Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2013

Συνταγές για σκύλους

Συνταγές για σκύλους
  • Ξηρά τροφή για σκύλους

Υλικά:

2 φλιτζάνες τριμμένες πατάτες ή καρότα ή κολοκύθα

Μισό κιλό βοδινό κρέας ή γαλοπούλα ή κοτόπουλο

2 αυγά

1/2 φλιτζάνι γιαούρτι

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά και προσθέστε αρκετό αλεύρι για να γίνει το μίγμα εύπλαστο. Ζυμώστε το μίγμα και χωρίστε το με ένα μαχαίρι σε κομμάτια ότι μεγέθους θέλετε (μικρά κομμάτια για μικρά σκυλιά, μεγαλύτερα για πιο μεγάλα σκυλιά) και ψήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι τα μπισκότα να γίνουν ξηρά. Μόλις ψηθούν μπορείτε να τα σπάσετε σε μικρότερα κομμάτια και διατηρούνται σε δροσερό μέρος. Μπορούν να αποθηκεύουν σε αεροστεγή δοχεία και στην κατάψυξη.

  • Κιμάς με λαχανικά και ρύζι

Υλικά:

500γρ κιμά μοσχαρίσιο

1 κιλό κατεψυγμένα λαχανικά (όχι κρεμμύδι και μπρόκολο)

2 φλιτζάνια ρύζι

νερό (για να καλύψει τα συστατικά)

Ζωμό βοδινού (ή κύβο)

Εκτέλεση:

Τοποθετήστε τον κιμά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σκεπάστε τον με νερό και αφήστε τον να βράσει. Στη συνέχεια, προσθέστε τα λαχανικά, το ρύζι, νερό εάν είναι απαραίτητο (για να καλυφτούν όλα τα υλικά) και το ζωμό κρέατος. Αν θέλετε προσθέστε λίγο αλάτι για γεύση. Σιγοβράστε μέχρι να ψηθεί το ρύζι, προσθέτοντας εάν χρειάζεται νερό. Αφήστε το να κρυώσει και σερβίρετε.

  • Σπιτικό φαγητό για σκύλους

Υλικά:

6 φλιτζάνια νερό

Μισό κιλό γαλοπούλα (σε μικρά κομμάτια)

2 φλιτζάνια καστανό ρύζι

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δενδρολίβανο

1/2 πακέτο κατεψυγμένα λαχανικά (όχι κρεμμύδι και μπρόκολο)

Εκτέλεση:

Βάλτε το νερό, τη γαλοπούλα, το ρύζι και το δεντρολίβανο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και τοποθετήστε την στην φωτιά. Ανακατέψτε όλα τα υλικά και αφήστε τα να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια, μειώστε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και σιγοβράστε για 20 λεπτά ακόμη. Προσθέστε τα κατεψυγμένα λαχανικά και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να κρυώσει. Μπορείτε να σερβίρετε ή να διατηρήσετε το φαγητό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

  • Μπισκότα με κολοκύθα

Υλικά:

2 αυγά

1/2 φλιτζάνι κονσέρβα κολοκύθα ή φρέσκια

2 κουταλιές της σούπας γάλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι από καστανό ρύζι *

1 κουταλάκι του γλυκού ξερό μαϊντανό (προαιρετικά)

* Το αλεύρι από καστανό ρύζι δίνει πιο τραγανή υφή στα μπισκότα και βοηθά στην καλύτερη πέψη. Πολλά σκυλιά έχουν ευαίσθητο στομάχι ή αλλεργίες, και δεν ανέχεται ο οργανισμός τους το σιτάρι.

