Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

10 ράτσες σκυλιών που μαδάνε τρελά, αλλά τις αγαπάμε πολύ!

10 ράτσες σκυλιών που μαδάνε τρελά, αλλά τις αγαπάμε πολύ!
Θυμάμαι ότι κάπου είχα διαβάσει ότι τα Τεριέ Βοστώνης μαδάνε ελάχιστα. Αυτό με οδήγησε να αναρωτηθώ, ποιες 10 ράτσες σκυλιών μαδάνε πολύ, γιατί από τους φίλους και τους γνωστούς μου που έχουν σκύλους, ακούω ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καθαρίζουν όλο το σπίτι με την ηλεκτρική σκούπα και χρησιμοποιούν καθημερινά το ειδικό ρολό με την κολλώδη επιφάνεια για να μαζέψουν τις τρίχες από τον καναπέ και τα ρούχα. Εμένα βέβαια, δεν με πειράζει να καθαρίζω συχνά το σπίτι μου- ναι, μια φορά την εβδομάδα μπορεί να θεωρηθεί ως συχνή καθαριότητα στον κόσμο μου! - γιατί αυτά τα κουτάβια γεμίζουν τη ζωή μου με χιούμορ και ευτυχία. Έχοντας αυτά κατά νου, σας παραθέτω τις 10 ράτσες σκυλιών που μαδάνε τρελά αλλά τις αγαπάμε.

1. Αμέρικαν Εσκίμο (American Eskimo)

Αυτά τα σκυλιά ζουν για να παίζουν, καθιστώντας τα θαυμάσιους συντρόφους για δραστήριους ανθρώπους, και ιδανική ράτσα για το σπίτι χωρίς να έχει υπερβολικά επιθετική συμπεριφορά. Έχουν ένα πολύ όμορφο, παχύ και πλούσιο τρίχωμα, με τη χαίτη και την ουρά να είναι ιδιαίτερα φουντωτά. Τα Αμέρικαν Εσκίμο απαιτούν βούρτσισμα αρκετές φορές την εβδομάδα, αλλά ακόμη και τότε, οι τούφες από το τρίχωμά τους που πέφτουν απειλούν να κρυφτούν πίσω και κάτω από τα έπιπλά σας.

2. Κόργκι (Corgi)

Τα Κόργι είναι υπέροχα, εύρωστα μεγάλα σκυλιά με μικρά πόδια. Θα σας παρέχουν ώρες διασκέδασης και μόνο αν τα βλέπετε να παίζουν με άλλα σκυλιά ή τα παιχνίδια τους... Αν επιλέξετε να ζήσετε με ένα Κόργκι αυτό σημαίνει ότι θα ζείτε με μια γούνα, τόνους γούνας! Το αστείο είναι ότι ρίχνουν το τρίχωμά τους δύο φορές το χρόνο, από Ιανουάριο έως Ιούνιο και τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο. Αν δεν σας αρέσει να έχετε τρίχωμα 24ώρες για 365μέρες , τότε μην πάρετε ένα Κόργκι. Έχουν απαλό και ίσιο τρίχωμα το οποίο χρειάζεται βούρτσισμα κάθε εβδομάδα αλλά είναι ανθεκτικό σε υγρό καιρό.

3. Δαλματίας (Dalmatian)

Αυτή η ράτσα ταιριάζει σε δραστήριους ανθρώπους, καθώς έχει το παρατσούκλι "σκυλί προπονητής" και παλιά αναπαρήχθην για να ακολουθεί και να διαφυλάσσει άμαξες. Το κοντό και πυκνό τρίχωμα της ράτσας Δαλματίας χρειάζεται καθημερινό βούρτσισμα για να μειώσετε την ποσότητα των μαλλιών που πέφτει και μένει στις πίσω επιφάνειες του κορμιού, αλλά ο καθένας μας μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι ο σκύλος που έχει κοντό τρίχωμα κάνει το καθημερινό βούρτσισμα πολύ πιο εύκολο.

