος να τραυματίσει ένα μικρό παιδί. Επιπλέον, και αυτό ισχύει για όλες τις ράτσες σκύλων, πρέπει το παιδί να μάθει να χειρίζεται το σκύλο με σεβασμό και αγάπη και σε καμιά περίπτωση να το βλέπει ανταγωνιστικά ή ως ένα άψυχο παιχνίδι.
 
Είναι πολύ ευγενικός και φιλικός με τους καλεσμένους σας, ειδικότερα αυτούς που εσείς θεωρείτε «δικούς» σας ανθρώπους.

Οι σχέσεις του με άλλα κατοικίδια είναι άριστες. Τα πηγαίνει πολύ καλά με σκύλους, έχετε όμως υπόψη σας ότι σε κάποιες, ευτυχώς σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιάσει επιθετικότητα έναντι σε σκύλους του ιδίου φύλου, ειδικότερα εάν δεν κοινωνικοποιηθεί σωστά και από μικρή ηλικία. Μπορεί να συμβιώσει με γάτες, κουνέλια, χάμστερ και όλων των ειδών τα κατοικίδια και είναι ιδιαίτερα τρυφερός και προστατευτικός ακόμα και με μη οικόσιτα ζώα.
Είναι έξυπνος και εκπαιδεύεται πολύ εύκολα. Μην αμελήσετε όμως στο θέμα αυτό. Χρειάζεται σωστή, συνεπή εκπαίδευση, από πολύ μικρή ηλικία. Λόγω του τεράστιου μεγέθους του, είναι απαραίτητο να μάθει τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς όταν είναι κουτάβι, διότι θα είναι πολύ δύσκολο να το χειριστείτε όταν πάρει το τελικό του μέγεθος. Η σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, όπως επίσης και η πολύ προσοχή και αγάπη, λειτουργούν ως προληπτικά μέτρα σε συμπεριφορές όπως επιθετικότητα και ντροπαλότητα. Να θυμάστε ότι το να πηδά πάνω σας ένα κουταβάκι όταν σας βλέπει να ξεπροβάλλετε από την πόρτα ή το να γέρνει πάνω σε ένα μικρό παιδί ως ένδειξη αγάπης, μπορεί να είναι αξιαγάπητο και πολύ γλυκό, αλλά το κουτάβι αυτό στην περίπτωση του Μεγάλου Δανού, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ύψος αλλά και το βάρος σας, με αποτέλεσμα να βιώσετε... πτώσεις και τραυματισμούς τόσο εσείς, όσο και τα παιδιά σας, αλλά και οι καλεσμένοι σας!


ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το λείο, κοντό τρίχωμα είναι εύκολο στην περιποίηση και μαδάει σε μέτριο βαθμό. Βουρτσίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το βούρτσισμα μειώνει την τριχόπτωση, βοηθά στην καλή υγεία του τριχώματος και του δέρματος, και απομακρύνει ακαθαρσίες και βρωμιές από το τρίχωμα με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται συχνά μπάνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα επίπονο και χρονοβόρο λόγω του μεγάλου μεγέθους του σκύλου.

Χρειάζεται πολύ φαγητό, λόγω του μεγάλου μεγέθους.

Χρειάζεται αρκετή άσκηση, όχι όμως τόση όση θα ανέμενε κάποιος για ένα σκύλο τέτοιων διαστάσεων. Καθημερινές, μεγάλες σε διάρκεια βόλτες και εξορμήσεις για τρέξιμο την εξοχή είναι αρκετά για το Μεγάλο Δανό. Η ηλικία των 6-12 μηνών είναι κρίσιμη όσων αφορά την άσκηση. Τα κουταβάκια αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και η υπερβολική άσκηση μπορεί να βλάψει τα οστά και τις αρθρώσεις τους.

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, δεδομένου ότι ασκείται επαρκώς.

Χρειάζεται πολύ προσοχή και αγάπη. Θέλει να νιώθει μέλος της οικογένειας και μπορεί να παρουσιάσει καταστρεπτικές συμπεριφορές αν νιώθει απομονωμένος ή βαριέται.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ο Μεγάλος Δανός έχει την τάση να σαλιαρίζει πολύ και με μεγάλη του ευχαρίστηση θα εναποθέσει τα σάλια του σε εσάς αλλά και τους καλεσμένους σας. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να προετοιμαστείτε καθώς και να προετοιμάσετε φίλους και γνωστούς για το...λουτρό σάλιου που έρχεται πακέτο με το Μεγάλο Δανό.

ΥΓΕΙΑ

Επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου (hip dysplasia), μια πάθηση που προσβάλλει την άρθρωση του ισχίου και μπορεί να οδηγήσει σε κινητικά προβλήματα και αρθρίτιδα. Ένας υπεύθυνος και αναγνωρισμένος εκτροφέας, μπορεί να σας παρέχει το σχετικό πιστοποιητικό υγείας.

Επιρρεπής σε μια πάθηση του γαστρεντερικού με την ονομασία Bloat ή Gastric Torsion. Το τοίχωμα του στομαχιού τεντώνεται και σε μερικές περιπτώσεις τυλίγεται γύρω από τον εαυτό του. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται ξαφνικά και οδηγεί στο θάνατο αν δεν μεταφερθεί ο σκύλος άμεσα στον κτηνίατρο. Για την πάθηση αυτή, υπάρχει μια προληπτική επέμβαση με την ονομασία Gastropexy, η οποία γίνεται από τον κτηνίατρο στην περίπτωση που το γενεαλογικό δέντρο του σκύλου υποδεικνύει μια τέτοια προδιάθεση. Πολλοί κτηνίατροι όμως δεν προχωρούν στην επέμβαση, εκτός αν ο σκύλος έχει ήδη υποστεί bloat.

Μπορεί να πάσχει από διάφορες γενετικές καρδιακές παθήσεις και να εμφανίσει όγκους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
8-10 χρόνια.  


 .
 .
 .
 .

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΡΙΤΡΙΒΕΡ (GOLDEN RETRIEVER)


Ο κατ’ εξοχήν οικογενειακός σκύλος και μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων στις ΗΠΑ αλλά και ανά το παγκόσμιο! Το Γκόλντεν Ριτρίβερ διακρίνεται για τον ήπιο και φιλικό χαρακτήρα του, την έντονη επιθυμία του να προσφέρει στο αφεντικό του και τους στενούς δεσμούς αγάπης που αναπτύσσει με τους γύρω του.
ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ύψος : 56-61cm για τα αρσενικά και 51-56cm για τα θηλυκά.

Βάρος : 27-36kg για τα αρσενικά και 25-32kg για τα θηλυκά.

Χρώμα και Τρίχωμα : Το τρίχωμά του είναι μετρίου μήκους, ίσιο ή ελαφρώς κυματιστό. Αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα είναι πυκνό και το εξωτερικό στρώμα αδιάβροχο, ούτε σκληρό αλλά ούτε και ιδιαίτερα απαλό στο άγγιγμα.
Το χρώμα του είναι ένα ομοιόμορφο, πλούσιο και λαμπερό χρυσαφί διαφόρων αποχρώσεων, από σχεδόν άσπρο, σε κρεμ, μέχρι και κοκκινωπό. Αν προορίζετε το Γκόλντεν Ριτρίβερ σας για shows, έχετε υπόψη σας ότι το πολύ ανοιχτό και πολύ σκούρο χρυσαφί δεν είναι αποδεκτά από το American Kennel Club (AKC).Το τρίχωμα μπορεί να ποικίλλει σε χρώμα. Από ελαφρύ μέχρι σκούρο χρυσαφί.
Θεωρείται μεγάλος σε μέγεθος σκύλος, με ρωμαλέο σώμα και καλές αναλογίες.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Φιλικό, κοινωνικό, ευγενικό και με αυτοπεποίθηση, το Γκόλντεν Ριτρίβερ αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για οικογένειες με παιδιά και άλλα κατοικίδια.

Έχει πολλά αποθέματα αγάπης και συνδέεται στενά με την οικογένειά του. Είναι σημαντικό να βρίσκεται συνεχώς με ανθρώπους για να είναι ευτυχισμένο. Αν το απομονώσετε, ή αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να το αφήστε μόνο του για μεγάλο διάστημα, μπορεί να πέσει σε κατάθλιψη ή να καταπιαστεί με καταστροφικές συμπεριφορές ως μέσω εκτόνωσης.

Είναι ήπιο και ήρεμο. Έχει πάρα πολλή καλοσύνη και υπομονή με τα μικρά παιδιά και απολαμβάνει τη συντροφιά τους. Είναι ιδιαίτερα φιλικό με άλλους σκύλους, γάτους, όπως επίσης και άλλα κατοικίδια. 
Εμπιστεύεται εύκολα τους ξένους και είναι εξίσου φιλικό τόσο με τους οικείους του, όσο και με άγνωστους ανθρώπους. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα επιθυμητό στοιχείο για όσους από εμάς θέλουμε ο σκύλος μας να τα πηγαίνει καλά με τους καλεσμένους μας, αλλά δεν είναι καλό για όσους θέλουν ένα σκύλο φύλακα. Αν και θα γαβγίσει όταν κάποιος παραβιάζει την ιδιοκτησία σας, προειδοποιώντας σας για μια πιθανή επικείμενη ληστεία, εντούτοις μην περιμένετε τίποτα περισσότερο. Το ένστικτο της φύλαξης είναι σχεδόν ανύπαρκτο στο καλοκάγαθο Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Είναι ιδιαίτερα εύκολο στην εκπαίδευσή του και αυτό οφείλεται σε δύο βασικά γνωρίσματα του χαρακτήρα του. Είναι εκ φύσεως πάρα πολύ έξυπνος σκύλος και έχει έντονη την επιθυμία να προσφέρει και να εξυπηρετεί με κάθε δυνατό τρόπο το αφεντικό του. Η εκπαίδευση ενός Γκόλντεν Ριτρίβερ δεν είναι απλά μια εύκολη υπόθεση, αλλά μπορεί να γίνει και μία πολύ διασκεδαστική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια!

Είναι ενεργητικός, δραστήριος και αθλητικός σκύλος. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του ( retrieve = επαναφέρω), το Γκόλντεν Ριτρίβερ απολαμβάνει δεόντως να επαναφέρει αντικείμενα που του πετάτε, όπως μπάλες, φρίσμπυ και πολλά άλλα. Ακόμα και αν τα πετάτε στο νερό! Είναι δεινός κολυμβητής και αγαπά πολύ το νερό. Θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα αν στο σπίτι σας έχετε πισίνα ή αν του επιτρέπετε να σας συνοδεύει στις καλοκαιρινές εξορμήσεις σας στην παραλία!Ο κοινωνικός και ήπιος χαρακτήρας του, σε συνδυασμό με τη θέληση για μάθηση και εκπαίδευση και την ικανότητα να δίνει αγάπη ακόμα και σε ανθρώπους που δεν γνωρίζει, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους το Γκόλντεν Ριτρίβερ χρησιμοποιείται σήμερα σε διασώσεις, ως οδηγός για τυφλούς και βοηθός για άτομα με αναπηρίες. Χρησιμοποιείται ευρέως επίσης και ως «σκύλος θεραπείας». Επισκέπτεται δηλαδή νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία ή ακόμα και περιοχές που έχουν πληγεί από κάποια καταστροφή, δίνοντας αγάπη και τρυφερότητα σε παιδιά και ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το τρίχωμα είναι εύκολο στην περιποίηση καθώς είναι λείο και ίσιο και συνεπώς χτενίζεται με ευκολία. Είναι απαραίτητο να χτενίζεται μια φορά την εβδομάδα, και στις περιόδους που χάνει το τρίχωμά του, την άνοιξη και το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να χτενίζεται καθημερινά. Κατά το χτένισμα, δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στο πυκνό εσωτερικό στρώμα του τριχώματος. Έχετε υπόψη σας ότι το τρίχωμα του Γκόλντεν Ριτρίβερ μαδάει ολόχρονα σε αρκετά μεγάλο βαθμό και ακόμη περισσότερο όταν χάνει το βαρύ χειμωνιάτικο τρίχωμά του. Είναι λοιπόν σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στην περιποίησή του, καθώς αυτό θα ευκολύνει τη ζωή όλων σας.

Είναι δραστήριος και αθλητικός σκύλος, συνεπώς χρειάζεται αρκετή άσκηση, παιχνίδι και καθημερινό περίπατο μεγάλης διάρκειας για να είναι σε φόρμα τόσο όσο αφορά το σώμα όσο και το πνεύμα του.

Προσοχή στη διατροφή του! Έχει τάση για παχυσαρκία και είναι απαραίτητο να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στην ποσότητα και ποιότητα του φαγητού που του παρέχετε.

Μην τον απομονώνετε από την υπόλοιπη οικογένεια και μην τον αφήνετε μόνο για μεγάλο διάστημα. Το Γκόλντεν Ριτρίβερ δεν αντέχει τη μοναξιά. Έχει ανάγκη από συνεχή επαφή με ανθρώπους για να είναι ευτυχισμένο. Αν μένετε μόνος, αν το πρόγραμμα σάς επιβάλλει να λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι ή αν χρειάζεται να απουσιάζετε στο εξωτερικό για μεγάλα, τακτά διαστήματα, τότε η ράτσα αυτή δεν είναι η κατάλληλη για σας.

Καθαρίζετε τα αυτιά συχνά, για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις.

ΥΓΕΙΑ

Επιρρεπής στην δυσπλασία του ισχίου, αλλά και σε παθήσεις όσων αφορά τα μάτια, όπως καταρράκτη.

Εμφανίζει συχνά καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιομυοπάθια και στένωση της αορτής, όπως επίσης και καρκίνο. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα που έγινε από το «Golden Retriever Club of America» το 1998, ο καρκίνος αποτελούσε την κύρια αιτία θανάτου, με ποσοστό 61.8%.

Επιρρεπής σε παθήσεις του δέρματος, με τις αλλεργίες, ιδιαίτερα αλλεργίες που προέρχονται από ψύλλους, να αποτελούν την πιο κοινή δερματική πάθηση.

Έχει τάση για παχυσαρκία.

Η συνεργασία με έναν υπεύθυνο εκτροφέα, ο οποίος κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και παρέχει τα κατάλληλα πιστοποιητικά υγείας, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της καλής υγείας του κουταβιού, αλλά και μακροπρόθεσμα για την εξάλειψη ορισμένων κληρονομικών ασθενειών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
 10 – 12 χρόνια.


 .
 .
 .
 .

 ΤΖΑΚ ΡΑΣΣΕΛ ΤΕΡΡΙΕΡ
(JACK RUSSELL TERRIER)


Το Τζακ Ράσσελ Τερριέρ πρωτοεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, χάρη στον αιδεσιμότατο Τζακ Ράσσελ, ο οποίος έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής το οποίο στόχευε στη δημιουργία ενός Τερριέρ με μεγάλη αντοχή, ιδανικό για κυνήγι μικρών ζώων, και συγκεκριμένα της αλεπούς. 
Το Τζακ Ράσσελ Τερριέρ έχει σήμερα φανατικούς θαυμαστές ανά το παγκόσμιο, κυρίως λόγω του μικρού του μεγέθους και του ζωηρού χαρακτήρα του. Δεν είναι όμως σκύλος για τον καθένα. Οποιοσδήποτε μελλοντικός ιδιοκτήτης ενός Τζακ Ράσσελ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο σκύλος αυτός έχει ανεξάντλητη ενέργεια, πεισματάρικο χαρακτήρα και την εκπληκτική ικανότητα να πηδά από φράκτες και να σκάβει τούνελ...διαφυγής στην αυλή. Με την κατάλληλη όμως μεταχείριση, στα χέρια ενός ενημερωμένου ιδιοκτήτη, το Τζακ Ράσσελ μπορεί να γίνει ένας αφοσιωμένος και πραγματικά απολαυστικός σύντροφος για όλη την οικογένεια.


ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Ύψος : 25 – 38cm
Βάρος : 6 – 8 Kg
Χρώμα και Τρίχωμα : Το κυρίαρχο χρώμα είναι το άσπρο (περισσότερο από 51%), με σημάδια σε χρώμα μαύρο, καφέ, καστανοκόκκινο ή συνδυασμό των δύο ή και των τριών χρωμάτων. Τα σημάδια παρουσιάζονται στο κεφάλι και στη βάση της ουράς.
Το τρίχωμά του χωρίζεται σε τρεις τύπους. Μπορεί να είναι λείο, 1cm μακρύ, τραχύ, με μήκος μέχρι και τα 10cm ή κάτι μεταξύ των δύο, μεομοιόμορφο μήκος μεταξύ 1cm και 10cm ή κοντό τρίχωμα και μακρύτερο τρίχωμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Και στις τρεις περιπτώσεις, το τρίχωμα είναι πυκνό αλλά όχι μαλακό.
Έχει μικρό αλλά βαθύ στέρνο, αυτιά σε σχήμα V και παραδοσιακά «κομμένη ουρά». Τα μάτια του είναι αμυγδαλωτά, σκουρόχρωμα και σπινθηροβολούν από ενέργεια, ζωντάνια και εξυπνάδα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Μην αφήσετε το μικρό του μέγεθος να σας ξεγελάσει! Το Τζακ Ράσσελ είναι ένας «μεγάλος σκύλος, σε μικρό σώμα».
Έχει τρομερή ενέργεια, χαρούμενο και ατρόμητο ταμπεραμέντο και φαίνεται να μην εξαντλείται με τίποτα! Απολαμβάνει να παίζει, να κυνηγά και να εξερευνά και είναι πραγματικά διασκεδαστικός σύντροφος. Στα χέρια ενός ενημερωμένου ιδιοκτήτη και με την κατάλληλη εκπαίδευση, το Τζακ Ράσσελ είναι ένας τρυφερός, πιστός, αξιαγάπητος φίλος.
Μια και παραδοσιακά θεωρείται «εργασιακό Τερριέρ», το Τζακ Ράσσελ κουβαλά μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό για την εργασία που έπρεπε να επιτελεί. Να γαβγίζει δηλαδή στη λεία του –κατά κύριο λόγο την αλεπού- , για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εντοπίζει το σκύλο όταν βρίσκεται κάτω από τη γη και επίσης να σκάβει για να βγάλει τη λεία από τη φωλιά της. Έτσι, αν και ελάχιστοι είναι αυτοί που θέλουν σήμερα ένα Τζακ Ράσσελ για να τους συντροφεύει στο...κυνήγι της αλεπούς, εντούτοις θα πρέπει να «ανεχτούν» τα γονίδια που κουβαλά και τα οποία τον καθιστούν πολύ φωνακλά και θορυβώδη σκύλο και μανιακό με το σκάψιμο!
Έχει την ικανότητα να σκάβει τούνελ...διαφυγής, όπως επίσης και να πηδά πολύ ψηλά και να σκαρφαλώνει, πράγμα που τον καθιστά ειδικό στις αποδράσεις από την αυλή. Φροντίστε λοιπόν να έχετε ένα ψηλό και ανθεκτικό φράκτη αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα Τζακ Ράσσελ.
Έχετε επίσης το νου σας όταν το βγάζετε για βόλτα χωρίς το λουρί του. Το δυνατό του ένστικτο για περιπλάνηση και εξερεύνηση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες. Η σωστή εκπαίδευση είναι ίσως η καλύτερη λύση στην περίπτωση αυτή. Έτσι, και το σκυλάκι σας θα μπορεί να απολαμβάνει τη βόλτα στη εξοχή χωρίς το λουρί του και εσείς θα είσαστε ήσυχοι ότι δεν θα απομακρυνθεί πολύ, με αποτέλεσμα να χαθεί ή να τραυματιστεί.
Σε γενικές γραμμές, το Τζακ Ράσσελ είναι φιλικό και ευγενικό με παιδιά, δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν μάθει να συμπεριφέρονται σωστά στο σκύλο. Οι γονείς πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την πρώτη επαφή παιδιού – σκύλου και να επιβλέπουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το Τζακ Ράσσελ είναι ιδιαίτερα κτητικό με την περιοχή του και δεν ανέχεται οποιουδήποτε είδους κακομεταχείριση, ακόμα και την ασυνείδητη κακομεταχείριση που μπορεί να προέρχεται από ένα μικρό παιδάκι. Γενικά, δε συνιστάται σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 6 ετών.
Αν και τα περισσότερα είναι φιλικά με άλλους σκύλους, εντούτοις μπορεί να παρουσιάσουν επιθετικότητα, ιδιαίτερα με σκύλους του ιδίου φύλου. Η επιθετικότητα, σε συνδυασμό με τον ατρόμητο χαρακτήρα του Τζακ Ράσσελ, μπορούν να το βάλουν σε μπελάδες, καθώς μπορεί να μπλεχτεί σε καβγάδες με μεγαλύτερους σκύλους. Το Τζακ Ράσσελ φαίνεται να μην έχει επίγνωση του μεγέθους του και αν και πολλοί σκύλοι ξεγελιούνται από την τόλμη που επιδεικνύει και υποχωρούν, αρκετές φορές δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή ακόμα και το θάνατό του. Η συνεπής εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση, αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία για το μετριασμό του φαινομένου αυτού.
Έχει δυνατό το κυνηγετικό του ένστικτο και συνεπώς δεν θα πρέπει να το εμπιστεύεστε με μικρά ζώα όπως γάτες, πουλιά, κουνελάκια ή χάμστερ. Ακόμα και αν μεγαλώσει από κουτάβι με άλλα ζώα, δεν μπορείτε ποτέ να είσαστε βέβαιοι ότι η γάτα ή το χάμστερ σας θα είναι ασφαλή κοντά του.
Συνδέεται στενά με τον ιδιοκτήτη του ή ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας, σε σημείο που πολλές φορές επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά στοχεύοντας να προστατέψει ή και να διασφαλίσει αυτό που όπως το Τζακ Ράσσελ πιστεύει, δικαιωματικά του ανήκει. Τέτοιου είδους συμπεριφορά θα πρέπει να αποθαρρυνθεί από τα αρχικά στάδια της ζωής του.
Αν και πάρα πολύ έξυπνο, το Τζακ Ράσσελ είναι πεισματάρικο και αποφασιστικό. Μπορεί να το βρείτε δύσκολο να το εκπαιδεύσετε. Χρειάζεται συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση, η οποία είναι καλύτερο να γίνει από ειδικό. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει τόσο πείσμα και θέληση όσο και το Τζακ Ράσσελ για να καταφέρει να επιβληθεί. Μόλις ο σκύλος αντιληφθεί ότι ο ιδιοκτήτης του έχει αδύναμα σημεία, θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση, αναλαμβάνοντας τη θέση του «αρχηγού της οικογένειας».
Χρειάζεται άσκηση, χώρο για να τρέχει και να παίζει, όπως επίσης και πειθαρχία και αρκετή σημασία για να είναι χαρούμενο και ικανοποιημένο. Δεν αντέχει να μένει μόνο του για πολλές ώρες στο σπίτι και ακόμα και αν απουσιάζετε για λίγο μόνο, να είσαστε έτοιμοι για μια ενθουσιώδη υποδοχή και εφοδιασμένοι με πολλή όρεξη για παιχνίδι. Η έλλειψη συντροφιάς, εκπαίδευσης, άσκησης και πειθαρχίας, είναι η πηγή των προβλημάτων συμπεριφοράς που παρουσιάζει το Τζακ Ράσσελ. Γαβγίζει ακατάπαυστα, σκάβει μανιωδώς σε σημεία στην αυλή αλλά και μέσα στο σπίτι και συχνά καταφέρνει να αποδράσει από την αυλή, όσο ψηλός και αν είναι ο φράκτης! Αν μείνει μόνο του για πολύ ώρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εφεύρει διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους να εκτονωθεί, καταστροφικούς όμως για το σπίτι και τα υπάρχοντά σας. Γι’ αυτό και οι εκτροφείς του είδους συνιστούν να το εκπαιδεύετε να μένει σε ειδικό κλουβί όταν δεν είσαστε παρόν.
Είναι εξαιρετικά έξυπνος σκύλος, αποτελώντας συνεχή πρόκληση για τον ιδιοκτήτη. Μην εφησυχαστείτε, όσο εκπαιδευμένοκαιπειθαρχημένο και αν είναι. Πολύ συχνά, φαίνεται ότι τα πανούργα Τζακ Ράσσελ, εκπαιδεύουν τον ιδιοκτήτη τους πριν αυτός καταλάβει τι έγινε!
Η ενέργεια και ζωντάνια του Τζακ Ράσσελ, όπως επίσης και το «βολικό» του μέγεθος, ωθούν πολλούς στη απόφαση να υιοθετήσουν ένα. Προσοχή όμως! Αν και μπορεί να βρίσκετε χαριτωμένο ένα σκυλάκι με αυτά τα γνωρίσματα, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι έχει πολύ δυνατά ένστικτα, τα οποία ούτε μπορείτε αλλά ούτε και πρέπει να εξαλείψετε. Αναλογιστείτε λοιπόν αν έχετε αυτά που χρειάζεται για να αποκτήσετε ένα Τζακ Ράσσελ και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να του παρέχετε τα απαραίτητα για να είναι και αυτό, αλλά και εσείς ικανοποιημένοι και χαρούμενοι. Το πανέξυπνο και αεικίνητο Τζακ Ράσσελ θα σας ενθουσιάσει με τις ικανότητές του και θα σας διασκεδάσει με την κωμική προσωπικότητά του, αλλά από την άλλη θα σας εξαντλήσει και πολλές φορές θα σας φτάσει στα όριά σας. Ένα είναι το σίγουρο. Η ζωή με ένα Τζακ Ράσσελ είναι μια συνεχής περιπέτεια!

ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Και οι τρεις τύποι τριχώματος είναι εύκολοι στην περιποίηση. Το μόνο που χρειάζονται είναι τακτικό βούρτσισμα.
Το Τζακ Ράσσελ χρειάζεται πολύ άσκηση. Πρέπει να έχετε το χρόνο να το παίρνετε καθημερινές, μεγάλες βόλτες γιατί είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική αλλά ακόμη περισσότερο για την πνευματική του κατάσταση.
Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, δεδομένου ότι λαμβάνει αρκετή άσκηση, αλλά είναι προτιμότερο να ζει σε σπίτι που έχει τουλάχιστον μετρίου μεγέθους αυλή.
Γενικά όμως, όσο περισσότερο χώρο έχει στη διάθεσή του για τρέξιμο, κυνήγι και παιχνίδι, τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι.
Οι βόλτες στην εξοχή ή σε κάποιον άλλο ασφαλές ανοιχτό χώρο, είναι πολύ σημαντικές για τη φυσική και πνευματική ισορροπία του Τζακ Ράσσελ. Να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, γιατί είναι ζήτημα λεπτών προτού ο αγαπημένος σας φίλος εξαφανιστεί από το οπτικό σας πεδίο, παρακινούμενος από το κυνηγετικό του ένστικτο και την χωρίς όρια ενέργειά του.

ΥΓΕΙΑ
Θεωρείται πολύ υγιής ράτσα. Μερικά Τζακ Ράσσελ είναι επιρρεπή σε ασθένειες του ματιού, κώφωση και βλάβη στις αρθρώσεις του ισχίου, γνωστή ως Legg-Calve-Perthes Disease. Τα περισσότερα Τζακ Ράσσελ, φθάνουν μέχρι τα βαθιά γεράματά τους, διατηρώντας την ενεργητικότητα και ζωντάνια τους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
15 χρόνια.
.
.
.
.

 ΜΑΛΤΕΖ (MALTESE)


Η ιστορία του Μαλτέζ πάει πολλές εκατοντάδες χρόνια πίσω, όταν αγαπήθηκε από τους πλούσιους και τους ευγενής και εδραίωσε την εικόνα του σκύλου αριστοκράτη. Το όνομά του συνδέεται με το νησί της Μάλτας, αλλά η καταγωγή του δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο Μαλτέζ χρησιμοποιείτο ως σκύλος συντροφιάς από την αρχή της δημιουργίας του.
Έτσι και σήμερα, εκατοντάδες χρόνια μετά, ο Μαλτέζ αποτελεί τον κλασσικό σκύλο σύντροφο. Αξιαγάπητος, με χάρη και κομψότητα. Ευγενικός, φιλικός, καλότροπος με ενήλικους και παιδιά, άλλους σκύλους και ζώα, έχει κερδίσει τις καρδιές των φιλόζωων ανά το παγκόσμιο.
Ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους των πόλεων, μια και μπορεί να ζήσει μέσα σε διαμέρισμα. Μικροκαμωμένος, υγιής, υπερβολικά χαριτωμένος και πολύ πολύ χαδιάρης, ο Μαλτέζ αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για πολλούς.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Ένα μικροκαμωμένο σκυλί, λεπτοκόκκαλο αλλά συμπαγές και ρωμαλέο. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, μεγάλα και στρογγυλά με βλέμμα βαθύ και πολύ εκφραστικό. Τα αυτιά είναι μακριά και κρεμαστά. Η ουρά είναι φουντωτή, τοποθετημένη ψηλά πάνω από την πλάτη, πέφτοντας με χάρη προς τα κάτω. Η μύτη είναι μαύρη, αλλά μπορεί να...ξεβάψει κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, παίρνοντας ένα ανοιχτό καφέ ή ροζ χρώμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «χειμωνιάτικη μύτη» (winter nose) και συνήθως η μύτη επανέρχεται στο αρχικό της μαύρο χρώμα όταν ο σκύλος εκτεθεί επαρκώς στον ήλιο.

Ύψος: 21-25cm για τα αρσενικά και 20-23cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 3-4kg

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα αποτελείται από ένα μόνο στρώμα, είναι μακρύ –γύρω στα 22cm-, λαμπερό και μεταξένιο, βαρύ και χοντρό. Είναι πάντοτε ίσιο και το χρώμα του είναι άσπρο ή και σε μερικές περιπτώσεις κρεμ ή άιβορι. Ο Μαλτέζ έχει μια φυσική χωρίστρα κατά μήκος της πλάτης του, με το μακρύ τρίχωμα να πέφτει με χάρη στα πλάγια, φτάνοντας μέχρι το έδαφος αν αφεθεί στο φυσικό του μήκος. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κουρεύουν το τρίχωμα κοντό, περίπου 3-5cm, δίνοντας στο Μαλτέζ το λεγόμενο “puppy cut” (κούρεμα κουταβιού). Όταν το τρίχωμα αφήνεται στη φυσική του κατάσταση, συνηθίζεται το τρίχωμα πάνω από τα μάτια να δένεται με ένα χαριτωμένο κοτσιδάκι για να μην επηρεάζεται η όραση του σκύλου αλλά και για σκοπούς...καλλωπισμού.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Ο Μαλτέζ είναι σκύλος πνευματώδης, ζωηρός και πολύ παιχνιδιάρης. Πάντα χαρούμενος, γεμάτος κέφι και ενέργεια, είναι πραγματικά σκέτη απόλαυση να είσαι δίπλα του! Η ενέργεια και η ζωντάνια του, δεν τον εγκαταλείπουν ούτε ακόμα και στα βαθιά του γεράματα!

