Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Σκύλοι και κόκκαλα-Γνωρίστε τους κινδύνους και τις επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν

Σκύλοι και κόκκαλα-Γνωρίστε τους κινδύνους και τις επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν
Από τα παραμύθια και τα έργα, είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την εικόνα ενός σκύλου να μασάει ένα κόκκαλο. Τα σκυλιά βρίσκουν πολύ δύσκολο να αντισταθούν στα κόκκαλα. Τα απίστευτα ισχυρά σαγόνια τους είναι απόλυτα προσαρμοσμένα και ικανά να ροκανίζουν το σκληρό φλοιό των κόκκαλων για να φτάσουν στην απόλυτη απόλαυση: τα νόστιμα λιπαρά που βρίσκονται στο εσωτερικό τους.

Η διατροφή των σκύλων με κόκκαλα έχει σίγουρα τους υποστηρικτές της. Πρόκειται για την απόλυτη λιχουδιά που δε συγκρίνεται με τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά (όπως κέρατα ή παιχνίδια από ακατέργαστο δέρμα), παρέχει υγιεινή άσκηση και μια διέξοδο εκτόνωσης της συσσωρευμένης ενέργειας. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το μάσημα των κόκκαλων μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δοντιών, την αναπνοή και αφαιρεί την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια του σκύλου. Η "αμφιλεγόμενη" διατροφή, όπως πολλοί ονομάζουν, περιέχει κόκκαλα και ωμά τρόφιμα και έχει πολλούς μανιώδεις υποστηρικτές. Παλιά, τα σκυλιά κατανάλωναν κόκκαλα για πάρα πολύ καιρό. Γιατί δεν πρέπει και στη σημερινή εποχή τα σκυλιά μας να είναι ικανά να απολαύσουν αυτή την αρχέγονη απόλαυση;

Στα σκυλιά μπορεί να αρέσουν πολύ τα κόκκαλα, αλλά το γεγονός ότι ο σκύλος σας μπορεί να τα φάει δεν αναιρεί τον κίνδυνο που υπάρχει. Παρακάτω είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν από την κατανάλωση των κόκκαλων:

  • Τραυματισμός στα δόντια. 

Τα κόκκαλα, όπως και οι πέτρες ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό και αιχμηρό αντικείμενο, μπορούν να τροχίσουν και να ακονίσουν τα δόντια, προκαλώντας χρόνια φθορά ή ακόμη και να σπάσουν, πολύ εύκολα, τα δόντια του σκύλου. Πιο συχνά, τα δόντια που θραύονται είναι οι προγόμφιοι και οι μεγάλοι, άνω γομφίοι και στις δύο πλευρές της γνάθου του σκύλου. Ρωγμές στους προγομφίους είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν, είναι αρκετά επώδυνο για το σκύλο και κοστίζει αρκετά η θεραπεία.

  • Τραυματισμός στο στόμα.

Μικρά κόκκαλα, όπως τα κόκκαλα των πουλερικών (ιδιαίτερα όταν μαγειρεύονται) μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό και γρατζουνιές στα ούλα, τα χείλη και τη γλώσσα. Μεγάλα και στρογγυλά κόκκαλα όπως της μπριζόλας, αν και είναι προτιμότερα μπορεί να εισχωρήσουν ανάμεσα στα δόντια, προκαλώντας μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση για το σκυλί σας.

  • Κίνδυνος πνιγμού. 

Τα θραύσματα ή τα πολύ μικρά κομμάτια των κόκκαλων μπορεί να "καθίσουν" στο λαιμό του σκύλου σας και να εμποδίσουν στην εισπνοή αέρα. Αυτή είναι μια απειλητική και επικίνδυνη περίπτωση και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

  • Προβλήματα στο στομάχι και στο έντερο. 

Ενώ τα σκυλιά είναι γνωστά για το ανθεκτικό στομάχι που έχουν, ακόμη το δικό τους πεπτικό σύστημα δεν είναι εύκολο να χωνέψει ένα κομμάτι κόκκαλο από βοδινό ή άλλο κρέας. Ένα κόκκαλο μπορεί να κολλήσει στο στομάχι και να προκαλέσει χρόνιους εμετούς και απώλεια όρεξης. Μικρά θραύσματα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, έλκος και αιμορραγία όταν διέρχονται μέσω του παχέος εντέρου. Πιο επικίνδυνα είναι τα κομμάτια που μπορεί να μείνουν στο λεπτό έντερο, προκαλώντας μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού μπορεί να προκαλέσουν εντερική ρήξη, σήψη, ή ακόμη και θάνατο.

  • Μικρο-οργανισμοί 

Εκτός από τις παραπάνω επιπτώσεις, ένα ίχνος κόκκαλου μπορεί να είναι αρκετό για να δημιουργήσει και άλλα ανεξέλεγκτα προβλήματα. Αν ο σκύλος σας, για παράδειγμα, είναι αλλεργικός στο χοιρινό κρέας, τότε μετά από μια ή δύο ώρες είναι βέβαιο ότι θα υποστεί διάρροια για μην αναφέρουμε ότι τα ακατέργαστα κόκκαλα μπορεί να φέρουν μικρό-οργανισμούς όπως E.coli και Σαλμονέλα, προκαλώντας στο σκύλο σας έντονη διάρροια και τροφική δηλητηρίαση.

Το γεγονός είναι ότι τα σκυλιά, απλά αγαπούν να μασάνε κόκκαλα, και είναι φυσικό οι περισσότεροι άνθρωποι να έχουν δώσει στο σκυλί τους ένα κόκκαλο, χωρίς καμία απολύτως κακή επίδραση. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι τα κόκκαλα είναι βασικό μέρος της διατροφής των σκύλων τους.

Τι πρέπει όμως ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου να κάνει;

  • Κατ 'αρχάς, να εξετάσει μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση. Υπάρχουν αμέτρητα εξειδικευμένα παιχνίδια ιδανικά για μάσημα στην αγορά που μπορεί να προσφέρουν στο σκυλί σας παρόμοια ικανοποίηση, χωρίς κανένα κίνδυνο.

  • Ψάξτε για ένα γερό, αλλά όχι σκληρό, συνθετικό κόκκαλο, κατάλληλο για το μέγεθος του κατοικίδιου ζώου σας. Μπορείτε να του δώσετε γεύση αν το γεμίσετε με φυστικοβούτυρο ή κάποια άλλη νόστιμη απόλαυση.

  • Αν δίνετε στο σκύλο σας κόκκαλα για να διατηρήσετε υγιή τα δόντια του, τότε υπάρχουν αρκετές προτιμότερες επιλογές. Το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου σας καθημερινά, και το τάισμα με ειδικευμένες οδοντιατρικές λιχουδιές, σε συνδυασμό με την επαγγελματική οδοντιατρική περίθαλψη, είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε τα δόντια του σκύλου σας υγιή και λευκά. 

Τέλος, αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι αξίζει τον κίνδυνο, διαβάστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια του σκύλου σας:

 1. Πάντα να εποπτεύετε το σκυλί σας όταν μασάει ένα κόκκαλο. 

Σταματήστε τον για να αφαιρέσετε τυχόν μικρά κομμάτια ή θραύσματα που έχουν σπάσει . Εάν παρατηρήσετε ότι καταπίνει τα κόκκαλα παρά να τα ροκανίζει υπομονετικά, ίσως ήρθε η ώρα να στραφείτε σε ένα παιχνίδι μασήματος.

 2. Αποφύγετε τα αποφάγια.  

Τα ψημένα κόκκαλα συνήθως είναι πιο σκληρά και εύθραυστα ενώ τα κόκκαλα των πουλερικών καλό είναι να τα αποφεύγετε. Επίσης, τα μαγειρεμένα κόκκαλα από βοδινό κρέας μπορεί να είναι πολύ σκληρά και να σπάσουν ή να δημιουργήσουν ρωγμές στα δόντια του σκύλου σας .

 3. Μην δίνετε στο σκύλο σας μικρά κόκκαλα που μπορεί να καταπιεί.  

Το κόκκαλο θα πρέπει να έχει το κατάλληλο μεγέθος για το στόμα του σκύλου σας.

 4. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Οι κτηνίατροι είναι ενημερωμένοι, μπορούν να σας βοηθήσουν στο θέμα αυτό και θα σας συστήσουν ότι είναι καλύτερο για το σκυλί σας.