Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Διατροφή Γάτας - Τι πρέπει να αποφεύγεται

Διατροφή Γάτας - Τι πρέπει να αποφεύγεται
Ορισμένες τροφές οι οποίες είναι βρώσιμες για τον άνθρωπο, ακόμα και για τους σκύλους, μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους για τις γάτες, λόγω της διαφορετικότητας του μεταβολισμού τους.
 Ορισμένες απ' αυτές τις τροφές μπορεί να προκαλέσουν μια απλή και ήπια αναστατώνει του πεπτικού συστήματος, ενώ άλλες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες πολύ συχνά οδηγούν στο θάνατο του ζώου. Προσπαθήσαμε και συγκεντρώσουμε μια πλήρη σειρά από τροφές οι οποίες δεν πρέπει να προσφέρονται (εκούσια ή ακούσια) στις γάτες. Αυτός ο κατάλογος, πιθανό να είναι ελλιπής, διότι δεν είναι δυνατόν να περιέχει όλες τις τροφές, που απαγορεύονται ή που πρέπει να αποφεύγονται. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και συμπλήρωσης ενός τέτοιου καταλόγου.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ :
1.- Αλκοολούχα ποτά, διότι μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, να επιφέρουν μια κωματόδη κατάσταση και συχνά το θάνατο του ζώου.
2.- Σοκολάτα, καφές, τσάι και άλλα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, θεοβρωμίνη, ή θεοφυλλίνη. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι τοξικά και να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.
3.-Σταφύλια και σταφίδες διότι περιέχουν μια άγνωστη τοξίνη, η οποία προκαλεί βλάβες στους νεφρούς. 7-10 ρόγες σταφυλιού είναι ικανές να επιφέρουν το θάνατο της γάτας σας.
4.- Ανθρώπινα συμπληρώματα βιταμινών που περιέχουν σίδηρο. Τα συμπληρώματα αυτά μπορούν να βλάψουν την επένδυση του πεπτικού συστήματος και είναι τοξικά για τα άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων του ήπατος και των νεφρών.
5.- Κρεμμύδια και σκόρδο (ωμά, μαγειρεμένα, ή σε μορφή σκόνης) τα οποία μπορεί να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και να αποτελέσουν βασική αιτία αναιμίας . Οι γάτες είναι πιο ευαίσθητες από τα σκυλιά. Βέβαια το σκόρδο είναι λιγότερο τοξικό από ότι τα κρεμμύδια.
6.- Όλα τα ζαχαρούχα τρόφιμα διότι μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία, σε πληθώρα οδοντικών προβληματών και ενδεχομένως, σε σακχαρώδη διαβήτη.
7.- Καπνός λόγω της νικοτίνης που περιέχει, επηρεάζει το πεπτικό και το νευρικό σύστημα. Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία, κατάρρευση, κώμα και θάνατο.
8.- Τα ωμά αυγά διότι περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται αβιδίνη. Η αβιδίνη μειώνει την απορρόφηση της βιοτίνης (βιταμίνης του συμπλέγματος Β) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του δέρματος και τριχώματος. Τα ωμά αυγά επίσης μπορεί να είναι αιτία προσβολής της γάτας από σαλμονέλα.
9.-Κόκαλα από ψάρια, πουλερικά, αρνί και γενικά κάθε είδος ζωικού κόκαλου. Τα κόκαλα είναι αιτία πρόκλησης στομαχικών ελκών, διάτρησης στομάχου και εντέρου αλλά και απόφραξης του εντερικού σωλήνα.
10.- Η διατροφή με ωμό ψάρι μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της θειομίνης, η οποία ευθύνεται για την απώλεια της όρεξης, εμφάνισης σπασμών και σε σοβαρές περιπτώσεις επιφέρει το θάνατο. Περισσότερο επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση εάν η γάτα διατρέφεται με ωμό ψάρι σε καθημερινή βάση.
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ :
1.- Παιδικές τροφές διότι μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ανεπάρκειες, αν τρέφονται τα ζώα σε μεγάλες ποσότητες και συχνά.
2.- Οι κονσέρβες τόνου (για ανθρώπινη κατανάλωση) μπορεί να προκαλέσουν στις γάτες υποσιτισμό και στερούνται ισορροπημένου επίπεδου βιταμινών και μετάλλων.
3.- Προϊόντα που περιέχουν λεμόνι διότι ενδέχεται να προκαλέσουν έμετο.
4.-Σκυλοτροφές. Σε περίπτωση τυχαίας η σποραδικής χρήσης, δεν θα προκαλέσουν κανένα πρόβλημα. Αν όμως τρέφεται η γάτα σας επανειλημμένα με σκυλοτροφές, τότε υπάρχει κίνδυνος υποσιτισμού και εμφάνιση ασθενειών που επηρεάζουν την καρδιά.
5.- Το λίπος και γενικά τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος προκαλούν παγκρεατίτιδα.
6.- Διατροφή με μεγάλες ποσότητες ήπατος προκαλεί τοξίκωση λόγω υπερβιταμίνωσης βιταμίνης Α, η οποία επηρεάζει τους μύες και τα οστά.
7.- Το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα καλό είναι να αποφεύγονται διότι οι γάτες δεν έχουν το ένζυμο της λακτάσης σε επαρκή ποσότητα και αυτό συνεπάγεται διάρροιες. Η λακτάση διασπά τη λακτόζη στο γάλα. Επιτρέπονται όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που δεν περιέχουν λακτόζη.
8.- Η πατάτα και ντομάτα περιέχουν οξαλικά άλατα, τα οποία επηρεάζουν το πεπτικό, νευρικό και το ουροποιητικό σύστημα.
9.- Το αλάτι αν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
10.- Ζύμη που περιέχει μαγιά είναι υπεύθυνη για την παραγωγή αερίου στο πεπτικό σύστημα, προκαλώντας πόνο και πιθανή ρήξη του στομάχου ή των εντέρων.