Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα του τραβήγματος του λουριού

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα του τραβήγματος του λουριού
  • Γιατί τα σκυλιά τραβάνε το λουρί;

Ένα σκυλί τραβά το λουρί για διάφορους λόγους:

  • Βλέπει, ακούει ή μυρίζει κάτι συναρπαστικό.

  • Η περίσσεια ενέργειας καθιστά δύσκολο σε ένα σκύλο να ελέγξει τον εαυτό του.

  • Έχει συνειδητοποιήσει ότι το τράβηγμα του λουριού κάνει τον ιδιοκτήτη του να περπατά πιο γρήγορα και στην κατεύθυνση που θέλει.

  • Το πρόβλημα 

Οι περισσότεροι σκύλοι όταν βλέπουν το λουρί καταλαβαίνουν ότι είναι η ώρα του περιπάτου, κι όταν οι ιδιοκτήτες το δέσουν ξεκινάνε να τους τραβάνε με αποτέλεσμα η βόλτα να μην ξεκινάει με έλεγχο και το πρόβλημα να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια του περίπατου.

Πριν αναμένετε από το σκυλί σας να περπατήσει ήρεμα δίπλα σας με ένα λουρί, πρέπει μάθει να είναι ήρεμο όταν βάζετε το λουρί πάνω στο κολάρο. Ζητήστε στο σκύλο σας να καθίσει, ενώ εσείς βάζετε στο λουρί και αν δεν σας υπακούσει, καθυστερήστε τον περίπατο. Μην υποκύπτετε όταν ο σκύλος σας είναι εκτός ελέγχου.

  • Εκπαίδευση στο Σπίτι

Τα περισσότερα σκυλιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα ότι πρέπει να κάθονται όταν το λουρί συνδέεται με το κολάρο. Συνήθως τρέμουν από ενθουσιασμό αλλά αν ο σκύλος σας τρέχει προς την πόρτα, σέρνοντας σας πίσω του, τότε η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου. Απλά κρατήστε το λουρί, παραμείνετε ακίνητοι και αφήστε το σκυλί σας, να αναπηδά και να τρέχει προς την πόρτα. Μπορεί να χρειαστούν πέντε λεπτά ή και περισσότερο, αλλά σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά και θα αρχίσει να ηρεμεί. Όταν ησυχάζει να τον επαινείτε και μετά από ένα λεπτό, ξεκινήστε να περπατάτε, όχι προς την πόρτα, αλλά αντ 'αυτού, γύρω στο σπίτι σας ή στην αυλή σας για να σας δώσει την ευκαιρία να εξασκηθείτε στο "μη-τράβηγμα". Κάθε φορά που τραβά το λουρί, να στέκεστε και να αφήνετε το σκύλο σας να ηρεμεί. Προσπαθήστε να κρατήσετε μακριά την προσοχή του από την πόρτα που οδηγεί προς τα έξω. Όταν αισθάνεστε ότι το σκυλί σας είναι σε έλεγχο και ότι το περπάτημα είναι ήρεμο χωρίς τραβήγματα στο σπίτι ή στην αυλή σας, τότε είναι καιρός να προχωρήσετε σε βόλτα στην ύπαιθρο.

  • Υπαίθρια Εκπαίδευση

Κάθε φορά που το σκυλί σας τραβάει το λουρί και εσείς συνεχίζετε τον περίπατο, το επιβραβεύετε για αυτή τη συμπεριφορά. Έτσι λοιπόν, όταν ο σκύλος αρχίζει τέτοια συμπεριφορά, είναι απαραίτητο να σταματήσετε αμέσως τη βόλτα, να σταθείτε και να περιμένετε να ηρεμήσει πριν συνεχίσετε. Πρόκειται για μια τεράστια προσπάθεια με υπομονή στην αρχή, αλλά θα ανταμειφτείτε εάν επιμείνετε. Μπορεί στην αρχή να φτάσετε στο τέλος του τετραγώνου ή ακόμα και μέχρι το δρόμο μπροστά από την εξώπορτά σας, αλλά αν ενδώσετε στα αιτήματα του σκύλου σας, τότε θα συνεχίσει να σας τραβάει. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία, ζητώντας του να καθίσει για περίπου 5 έως 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά που αρχίζει να τραβάει (φυσικά, αυτό θα λειτουργήσει μόνο εάν ο σκύλος σας έχει ήδη μάθει την εντολή "Κάθισε").

  • Συνηθισμένα λάθη

Βεβαιωθείτε ότι θα αποφύγετε τα παρακάτω:

1. Αφήνετε το σκυλί σας να συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά.
Εάν το σκυλί, σας τραβάει και συνεχίζετε τη βόλτα, το ανταμείβετε και ενισχύεται το πρόβλημα του τραβήγματος του λουριού. 

2. Τραβάτε προς τα πίσω το λουρί.
Τα περισσότερα σκυλιά ανταποκρίνονται στην πίεση, τραβώντας το λουρί ακόμα πιο έντονα.

3. Χρησιμοποιείτε ένα ανασυρόμενο λουρί.
Αυτά τα λουριά διδάσκουν στο σκυλί ότι όταν τραβά, παίρνει περισσότερη ελευθερία γι’ αυτό μην χρησιμοποιείτε ανασυρόμενο λουρί μέχρι το σκυλί σας να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά και με καλούς τρόπους όταν πάτε βόλτα.

  • Περίληψη

Με λίγη υπομονή, ο σκύλος σας θα μάθει να συμπεριφέρεται σωστά όταν τον πάτε βόλτα με το λουρί. Ωστόσο, μερικά σκυλιά είναι λίγο πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε ένα κακό σκυλί. Απλά θα χρειαστείτε να δουλέψετε και να εξασκηθείτε παραπάνω για να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Κάντε πρακτική και όταν ο σκύλος σας ανταποκρίνεται να τον ανταμείβεται με ενθουσιασμό και λιχουδιές. Το σκυλί σας θα μάθει γρήγορα ότι το περπάτημα στο πλευρό σας έχει ως ανταμοιβή έπαινο και σνακ. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες (ή εβδομάδες), αλλά αν είστε συνεπής στην κατάρτιση και τον επιβραβεύετε, ο τετράποδος φίλος σας σύντομα  θα ανταποκρίνεται πρόθυμα στις οδηγίες και στη γλώσσα του σώματος σας.