4. Ορεινός Πυρηναίων (Great Pyrenees)

Πολύ όμορφος και αξιαγάπητος ο σκύλος Ορεινός Πυρηναίων κάνει φίλους του όλους όσους γνωρίζει αλλά χρειάζεται ένα φυσητήρα φύλλων για το τρίχωμά του! Μαδάει όλο το χρόνο και η άσπρη γούνα και η πλουμιστή ουρά του χρειάζονται τακτική περιποίηση, αλλά ακόμα και τότε τούφες μαλλιών μπορεί να εμφανίζονται γύρω στο σπίτι.

5. Λαμπραντόρ (Labrador)

Τα αξιολάτρευτα και πολύ φιλικά σκυλιά Λαμπραντόρ χρειάζονται σε εβδομαδιαία φάση βούρτσισμα στο κοντό, και πυκνό τρίχωμά τους καθώς και κόψιμο στο πίσω αριστερά τμήμα του κορμού τους. Επίσης, ένα Λαμπραντόρ έχει ένα ανθεκτικό στο νερό τρίχωμα και μεμβράνες (γι’ αυτό είναι και εξαιρετικοί κολυμβητές) στα πόδια.

6. Νέας Γης (Newfoundland)

Αυτά τα ευγενικά αλλά γιγάντια σκυλιά χρησιμοποιούνται για να σώζουν ζωές και έχουν πολύ καλή σχέση με τα παιδιά και τους ενήλικες. Το χοντρό & μακρύ τρίχωμά τους απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα για να αποφευχθεί, σε συνδυασμό με τα σάλια που τρέχουν στα σκυλιά Νέας Γης, να σχηματίσουν ένα κολλώδης χάος στα αγαπημένα σας έπιπλα.

7. Πεκινουά (Pekingese)

Με το μακρύ και όμορφο τρίχωμά τους, είναι εύκολο να φανταστούμε αυτά τα κουτάβια να περπατούν μέσα σε αίθουσες αυτοκρατορικών ανακτόρων. Το τρίχωμά τους μαδάει πολύ και χρειάζονται τακτικά καλλωπισμό. Η περιποίησή τους περιλαμβάνει βούρτσισμα αρκετές φορές την εβδομάδα και τακτικές επισκέψεις σε κομμωτήριο για σκύλους.

8. Παγκ (Pug)

Τα Παγκ αγαπούν να έχουν λείο, απαλό και σχεδόν γδαρμένο τρίχωμα και ιδιαίτερα ακριβώς πάνω από την χαριτωμένη κατσαρή, ουρά τους. Αν αφήσετε το κουτάβι να ζει στο σπίτι σας, το αποτέλεσμα είναι ένα: τρίχες παντού! Το συχνό βούρτσισμα, δυστυχώς δεν συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του μαδήματος.

9. Ποιμενικός Σέτλαντ (Shetland Sheepdog)

Αυτά τα έξυπνα και διαισθητικά σκυλιά αφοσιώνονται στους ανθρώπους τους, οι οποίοι πιθανόν να μην τονίσουν το γεγονός ότι μαδάνε πολύ. Έχουν ένα τραχύ και μακρύ τρίχωμα με πλούσια χαίτη και φουντωτή ουρά αλλά δεν είναι δύσκολο να διατηρηθεί περιποιημένο αφού, το μόνο που χρειάζεται είναι τακτικό βούρτσισμα και ένα κούρεμα κάθε έξι περίπου εβδομάδες.

10. Μεικτές Ράτσες

Τελευταίες, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικές, τα σκυλιά με το DNA από οποιαδήποτε, από τις παραπάνω ράτσες, μπορεί επίσης, να χαρακτηριστεί ως σκύλος με σούπερ μάδημα τριχώματος, αλλά αυτό δεν θα τον καταστήσει λιγότερο αξιαγάπητο.