Καλόψυχος, πιστός και αφοσιωμένος, θέλει να παίρνει και να δίνει αγάπη. Ο Μαλτέζ δεν υπήρξε ποτέ κάτι άλλο πέραν από σκύλος συντροφιάς. Έτσι, επιζητά αγκαλιές, γλυκόλογα και πολλά πολλά χάδια. Μπορεί να μείνει για ώρες στα πόδια σας ή μέσα στην αγκαλιά σας και νιώθει μοναξιά όταν η οικογένεια λείπει ή όταν νιώθει απομονωμένος από τα άτομα που αγαπά. Στα χέρια ενός εξίσου...μαλακού ιδιοκτήτη ο οποίος μπορεί να υπερπροστατεύει και να καλομαθαίνει το Μαλτέζ, ο σκύλος αυτός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα απαιτητικός, μπορεί να επιδείξει ζήλια κυρίως προς τους ξένους και αστάθεια χαρακτήρα.

Οι σχέσεις τους με άλλα ζώα, είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλές. Πολύ συχνά, ο σκύλος αυτός φαίνεται να δείχνει μια...ψυχρή αδιαφορία για αντικείμενα ή πλάσματα μεγαλύτερα από αυτό και αποφεύγει να μπλέκεται σε καβγάδες ή να προκαλεί άλλα ζώα, έτσι είναι εύκολο να κοινωνικοποιηθεί με σκύλους αλλά και γάτους. 

Αγαπά πάρα πολύ τα παιδιά και τα νήπια. Αν και ευγενικός και καλότροπος, μπορεί να γίνει οξύθυμος και κακός αν πέσει θύμα κακοποίησης από μη πειθαρχημένα παιδιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται επίβλεψη από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να μάθουν στο παιδί να χειρίζεται το σκύλο με τρυφερότητα και σεβασμό.

Είναι πάρα πολύ φιλικός και ευγενικός με άτομα που ξέρει. Όσον αφορά τους καλεσμένους σας, το πιο πιθανόν θα γαβγίσει μια-δυο φορές και θα ηρεμήσει μόλις καταλάβει ότι οι προθέσεις του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι καλές και θεωρείται αποδεκτός από την υπόλοιπη οικογένεια.

Είναι τολμηρό και γαβγίζει αμέσως μόλις ακούσει κάτι ύποπτο. Αν και για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σκύλος φύλακας, εντούτοις επιτελεί σημαντικό έργο στο να...ηχεί εγκαίρως το συναγερμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τους σκύλους αυτούς ως «προειδοποιητικούς φύλακες» (alarm dogs), τους οποίους και μεγάλωναν μαζί με Ροτβάιλερς. Έτσι, ο εισβολέας πρώτα ερχόταν σε επαφή με το Μαλτέζ ο οποίος ηχούσε το συναγερμό και έπειτα με το Ροτβάιλερ ο οποίος...κανόνιζε τα υπόλοιπα!

Αν και γαβγίζει μόλις εντοπίσει κάτι ύποπτο, ο Μαλτέζ δεν γαβγίζει υπερβολικά και υστερικά, ούτε ουρλιάζει, ούτε και δαγκώνει...αστραγάλους όπως συνηθίζουν οι περισσότερες «ράτσες παιχνίδια» (toy dogs). Στο θέμα του γαβγίσματος κρατά κάποιες ισορροπίες. Ούτε πολύ, ούτε λίγο, αλλά αρκετά. Θα είσαστε ήρεμοι, θα έχετε καλή σχέση με τους γείτονες και θα το καταλάβετε αμέσως μόλις κάποιος εισέλθει στην ιδιοκτησία σας.

Είναι αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη του και πάντα αξιόπιστο. Πάρα πολύ έξυπνο, απολαμβάνει να μαθαίνει κόλπα, δεδομένου βέβαια ότι θα πάρει και την κατάλληλη αμοιβή. Μπορεί όμως να είναι λίγο δύσκολο να εκπαιδευτεί σε θέματα πειθαρχίας μέσα στο σπίτι. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, όπως και επαρκείς γνώσεις γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης και της ψυχολογίας του σκύλου.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το τρίχωμα είναι μονό. Δεν έχει δηλαδή το εσωτερικό στρώμα που έχουν άλλες ράτσες. Έτσι, με την κατάλληλη φροντίδα, ο Μαλτέζ μαδάει πολύ λίγο εώς και καθόλου! Πέραν από αυτό, το τρίχωμά του θεωρείται και «υποαλλεργικό». Άτομα αλλεργικά σε σκύλους, πολλές φορές μπορούν να συμβιώσουν με ένα Μαλτέζ χωρίς προβλήματα. Το τρίχωμά του χρειάζεται καθημερινό, απαλό βούρτσισμα, για να αποφευχθούν οι κόμποι. Καλό θα ήταν το τρίχωμα να κουρεύεται τακτικά, σε μήκος 3-5cm, και πάλι για την αποφυγή δημιουργίας κόμπων, αλλά και για την ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα περιποίηση του τριχώματος.

Στην ράτσα αυτή, είναι συχνό το φαινόμενο των λεκέδων κάτω από τα μάτια, λόγω των δακρύων τα οποία κολλούν στο τρίχωμα. Η ένταση του προβλήματος εξαρτάται από την ποσότητα δακρύων που παράγει το μάτι και από το μέγεθος των δακρυϊκών αδένων. Είναι σημαντικό λοιπόν η περιοχή να καθαρίζεται κάθε 2-3 μέρες.

Ελέγχετε και καθαρίζετε τακτικά, τα αυτιά και τα μάτια.

Ελέγχετε την κατάσταση των δοντιών και ταίζετε καλής ποιότητας τροφή, καθώς τα δόντια έχουν την τάση να χαλούν εύκολα.

Καλό θα ήταν να δένετε τα μαλλιά πάνω από τα μάτια για να μην ενοχλούν το σκύλο. Υπάρχουν πολλά, χαριτωμένα κοτσιδάκια στην αγορά τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Μπορεί να ζήσει και σε σπίτια με μικρές αυλές αλλά και σε διαμερίσματα και δε χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση, αποτελώντας μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές σκύλου για τους κατοίκους της πόλης. Είναι απαραίτητο όμως να πηγαίνει καθημερινές βόλτες. Απολαμβάνει τα παιχνίδια στα οποία κυνηγά κάτι και λατρεύει το τρέξιμο. Καλό θα ήταν, αν μπορείτε να αφήνετε το σκύλο αυτό να τρέξει ελεύθερος στην ύπαιθρο. Χωρίς τα κατάλληλα ερεθίσματα, ο σκύλος αυτός μπορεί να εμφανίσει προβλήματα στο χαρακτήρα.

Προσοχή μην τον καλομάθετε! Μπορεί να γίνει απαιτητικός και εγωιστής, οξύθυμος και ζηλιάρης κυρίως με τους ξένους.

Φέρτε το σε επαφή με ποικίλες καταστάσεις, πράγματα, ζώα και άτομα. Η κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για ένα καλότροπο και κοινωνικό σκύλο. Δώστε έμφαση στην επαφή του με τα παιδιά, καθώς μπορεί να γίνει ιδιόρρυθμο και οξύθυμο με μικρά και ζωηρά παιδιά. Πάντα να επιβλέπετε εν ώρα παιχνιδιού.

Δεν πρέπει να εκτίθεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες καθώς είναι επιρρεπής στη ζέστη, το κρύο και την υγρασία και έχει πολύ ντελικάτο δέρμα.

ΥΓΕΙΑ

Θεωρείται υγιής σε γενικές γραμμές.

Επιρρεπής σε ηλιακά εγκαύματα, ειδικότερα στην περιοχή της χωρίστρας του τριχώματος, κατά μήκος της πλάτης. Σε γενικές γραμμές, ο Μαλτέζ έχει ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευάλωτο δέρμα, το οποίο επηρεάζεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το πιο κοινό πρόβλημα με το σκύλο αυτό, είναι η υγεία των δοντιών. Τα δόντια του έχουν την τάση να χαλούν εύκολα και συχνά αρχίζουν να πέφτουν από την ηλικία των 8-9 χρόνων.

Επιρρεπής σε προβλήματα του αναπνευστικού και σε δισκοπάθειες.

Μπορεί να παρουσιάσει καρδιακά προβλήματα, συνήθως μετά το 10ο έτος της ηλικίας του. Τα προβλήματα αυτά, αν και σοβαρά, εντούτοις είναι ιάσιμα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
 13-15 χρόνια..
.
.
.

ΜΙΝΙ ΠΙΝΤΣΕΡ (MINIATURE PINSCHER)

Κατάγεται από τη Γερμανία, όπου αρχικά χρησιμοποιείτο για να κυνηγά ποντικούς, αρουραίους και άλλα τρωκτικά. Σταδιακά...απαρνήθηκε το ρόλο του κυνηγού και με όπλο το γεμάτο ζωντάνια χαρακτήρα του και το ευχάριστο πνεύμα του, κατάφερε να μπει στα σπίτια μας και να κλέψει τις καρδιές μας.
Το Μίνι Πίντσερ, ή Μιν Πιν όως το αποκαλούν χαϊδευτικά οι λάτρεις του είδους, είναι ένας μοναδικός σκύλος σύντροφος, με την ικανότητα να σας σπάσει τα νεύρα, αλλά και να σας κάνει να ξεκαρδιστείτε στα γέλια. Ζωηρός και παιχνιδιάρης, αεικίνητος, θέλει να μάθει τα πάντα, θέλει να εξερευνήσει τα πάντα, αναζητά μονίμως την περιπέτεια. Μπορεί να σας κάνει να φτάσετε στα όριά σας με το πείσμα και τη ξεροκεφαλιά του, το μανιώδες γάβγισμά του, την απαίτησή του για άσκηση και παιχνίδι. Λατρεύει όμως τα παιδιά, προσαρμόζεται με άλλα ζώα και μπορεί να αποτελέσει ένα εξαίσιο σύντροφο στα χέρια ενός έμπειρου και ικανού ιδιοκτήτη.
Αν σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα Μίνι Πίντσερ, μαζέψτε όλα τα αποθέματα ενέργειας, όλη την επιμονή και υπομονή σας και ετοιμαστείτε για μια περιπέτεια! Θα σας εξουθενώσει, θα σας εκνευρίσει, θα σας αγαπήσει, θα σας κάνει να γελάσετε, θα σας φέρει πολλές φορές στα άκρα. Όπως και να’ χει όμως, δεν μπορείτε παρά να το αγαπήσετε και με το σωστό χειρισμό και απλή κοινή λογική μπορείτε να απολαύσετε μια όμορφη και περιπετειώδη σχέση και εσείς και η οικογένειά σας, για πολλά πολλά χρόνια! Είναι ένας μικρόσωμος σκύλος, με συμπαγές, μυώδες κορμί. Είναι πολύ κομψός με τετραγωνικές αναλογίες και όμορφες γραμμές. Τα μάτια είναι σκουρόχρωμα, οβάλ στο σχήμα, με ζωντανή και έξυπνη έκφραση. Η παραδοσιακή εμφάνιση του Μίνι Πίντσερ, επιβάλλει κομμένη ουρά και συχνά στητά αυτιά μέσω δύο απλών επεμβάσεων με την ονομασία docking και cropping αντίστοιχα, Όπως σε πολλές άλλες χώρες, έτσι και στην Κύπρο, οι επεμβάσεις αυτές θεωρούνται πλέον παράνομες και δεν γίνονται. Το Μίνι Πίντσερ έχει έναν ασυνήθιστο, ψηλό και χαριτωμένο βηματισμό, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της ράτσας αυτής. Το Μίνι Πίντσερ, φαίνεται πάντα περιποιημένο και φροντισμένο, άψογο στην εμφάνιση.

Ύψος: 25-30 cm για τα αρσενικά και 25-28 cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 4-5 kg για τα αρσενικά και 4 kg για τα θηλυκά.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι στρωτό, τραχύ και κοντό. Είναι ίσιο και γυαλιστερό, εφαρμόζει στο σώμα και το καλύπτει ομοιόμορφα. Το χρώμα μπορεί να είναι ομοιόμορφο καστανοκόκκινο, μαύρο με διακριτά σημάδια χρώματος ανοιχτού καφέ σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος όπως τα μάγουλα, το στήθος και πάνω από τα μάτια. Μπορεί επίσης να έχει χρώμα καφέ-σοκολατί και πάλι με διακριτά  σημάδια ανοικτού καφέ.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Δικαιολογημένα έχει κερδίσει τον τίτλο “King of Toy Dogs”. Το Μίνι Πίντσερ είναι ατρόμητο, γεμάτο ζωντάνια και ενέργεια. Είναι δραστήριο και πολύ περίεργο για τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Πάντα σε εγρήγορση και επιφυλακή, σφύζει από ζωή! Κεφάτο και χαρούμενο, με εξαίρετη αίσθηση του χιούμορ. Είναι μοναδικό στο χαρακτήρα και η παρουσία του ιδιαίτερα έντονη!

Στην ερώτηση αν τα πάει καλά με τα παιδιά ή όχι, η απάντηση είναι και ναι και όχι. Το Μίνι Πίντσερ, λατρεύει τα παιδιά με την προϋπόθεση ότι έχει μεγαλώσει μαζί τους και του συμπεριφέρονται με σεβασμό και τρυφερότητα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι είναι μικρόσωμος σκύλος και αν και αρκετά ανθεκτικός, εντούτοις το άγριο παιχνίδι και ο συχνά βίαιος χειρισμός από ένα μικρό και ατίθασο παιδί, μπορεί να το τραυματίσει ή να το εκνευρίσει. Από την άλλη βέβαια, μεγαλύτερα παιδιά ή ήρεμα και πειθαρχημένα παιδιά που έχουν μάθει από τους γονείς πως να χειρίζονται ένα σκύλο, μπορούν να δημιουργήσουν μια πραγματικά όμορφη σχέση με το Μίνι Πίντσερ. Εξάλλου, η υπερενεργητικότητά του και η ανάγκη του για παιχνίδι είναι γνωρίσματα όμοια με αυτά ενός μικρού παιδιού και είναι φυσικό να υπάρξει μια...ακαταμάχητη έλξη μεταξύ των δύο.

Είναι περήφανο, με αυτοπεποίθηση και πολύ δυνατό το ένστικτο της προστασίας. Γαβγίζει πάρα πολύ και αποτελεί τον ιδανικό σκύλο για «προειδοποιητική φύλαξη» μια και έχει την τάση να γαβγίζει μανιωδώς μόλις εντοπίσει κάτι που να μοιάζει απειλητικό για την οικογένεια ή το σπίτι του. Το Μίνι Πίντσερ θεωρείται δικαιολογημένα ένας «μεγάλος σκύλος σε μικρό σώμα». Αυτό βέβαια μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα καθώς αγνοώντας το μικρό του μέγεθος και συνεπαρμένο από την τόλμη και το θάρρος που το διακατέχει, μπορεί να αποπειραθεί να επιτεθεί σε μεγαλύτερους σκύλους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί.

Είναι επιφυλακτικός και ακατάδεκτος με τους ξένους και θα γαβγίσει στους καλεσμένους σας μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι τους εγκρίνετε και ότι δεν απειλούν με οποιοδήποτε τρόπο τους ανθρώπους που αγαπά. Η συμπεριφορά αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιόν της ανατροφής του Μίνι Πίντσερ και το αν έχει κοινωνικοποιηθεί ή όχι.

Μπορεί να είναι λίγο επιθετικό με άλλους σκύλους, αλλά σε γενικές γραμμές οι σχέσεις του τόσο με σκύλους όσο και με άλλα κατοικίδια είναι καλές. Σημαντικός παράγοντας για μια αρμονική συμβίωση, είναι και πάλι η κοινωνικοποίηση.

Είναι ανεξάρτητο, δυναμικό και μπορεί να γίνει πολύ απαιτητικό, ξεροκέφαλο και πεισματάρικο. Η μικροκαμωμένη εικόνα του, παραπέμπει σε ένα σκύλο ευάλωτο που του αρέσει να τον κρατούν όλη μέρα, να του κάνουν όλα του τα χατίρια και να τον καλομαθαίνουν στο έπακρο. Το Μίνι Πίντσερ δεν είναι τέτοιος σκύλος και αν το παραχαϊδέψετε, να είσαστε σίγουροι ότι θα το εκμεταλλευτεί και θα γίνει ένας τύραννος, κάνοντας τη ζωή σας ανυπόφορη.

