Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Nα στειρώσω το σκύλο μου;

Nα στειρώσω το σκύλο μου;
Δισεκατομμύρια χρήματα δαπανώνται ετησίως για τα ζώα συντροφιάς - όταν αγοράζουμε παιχνίδια, λιχουδιές, τροφή, λουριά, περιλαίμια, μπολ για νερό και τρόφιμα, κρεβάτια, κλουβιά και όταν πληρώνουμε κτηνιάτρους, εκπαιδευτές, επαγγελματίες για τον καλλωπισμό, για τη φύλαξη και για να βγάζουν το σκύλο μας βόλτα.

Κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα, επειδή τα ζώα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων θα συμφωνούσαν ότι τα χρήματα που δαπανούν για τα κατοικίδια ζώα τους δε συγκρίνονται με το ποσό της χαράς που τους φέρνουν.

Όλες αυτές οι δαπάνες, έχουν άμεση σχέση με τη βελτίωση της ζωής των σκύλων που έχουμε στα σπίτια μας. Αν και είναι σημαντικός λόγος η φροντίδα του σκύλου σας να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπου οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε, ότι ένα απλό πράγμα που ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει για να βελτιώσει τη ζωή του, όχι μόνο τη δική του αλλά και του σκύλου του, είναι η στείρωση.

Γιατί θα πρέπει να στειρώσω ή να ευνουχίσω το κατοικίδιο ζώο μου;

Υπάρχουν πολλά οφέλη κατά τη στείρωση του σκύλου σας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι η στείρωση στους σκύλους εξασφαλίζει ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν θα συμβάλει στις ανεπιθύμητες γεννήσεις αυξάνοντας τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων κατοικίδιων ζώων. Τα κατοικίδια χωρίς σπίτια συχνά θα υποστούν ευθανασία, θα βρεθούν σε καταφύγια ή θα περιπλανώνται μόνα τους προσπαθώντας, συχνά ανεπιτυχώς, να φροντίσουν τον εαυτό τους.

  • Λόγοι υγείας

Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη του ευνουχισμού αρσενικών σκύλων:

  • Εξαλείφει τον κίνδυνο (κατά πάσα πιθανότητα <1%) να πεθάνουν από καρκίνο των όρχεων

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών παθήσεων στον προστάτη

  • Μπορεί να μειώσει ενδεχομένως τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη

Και εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της στείρωσης σε θηλυκά σκυλιά:

  • Αν γίνει η στείρωση πριν από την ηλικία των 2,5 ετών, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο των μαστικών όγκων, οι οποίοι είναι οι πιο σύνηθες κακοήθεις όγκοι στα θηλυκά σκυλιά

  • Σχεδόν εξαλείφει τον κίνδυνο της πυομήτρας, η οποία επηρεάζει περίπου το 23% των θηλυκών σκυλιών και σκοτώνει περίπου το 1% του πληθυσμού των θηλυκών σκυλιών.

  • Μειώνει τον μικρό κίνδυνο που υπάρχει (5%) να εμφανιστεί καρκίνος στην μήτρα, στον τράχηλο της μήτρας και στις ωοθήκες.


Ο ευνουχισμός και η στείρωση σε σκύλους επίσης, μπορεί να μειώσει τις τάσεις φυγής, την επιθετική συμπεριφορά, την τάση να μαρκάρουν την περιοχή τους, κ.α. 

  • Το Δίλλημα

Όπως με οποιαδήποτε άλλη σημαντική χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν πλεονεκτήματα και κίνδυνοι που συνδέονται με την στείρωση. Ενώ η στείρωση στα κατοικίδια ζώα φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου και ασθένειες, υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν ότι η στείρωση μπορεί να μειώσει κάποια προβλήματα συμπεριφοράς, συμβάλλοντας όμως παράλληλα σε κάποια άλλα.

Οι περισσότεροι κτηνίατροι συμβουλεύουν η στείρωση να γίνεται στους έξι πρώτους μήνες ζωής του σκύλου. Μερικοί ιδιοκτήτες σκυλιών, ειδικά εκείνοι με τα μεγάλα σκυλιά ράτσας, προτιμούν να περιμένουν έως ότου το σκυλί ωριμάσει σωματικά μέχρι να του κάνουν στείρωση ή ευνουχισμό. Τα σκυλιά που έχουν στειρωθεί μετά την πλήρη ωρίμανσή τους τείνουν να είναι πιο μυώδης από τα σκυλιά που έχουν στειρωθεί πιο σε πιο μικρή ηλικία.

Μερικά σκυλιά μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας που ενδέχεται να απαγορεύουν την στείρωση. Ενημερωθείτε σχετικά με τις αλλαγές στη συμπεριφορά, τα οφέλη για την υγεία και τους κινδύνους που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση και κάντε μια συζήτηση με τον κτηνίατρό σας σχετικά με το τι είναι καλύτερο για το σκυλί σας.

  • Αν αποφασίσετε να μην στειρώσετε το σκύλο σας

Εάν επιλέξετε να μην στειρώσετε ή ευνουχίσετε το κατοικίδιο ζώο σας, είναι επιτακτική ανάγκη να μην επιτρέψετε στο σκύλο σας να έχει δυνατότητες για αναπαραγωγή. Εάν έχετε ένα θηλυκό μη στειρωμένο σκυλί, θα πρέπει να είναι δεμένο με λουρί, ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής και να μην του δοθεί η ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με αρσενικά σκυλιά. Εάν έχετε ένα μη ευνουχισμένο αρσενικό, είναι δική σας ευθύνη να του παρέχετε ασφάλεια, έτσι ώστε να μην τρέχει στη γειτονιά "σπέρνοντας" δεξιά και αριστερά, ανεξέλεγκτα κουτάβια που θα καταλήξουν σε ένα καταφύγιο ή θα πεθαίνουν γιατί δεν θα βρουν σπίτι. Γενικά, η αναπαραγωγή θα πρέπει να αφεθεί σε εκείνους που έχουν καλή γνώση της γενετικής των σκύλων , της ιστορίας και τους στόχους για τη βελτίωση της κάθε ράτσας.