Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η εγκυμοσύνη στα σκυλιά

Η εγκυμοσύνη στα σκυλιά
Η εγκυμοσύνη σε θηλυκά σκυλιά κανονικά κυμαίνεται από 58 έως 65 ημέρες, με μέσο όρο τις 65 ημέρες. Η περίοδος κυοφορίας μπορεί να διαφέρει από σκύλο σε σκύλο, αλλά θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας αν η σκύλα σας υπερβεί τις 65 ημέρες.

  • Τι πρέπει να ταΐσω το σκυλί μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η σκύλα σας θα πρέπει να είναι σε μια καλή ισορροπημένη διατροφή. Σας προτείνουμε μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή. Αν η διατροφή της σκύλας μας είναι πλήρης, δεν είναι απαραίτητο, και πολλές φορές μπορεί να είναι και επικίνδυνο, να συμπληρώνουμε τη διατροφή της με επιπλέον ασβέστιο ή βιταμίνες. Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, τα κουτάβια θα καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στην κοιλιά με αποτέλεσμα, η κατανάλωση τροφής της σκύλας σας να διπλασιαστεί. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τρώει όλη την ποσότητα της τροφής σε ένα μόνο γεύμα, αλλά το καλύτερο είναι να της προσφέρουμε μικρά και τακτικά γεύματα.

  • Πώς θα ξέρω αν η σκύλα μου είναι έγκυος;
Ο κτηνίατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη με κοιλιακή ψηλάφηση στις πρώτες 4 με 6 εβδομάδες, ωστόσο, η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη αν το σκυλί σας είναι νευρικό ή υπέρβαρο. Η εγκυμοσύνη επίσης, μπορεί να ανιχνευτεί και με υπερηχογράφημα. Ακόμη, μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση στο σωματικό βάρος, διόγκωση της κοιλιάς, ερυθρότητα και διόγκωση των μαστικών αδένων και παραγωγή γάλακτος.

  • Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η σκύλα μου θα γεννήσει;
Περίπου 24 ώρες πριν από τη γέννα η σκύλα σας μπορεί να γίνει ανήσυχη και να αδιαφορεί για την τροφή της. Στη συνέχεια, μπορεί να αρχίσει να λαχανιάζει, το αιδοίο της θα πρηστεί και θα εκρίγνει βλέννες. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι κοιλιακές συσπάσεις. Το πρώτο κουτάβι θα πρέπει να γεννηθεί μέσα σε 1 έως 2 ώρες από την έναρξη των συσπάσεων. Πριν γεννηθεί το κουτάβι, η μεμβράνη του πλακούντα συνήθως σπάει ("σπάνε τα νερά") αλλά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μερικά νεογνά που γεννήθηκαν καλύπτονταν πλήρως από τις μεμβράνες τους.

  • Η σκύλα μου μπορεί να απομακρύνει τις μεμβράνες;
Συνήθως η σκύλα θα αφαιρέσει τις μεμβράνες και θα κόψει τον ομφάλιο λώρο. Αν αυτή είναι πολύ κουρασμένη και δεν τα καταφέρει, μπορείτε εσείς να σκίσετε απαλά τη μεμβράνη από τη μύτη και το στόμα του κουταβιού. Αμέσως μετά την αφαίρεση της μεμβράνης, το κουτάβι θα πρέπει να ξεκινήσει να αναπνέει, να μετακινείται και να προσπαθεί να βρει μια θηλή για να ξεκινήσει να θηλάζει.

  • Πότε θα γεννηθεί το δεύτερο κουτάβι;
Ο χρόνος μεταξύ πρώτου και δεύτερου νεογνού κυμαίνεται από δεκαπέντε λεπτά έως μία ώρα. Μετά τον τοκετό η σκύλα θα ηρεμήσει, η αναπνοή της θα γίνει σταθερή και θα πρέπει να υπάρχει ησυχία για να μπορέσει να ταΐσει και να καθαρίσει τα κουτάβια της.

  • Πότε χρειάζομαι τη συμβουλή του κτηνιάτρου;
Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές, αν σας συμβεί κάποιο από τα παρακάτω:
  1. Η περίοδος κύησης της σκύλας σας διαρκέσει περισσότερο από 65 ημέρες.
  2. Έχει περάσει μισή ώρα από την έναρξη των κοιλιακών συστολών και δεν έχει γεννηθεί κανένα κουτάβι.
  3. Έχει περάσει μισή ώρα μετά την γέννηση ενός κουταβιού, η σκύλα σας εξακολουθεί να έχει ισχυρές συστολές και δεν υπάρχει ένδειξη από άλλο κουτάβι.
  4. Ένα κουτάβι μπορεί να κολλήσει κατά τη διάρκεια της γέννας. Αν η σκύλα σας δεν καταφέρει να το σπρώξει, τότε εσείς μπορείτε να τραβήξετε πολύ απαλά το κουτάβι, αλλά εάν δεν μετακινείται εύκολα ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του κτηνίατρού σας.