Η περιέργειά του για το περιβάλλον του και η ενεργητικότητά του μπορούν να το βάλουν σε μπελάδες. Είναι εφευρετικός σκύλος και έχει χαρακτηριστεί ως ο «Χουντίνι των αποδράσεων» μια και μπορεί να αποδράσει από την αυλή σας, όσο καλά περιφραγμένη κι αν είναι. Το Μίνι Πίντσερ θα βρει τον τρόπο να δραπετεύσει σε μια αναζήτηση για περιπέτειες. Επιπρόσθετα, ενθουσιάζεται με νέα αντικείμενα και παιχνίδια και θέλει να τα εξερευνήσει, με κίνδυνο όμως να πνιγεί ή να τραυματιστεί από μικρά ή αιχμηρά αντικείμενα.

Είναι έξυπνο. Αν και πεισματάρικο, εντούτοις μπορεί, αλλά και θέλει να μάθει, συνεπώς εκπαιδεύεται εύκολα αν ο ιδιοκτήτης έχει κάποιες βασικές γνώσεις περί εκπαίδευσης και σωστό χειρισμό. Πολύ πιστό και αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη του, θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα μπορεί να μάθει εντολές και να υπακούει σε σας.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το τρίχωμα είναι κοντό και στρωτό, δε μαδάει πολύ και συνεπώς είναι  πάρα πολύ εύκολο στην περιποίηση. Περιστασιακό βούρτσισμα είναι ικανοποιητικό.

Το Μίνι Πίντσερ έχει τεράστια αποθέματα ενέργειας και πρέπει να ασκείται αρκετά για να είναι σωματικά και πνευματικά σε φόρμα. Χρειάζεται παιχνίδι, καθημερινές βόλτες και μεγάλη αυλή για να τρέχει και να παίζει.

Είναι δημοφιλής επιλογή για ανθρώπους που ζουν σε διαμέρισμα λόγω του μικρού του μεγέθους. Δεν συνίσταται όμως για διαμέρισμα καθώς είναι πολύ δραστήριο και ζωηρό και μπορεί να γίνει καταστροφικό μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα αν δεν ασκείται όσο πρέπει. Πιθανόν να γαβγίζει υπερβολικά σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα με τους γείτονες.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή, καθώς το τρίχωμα δεν παρέχει σχεδόν καθόλου μόνωση από το κρύο.

Αρέσκεται να... επιτίθεται σε μικρά αντικείμενα και απαιτείται προσοχή καθώς μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό.

Διαλέγετε παιχνίδια που να ικανοποιούν την περιέργειά του. Παιχνίδια που κινούνται ή βγάζουν ήχο θεωρούνται ιδανικά για τη ράτσα αυτή.

Η ενεργητικότητά του, η τάση του για περιπλάνηση και η έμφυτη περιέργειά του για το περιβάλλον του, επιβάλλουν μια καλά περιφραγμένη αυλή. Πάντα να του βάζετε λουρί όταν το παίρνετε βόλτα.

Επιβάλλεται να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς με παιδιά και είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να χειρίζονται το ζώο με σεβασμό και τρυφερότητα. Το Μίνι Πίντσερ μπορεί να τραυματιστεί εύκολα και μπορεί να τραυματίσει το παιδί σε μια προσπάθεια να αμυνθεί καθώς δεν είναι ανεκτικό στο σκληρό παιχνίδι που πολλές φορές επιδίδονται τα μικρά και ατίθασα παιδιά.

Η κοινωνικοποίηση με σκύλους και ανθρώπους είναι επίσης σημαντική καθώς ο σκύλος αυτός μπορεί να επιτεθεί σε μεγαλύτερους σκύλους βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό του.

Είναι... καλοφαγάς και πρέπει να προσεχθεί η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής του για να μην γίνει παχύσαρκο.

Το Μίνι Πίντσερ θέλει το χώρο του. Φροντίστε να του παρέχετε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος για ξεκούραση και ύπνο.

Δε χρειάζεται μπάνιο συχνά καθώς αυτό μπορεί να απομακρύνει τα έλαια που εκκρίνονται από το δέρμα και τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να βρέξετε μια καθαρή πετσέτα με χλιαρό νερό και να τρίψετε το σκύλο. Αυτό είναι αρκετό για να κρατήσει το τρίχωμα καθαρό και σε καλή κατάσταση.

ΥΓΕΙΑ

Το Μίνι Πίντσερ θεωρείται σε γενικές γραμμές πολύ υγιής ράτσα. Πιθανόν να εμφανίσει μετακίνηση της επιγονατίδας (Luxating patella), προβλήματα με τους δίσκους του σπονδύλου (cervical disc) και μια πάθηση η οποία επηρεάζει την άρθρωση του ισχίου (Legg-Calvé-Perthes).

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

14-17 χρόνια.

Σημείωση
Επικρατεί η άποψη ότι το Μίνι Πίντσερ είναι μια μίνι έκδοση του Ντόπερμαν Πίντσερ. Αυτό είναι λάθος. Το Μίνι Πίντσερ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γνωστό σε όλους μας Ντόπερμαν, αν και μοιάζει τόσο στην εμφάνιση όσο και στο όνομα. Στην πραγματικότητα το Μίνι Πίντσερ προϋπήρχε του Ντόπερμαν. Ο δημιουργός του Ντόπερμαν, Luis Dobermann, ήθελε να φτιάξει ένα σκύλο απομίμηση του Μίνι Πίντσερ, μόνο κατά πολύ μεγαλύτερο.
Το Μίνι Πίντσερ είναι επίσης γνωστό και με την ονομασία Μίνι Ντόπερμαν. Δημιουργούνται συχνά "παρεξηγήσεις" με τις δύο διαφορετικές ονομασίες. Πρόκειται όμως για την ίδια ράτσα.


 .
 .
 .
 .
ΠΑΠΙΓΙΟΝ  (PAPILLON)
Η λέξη Παπιγιόν σημαίνει πεταλούδα στα Γαλλικά και αποτελεί την καταλληλότερη ονομασία για το σκύλο αυτό, μια και τα μεγάλα, φτερωτά αυτιά θυμίζουν τα φτερά της πεταλούδας.
Το Παπιγιόν είναι ένας σκύλος συντροφιάς με όλη τη σημασία της λέξης. Απολαμβάνει όσο τίποτε άλλο να βρίσκεται δίπλα σας. Είτε παρακολουθείτε τηλεόραση, είτε δουλεύετε στον υπολογιστή, είτε πάτε ταξίδι με το αυτοκίνητο. Θέλει να σας νιώθει δίπλα του και λαχταρά τα χάδια σας.
Η τρυφερή και ήπια φύση του όμως, συνδυάζει και πιο «άγρια» γνωρίσματα. Το Παπιγιόν έχει πολύ ενέργεια και αντοχή. Μπορεί να διανύσει τεράστιες αποστάσεις και απολαμβάνει το τρέξιμο και το παιχνίδι στην εξοχή.
Φιλικό, κοινωνικό, έξυπνο, ήρεμο και συνάμα δραστήριο, το Παπιγιόν είναι πραγματικά αξιαγάπητο!  
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Είναι μικρό σε μέγεθος, λεπτοκαμωμένο και πολύ κομψό. Τα μάτια είναι στρογγυλά και σκουρόχρωμα, με βλέμμα που υποδηλώνει εξυπνάδα, ζωντάνια και επιφυλακή. Η μουσούδα είναι κοντή και ελαφρώς μυτερή. Η ουρά είναι μακριά, φτερωτή και στητή πάνω από την πλάτη, πέφτοντας με χάρη στα πλάγια και δημιουργώντας μια όμορφη «βεντάλια», αποτελώντας ένα από τα χαρακτηριστικά της ράτσας αυτής. Αυτό που κάνει το Παπιγιόν όμως να ξεχωρίζει, είναι τα αυτιά του, τα οποία είναι μεγάλα, στητά και φτερωτά και θυμίζουν πολύ έντονα τα φτερά της πεταλούδας. Είναι για αυτό το λόγο που το Παπιγιόν συχνά αποκαλείται και σκύλος-πεταλούδα. Οποιοδήποτε και να είναι το χρώμα του σκύλου, τα αυτιά πάντοτε καλύπτονται εξολοκλήρου από ένα χρώμα εκτός του άσπρου. Το Παπιγιόν Phalene είναι κατά τα άλλα το ίδιο με το γνωστό Παπιγιόν, με μόνη διαφορά το ότι τα αυτιά δεν είναι στητά αλλά πέφτουν προς τα κάτω καλύπτοντας τα μάγουλα. Μερικοί Κυνολογικοί Όμιλοι, αναγνωρίζουν το Παπιγιόν Phalene ως ξεχωριστή ράτσα.

Ύψος: 20-28 για τα αρσενικά και 20-28cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 4-5kg για τα αρσενικά και 3-4kg για τα θηλυκά.

Χρώμα και Τρίχωμα 
Το τρίχωμα είναι μακρύ και άφθονο. Είναι μαλακό, στρωτό και μεταξένιο. Στο στήθος το τρίχωμα είναι περισσότερο από ότι στο υπόλοιπο σώμα, δημιουργώντας κάτι σαν «χαίτη». Δεν υπάρχει υπόστρωμα αλλά μόνο εξωτερικό στρώμα τριχώματος. Το βασικό χρώμα είναι άσπρο, με σημάδια από οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Οι βασικοί συνδυασμοί χρωμάτων είναι άσπρο & μαύρο, άσπρο & καστανοκόκκινο ή τρίχρωμο άσπρο, μαύρο & καστανοκόκκινο. Τα μάτια, το μπροστινό και το πισινό μέρος των αυτιών καλύπτονται από χρώμα εκτός του άσπρου, πράγμα που συμβάλλει ακόμα περισσότερο στο λουκ της πεταλούδας που έχει το Παπιγιόν.  

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Αν και έχει την εμφάνιση ενός λεπτεπίλεπτου και ευάλωτου σκύλου, το Παπιγιόν είναι σκληροτράχηλο και ανθεκτικό. Απολαμβάνει μεγάλες βόλτες, τρέξιμο στην εξοχή και πολύωρα παιχνίδια και συχνά θα σας εκπλήξει με τις αθλητικές του επιδόσεις.
Ενώ είναι πολύ ενεργητικό και δραστήριο είναι ταυτόχρονα ήρεμο και υπομονετικό, ευγενικό και ιδιαίτερα τρυφερό. Όσο λατρεύει να τρέχει και να παίζει, άλλο τόσο λατρεύει να χαλαρώνει στα γόνατά σας, λαχταρώντας γλυκόλογα και χάδια. Απολαμβάνει την ανθρώπινη επαφή και θέλει να σας κρατά συντροφιά σε όλες σας τις δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό, δεν είναι σωστό να το αφήνετε μόνο συχνά και για μεγάλα διαστήματα, ή να το παραμελείτε καθώς θα γίνει πολύ δυστυχισμένο και μπορεί να παρουσιάσει ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Είναι σκύλος εξωστρεφής, φιλικός και κοινωνικός. Η συμπεριφορά του απέναντι στους ξένους όμως, ποικίλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ανατροφή του. Όπως και να’ χει, η αρχική αντίδραση του Παπιγιόν είναι να γαβγίσει στην όψη κάποιου ξένου ο οποίος ετοιμάζεται να εισέλθει στην ιδιοκτησία σας. Αυτό το καθιστά τον ιδανικό σκύλο για «προειδοποιητική φύλαξη». Παραταύτα, τα πλείστα Παπιγιόν δεν γαβγίζουν υστερικά και με το παραμικρό. Είναι σχετικά ήρεμα και... αθόρυβα.

Σε γενικές γραμμές, είναι φιλικό και κοινωνικό με άλλους σκύλους και άλλα κατοικίδια και μπορεί να αναπτύξει πολύ όμορφες σχέσεις μαζί τους, ειδικότερα όταν έχει μεγαλώσει από μικρό μαζί τους. Μερικές φορές είναι πιθανόν να παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά προς ξένους σκύλους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στον τραυματισμό του, ειδικά αν πρόκειται για μεγαλόσωμους, «άγριους» σκύλους.

Λατρεύει τα παιδιά και μια και είναι παιχνιδιάρικο και ζωηρό, απολαμβάνει να παίζει με τις ώρες μαζί τους. Δε συστήνεται όμως για οικογένειες με πολύ μικρά ή ατίθασα παιδιά. Το ντελικάτο κορμί του μπορεί εύκολα να τραυματιστεί από τον άτσαλο χειρισμό ενός μικρού παιδιού. Είναι επίσης πιθανόν το Παπιγιόν να εκνευριστεί, ακόμα και να δαγκώσει ως αυτοάμυνα σε περιπτώσεις όπου το παιχνίδι μετατρέπεται σε κακομεταχείριση από το παιδί. Είναι προτιμότερο να υιοθετείται από οικογένειες με μεγαλύτερα, πιο πειθαρχημένα παιδιά.

Ο ήπιος και ευχάριστος χαρακτήρας του, το καθιστά ιδανικό σύντροφο για τους ηλικιωμένους.

Το Παπιγιόν θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Επιδεικνύει τις ικανότητές του και κάνει έντονη την παρουσία του όποτε υπάρχει κόσμος τριγύρω.

Μερικά Παπιγιόν μπορεί να είναι νευρικά, πεισματάρικα και κτητικά με τους ανθρώπους τους. Στην περίπτωση αυτή, το Παπιγιόν μπορεί να γίνει υπερβολικά ζηλιάρικο και να απεχθάνεται την επαφή με οποιοδήποτε άλλο εκτός από τον ιδιοκτήτη του. Το γάβγισμα μπορεί να γίνει πολύ συχνό και ανυπόφορο. Η εκπαίδευση, η πειθαρχία, η κοινωνικοποίηση και η επιλογή ενός καλού και υπεύθυνου εκτροφέα ο οποίος αποσκοπεί στην εκτροφή υγιών σκύλων με καλές προσωπικότητες, είναι ζωτικής σημασίας.

Είναι έξυπνο, έχει έντονη την επιθυμία να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του και μπορεί πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να εκπαιδευτεί και να μάθει ενδιαφέροντα κόλπα. Στους διαγωνισμούς πειθαρχίας μάλιστα που διοργανώνονται σε διάφορες χώρες, το Παπιγιόν βρίσκεται ανάμεσα στις 5 πρώτες ράτσες σκύλων! Μπορεί να είναι όμως σχετικά δύσκολο όσων αφορά εκπαίδευση και πειθαρχία στους κανόνες του σπιτιού. Στον τομέα αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή από την πλευρά του ιδιοκτήτη.

Το Παπιγιόν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για τους κατοίκους της πόλης και ακόμη περισσότερο για αυτούς που ζουν σε διαμέρισμα. Αν και το μικρό του μέγεθος το καθιστά ιδανικό για διαμέρισμα, εντούτοις το δυνατό ένστικτο προστασίας της ιδιοκτησίας που έχει, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Συχνά, το Παπιγιόν γαβγίζει ακατάπαυστα όταν ζει σε διαμέρισμα, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε διάκριση ανάμεσα σε συνηθισμένους θορύβους και θορύβους οι οποίοι είναι... απειλητικοί.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Λόγω της απουσίας του εσωτερικού στρώματος του τριχώματος, το Παπιγιόν δεν εμφανίζει την έντονη τριχόπτωση που εμφανίζουν άλλοι σκύλοι δύο φορές το χρόνο. Μαδάει όμως σε μικρό βαθμό ολόχρονα.

Το τρίχωμα χρειάζεται βούρτσισμα καθημερινά για να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Δεν κάνει κόμπους, ούτε και μπερδεύεται και συνεπώς είναι πολύ εύκολο να χτενιστεί.

Το Παπιγιόν είναι πολύ καθαρό εκ φύσεως και δεν έχει τη χαρακτηριστική σκυλίσια μυρωδιά. Κάνετε μπάνιο μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Έχει μεγάλα αποθέματα ενέργειας και χρειάζεται μεγάλες καθημερινές βόλτες, παιχνίδι και τρέξιμο χωρίς το λουρί του σε ασφαλισμένο χώρο. Η έλλειψη σωματικών και πνευματικών ερεθισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς όπως υπερβολικό γάβγισμα, σκάψιμο ή μασούλημα αντικειμένων.

Ως σκύλος συντροφιάς, το Παπιγιόν χρειάζεται να παίρνει αγάπη από την οικογένειά του και να του επιτρέπεται να λαμβάνει μέρος στις διάφορες δραστηριότητες της οικογένειας.

Ελέγχετε συχνά το φράκτη της αυλής για τυχόν ανοίγματα ή ατέλειες. Το μικρόσωμο και περίεργο Παπιγιόν θα τις εκμεταλλευτεί και θα αποδράσει από την αυλή σε μια αναζήτηση για... περιπέτειες!

Καθαρίζετε τα δόντια συχνά, καθώς υπάρχει η τάση δημιουργίας οδοντικής πλάκας.

 ΥΓΕΙΑ

Το Παπιγιόν είναι γνωστό για τη μακροζωία και την υγεία του. Όπως όμως όλοι οι σκύλοι, έτσι και αυτό είναι επιρρεπές σε διάφορες γενετικές παθήσεις.

Μπορεί να εμφανίσει προβλήματα με τα γόνατα –Luxating Patella-, όπως επίσης και μια πάθηση που σχετίζεται με τα μάτια και συγκεκριμένα τον αμφιβληστροειδή χιτώνα –Progressive Retinal Atrophy-.

Είναι συχνή η εμφάνιση ενός φαινομένου με την ονομασία Fontanel. Το Παπιγιόν γεννιέται με ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος του κρανίου, το οποίο τις πλείστες φορές κλείνει κατά την ενηλικίωση. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μένει ανοιχτό και συνεπώς ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι προσεχτικός ώστε το κεφάλι του σκύλου να προστατεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο από τυχόν τραυματισμούς. Σκύλοι με την πάθηση αυτή, μπορούν με την κατάλληλη φροντίδα να ζήσουν μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Το Παπιγιόν είναι ευάλωτο στα ρίσκα της αναισθησίας.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
 16 χρόνια.

.
.
.

ΠΟΜΕΡΑΝΙΑΝ (POMERANIAN)
Μια από τις πιο μικρόσωμες ράτσες σκύλων. Το Πομεράνιαν, με τη χαρακτηριστική αλεπουδίστικη μουσούδα του και τη φουντωτή ουρά του, αποτελεί σήμερα δημοφιλή επιλογή για κατοικίδιο συντροφιάς. Χαρούμενο, ενεργητικό και ανεξάρτητο μα συνάμα πιστό και τρυφερό, το Πομεράνιαν έχει κλέψει τις καρδιές ζωόφιλων σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το Διεθνή Κυνολογικό Όμιλο (Fédération Cynologique Internationale –IFC), το Πομεράνιαν ανήκει στην οικογένεια των Γερμανικών Σπιτζ (German Spitz) και είναι ο ...νάνος της οικογένειας, γνωστό σε πολλές χώρες με την ονομασία Dwarf German Spitz.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το Πομεράνιαν είναι σκύλος πολύ μικρού μεγέθους, με συμπαγές σώμα. Έχει μακριά μουσούδα σαν αλεπούς και όρθια, στητά αυτιά. Τα μάτια του είναι σκουρόχρωμα και αμυγδαλωτά και η έκφρασή του ζωηρή και έξυπνη. Έχει ιδιαίτερα φουντωτό και αφράτο τρίχωμα και η ουρά του είναι χαρακτηριστική. Είναι «φτερωτή» και γυρίζει προς τα πίσω, κολλώντας στο σώμα και ανοίγοντας σαν βεντάλια, κάνοντας το Πομεράνιαν μοναδικό στην εμφάνιση και ακαταμάχητο.

Ύψος: 18-30 cm

Βάρος: 1-3 kg

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμά του αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα είναι πυκνό, μαλακό και φουντωτό και το εξωτερικό πολύ μακρύ, ίσιο και τραχύ. Η ουρά είναι ιδιαίτερα φουντωτή και υπάρχει άφθονο τρίχωμα, σαν...χαίτη γύρω από το λαιμό και το στήθος.
Στο Πομεράνιαν εμφανίζονται σχεδόν όλα τα χρώματα, χρωματικά μοτίβα και παραλλαγές. Τα πιο συνήθη χρώματα είναι το μονόχρωμο καστανοκόκκινο, πορτοκαλοκόκκινο, μαύρο, καφέ, κρεμ και άσπρο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Το Πομεράνιαν είναι γεμάτο ζωντάνια, δραστήριο και περίεργο, πάντα σε επιφυλακή, με ιδιαίτερα ευχάριστη και χαρούμενη προσωπικότητα.

Είναι πολύ πιστό και αφοσιωμένο στο αφεντικό και την οικογένειά του, αλλά μπορεί να γίνει πεισματάρικο και ιδιόρρυθμο, γι’ αυτό απαιτείται αυστηρότητα και συνέπεια από τη μεριά του ιδιοκτήτη. Μπορεί να γίνει απαιτητικό με έναν...μαλακό ιδιοκτήτη, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες του.

Είναι έξυπνο και πρόθυμο να μάθει, έτσι μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα.

Έχετε υπόψη ότι το Πομεράνιαν είναι περήφανο και τολμηρό και πολλές φορές αψηφά το μικρό του μέγεθος, με αποτέλεσμα να μη διστάζει να επιτεθεί σε μεγαλύτερους σκύλους. Σε γενικές γραμμές όμως, οι σχέσεις του με άλλους σκύλους και άλλα κατοικίδια είναι συνήθως πολύ καλές, δεδομένου ότι οι συστάσεις θα γίνουν από νωρίς και με το σωστό τρόπο.

Έχει την τάση να είναι επιφυλακτικό προς τους ξένους και να γαβγίζει ακατάπαυστα όποτε κάποιος άγνωστος εισέλθει στην ιδιοκτησία του. Το γάβγισμά του είναι ιδιαίτερα ηχηρό καθιστώντας το ένα εξαίρετο σκύλο φύλακα μια και προειδοποιεί για τυχόν παραβίαση της ιδιοκτησίας σας. Το μικρό του μέγεθος βέβαια περιορίζει το ρόλο του ως σκύλο φύλακα. Το Πομεράνιαν απλά σας προειδοποιεί. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σας!

Είναι τρυφερό και συνάμα περήφανο και ανεξάρτητο, ίσως το πιο ανεξάρτητο από τις ράτσες-μινιατούρες. Αν και είναι θαυμάσιος σύντροφος και απολαμβάνει να περνά χρόνο με την οικογένεια, εντούτοις δεν προσκολλάται πάνω σας.

Δε συνίσταται για πολύ μικρά παιδιά. Η υπερβολική σημασία και προσοχή που προέρχεται από μικρά παιδιά, μπορεί να το κάνουν νευρικό και οξύθυμο. Τα πηγαίνει όμως εξαιρετικά καλά με μεγαλύτερα, πιο πειθαρχημένα παιδιά.

Το ευχάριστο ταμπεραμέντο του και η τρυφερή του φύση, το καθιστούν ιδανικό σύντροφο για ηλικιωμένα άτομα.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Χρειάζεται αυστηρή και συνεπή εκπαίδευση μια και μπορεί να γίνει πεισματάρικο και απαιτητικό αν οι συνθήκες του το επιτρέπουν. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της υποδοχής των ξένων. Μάθετε στο Πομεράνιαν ότι είναι εντάξει να γαβγίζει όταν εντοπίσει ξένους στην ιδιοκτησία σας, αλλά μετά πρέπει να σταματά.

Είναι δραστήριο και ζωηρό και χρειάζεται καθημερινή βόλτα και παιχνίδι. Αν έχετε πρόσβαση σε ασφαλή έκταση όπου μπορεί να τρέξει χωρίς το λουρί του, ακόμα καλύτερα. Η ελλιπής άσκηση, η πλήξη και η ανία οδηγούν το σκύλο αυτό σε ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Το πολύ μακρύ, διπλό τρίχωμά του, χρειάζεται συχνό χτένισμα, περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αν και χρονοβόρα, η διαδικασία αυτή είναι σχετικά εύκολη. Το Πομεράνιαν μαδάει ολόχρονα και το εσωτερικό στρώμα του τριχώματος μαδάει μια ή δύο φορές το χρόνο.

Καθαρίζετε συχνά τα μάτια, τα αυτιά και κόβετε τα νύχια του. Τα δόντια του πρέπει επίσης να τυγχάνουν της πρέπουσας φροντίδας. Συχνά εμφανίζει οδοντικά προβλήματα και τείνει να χάνει τα δόντια του σε σχετικά νεαρή ηλικία. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη φροντίδα στο θέμα των δοντιών. Ξηρά τροφή καλής ποιότητας, βούρτσισμα, ειδικές βιταμίνες και άλλα σκευάσματα, συχνές επισκέψεις στο κτηνίατρο για check-up και καθαρισμό είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της καλής υγείας των δοντιών και των ούλων.

Μην το κάνετε μπάνιο πολύ συχνά, καθώς αυτό μπορεί να απομακρύνει σημαντικά έλαια οδηγώντας σε κακή κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος.

Τα κουταβάκια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και εύθραυστα λόγω του μικρού τους μεγέθους, γι’ αυτό απαιτείται προσοχή.

Συνήθως, οι εγκυμονούσες θηλυκές χρειάζονται καισαρική τομή για να γεννήσουν.

ΥΓΕΙΑ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας είναι μία πάθηση η οποία προκαλεί μετακίνηση της επιγονατίδας (Luxating patella).

Είναι επιρρεπές σε καρδιακά και δερματικά προβλήματα, ιδιαίτερα αλλεργίες.

Επιρρεπές σε μολύνσεις του ματιού και παθήσεις όπως καταρράκτη και ξηροφθαλμία.

Έχει οδοντικά προβλήματα και τείνει να χάνει τα δόντια του σε σχετικά νεαρή ηλικία.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
 15 χρόνια.


.
.
.
.

ΠΑΓΚ (PUG)

Η λατινική έκφραση «multum in parvo» (πολλά μέσα σε λίγο), περιγράφει λακωνικά το ταμπεραμέντο του Παγκ. Μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά έχει έντονη προσωπικότητα και είναι ικανό να σε κερδίσει αμέσως με το μοναδικό χαρακτήρα του.
Από τα γόνατα των Κινέζων αυτοκρατόρων, η φήμη του Παγκεξαπλώθηκε στο Θιβέτ, όπου κρατούσε συντροφιά στους μοναχούς. Μετέπειτα μεταφέρθηκε στην Ολλανδία από Ολλανδούς εμπόρους για να καταλήξει από εκεί στην Αγγλία. Έφτασε στις ΗΠΑ κατά το 19ο αιώνα όπου αναγνωρίστηκε ως ράτσα το 1885.
Σήμερα, το μικρόσωμο αλλά συμπαγές Παγκ, με το ρυτιδιασμένο πρόσωπο, τα σκούρα και εκφραστικά μάτια και την αστεία φατσούλα, αποτελεί για πολλούς την «απόλυτη» επιλογή για κατοικίδιο συντροφιάς.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Χρώμα & Τρίχωμα : Το τρίχωμά του είναι κοντό, λείο και απαλό. Είναι επίσης διπλό – υπάρχει ένα λεπτό υπόστρωμα και ένα στρώμα γυαλιστερού εξωτερικού τριχώματος -. Το χρώμα μπορεί να είναι μαύρο, ασημί (άσπρο προς ανοιχτόχρωμο γκρίζο) ή ανοιχτόχρωμο βερικοκί (πορτοκαλοκίτρινο).
Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, υπάρχει μαύρη «μάσκα» (μουσούδα) και μαύρα αυτιά, όπως επίσης και μια μαύρη γραμμή κατά μήκος της ράχης ως την ουρά.

Βάρος : Αρσενικά : 6 – 9 Kg
Θηλυκά : 6 – 8 Kg

Ύψος : Αρσενικά : 30 – 36 cm
Θηλυκά : 25 – 30 cm

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Η «θλιμμένη» όψη του Παγκ, κρύβει στην πραγματικότητα ένα ζωηρό και διασκεδαστικό σύντροφο. Έχει πάντοτε φιλική διάθεση και είναι πρόθυμος για παιχνίδι αλλά και...γνωριμίες. Δεν είναι ούτε ιδιαίτερα ενθουσιώδης αλλά ούτε και αδρανής.
Είναι σταθερός και προβλέψιμος. Μπορεί να γίνει πεισματάρης και ξεροκέφαλος για κάποια πράγματα αλλά σε γενικές γραμμές εκπαιδεύτεται εύκολα. Ο ιδιοκτήτης όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Παγκ ειναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον τόνο της φωνής, έτσι οποιαδήποτε σκληρή τιμωρία κατά την εκπαίδευση δεν είναι «απαραίτητη».
Είναι εξαιρετικά έξυπνος και σκανταλιάρης σκύλος και έχει την ικανότητα να κερδίσει ακόμα και τον πιο ιδιότροπο άνθρωπο με τα καμώματά του.
Τα πηγαίνει άψογα με παιδιά και ενήλικες, όπως επίσης και με φιλοξενούμενους. Παρ’όλα αυτά, αντιδρά στην προσέγγιση κάποιου ξένου και μπορεί να γίνει ένας εξαίρετος και αφοσιωμένος φύλακας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι φωνακλάς και θορυβώδης.
Οι σχέσεις του με άλλους σκύλους και άλλα κατοικίδια γενικότερα είναι πάρα πολύ καλές. Προτιμά όμως την ανθρώπινη επαφή και συντροφιά. Είναι τρυφερός και χαδιάρης και τον καταβάλλει η ταραχή και η αγωνία αν ο ιδιοκτήτης του δεν του δίνει την πρέπουσα σημασία ή δεν του αφιερώνει αρκετό χρόνο για παιχνίδι. Απαιτεί χάδια και γλυκόλογα και μπορεί να κάθεται επί ώρες στα πόδια του αφεντικού του ή να τον ακολουθεί μανιωδώς από δωμάτιο σε δωμάτιο. Αν και αυτή η συμπεριφορά θεωρείται αξιαγάπητη και χαριτωμένη από πολλούς, εντούτοις ένα μεγάλο ποσοστό πιθανόν να την θεωρεί κουραστική.
Ο χαρακτήρας του Παγκ είναι μοναδικός! Μπορεί να γίνει ο «κλόουν» της παρέας και έχει τρομερή αίσθηση του χιούμορ, αλλά ταυτόχρονα είναι αξιοπρεπής και σοβαρός. Είναι πρόθυμος να ευχαριστήσει, να μάθει, να αγαπήσει. Και το μόνο που ζητά για αντάλλαγμα είναι φροντίδα και πολλά, πολλά χάδια!!

ΥΓΕΙΑ
Λόγω της κοντής μουσούδας του, υπάρχει σχετικά μεγαλύτερος κίνδυνος τραύματος του ματιού όπως τρύπημα, γδάρσιμο του κερατοειδή χιτώνα ή γύρισμα της βλεφαρίδας προς το εσωτερικό του ματιού. Επιπλέον, είναι επιρρεπής σε μολύνσεις και έλκος του κερατοειδή χιτώνα.
Δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Τέτοιες συνθήκες μπορούν να επιφέρουν άμεσα καθώς και χρόνια προβλήματα υγείας – από θερμοπληξία μέχρι βλάβη ζωτικών οργάνων -. Είναι επομένως σημαντικό να μένει στο σπίτι, σε ήπιες θερμοκρασίες.
Έχει γενετική προδιάθεση για αλλεργίες και προβλήματα του δέρματος. Η κοντή μουσούδα του, είναι υπεύθυνη για τα χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Μια και έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό, είναι σημαντικό το Παγκ να έχει ένα ποιοτικό και ισορροπημένο σε ποσότητα διαιτολόγιο για να αποφευχθούν προβλήματα παχυσαρκίας τα οποία οδηγούν σε σημαντική μείωση του μέσου όρου ζωής.
Είναι ιδανικό για ζωή σε διαμέρισμα, αλλά χρειάζεται καθημερινές βόλτες, ενεργητικά παιχνίδια και αρκετή άσκηση. Πάντα όμως σε λογικά πλαίσια και όχι όταν υπάρχει ζέστη ή υγρασία. Όταν το Παγκ αρχίζει το χαρακτηριστικό αγκομαχητό του, είναι καλύτερα να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει για λίγο.
Το Παγκ είναι πιθανόν να υποφέρει από μία χρόνια πάθηση γνωστή ως Εγκεφαλίτιδα του Παγκ (PDE, Pug Dog Encephalitis) η οποία είναι ουσιαστικά μόλυνση του εγκεφάλου. Δεν υπάρχει θεραπεία και η αιτία είναι προς το παρόν άγνωστη. Έρευνες καταδεικνύουν ότι πρόκειται για κληρονομική πάθηση. Προσβάλλει κυρίως Παγκς ηλικίας 2 – 3 χρόνων και καταλήγει πάντοτε σε θάνατο μερικούς μήνες μετά την όξυνση των συμπτωμάτων.
Η πλειοψηφία των Παγκς γεννιέται με Καισσαρική Τομή. Αν η γέννα είναι φυσιολογική, η μητέρα Παγκ θα χρειαστεί βοήθεια από κάποιον άνθρωπο για να σπάσει τον αμνιακό σάκο, μια και το επίπεδο πρόσωπο και σιαγόνα της δεν της επιτρέπει να κάνει η ίδια κάτι τέτοιο.
Οι ρυτίδες στο πρόσωπο του Παγκ το καθιστούν ευάλωτο σε μολύνσεις, γι’αυτό και πρέπει η περιοχή να είναι πάντα στεγνή και καθαρή. Επιβάλλεται τακτικό κόψιμο των νυχιών μια και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Επιπλέον, χρειάζεται καθαρισμός της περιοχής γύρω από τα μάτια, λόγω του ότι τα ευαίσθητα μάτια του Παγκ έχουν την τάση να δακρύζουν συχνά. Το μπάνιο πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαίο, αφού το συχνό λούσιμο αφαιρεί σημαντικά έλαια από το δέρμα και το τρίχωμα.
Παρά το μικρό του μέγεθος και το κοντό του τρίχωμα, το Παγκ χάνει πολλή τρίχα και καλό θα ήταν ο ιδιοκτήτης να δώσει ιδιαίτερη σημασία στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά σαμπουάν τα οποία καταπολεμούν την τριχόπτωση. Επίσης, συμπληρώματα διατροφής ή και αλλαγές στο διαιτολόγιο συχνά βοηθούν. Τέλος, το τακτικό χτένισμα, μειώνει σημαντικά την ένταση της τριχόπτωσης.
Σε γενικές γραμμές, το Παγκ είναι εύκολο στη φροντίδα του, αλλά δυστυχώς είναι επιρρεπές σε αρκετά προβλήματα υγείας και, στατιστικά, θα χρειαστεί μεγαλύτερη κτηνιατρική φροντίδα από το μέσο σκύλο.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
12 – 15 χρόνια
 .
 .
 .
 .ΣΑΜΟΓΙΕΝΤ (SAMOYED)

Από αρχαιοτάτων χρόνων, ζούσε στη Σιβηρία ένας πληθυσμός από κυνηγούς και ψαράδες, γνωστοί με την ονομασία Σαμογιέντς. Για αιώνες, οι Σαμογιέντς χρησιμοποιούσαν ένα πανέμορφο, ρωμαλέο άσπρο σκύλο για να σέρνει τα έλκηθρά τους, να κατευθύνει τα κοπάδια τους αλλά και για να... κοιμούνται πάνω του τις βαριές χειμωνιάτικες νύχτες. Έτσι, γεννήθηκε ο σκύλος Σαμογιέντ! Το 1889, ο εξερευνητής  Robert Scott, έφερε μερικούς από τους σκύλους αυτούς στην Αγγλία, όπου η ράτσα αυτή αναπτύχθηκε ταχύτατα και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Αυτός ο κομψός, πανέμορφος σκύλος, έχει προ πολλού εγκαταλείψει τη Σιβηρία και τους άγριους χειμώνες της και έχει εγκατασταθεί στα σπίτια μας, απολαμβάνοντας την οικογενειακή θαλπωρή.
Το Σαμογιέντ σε κερδίζει από την πρώτη ματιά. Εκτός από την αδιαμφισβήτητη ομορφιά του, φαίνεται να έχει μονίμως ένα ενσωματωμένο χαμόγελο στο πρόσωπό του, επιδεικνύοντας έτσι τη φιλική και ευχάριστη φύση του. Παιχνιδιάρης, ευγενικός, καλότροπος και αξιοπρεπής, φιλικός με τους πάντες, ο σκύλος αυτός είναι ένα αθώο κουταβάκι στην ψυχή, αποτελώντας τον ιδανικό σύντροφο και αφοσιωμένο φίλο για όλη την οικογένεια!   

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το συμπαγές και μυώδες κορμί αυτού του σκληρά εργαζόμενου σκύλου, είναι ενδεικτικό της δύναμης και της ανθεκτικότητάς του. Η μουσούδα είναι μυτερή, τα μάτια είναι αμυγδαλωτά στο σχήμα, μαύρα ή καφέ με βλέμμα βαθύ και έκφραση γεμάτη ζωντάνια και εξυπνάδα. Τα αυτιά είναι μετρίου μεγέθους, ελαφρώς στρογγυλά στην άκρη και στητά. Η ουρά είναι μακριά, φτερωτή και γέρνει πάνω από την πλάτη.
Ύψος: 53-60 cm για τα αρσενικά και 48-53 cm για τα θηλυκά.
Βάρος: 20½-30 kg για τα αρσενικά και 16-20½ kg για τα θηλυκά.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το Σαμογιέντ έχει πυκνό τρίχωμα, το οποίο αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα είναι μαλακό, πυκνό και κοντό, κρατώντας το σκύλο ζεστό σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το εξωτερικό στρώμα είναι μακρύ, ίσιο και τραχύ και έχει την ιδιότητα να διατηρεί το εσωτερικό στρώμα καθαρό καθώς είναι «απρόσβλητο» από βρωμιές και ακαθαρσίες.
Το χρώμα είναι συνήθως άσπρο με ελαφρά ίχνη ασημένιων αποχρώσεων στα άκρα των τριχών. Μπορεί όμως να είναι και χρώματος κρεμ ή μπεζ-κίτρινο (biscuit).

Το Σαμογιέντ μαδάει το τρίχωμά του 1-2 φορές το χρόνο. Κατά την περίοδο αυτή, η τριχόπτωση είναι πολύ έντονη καθώς το εσωτερικό στρώμα πέφτει και αντικαθίσταται με νέο. Απαιτείται εντατικό βούρτσισμα για τη μετρίαση αλλά και την επιτάχυνση του φαινομένου αυτού. Αν και σε αυτή τη φάση οι τρίχες μαδάνε σε τούφες και σε μεγάλες ποσότητες, το Σαμογιέντ μαδάει ολόχρονα σε μικρότερο βαθμό. Το βούρτσισμα μειώνει την ένταση της τριχόπτωσης και βοηθά στην πρόληψη της δημιουργίας κόμπων.

Αν και το φαινόμενο της τριχόπτωσης αποτελεί μεγάλο βάσανο για τον ιδιοκτήτη, εντούτοις το τρίχωμα του σκύλου αυτού έχει κάποιες ιδιαίτερα επιθυμητές ιδιότητες. Οι βρωμιές πέφτουν από το εξωτερικό στρώμα του τριχώματος με ένα απλό βούρτσισμα και επιπλέον δεν έχει τη χαρακτηριστική «σκυλίσια μυρωδιά». Επιπρόσθετα, το Σαμογιέντ θεωρείται «υποαλλεργικό», καθιστώντας το έτσι την ιδανική επιλογή για άτομα αλλεργικά στο τρίχωμα του σκύλου. Άλλο ένα ατού, αποτελεί και το γεγονός ότι το τρίχωμα είναι φυσικό απωθητικό για τσιμπούρια και ψύλλους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Η μονίμως χαμογελαστή του όψη είναι ενδεικτική του ταμπεραμέντου του. Το Σαμογιέντ είναι πράο, ήρεμο και αξιοπρεπές, φιλικό και αξιαγάπητο. Καλοπροαίρετο και ευγενικό αλλά και αρκετά ζωηρό και παιχνιδιάρικο.

Αγαπά τους πάντες και είναι ιδιαίτερα κοινωνικό και φιλικό με όλους. Μην πάρετε ένα Σαμογιέντ αν θέλετε ένα σκύλο φύλακα για την ιδιοκτησία σας. Η αθώα και αφελής φύση του δεν του επιτρέπει να επιτελεί έναν τέτοιο ρόλο. Εντούτοις, έχει την τάση να γαβγίζει αρκετά όταν αντιληφθεί κάτι ή κάποιον να εισβάλλει στην ιδιοκτησία σας και συνεπώς είναι αποτελεσματικός ως σκύλος «προειδοποιητικής φύλαξης».

Προσαρμόζεται με ιδιαίτερη ευκολία και ευχαρίστηση στην οικογενειακή ζωή και τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά όλων των ηλικιών. Μπορεί επίσης να συμβιώσει αρμονικά και με άλλους σκύλους, αλλά ως επί το πλείστον δεν θα πρέπει να το εμπιστεύεστε με άλλα κατοικίδια. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο. Η ιδιοσυγκρασία του κάθε σκύλου και η κοινωνικοποίηση είναι παράγοντες κλειδιά και πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι το Σαμογιέντ τους τα πηγαίνει εξαίσια με γάτες και άλλα κατοικίδια.

Έχει υψηλό δείκτη ευφυίας, είναι όμως σχετικά δύσκολο να εκπαιδευτεί λόγω έλλειψης θέλησης από μέρους του. Εντούτοις, με αυστηρή και συνεπής εκπαίδευση, επιμονή και υπομονή, τελικά ανταποκρίνεται θετικά.

Είναι ήρεμος και φιλήσυχος σκύλος. Ποτέ δεν προκαλεί καβγάδες με άλλους σκύλους, αλλά είναι ικανός και πρόθυμος να αντεπιτεθεί αν νιώσει ότι απειλείται.

Αν μένει μόνος για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή νιώθει απομονωμένος από τις δραστηριότητες της οικογένειας, συχνά επιδίδεται σε...καταστροφικές συμπεριφορές. Γαβγίζει πολύ, μασάει αντικείμενα και εφευρίσκει τρόπους απόδρασης από την αυλή.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το τρίχωμα χρειάζεται πολύ περιποίηση. Κατά τη διάρκεια της βαριάς τριχόπτωσης (1-2 φορές το χρόνο), καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών, την επιτάχυνση και την μείωση της έντασης του φαινομένου. Το πυκνό, διπλό τρίχωμα χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα ολόχρονα, καθώς μαδάει συνεχώς. Έτσι, διατηρείται σε καλή κατάσταση, προλαμβάνεται η δημιουργία κόμπων και υποβοηθείται η απομάκρυνση των νεκρών τριχών.

Μπάνιο δεν χρειάζεται συχνά καθώς το τρίχωμα έχει την ιδιότητα να μένει άσπρο και οι βρωμιές και ακαθαρσίες συνήθως απομακρύνονται εύκολα με ένα απλό βούρτσισμα. Επιπλέον, το Σαμογιέντ δεν έχει τη χαρακτηριστική σκυλίσια μυρωδιά που έχουν οι περισσότεροι σκύλοι. Όταν όμως πρέπει να το κάνετε μπάνιο, οπλιστείτε με πολύ υπομονή καθώς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το ημι-αδιάβροχο τρίχωμα χρειάζεται πολύ νερό για να βραχεί και είναι απαραίτητο να στεγνώνετε πλήρως το τρίχωμα μετά το μπάνιο. Το παγιδευμένο νερό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα και να δημιουργήσει κόμπους. Επίσης, ξεπλένετε καλά, καθώς υπολείμματα από σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.

Εκτός σε περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητο, λόγω κόμπων στο τρίχωμα για παράδειγμα, το Σαμογιέντ δε θα πρέπει να κουρεύεται. Το τρίχωμά του το προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και έχει την ιδιότητα να αντανακλά μέρος της ζέστης προστατεύοντάς το έτσι μερικώς από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα, το ανοιχτόχρωμο δέρμα του δεν είναι καλό να εκτίθεται στον ήλιο καθώς μπορεί να προκληθούν εγκαύματα.

Ταίζετε τροφή υψηλής ποιότητας για την καλή υγεία του τριχώματος και του δέρματος.

Ως σκύλος εργασίας, το Σαμογιέντ χρειάζεται αρκετή άσκηση για να είναι σε φόρμα. Παίξτε μαζί του, πάρτε το βόλτα ή πηγαίνετε τρέξιμο μαζί του. Αποφύγετε όμως τις ώρες της ημέρας που η θερμοκρασία είναι ψηλή. Ειδικά στην Κύπρο που η ζέστη το Καλοκαίρι είναι ανυπόφορη, το Σαμογιέντ θα πρέπει να ασκείται μόνο πολύ νωρίς το πρωί (6 π.μ.) ή πολύ αργά το απόγευμα (8 π.μ.).

Παρέχετε πάντοτε σκιερό μέρος και άφθονο νερό όταν η θερμοκρασία είναι ψηλή. Είναι σημαντικό ο σκύλος αυτός να έχει πρόσβαση σε δωμάτιο με κλιματιστικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μην ξεχνάτε ότι το Σαμογιέντ είναι «κατασκευασμένο» να αντέχει τους αρκτικούς χειμώνες, συνεπώς η ζωή σε ζεστά κλίματα μπορεί να γίνει ένα σκέτο μαρτύριο αν δεν φροντίσουμε να του παρέχουμε τα απαραίτητα για να αντέξει τη ζέστη.

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι θα ασκείται επαρκώς. Είναι εκ φύσεως καθαρός σκύλος, δε μυρίζει, έχει υποαλλεργικό τρίχωμα το οποίο δε συγκρατεί ακαθαρσίες και συνεπώς όλο και περισσότεροι λάτρεις του είδους, έχουν τα σκυλιά αυτά σε διαμέρισμα.

ΥΓΕΙΑ

Επιρρεπής σε δυσπλασία του ισχίου, μια πάθηση που επηρεάζει την άρθρωση στο ισχίο –hip dysplasia-, διαβήτη και δερματικές αλλεργίες.

Συχνά παρουσιάζει προβλήματα στα μάτια όπως γλαύκωμα, καταρράκτη  και άλλες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Πιθανόν να επηρεαστεί από μια γενετική πάθηση με την ονομασία Samoyed Hereditary Glomerulopathy. Η πάθηση αυτή έχει να κάνει με τα νεφρά και είναι πιο σοβαρή όσων αφορά τα αρσενικά σκυλιά. Μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Δεν υπάρχει γενετικό τεστ για την πάθηση αυτή. Υπεύθυνοι εκτροφείς και ιδιοκτήτες αποφεύγουν να αναπαράγουν ζώα που θεωρούν ότι είναι πιθανοί φορείς του γονιδίου που προκαλεί τη συγκεκριμένη πάθηση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ

12-15 χρόνια.
 .
 .
 .
 .


ΣΑΡ ΠΕΙ (SHAR PEI)
Κατάγεται από την Κίνα και θεωρείται μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων στον κόσμο. Το όνομά του σημαίνει «δέρμα σαν άμμος», πράγμα που οφείλεται στην τραχιά υφή του κοντού τριχώματός του. Οι πολυάριθμες ρυτίδες του και η μπλε – μαύρη γλώσσα του είναι τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν αξιοπερίεργο, προσδίδοντάς του μοναδική εμφάνιση.
Σε γενικές γραμμές, το ταμπεραμέντο του σκύλου αυτού χαρακτηρίζεται από αφοσίωση και τρυφερότητα προς την οικογένειά του ενώ το Σαρ Πέι είναι συνάμα ιδιαίτερα ανεξάρτητο και προστατευτικό με την οικογένεια και ιδιοκτησία του.

Το Σαρ Πέι κατονομάστηκε ως η σπανιότερη ράτσα στον κόσμο από το Time Magazine και το Guiness Book of World Records, και το American Kennel Club αναγνώρισε τη ράτσα αυτή μόλις το 1991. Σήμερα, είναι πολύ δημοφιλές και αν και στην αρχή της διάθεσής του στην αγορά ήταν πανάκριβο, τώρα διατίθεται σε πολύ προσιτές τιμές, οι οποίες δεν διαφέρουν από τις τιμές άλλων καθαρόαιμων σκύλων.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ύψος: 46-51cm.

Βάρος : 18-25kg.

Χρώμα και Τρίχωμα : Υπάρχουν τρεις διαφορετικές ποικιλίες τριχώματος. Το horse coat -προσομοιάζει με το τρίχωμα του αλόγου-, το οποίο είναι ιδιαίτερα τραχύ στο άγγιγμα και αγκαθωτό. Το brush coat είναι το πιο κοινό είδος τριχώματος. Είναι και πάλι τραχύ αλλά πιο λείο στο άγγιγμα και έχει μεγαλύτερο μήκος. Το bear coat –προσομοιάζει με το τρίχωμα της αρκούδας-, είναι το πιο σπάνιο από τα τρία και έχει μήκος πολύ μεγαλύτερο από τις άλλες δύο ποικιλίες. Το bear coat δεν αναγνωρίζεται από το American Kennel Club. Προσοχή!! Το Τσόου Τσόου ( Chow Chow) και το bear coated Σαρ Πέι, μοιάζουν πάρα πολύ και πολλοί τα συγχύζουν, εντούτοις είναι δύο διαφορετικές ράτσες.
Το Σαρ Πέι είναι μονόχρωμο. Διατίθεται σε σχεδόν όλα τα χρώματα. Στην Κύπρο, το πιο κοινό είναι το καστανοκόκκινο. Άλλα χρώματα είναι το καστανόξανθο, μαύρο, γκρίζο – μπλε και κρεμ.
Το Σαρ Πέι θεωρείται μεσαίου μεγέθους σκύλος, με συμπαγές, τετραγωνισμένο σώμα και καλές αναλογίες. Το κοντό, τραχύ τρίχωμα, η μαύρη – μπλε γλώσσα, οι ρυτίδες που καλύπτουν το σώμα και το κεφάλι, τα πολύ μικρά τριγωνικά αυτιά, η ουρά η οποία είναι πάντα στητή και ημουσούδα που θυμίζει πολύ «ιπποπόταμο», είναι τα βασικά γνωρίσματα του Σαρ Πέι που του δίνουν αυτή την ιδιαίτερη εμφάνιση, κάνοντάς το να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο σκύλο.
Ρυτίδες : Η χαλαρότητα του δέρματος και οι ρυτίδες εμφανίζονται σε τεράστιο βαθμό όταν το Σαρ Πέι είναι μικρό σε ηλικία. Κατά την ενηλικίωσή του όμως, οι ρυτίδες αυτές περιορίζονται στο κεφάλι, το λαιμό και στην πλάτη, στο σημείο κάτω από το κεφάλι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Το ρυτιδιασμένο του μέτωπο και η συνοφρυωμένη του έκφραση, παραπλανούν. Το Σαρ Πέι κάθε άλλο παρά κακόκεφο είναι. Χαρακτηρίζεται από ηρεμία, είναι ήπιων τόνων και συνάμα παιχνιδιάρικο και δραστήριο.

Είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένο και πιστό στο αφεντικό του, χωρίς να είναι δουλοπρεπής. Το Σαρ Πέι είναι πολύ έξυπνο και δεν ακολουθεί τυφλά διαταγές. Είναι πεισματάρικο και γενναίο και επομένως χρειάζεται αυστηρή και συνεπή εκπαίδευση. Φροντίστε να καθιερώσετε τη θέση σας ως το αφεντικό ειδάλλως το Σαρ Πέι θα εκμεταλλευτεί στο έπακρον τις αδυναμίες σας.

Είναι ανεξάρτητο, με αυτοπεποίθηση και με έντονη την επιθυμία να επικρατεί σε μια αγέλη. Για το λόγο αυτό, συχνά έχουμε την εμφάνιση επιθετικής συμπεριφοράς προς άλλα σκυλιά. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από την ιδιοσυγκρασία του κάθε σκύλου και εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στον ιδιοκτήτη να ελέγξει και να μειώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Η σωστή κοινωνικοποίηση από πολύ νωρίς είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναπτύσσει στενούς δεσμούς με την οικογένειά του και δεδομένου ότι το σκυλί ήρθε σε επαφή από νωρίς με μικρά παιδιά, τα πάει πολύ καλά μαζί τους. Μπορεί επίσης να συμβιώσει και με γάτες, δεδομένου και πάλι ότι οι συστάσεις θα γίνουν σε νεαρή ηλικία και με το σωστό τρόπο. Το Σαρ Πέι αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευχάριστο σύντροφο για όλη την οικογένεια.

Είναι συχνά επιφυλακτικό με τους ξένους, χαρακτηριστικό που το καθιστά καλό φύλακα. Δεν είναι όμως επιθετικό. Είναι επιφυλακτικό στην αρχή, ψυχρό και απόμακρο έπειτα. Η κοινωνικοποίηση είναι και πάλι το κλειδί για να ξανοιχτεί έναντι σε νέους ανθρώπους.

Αν και αξιαγάπητο και γλυκό, το Σαρ Πέι έχει μέσα του το ένστικτο της φύλαξης και είναι υπερπροστατευτικό με το σπίτι και την οικογένειά του. Έχει το θάρρος και την τόλμη να υπερασπιστεί τα αγαπημένα του πρόσωπα μέχρι θανάτου.

Θεωρείται ιδιαίτερα «σιωπηλός» σκύλος μια και γαβγίζει συνήθως όταν εντοπίσει ξένους στο σπίτι του, όταν παίζει ή όταν κάτι τον ανησυχεί.

Είναι πολύ καθαρό και χρειάζεται ελάχιστη εώς καθόλου εκπαίδευση όσων αφορά τους κανόνες καθαριότητας μέσα στο σπίτι.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Το τρίχωμα χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα. Η ράτσα αυτή μαδάει ολόχρονα, αλλά σε πολύ λίγο βαθμό.

Είναι καλό να έχετε υπόψη σας ότι το Σαρ Πεί μισεί το νερό και προσπαθεί να το αποφύγει με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα την ώρα του μπάνιου, έτσι είναι ζωτικής σημασίας να συνηθίσετε το Σαρ Πέι σας από πολύ μικρό το στο νερό και να συνδέσετε το μπάνιο με θετικές εμπειρίες, χαρίζοντας λιχουδιές και πολλά πολλά χάδια μετά το μπάνιο του.

Τα κουταβάκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα και ποιότητα της διατροφής τους.

Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, δεδομένου ότι ασκείται αρκετά. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη άσκηση. Ο καθημερινός περίπατος αρκεί.

Λόγω της μορφολογίας του κεφαλιού του, το Σαρ Πέι είναι ευαίσθητο σε ψηλές θερμοκρασίες. Έχετε στη διάθεσή του πάντοτε φρέσκο νερό και φροντίστε να υπάρχει ένα σκιερό μέρος όπου να μπορεί να πάει για να χαλαρώσει. Αποφύγετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης όταν υπάρχει ζέστη.

Επιβάλλεται σωστή κοινωνικοποίηση και συνεπής εκπαίδευση, μια και συντελούν στην αποφυγή μη αποδεκτών συμπεριφορών όπως η επιθετικότητα και η κτητικότητα. Επιπρόσθετα, η επιλογή ενός καλού και υπεύθυνου εκτροφέα μειώνει την εμφάνιση προβλημάτων τόσο σε θέματα ταμπεραμέντου όσο και θέματα υγείας.

ΥΓΕΙΑ

Το Σαρ Πέι υποφέρει από δερματικές αλλεργίες και μολύνσεις, αλλά σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν, τα αλλεργικά του προβλήματα δεν οφείλονται στις ρυτίδες του, αλλά στην κληρονομικότητα. Μια και η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν υπεύθυνο εκτροφέα ο οποίος δίνει την πρέπουσα σημασία στην αναπαραγωγή υγιών σκύλων.

Συχνές κρίσεις πυρετού είναι συνήθεις στη ράτσα αυτή. Η πάθηση έχει την ονομασία Familiar Shar Pei Fever (FSF). Επιπρόσθετα, οι πρησμένοι ταρσοί είναι ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα στο Σαρ Πέι και έχει την ονομασία Swollen Hock Syndrome (SHS). Οι δύο παραπάνω παθήσεις, πιθανόν να αποτελούν τα αρχικά στάδια της νεφρικής ανεπάρκειας.

Επιπρόσθετα, μπορεί να πάσχει μια πάθηση με την ονομασία εντρόπιον και κατά την οποία η βλεφαρίδα γυρίζει προς τα μέσα. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να επανέλθει η βλεφαρίδα στη φυσιολογική της θέση.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
 8 - 11 χρόνια..
.
.
.

 ΧΑΣΚΥ ΣΙΒΗΡΙΑΣ (SIBERIAN HUSKY)


Ο Χάσκυ κατάγεται από τη Σιβηρία, όπου η κύριά του ασχολία ήταν να σέρνει έλκηθρα, να προστατεύει και να κατευθύνει ταράνδους, αλλά και να βοηθά στο κυνήγι.
Σήμερα, ο Χάσκυ παραμένει ένας σκύλος δραστήριος και ενεργητικός με πολλή αντοχή και δύναμη και ιδιαίτερα ανθεκτικός σε ψυχρά κλίματα και αντίξοες συνθήκες. Ο ρόλος του όμως έχει διευρυνθεί και στις μέρες μας ο Χάσκυ αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για σκύλο συντροφιάς.
Αγαπά τους πάντες, είναι φιλικός και κοινωνικός, ευγενικός και με ήπιο χαρακτήρα. Μπορεί να προσαρμοστεί σε οικογένειες με παιδιά και απολαμβάνει να εργάζεται, να τρέχει, να παίζει και να παίρνει πολύ αγάπη από τα άτομα που θεωρεί οικογένειά του.
Ένας σκύλος γεμάτος χάρη, με μια άγρια ομορφιά που σκλαβώνει με την πρώτη ματιά. Ένας λύκος στην εμφάνιση, με καρδιά όμως μικρού κουταβιού.  

ΕΜΦΑΝΙΣΗ 
Είναι σκύλος μεσαίου μεγέθους, με σώμα συμπαγές και δυνατό. Τα αυτιά είναι τριγωνικά και στητά. Τα μάτια είναι αμυγδαλωτά στο σχήμα, με χρώμα καφέ ή γαλάζιο. Συχνά, παρουσιάζεται το φαινόμενο της «ετεροχρωμίας», όπου το ένα μάτι είναι καφέ και το άλλο γαλάζιο. Επίσης, μπορεί το ένα ή και τα δύο μάτια να εμφανίσουν και τα δύο χρώματα ταυτόχρονα, φαινόμενο γνωστό με την ονομασία «μερική ετεροχρωμία». Η μύτη είναι μαύρη σε σκουρόχρωμους χάσκυ, καστανοκόκκινη σε πιο ανοιχτόχρωμους και μπορεί να είναι ροζέ σε άσπρους χάσκυ.

Ύψος: 53-60cm για τα αρσενικά και 51-56cm για τα θηλυκά.
Βάρος: 20½-27kg για τα αρσενικά και 16-22½kg για τα θηλυκά.

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμα αποτελείται από δύο στρώματα. Ένα παχύ και πυκνό υπόστρωμα, πιο παχύ από τις πλείστες ράτσες σκύλων, και ένα κοντό, μαλακό εξωτερικό στρώμα. Το τρίχωμα του Χάσκυ, παρέχει προστασία από το κρύο αλλά και από τη ζέστη καθώς έχει την ιδιότητα να την αντανακλά. Ο σκύλος αυτός μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι και -50 εώς -60 βαθμούς Κελσίου!
Το χρώμα μπορεί να είναι γκρίζο με άσπρο, μαύρο με άσπρο, πορτοκαλοκόκκινο με άσπρο, καστανοκόκκινο  με άσπρο, όπως επίσης και μονόχρωμο άσπρο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Ο Χάσκυ είναι πολύ δραστήριος, ενεργητικός και παιχνιδιάρης ως ενήλικας και πολύ περισσότερο ως κουτάβι. Είναι τρυφερός, πάντοτε χαρούμενος και αξιαγάπητος, με ήπιο χαρακτήρα.
  Αγαπά πολύ τα παιδιά και τα πάει καλά μαζί τους. Είναι πραγματικά πολύ όμορφη η σχέση που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος αυτός με ένα παιδί και είναι αξιοπερίεργη η έλξη που τρέφει ο ένας για τον άλλο. Όπως όμως και με όλες τις ράτσες, χρειάζεται εκπαίδευση τόσο του σκύλου όσο και του παιδιού ώστε να μάθει ο σκύλος να σέβεται το παιδί και αντίστροφα. Με πολύ μικρά και ατίθασα παιδιά, είναι σημαντικό οι γονείς να επιβλέπουν εν ώρα παιχνιδιού.
  Είναι πολύ φιλικός και κοινωνικός και αγαπά τους πάντες. Δεν είναι καθόλου επιφυλακτικός με τους ξένους και καλωσορίζει τους καλεσμένους με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Για το λόγο αυτό, συν το ότι γαβγίζει πολύ λίγο, ο Χάσκυ δεν είναι κατάλληλος ως σκύλος φύλακας.
  Σε γενικές γραμμές, τα πάει πολύ καλά με άλλους σκύλους, ειδικότερα όταν κοινωνικοποιηθεί σωστά και από πολύ νωρίς. Στις συναντήσεις του με ξένους σκύλους, ο Χάσκυ επιδεικνύει ένα φιλικό ενδιαφέρον και είναι πάντοτε ευπρεπής και... κύριος. Φυσικά, είναι έτοιμος αλλά και ικανός να υπερασπίσει τον εαυτό του αν τύχει επίθεσης.
  Έχει έμφυτο το ένστικτο του θηρευτή και μπορεί να κυνηγήσει και να τραυματίσει γάτες, πουλιά και άλλα μικρά ζώα. Αν και αυτό εξαρτάται και από το χαρακτήρα του κάθε σκύλου και μπορεί να μειωθεί μέσω της κοινωνικοποίησης, εντούτοις σε γενικές γραμμές ο Χάσκυ δεν είναι αξιόπιστος με άλλα μικρότερα ζώα.
  Αγαπά πολύ την οικογένειά του και συνδέεται στενά με τους ανθρώπους του. Δεν μπορεί να μείνει μόνος για συχνά και μεγάλα χρονικά διαστήματα γι’ αυτό αν το πρόγραμμά σας είναι βαρυφορτωμένο, ο Χάσκυ δεν είναι ο κατάλληλος σκύλος για σας. Χρειάζεται αγάπη και θέλει να νιώθει μέλος της οικογένειας για να είναι ευτυχισμένος.
  Πολύ έξυπνος, πιστός, αφοσιωμένος και εύκολος στην εκπαίδευση αν και μπορεί να γίνει πεισματάρης και ξεροκέφαλος. Θέλει να ευχαριστήσει το αφεντικό του αλλά δεν ακολουθεί τυφλά διαταγές και χρειάζεται να διαθέτετε υπομονή και συνέπεια σε θέματα εκπαίδευσης, όπως επίσης και επαρκείς γνώσεις για τη ράτσα αυτή για να τον εκπαιδεύσετε σωστά και αποτελεσματικά. Πρέπει να είστε αυστηροί και συνεπείς στους κανόνες συμπεριφοράς που θέτετε και να διατηρείτε πάντοτε το ρόλο του «αρχηγού της αγέλης». Ο κατεργάρης Χάσκυ, θα εκμεταλλευτεί στο έπακρον τυχόν αδυναμίες του χαρακτήρα σας!
  Είναι σκύλος κοινωνικός και έχει μάθει να εργάζεται και να ζει σε αγέλη. Έτσι, βαριέται εύκολα και μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα πειθαρχίας αν νιώθει παραγκωνισμένος. Φροντίστε να παρέχετε άσκηση, σωματικά και πνευματικά ερεθίσματα κρατώντας τον απασχολημένο και σε εγρήγορση.
  Έχει την τάση να ουρλιάζει παρά να γαβγίζει.
  Έχει την τάση να περιπλανιέται και μπορεί να αποδράσει ακόμα και από αυλή...ύψιστης ασφαλείας.
  Έχει μια έμφυτη επιθυμία για σκάψιμο και μπορεί να γεμίσει την αυλή σας με τρύπες ή ακόμα και χαντάκια!
 
