Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Περιποίηση του σκύλου το χειμώνα!

Περιποίηση του σκύλου το χειμώνα!

Τι ισχύει για την περιποίηση του αγαπημένου μας τετράποδου φίλου κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Αλλάζει κάτι στον καθαρισμό του μετά τη βόλτα και τι ισχύει για το χτένισμα; Πότε πρέπει να κουρεύουμε το σκυλάκι μας και ποια εποχή είναι η κατάλληλη για το σκοπό αυτό; Τελικά τα σκυλάκια κρυώνουν χωρίς ρουχαλάκι το χειμώνα και για πόσο μπορούν να φοράνε ένα ρούχο; Αυτά και πολλά ακόμη σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες σκύλων θα απαντήσουμε παρακάτω…
 
•    Η περιποίηση του σκύλου μας το χειμώνα είναι απαραίτητη όπως και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Πρέπει να χτενίζουμε το σκύλο μας κάθε μέρα για 10΄. Ορισμένες φυλές μάλιστα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη grooming το χειμώνα(χάσκι, σαμογιέντ, τσόου τσόου, μάλαμουτ, σπίτς, πομεράνιαν) και όλα τα διπλότριχα σκυλιά.
 
•    2 με 3 φορές το χρόνο είναι καλό να πηγαίνουμε το σκύλο μας σε κάποιον ειδικό για grooming για να βοηθήσει το ζωάκι μας και να αφαιρέσει το υπόστρωμα του τριχώματος του ώστε να μαδάει και λιγότερο κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μην ξεχνάμε ότι οι ειδικοί διαθέτουν και τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσουν το ζωάκι μας. Επειδή όμως και οι εποχές είναι δύσκολες μπορούμε να επισκεφθούμε μια φορά κάποιον ειδικό να μας δείξει το σωστό τρόπο για να χτενίζουμε το ζωάκι μας να προμηθευτούμε τις κατάλληλες χτένες και να το κάνουμε μόνοι μας σπίτι αρκεί να μην το ξεχνάμε!
 
•    Ένας σκύλος που έχει τζίβες, που έχει μπερδευτεί δηλαδή το τρίχωμα του και έχει κόμπους πρέπει να κουρευτεί ανεξάρτητα από την εποχή! Οι τζίβες κάνουν το σκύλο μας να πονάει και επιπλέον μπορεί να κρύβουν δερματικά προβλήματα που δε βλέπουμε καθώς το τρίχωμα τα καλύπτει.
 
•    Είναι λάθος να βάζουμε το σκύλο μας σε διαδικασία κουρέματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς λόγο, μόνο και μόνο για να μη μαδάει και λερώνονται τα χαλιά μας! Το τρίχωμα του είναι μόνωση και επιπλέον τον προστατεύει από τραυματισμούς, από γδάρσιμο σε κάποιο κλαδάκι που μπορεί να ακουμπήσει.
 
•    Δε χρειάζεται να κουρεύουμε το σκύλο μας ούτε το καλοκαίρι, αρκεί να διατηρούμε το τρίχωμα του σε καλή κατάσταση.
 
•    Ιδιαίτερα τα μικρόσωμα σκυλιά μπορεί όντως να κρυώνουν και να χρειαστεί να τους φορέσουμε κάποιο ρουχαλάκι. Όμως το ρουχαλάκι το φοράμε ΜΟΝΟ στη βόλτα για ΛΙΓΕΣ ώρες! Μετά το βγάζουμε για να αναπνεύσει το δέρμα του ζώου και να μην αποκτήσει δερματικά και χτενίζουμε το σκυλάκι μας! Δεν αφήνουμε το ρουχαλάκι στο ζώο μας για πολύ καιρό και δεν του το φοράμε όλη μέρα μέσα στο σπίτι για τον ίδιο λόγο! Πλένουμε ΤΑΚΤΙΚΑ το ρουχαλάκι!
 
•    Το πλύσιμο μετά τη βόλτα παραμένει το ίδιο! Με μαντιλάκια ειδικά για ζώα με νωπό πανάκι ή κάποιο άλλο ειδικό προϊόν. ΔΕΝ πλένουμε καθημερινά το σκυλάκι μας και ας είναι άσπρο, γιατί μπορεί να αλλάξει το ph του, να έχουμε ξηροδερμίες, να αλλάξει υφή το τρίχωμα του ή να αποκτήσει δερματικά!