Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ξεσκεπάσαμε τους μύθους για τα κατοικίδια ζώα!

Ξεσκεπάσαμε τους μύθους για τα κατοικίδια ζώα!
Έχουμε ακούσει πάρα πολλά για τις γάτες και τους σκύλους όπως: Οι γάτες πάντα προσγειώνονται στα πόδια τους ή ότι κάθε χρόνος από τη ζωή ενός σκύλου ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη.

Οι μύθοι για τα κατοικίδια είναι πολλοί και οι περισσότεροι από εμάς δεν θυμόμαστε πού τους ακούσαμε και δεν γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια . Γι’ αυτό το λόγο, η ομάδα του i-pet έκανε μία έρευνα και ρώτησε κτηνιάτρους να μας πουν την αλήθεια ...

1. Μύθος: Κάθε έτος της ζωής ενός σκύλου ισοδυναμεί με επτά ανθρώπινα έτη.

Ετυμηγορία: Ψευδής

Ενώ τα σκυλιά και οι γάτες αυξάνουν την ηλικία τους γρηγορότερα από τους ανθρώπους, ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η ηλικία δεν είναι τόσο απλός όσο μια αναλογία 1:7. Τα σκυλιά ωριμάζουν πολύ γρήγορα τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους, έτσι ώστε από τη στιγμή που ο σκύλος σας γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια, είναι πιο κοντά στην ηλικία των 16 παρά των 7 χρονών. Το μέγεθος του σκύλου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης - τα μικρά σκυλιά έχουν την τάση να ζουν περισσότερο από τα μεγαλύτερα και βιώνουν τη μέση ηλικία στην ηλικία των 10 ετών. Για τα μεγαλύτερα κατοικίδια ζώα η μέση ηλικία είναι γύρω στην ηλικία των έξι ή επτά χρονών.

Ενδεικτικά η ηλικία έχει ως εξής:

  • 1 έτους σκύλος ισούται με ένα 16 ετών άνθρωπο

  • 2 ετών σκύλος ισούται με ένα 24 ετών άνθρωπο

  • 4 ετών σκύλος ισούται με ένα 32 ετών άνθρωπο

  • 7 ετών σκύλος ισούται με ένα 45 ετών άνθρωπο

  • 10 ετών σκύλος ισούται με ένα 56 ετών άνθρωπο

  • 15 ετών σκύλος ισούται με ένα 76 ετών άνθρωπο

  • 20 ετών σκύλος ισούται με ένα 98 ετών άνθρωπο

2. Μύθος: Τα κουτάβια και γατάκια είναι πιο υγιή από τα μεγαλύτερα κατοικίδια.

Ετυμηγορία: Ψευδής

Στην πραγματικότητα, οι στατιστικές δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα κάτω του ενός έτους έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να επισκεφτούν τον κτηνίατρο από ότι τα μεγαλύτερα κατοικίδια ζώα.

3. Τα κατοικίδια ζώα στα καταφύγια είναι ασθενικά.

Ετυμηγορία: Ψευδής

Τα περισσότερα κατοικίδια ζώα στα καταφύγια λαμβάνουν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και συχνά κάποια βασική εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι υγιή και έτοιμα για υιοθεσία. Πολλά καταφύγια επίσης, στειρώνουν τα κατοικίδια ζώα για να μειώσουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού και των όρχεων.

4. Μύθος: Δεν πρέπει να ταΐζουμε τα σκυλιά σοκολάτα ή σταφίδες.

Ετυμηγορία: Αληθής

Οι σταφίδες και τα σταφύλια μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους και έχει επίσης αποδειχθεί ότι ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να είναι τοξικές και να αποβούν μοιραίες για τα σκυλιά.

Η σοκολάτα είναι εξίσου επικίνδυνη για τα σκυλιά, αφού τα συστατικά της μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα ,όπως έμετο και διάρροια, αλλά μπορεί επίσης να έχει μια δυσμενή επίδραση στην καρδιά.

5. Μύθος: Οι γάτες πάντα προσγειώνονται στα πόδια τους.

Ετυμηγορία: Ψευδής

Δυστυχώς, πολλές γάτες έχουν τραυματιστεί από πτώσεις που υπέστησαν μέσα στα σπίτια ή σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, αν πέσουν από αρκετά μεγάλη απόσταση, πολλές γάτες είναι σε θέση να "διορθώσουν" την προσγείωσή τους, χρησιμοποιώντας τις ουρές τους για σταθερότητα, αλλά ακόμα κι έτσι, μπορεί να τραυματιστούν όταν φθάσουν στο έδαφος. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να πάρουν την κατάλληλη θέση, και συνήθως προσγειώνονται σε οποιαδήποτε θέση.

6. Μύθος: Τα σκυλιά τρώνε χορτάρια επειδή τους αρέσει η γεύση του.

Ετυμηγορία: Ψευδής

Στην πραγματικότητα υπάρχουν μερικές ράτσες που τους αρέσει να βόσκουν από καιρό σε καιρό, συμπεριλαμβανομένων των : Λαμπραντόρ, Γερμανικός Ποιμενικός και Γκόλντεν Ριτρίβερ. Όμως, ο γενικός κανόνας όταν τρώει χόρτα ο σκύλος σας είναι ότι το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει ήπια γαστρίτιδα ή οισοφαγική παλινδρόμηση. Αν ο σκύλος σας μασάει το γρασίδι τακτικά, είναι ανάγκη για μια επίσκεψη στον κτηνίατρο και ενδεχομένως, μια αλλαγή στη διατροφή του.

7. Μύθος: Οι γάτες έχουν επτά ζωές.

Ετυμηγορία: Ψευδής

Αυτός ο μύθος προέρχεται πιθανότατα από το γεγονός ότι οι γάτες είναι πολύ εύπλαστα και ανθεκτικά ζώα, ακόμα και όταν είναι άρρωστα ή τραυματισμένα. Οι γάτες έχουν μια έντονη ικανότητα να βγαίνουν από καταστάσεις που για άλλα ζώα θα σήμαινε πιθανότατα θάνατο. Φυσικά, οι γάτες δεν "έχουν επτά ζωές". Ωστόσο, έχουν την τάση να είναι πολύ υγιή, ζώα που μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, στις περισσότερες καταστάσεις, είναι ευκίνητες, ευφυείς και πολυμήχανες. Αλλά, όπως και όλα τα άλλα θηλαστικά, οι γάτες έχουν μόνο μια ζωή για να ζήσουν.

8. Μύθος: Τα σκυλιά, προτιμούν το νόστιμο φαγητό.

Ετυμηγορία: Ψευδής

Τα σκυλιά έχουν πολύ κακή γεύση και τρώνε κυρίως με βάση την αίσθηση της όσφρησης.

9. Μύθος: Οι γάτες μπορούν να δουν στο σκοτάδι.

Ετυμηγορία: Ψευδής

Αυτός ο μύθος προέρχεται πιθανότατα από ανθρώπους που παρατηρούσαν τις κινήσεις γατών τη νύχτα. Οι γάτες βλέπουν καλύτερα σε ημι-σκοτάδι από τους ανθρώπους, αλλά, δεν μπορούν να δουν σε απόλυτο σκοτάδι. Οι κόρες των ματιών τους ανοίγουν πιο πολύ, σε αμυδρό φως, σε σχέση με τις κόρες των ανθρώπων και έτσι είναι ικανές να δουν και κυνηγούν κατά την αυγή και το σούρουπο. Αλλά και πάλι, οι γάτες δεν μπορούν να δουν σε απόλυτο σκοτάδι.