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και την κολοκύθα και μετά προσθέστε το γάλα, το αλάτι, τον αποξηραμένο μαϊντανό (αν χρησιμοποιήσετε) και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε το καστανό ρυζάλευρο σταδιακά και ανακατέψτε με μια σπάτουλα ή με τα χέρια, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια σκληρή ζύμη. Τοποθετήστε το μίγμα σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίξτε τη σε πάχος περίπου 0,6 με 1,5 εκατοστά. Χρησιμοποιήστε ένα κόφτη μπισκότων με σχήματα ή ένα απλό μαχαίρι για να κόψετε τα μπισκότα και ψήστε τα για 20 λεπτά. Αφαιρέστε τα από το φούρνο και προσεκτικά γυρίστε τα μπισκότα από την άλλη μεριά για να ψηθούν άλλα 20 λεπτά. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν και διατηρήστε τα σε βάζα σε δροσερό μέρος.

  • Λιχουδιές-Κεράσματα για σκύλους

Υλικά:

1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης

1/3 φλιτζανιού μαργαρίνη

1 φλιτζάνι βραστό νερό

3/4 φλιτζανιού καλαμποκάλευρο

2 κουταλάκια του γλυκού ζωμό από βοδινό κρέας

1/2 φλιτζάνι γάλα

1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ

1 αυγό, χτυπημένο

3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τη βρώμη, τη μαργαρίνη και το βραστό νερό. Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε στο μπολ το καλαμποκάλευρο, το ζωμό, το γάλα, το τυρί και το αυγό. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το αλεύρι, σιγά-σιγά, έως ότου σχηματιστεί μια σκληρή ζύμη.

Πλάστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, και προσθέστε επιπλέον αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει. Ανοίξτε με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη τη ζύμη με πάχος περίπου 1,5 εκατοστά. Μετά, κόψτε τη ζύμη με κόφτη μπισκότων ή με ένα μαχαίρι σε ότι σχήμα θέλετε. Ψήστε 35 με 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν πριν το σερβίρισμα. Φυλάσσονται σε βάζα σε δροσερό μέρος, στο ψυγείο και στην κατάψυξη.

  • Ρολά από φρούτα και λαχανικά

Υλικά:

1 μικρή πατάτα ή γλυκοπατάτα

1 μέτρια μπανάνα

1 φλιτζάνι τριμμένα καρότα

1/2 φλιτζάνι βιολογική κομπόστα μήλου χωρίς ζάχαρη

2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως (ή λευκό αν το σκυλί σας έχει αλλεργία)

1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης

1/3 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση:

Ψήστε την πατάτα στο φούρνο ή στα μικροκύματα για 8 - 10 λεπτά, μέχρι το εσωτερικό της να μαλακώσει και αφήστε την να κρυώσει.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC.

Στη συνέχεια, λιώστε την μπανάνα και την πατάτα σε ένα μεγάλο μπολ με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Προσθέστε τα καρότα, το αλεύρι και τις νιφάδες βρώμης. Μετά, σιγά-σιγά προσθέστε την κομπόστα μήλου, το νερό και ανακατέψτε καλά.Τα συστατικά θα σχηματίσουν μια μαλακή ζύμη. Ανοίξτε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι η ζύμη να έχει πάχος περίπου 3 εκατοστά. Κόψτε τη ζύμη σε μικρές λωρίδες και ψήστε τις για 25 λεπτά. Μόλις κρυώσουν μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο για δύο εβδομάδες.

Συμβουλή: Μην ανησυχείτε για το ψήσιμο της πατάτας, αφού όσο μαλακότερη γίνει, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να τη λιώσετε.

  • Κεφτεδάκια για σκύλους

Υλικά:

1/2 κιλό κιμά (κοτόπουλο, γαλοπούλα ή βοδινό)

1 καρότο τριμμένο ή ψιλοκομμένο

Τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά (προαιρετικά)

1/2 κιλό ψωμί ολικής αλέσεως

1 αυγό (χτυπημένο)

1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, πλάστε τους κεφτέδες σε σχήμα μικρής μπάλας και τοποθετήστε τους σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Ψήστε τους κεφτέδες για περίπου 15 με 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φαίνονται σφιχτοί. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Μπορείτε να σερβίρετε τους κεφτέδες κατευθείαν ή να τους τοποθετήστε σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.