Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Όσα δεν ξέρουμε για τις ξηρές τροφές

Όσα δεν ξέρουμε για τις ξηρές τροφές
Οι περισσότερες κοινές τροφές της αγοράς δεν έχουν κάτι να προσφέρουν στα ζώα και πολλές φορές ίσως είναι και επικίνδυνες για αυτά. Κάποια από τα συνηθισμένα προβλήματα στις τροφές είναι: 

Χαμηλής ποιότητας πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγειά του σκύλου. Οι ‘φτωχής’ προέλευσης πρωτεΐνες όπως π.χ. από Σόγια, Γλουτένη καλαμποκιού χρησιμοποιούνται κατά κόρων από πολλές εταιρείες παρασκευής ξηρών τροφών. Είναι γεγονός ότι τα σκυλιά χρειάζονται στη διατροφή τους κάποια ποσότητα σιτηρών, όχι όμως για αντικατάσταση του κρέατος όπως συχνά  βλέπουμε σε κάποιες τροφές.

Υποπροϊόντα
Όταν λέμε ‘υποπροϊόντα’ αναφερόμαστε σε άχρηστα σημεία του σώματος όπως λαιμός, αυτιά, μουσούδα, πόδια, πνεύμονες, σπλήνα, έντερα, κ.α. Κάποιοι ισχυρίζονται πως τα ζώα βρισκόμενα στην άγρια φύση τρώνε οποιαδήποτε μέρη του θηράματος τους ακόμα και αυτά που εμείς οι άνθρωποι χαρακτηρίζουμε ως ‘υποπροϊόντα’.  Ακόμα και αν αυτό ισχύει ένα ζώο στην αγρία φύση εκτός από αυτά τα ‘υποπροϊόντα’ τρέφετε και με αγνό ψαχνό κρέας του θηράματος του. Εάν το ζώο τρέφετε καθημερινά μόνο με αυτής της χαμηλής ποιότητας υποπροϊόντα και χωρίς τη συμπλήρωση ψαχνού κρέατος τότε τα προβλήματα υγειάς είναι φυσικό επακόλουθο.

Χημικά συντηρητικά
Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα συντηρητικά BHA, BHT, Εthoxyquin (Εθοξικουίν) κ.α. που συναντάμε σε πολλές τροφές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο συκώτι και άλλες ασθένειες. Να επισημάνουμε ότι το επιτρεπόμενο όριο είναι 0,01 %

Χρωστικές ουσίες
Οι χρωστικές ουσίες είναι χρώματα χημικής προελεύσεως που αναμειγνύονται με τα υπόλοιπα συστατικά της τροφής ώστε να βελτιωθεί η εξωτερική εικόνα του προϊόντος και να γίνει πιο ελκυστικό προς τον άνθρωπο.
Προσέλευση κρέατος
Η προσέλευση του κρέατος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας σε μια τροφή. Υπάρχουν τροφές οι οποίες παρότι δεν περιέχουν υποπροϊόντα αλλά κρέας, είναι από τα λεγόμενα κρέατα ‘4D’. Η κατηγορία αυτή κρεάτων είναι ότι χειρότερο και δεν θεωρείτε παράνομη!

Τι είναι το κρεας 4D:
•    Dead - Νεκρά ζώα
•    Dying – Ζώα ετοιμοθάνατα
•    Diseased – Άρρωστα ζώα
•    Disabled - Ζώα με ειδικές ανάγκες
Η ουσία ‘Πεντοβαρβιτάλη’ έχει εντοπισθεί σε τροφές και είναι ένα χημικό που χρησιμοποιείτε για την ευθανασία ζώων. Αυτό αποδεικνύει πως το κρέας που εμπεριέχετε στις συγκεκριμένες  τροφές είναι κρέας ‘4D’, δηλαδή προέρχεται από κάποιοι ζώο στο όποιο έγινε ευθανασία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγειάς.