Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Τα ανησυχητικά συμπτώματα στην υγεία των Budgies!

Τα ανησυχητικά συμπτώματα στην υγεία των Budgies!

Προσέχετε τα παπαγαλάκια σας σαν τα μάτια σας γιατί δύσκολα θα σας δείξουν ότι είναι άρρωστα κι όταν το κάνουν θα σημαίνει πως τα πράγματα είναι σοβαρά. Γι’αυτό είναι τόσο σημαντικό να παρατηρείτε τη συμπεριφορά τους καθημερινά για τυχόν αλλαγές!

Τα αγαπημένα μας παπαγαλάκια, τα γνωστά με την ονομασία Budgies, είναι από τη φύση τους πτηνά που με μεγάλη δυσκολία θα δείξουν πως είναι άρρωστα. Κι αυτό γιατί στο φυσικό τους περιβάλλον η συγκεκριμένη στάση αποτελεί μία μορφή άμυνας για να προστατεύονται από τα αρπακτικά. Αν όμως το παπαγαλάκι εκδηλώσει αλλαγή στη συμπεριφορά του και μία σειρά από συμπτώματα, σημαίνει πως η κατάσταση έχει ήδη επιδεινωθεί. 

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να το παρατηρείτε πολύ καλά και κάθε μέρα, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε εγκαίρως τις αλλαγές και να το πάτε στον κτηνίατρο. Θα σας αναφέρουμε όλα εκείνα τα συμπτώματα που συνδέονται με ασθένειες, για να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επέμβετε άμεσα πριν είναι πολύ αργά.



• Το παπαγαλάκι σας κοιμάται συνέχεια, μοιάζει να βρίσκεται σε λήθαργο και δεν έχει διάθεση για κούνια ή να φροντίσει τον εαυτό του όπως συνήθιζε.

 Η αναπνοή του δεν είναι φυσιολογική και τα μάτια του είναι πρησμένα και θαμπά. 

 Ο τρόπος που κοιμάται άλλαξε, κάθεται με τα δύο πόδια πάνω στο κλαδί του ενώ είναι γνωστό πως τα παπαγαλάκια κοιμούνται στο ένα πόδι κι έχει το κεφάλι του κάτω από τα φτερά.

 Αλλαγές στην ποσότητα, στο χρώμα και στην πυκνότητα των περιττωμάτων του. 

 Δεν έχει όρεξη για φαγητό και το βάρος δείχνει να έχει αλλάξει.

 Εμφανίζει ασυνήθιστη ανάπτυξη των φτερών ή ασυνήθιστη πτερόρροια.

 Πίνει περισσότερο νερό από την ποσότητα που συνήθιζε καθημερινά.



 Έχει βγάλει μαύρα αγκαθωτά φτερά στο κεφάλι, εκτός περιόδου πτερόρροιας.

 Δείχνει να μην έχει σωστό προσανατολισμό, σαν να είναι «χαμένο» και πέφτει από την κούρνια του. 

-Το κεφάλι είναι στραμμένο προς στην φτερούγα και τα μάτια του τα έχει μισάνοιχτα.

 Έχει εξογκώματα ή οιδήματα στο σώμα του, κάθεται καμπουριασμένα ή κάνει εμετό.

 Τα φτερά του είναι ακατάστατα και βρίσκεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο πάτο του κλουβιού του.

 Εμφανίζει αλλαγές στο τιτίβισμα του ή δεν βγάζει πια κανέναν από τους γνώριμους ήχους του.

 Δεν συναναστρέφεται πια με τα άλλα παπαγαλάκια στο κλουβί του και αναστατώνεται κάθε φορά που το πλησιάζετε ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν συνεργάσιμο και φιλικό με την παρουσία σας.

-Εμφανίζει αιμορραγία.

-Τα φτερά του προσώπου και του κεφαλιού του έχουν βλέννα ή υπολείμματα μασημένης τροφής.

 Η έξοδος του αυγού και της κουτσουλιάς, η λεγόμενη αμάρα, είναι μόνιμα λερωμένη.



Τα παραπάνω συμπτώματα είναι τα συνηθέστερα που εκδηλώνει ένα παπαγαλάκι όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη υγεία του. Εννοείται όμως ότι οποιαδήποτε επιπλέον αλλαγή εντοπίσετε στη συμπεριφορά του, θα πρέπει να σας προβληματίσει. 

Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη του με δεδομένο μάλιστα ότι τα μικρά πτηνά, όπως τα παπαγαλάκια, είναι ευπαθείς οργανισμοί και ευάλωτα σε ασθένειες ή μολύνσεις. Η παρατηρητικότητα σας επιβάλλεται να είναι σχολαστική για να μη βρεθείτε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις με ότι αυτό συνεπάγεται.