ΦΡΟΝΤΙΔΑ
  Το τρίχωμα δε χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, εκτός από τις δύο φορές το χρόνο κατά τις οποίες παρουσιάζεται πολύ βαριά τριχόπτωση. Ο σκύλος χάνει το εσωτερικό στρώμα του τριχώματος και χρειάζεται καθημερινό, σχολαστικό βούρτσισμα, κατά προτίμηση με μεταλλική κτένα. Η περίοδος της βαριάς τριχόπτωσης διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Τον υπόλοιπο χρόνο, το τρίχωμα μαδάει σε μικρό ή μέτριο βαθμό, ανάλογα με το κλίμα. Όσο πιο ζεστό, τόσο πιο έντονο το φαινόμενο της τριχόπτωσης. Βούρτσισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συμβάλει στη μείωση της έντασης της τριχόπτωσης.
  Ο Χάσκυ χρειάζεται αρκετή άσκηση για να είναι σε φόρμα. Αυτό περιλαμβάνει καθημερινές, μεγάλες βόλτες ή και τρέξιμο. Ποτέ μηνασκείτετο σκύλο αυτό σε θερμό καιρό.
  Δε συνίσταται για διαμέρισμα, αλλά για σπίτι με αυλή και κατά προτίμηση μεγάλη. Είναι σημαντικό η αυλή να είναι περιφραγμένη με έναν ψηλό, καλό φράκτη ο οποίος να ελέγχεται συχνά για τυχόν...εξόδους διαφυγής. Ο Χάσκυ έχει την τάση να περιπλανιέται, έχει μεγάλο άλμα και εξαιρετική ικανότητα να σκάβει τούνελ και συνεπώς μπορεί να το σκάσει από την αυλή στην αναζήτηση για... περιπέτειες. Μια λύση θα ήταν να θάψετε συρματόπλεγμα κάτω από το φράκτη. Προσοχή όταν τον αφήνετε ελεύθερο να τρέξει. Η αγάπη του για περιπέτεια και περιπλάνηση μπορεί να τον πάρει μακριά με αποτέλεσμα να χαθεί, να κλαπεί, ή να εμπλακεί σε δυστύχημα.
  Λόγω του πυκνού και βαρετού του τριχώματος, είναι προτιμότερο να ζει σε ψυχρά κλίματα. Στην Κύπρο, η ράτσα αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Τα πολύ ζεστά καλοκαίρια μας όμως, μπορούν να κάνουν τη ζωή του σκύλου αυτού ένα σκέτο μαρτύριο και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να υπάρχει ένα σκιερό μέρος όπου θα μπορεί να πηγαίνει όταν η θερμοκρασία είναι ψηλή και ακόμα καλύτερα να έχει πρόσβαση σε ένα δωμάτιο με κλιματιστικό. Κατά τους χειμερινούς μήνες, πάρτε τον μαζί σας στις εκδρομές σας στο βουνό. Θα έρθει σε επαφή με τις ρίζες του και θα το εκτιμήσει δεόντως!
  Οι Χάσκυ προτιμούν να ζουν σε αγέλη και δεν είναι λάτρεις της μοναχικής ζωής. Αν λοιπόν σκοπεύετε να πάρετε ένα, μην τον αφήνετε συχνά και για μεγάλα διαστήματα μόνο του. Καλό θα ήταν να πάρετε δύο για να κάνουν παρέα. Ένας μοναχικός Χάσκυ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα καταστροφικός.
  Είναι φειδωλός στο φαί του. Ο Χάσκυ τρώει λιγότερο απ΄ ότι κάποιος θα ανέμενε από ένα σκύλο του μεγέθους αυτού.
  Η εκπαίδευση είναι σημαντική. Ο Χάσκυ είναι σκύλος αγέλης και συνεπώς χρειάζεται να ξέρει τη θέση του στη ιεραρχία. Φροντίστε να είσαστε αυστηροί και συνεπείς, διατηρώντας πάντοτε τη θέση του αρχηγού της αγέλης.

ΥΓΕΙΑ
  Είναι υγιής ράτσα, απαλλαγμένη σε μεγάλο βαθμό από γενετικές παθήσεις.
  Περιστασιακά εμφανίζει προβλήματα στα μάτια όπως καταρράκτες και δυστροφία του κερατοειδούς χιτώνα.
  Μπορεί να πάσχει από δυσπλασία του ισχίου (hip dysplasia), αν και συγκριτικά με άλλες μεγαλόσωμες ράτσες οι οποίες είναι ευπαθείς όσων αφορά τη συγκεκριμένη πάθηση, ένα πολύ μικρό ποσοστό της ράτσας αυτής παρουσιάζει δυσπλασία του ισχίου.
  Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσει ένα είδος δερματίτιδας, το οποίο θεραπεύεται όμως εύκολα, με συμπληρώματα ψευδαργύρου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
  12-15 χρόνια.

.
.
.
.ΓΙΟΡΚΣΑΙΡ ΤΕΡΡΙΕΡ 
( YORKSHIRE TERRIER)
Είναι ξύπνιος και σπινθηροβόλος χαρακτήρας. Δεν του λείπει η αυτοπεποίθηση και απολαμβάνει να εμφανίζεται σε επιδείξεις όπου πάντα τραβάει την προσοχή. Το 2006, ο Γιόρκσαιρ Τερριέρ ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής σκύλος στις ΗΠΑ μετά το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ.
Έχει μακρύ τρίχωμα, δεν έχει όμως το δεύτερο στρώμα τριχώματος που βρίσκεται κοντά στο δέρμα (undercoat) , όπως οι πλείστοι σκύλοι, και επομένως δεν παρατηρείται η συνηθισμένη τριχόπτωση που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στις τριχωτές φυλές και τεράστιο πρόβλημα για τον ιδιοκτήτη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Επιπρόσθετα, η χαρακτηριστική δυσοσμία μετά το μπάνιο του σκύλου, δεν παρατηρείται στο Γιορκσάιρ Τερριέρ και κατ’επέκταση αποτελεί το ιδανικό κατοικίδιο για κάποιον που είναι ευάλωτος σε αλλεργίες σχετιζόμενες με σκύλους. 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
 
Χρώμα και Τρίχωμα : Έχει χρώμα μαύρο και ανοικτόχρωμο καφέ και τρίχωμα ολόισιο, λαμπερό και μεταξένιο.
 
Βάρος : Δεν ξεπερνά τα 3.7 Κιλά.
 
Ύψος : Μέχρι 20.3 – 22.9 εκατοστά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Δυναμικός, έξυπνος και θαρραλέος. Δε φοβάται τους μεγαλύτερους σκύλους ή τους ξένους που μπαίνουν στο σπίτι. Γενικώς, αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με άλλους σκύλους. Η τόλμη και ο δυναμισμός του, μπορεί πολλές φορές να επιφέρει μπελάδες ή ακόμα και τραυματισμούς μια και αγνοώντας το μικρό του μέγεθος, μπορεί να προκαλέσει και να μπλεχτεί σε καβγάδες με μεγαλύτερους, πιο άγριους σκύλους. Για τον ίδιο λόγο, δεν θα πρέπει να μένει μόνος του με πολύ μικρά παιδιά τα οποία τείνουν να θεωρούν το σκυλάκι ως ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι και παίζουν πολλές φορές βίαια μαζί του. Ο ευέξαπτος Γιόρκι (έτσι λέγεται χαιδευτικά), πιθανότατα θα αντιδράσει και αν δεν υπάρχει γονική επίβλεψη, μπορεί να δαγκώσει το παιδί. Ο Γιορκσάιρ Τερριέρ έχει την εκπληκτική ικανότητα να αναγνωρίζει πολλές λέξεις και φράσεις και επομένως μπορεί αν εκπαιδευτεί σωστά, να γίνει πολύ σύντομα ένα υπάκουο και πειθαρχημένο σκυλάκι. Είναι σχετικά ανεξάρτητος και όχι τόσο απαιτητικός σε γλυκόλογα και χάδια. Είναι ικανοποιημένος με το να βρίσκεται απλά δίπλα στο αφεντικό του, χωρίς να χρειάζεται να είναι στα γόνατα ή στα πόδια του.

ΥΓΕΙΑ
Έχει ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Μια μικρή αλλαγή στη διατροφή του μπορεί να προκαλέσει εμετούς και διάρροια.

ΧΡΟΝΟΣ ΖΩΗΣ
Ζει περίπου 12 – 15 χρόνια.

 .
 .
 .
 .
 
  WEST HIGHLAND WHITE TERRIER

Η ιστορία του West Highland White Terrier ξεκινά στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν η αναπαραγωγή του γινόταν με σκοπό τη μείωση του αριθμού των ποντικών, αρουραίων και άλλων τρωκτικών όπως επίσης και αλεπούδων. Ο ρόλος του ως...εξολοθρευτής μικρών ζώων έχει σήμερα αντικατασταθεί με το ρόλο του σκύλου συντροφιάς. 
Το κάτασπρο τρίχωμά του, το μικρό του μέγεθος και το εύθυμο και πνευματώδες ταμπεραμέντο του, είναι τα βασικά γνωρίσματα του WestHighland White Terrier. Εύκολο στην περιποίηση, στην μεταφορά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες σκύλων στις μέρες μας.
 
ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Το West Highland White Terrier είναι ένα μικρόσωμο τερριέρ, με συμπαγές, ρωμαλέο και γεροδεμένο σώμα. Έχει βαθύ στέρνο, μεγάλο αναλογικά κεφάλι και μυώδη άκρα. Τα μάτια του είναι σκουρόχρωμα αλλά λαμπερά, με βλέμμα βαθύ και διαπεραστικό. Τα αυτιά είναι μικρά, στητά και μυτερά, δίνοντας την αίσθηση ότι ο σκύλος αυτός είναι πάντα σε επιφυλακή και...έτοιμος για όλα!
 
Ύψος: 25-30cm για τα αρσενικά και 23-28cm για τα θηλυκά.

Βάρος: 7-10kg για τα αρσενικά και 6-7kg για τα θηλυκά.
 
 Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμά του αποτελείται από δύο στρώματα. Ένα μαλακό και πυκνό εσωτερικό στρώμα και ίσιο, τραχύ εξωτερικό στρώμα, μήκους γύρω στα 5cm. Το χρώμα του τριχώματος είναι πάντοτε άσπρο.
 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ 
Χαρούμενο και ενεργητικό, με αυτονομία και αυτοπεποίθηση αλλά πάντα φιλικό. Πάντα σε εγρήγορση και επιφυλακή, με...κατεργάρικη διάθεση. 
Το West Highland White Terrier είναι εύκολο στην εκπαίδευση του. Χρειάζεται συνεπή και αυστηρή εκπαίδευση. Μπορεί να μάθει τα πάντα, γρήγορα και εύκολα. 
Ο σκύλος αυτό τα πηγαίνει καλά με καλότροπα και πειθαρχημένα παιδιά. Για το λόγο αυτό, δε συνίσταται για οικογένειες με μικρά σε ηλικία ή πολύ ζωηρά παιδιά. Μπορεί να γίνει οξύθυμο και να αντιδράσει αν ενοχλείται. Σε γενικές γραμμές όμως δεν είναι τόσο πεισματάρικο και ξεροκέφαλο όπως τα υπόλοιπα Τερριέρς. 
Είναι αρκετά φιλικό με τους ξένους καθώς επίσης και με άλλα ζώα. Το West Highland White Terrier συνήθως αποφεύγει την εμπλοκή σε καβγάδες με άλλους σκύλους και επιδεικνύει αυτοπεποίθηση και ζωντάνια όταν συναναστρέφεται μαζί τους. Οι σχέσεις του με τις γάτες είναι και πάλι καλές. Μπορεί να τις κυνηγήσει για διασκέδαση, αλλά συνήθως δεν τους κάνει κακό. 
Η έμφυτη τάση του να γαβγίζει, τον καθιστά ένα καλό σκύλο «προειδοποιητικής φύλαξης» μια και με το ηχηρό γάβγισμά του προειδοποιεί για τυχόν παραβιάσεις της ιδιοκτησίας σας. 
Όπως όλα τα Τερριέρς, έτσι και αυτό απολαμβάνει να σκάβει. Μπορεί να σας καταστρέψει τα λουλούδια σας ή να δημιουργήσει τούνελ διαφυγής από την αυλή! 
Αγαπά τη συντροφικότητα και απολαμβάνει να περνά χρόνο με την οικογένεια, αλλά καθώς ανεξάρτητο και αυτόνομο, το WestHighlandWhite Terrier μπορεί να αντέξει και μόνο του για αρκετό διάστημα.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ
 
Το τρίχωμά του είναι εύκολο στην περιποίηση. Χρειάζεται ουσιαστικά μόνο τακτικό βούρτσισμα. Το βούρτσισμα απομακρύνει τις νεκρές τρίχες και υποβοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή των ελαίων που εκκρίνει το δέρμα, διατηρώντας την καλή κατάσταση δέρματος και τριχώματος. Το μπάνιο δεν πρέπει να γίνεται συχνά μια και το βούρτσισμα από μόνο του καθαρίζει το τρίχωμα. Το West HighlandWhiteTerrier μαδάει πολύ λίγο εώς καθόλου.
Μπορεί να ζήσει τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο και προσαρμόζεται στη ζωή σε διαμέρισμα και σε σπίτι με αυλή. Όπως και να έχει όμως, χρειάζεται καθημερινό περίπατο και παιχνίδι για να διατηρείται σε σωματική αλλά και πνευματική φόρμα. Αν στερείται άσκησης, το West Highland White Terrier πιθανόν να παρουσιάσει προβλήματα συμπεριφοράς.
ΥΓΕΙΑ
Τα περισσότερα είναι υγιή. Μερικά είναι επιρρεπή σε χρόνια προβλήματα του δέρματος όπως ξηροδερμία και αλλεργίες, σε προβλήματα του ισχίου, παθήσεις στο συκώτι και κήλη και προβλήματα με τη σιαγόνα.
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ
                                  15 ή περισσότερα χρόνια