Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Κυνοφοβία

Κυνοφοβία
Μερικοί άνθρωποι φοβούνται τα σκυλιά, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα αποφύγουν και να μην τα πλησιάζουν όταν τα συναντούν. Αυτός ο φόβος των σκύλων είναι γνωστός ως Κυνοφοβία. Σκυλιά που είναι μεγάλα και φαίνονται άγρια ή επιθετικά μπορούν να προκαλέσουν σε μερικούς ανθρώπους ένα φόβο για όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτως μεγέθους ή ιδιοσυγκρασίας. Σκυλιά ράτσας Πίτμπουλ, Ντόπερμαν ή Ροτβάιλερ λόφω της φήμης τους ότι είναι άγρια και επιθετικά σκυλιά μπορούν να προκαλέσουν μια τρομοκρατημένη αντίδραση σε πολλούς ανθρώπους.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι πολλές περιπτώσεις Κυνοφοβίας μπορούν να αναπτυχθούν στην πρώιμη παιδική ηλικία, επειδή το παιδί δεν έχει μάθει να ζει με τα σκυλιά και να τα αντιμετωπίζει σωστά. Με αργό, σταδιακό και προσεκτικό ρυθμό η ενσωμάτωση σκύλων στη ζωή ενός παιδιού, μπορεί να αντισταθμίσει και να εξαλείψει το πρόβλημα της Κυνοφοβίας. Σε ενήλικες, η Κυνοφοβία μπορεί να είναι πιο περίπλοκο πρόβλημα και η αντιμετώπισή της είναι δύσκολο να εξαλειφθεί.

Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί Κυνοφοβία επειδή ένα παιδί ή ένας ενήλικας έχει τραυματιστεί ή είχε μια τρομακτική αλληλεπίδραση με ένα σκύλο. Όταν κάποιος έχει βιώσει τον τρόμο από το δάγκωμα ή την επίθεση από σκύλο, μπορεί να αναπτύξει φοβίες με όλους τους σκύλους ανεξαρτήτου ράτσας ή μεγέθους.

Μια άλλη πτυχή της συμπεριφοράς του σκύλου που τρομάζει τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την φοβία είναι το δυνατό γάβγισμα, το οποίο δημιουργεί ένα αίσθημα πανικού στους ανθρώπους που πάσχουν από Κυνοφοβία. Ο ήχος ενός θυμωμένου γαβγίσματος μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση στρες σε άτομα που φοβούνται τα σκυλιά.

Συμπτώματα Κυνοφοβίας

Τα κοινά συμπτώματα αυτής της φοβίας είναι πολύ παρόμοια με εκείνα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή θα τρομοκρατηθούν και θα αρρωστήσουν από το άγχος τους. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα:

  • Άγχος - Υπό την παρουσία ενός σκύλου, ένα Κυνοφοβικό άτομο θα εμφανίσει έντονο άγχος.

  • Ενόχληση στο στομάχι - Ένα άτομο με φόβο μπορεί να αισθανθεί ναυτία όταν ένας σκύλος είναι παρόν.

  • Ταχυκαρδία – Ο φόβος για τους σκύλους μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και κάνει τον πάσχων να αισθάνεται σύγχυση και δυσκολία στην αναπνοή. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι είναι σε μεγάλο κίνδυνο, γεγονός που προκαλεί έντονη κλιμάκωση των χτύπων της καρδιάς.

  • Ίλιγγος ή/και ζάλη - Το σώμα του Κυνοφοβικου ανθρώπου αντιμετωπίζει μια "πάλη" και μια κατάσταση φυγής, προκαλώντας του μία κρίση πανικού. Υπάρχει η πιθανότητα το άτομο να λιποθυμήσει ως αποτέλεσμα του ιλίγγου.

  • Τρόμος - Στα άτομα που φοβούνται, ο φόβος μεταλλάσετε σε τρόμο, και το άτομο μπορεί να υποφέρει και να νιώθει ότι απειλείτε η ζωή του, όταν βρίσκεται γύρω από σκύλους.

Συμβουλές για αντιμετώπιση της Κυνοφοβίας

  • Για τα παιδιά:
Σε μικρά παιδιά, θα πρέπει να βρείτε ένα φιλικό, μη απειλητικό σκυλί, και να εισάγετε στη ζωή του παιδιού, με πολύ αργό ρυθμό, μέχρι να αισθάνονται λιγότερο φοβισμένα. Μην πιέζετε το παιδί να βρίσκεται κοντά στα σκυλιά αν είναι τρομοκρατημένο. Βρείτε μια ήσυχη ράτσα σκύλου και το παιδί σας όταν περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα μαζί του θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι τα περισσότερα σκυλιά δεν είναι άγρια, επιθετικά και δεν δαγκώνουν.

  • Για τους ενήλικες:

Στους ενήλικες, μπορεί να λειτουργήσει και η ίδια, όπως παραπάνω μεταχείριση. Οι ενήλικες άνθρωποι έχουν πλήρως σχηματισμένες τις ιδέες και τις διαδικασίες σκέψης τους, γεγονός που καθιστά την αντιστροφή των φοβιών πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Εναλλακτικές θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία μπορεί να επανεκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο να αντιδρά διαφορετικά όταν εμφανίζονται οι ωθήσεις της Κυνοφοβίας.