Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Αγαπάτε το κατοικίδιό σας αλλά όχι τα έξοδά του;

Αγαπάτε το κατοικίδιό σας αλλά όχι τα έξοδά του;
Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους, οι περισσότεροι από εμάς είναι απασχολημένοι προσπαθώντας να βρουν τρόπους έτσι ώστε να μειώσουν τα έξοδα τους στο ελάχιστο.

Αν έχετε κατοικίδια ζώα ή σκέφτεστε να πάρετε ένα σκυλί ή μία γάτα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα που αφορούν την ιδιοκτησία των κατοικίδιων ζώων, όπως οι εξής:

  • Υιοθετήστε αντί να αγοράσετε ένα ζωάκι.

  • Αγοράστε μεταχειρισμένο εξοπλισμό για το κατοικίδιο ζώο σας, όπως: ένα κλουβί, σπιτάκι ή κρεβάτι.

  • Φροντίστε μόνοι σας τον καλλωπισμό του ζώου σας αντί να πληρώσετε έναν επαγγελματία.

  • Φτιάξτε εσείς τα παιχνίδια του κατοικίδιου ζώου σας με πράγματι που έχετε στο σπίτι σας (παλιά υφάσματα, πλαστικά μπουκάλια, κ.α.).

  • Ανταλλάξτε καθήκοντα και υπηρεσίες με ένα φίλο σας που αγαπά ή έχει κι αυτός ένα κατοικίδιο ζώο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να φύγετε σε επαγγελματικό ταξίδι, αφήστε το σκύλο στο φίλος σας αντί να πληρώσετε ένα ξενοδοχείο ζώων ή ένα άτομο να το φροντίζει για όσο θα λείπετε.

Η εξοικονόμηση χρημάτων για το κατοικίδιο ζώο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περικόψετε τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας για ευεξία. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο μπορείτε να μάθετε να φροντίζετε για το ζώο σας, τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής θα έχει το κατοικίδιο ζώο.

Θέλω να σας προειδοποιήσω ότι οι παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων απαιτούν ένα άλλο είδος επένδυσης. Απαιτούν από εσάς να δαπανήσετε χρόνο και ενέργεια. Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλη εργασία που κάνετε, όσο περισσότερο ασχολείστε, τόσο το καλύτερο και τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να έχετε σωστά αποτελέσματα.

1. Ταΐστε το ζώο σας μια σπιτική τροφή.

Ένα διατροφικά ισορροπημένο και κατάλληλο είδος τροφής για ζώα γίνεται με τα συστατικά που έχετε στο σπίτι σας και δεν είναι καθόλου ακριβά. Η προετοιμασία τροφής για σκύλο ή γάτα θα γίνει στην κουζίνα σας, ακολουθώντας ποικίλες συνταγές που υπάρχουν σε βιβλία και internet. (Μπορείτε να βρείτε συνταγές για σκύλους στο άρθρο: Μαγειρέψτε για το σκύλο σας στην κατηγορία: Κατοικίδια και Ζωή.)

Η σπιτική τροφή έχει πολλά θαυμάσια οφέλη, όπως:

  • Δεν υπάρχουν ανθυγιεινά συστατικά, πρόσθετες ουσίες και συντηρητικά. 

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα λαχανικά και κρέας και μπορείτε να προσαρμόσετε τα συστατικά, για να ικανοποιήσετε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας.

  • Μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το κατοικίδιό σας θα έχει μια ισορροπημένη διατροφή που θα περιλαμβάνει ζωτικής σημασίας ωμέγα λιπαρά, οξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

  • Μπορείτε να αγοράσετε μεγάλες ποσότητες κρεάτων και λαχανικών να προετοιμάσετε τα γεύματα και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο ή την κατάψυξη για αρκετό καιρό.

2. Κάντε γυμναστική παρέα με το σκύλο σας

Για να μείνετε σε φόρμα και να κάψετε λίπος, ο σκύλος σας θα αποτελέσει τον κατάλληλο σύντροφο για άσκηση. Αν ο σκύλος σας είναι μια ράτσα με υψηλή απαίτηση άσκησης, μπορείτε εύκολα να επεκταθείτε από τις καθημερινές βόλτες σε οποιοδήποτε άσκηση γυμναστικής μπορεί να ωφελήσει και τους δυο σας και κοστίζει ελάχιστα. Δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το σκυλί σας είναι:

  • Τζόγκινγκ

  • Ποδηλασία

  • Πεζοπορία

  • Κολύμπι

  • Παιχνίδια με μπάλα 


3.Βουρτσίστε τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας καθημερινά

Η οδοντιατρική εργασία είναι μια από τις πιο δαπανηρές διαδικασίες που εκτελούνται στα κτηνιατρικά ιατρεία. Αν φροντίζεται καθημερινά τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας στο σπίτι και πηγαίνετε στον κτηνίατρο για μια ετήσια επαγγελματική εξέταση, μπορείτε να μειώσετε δραστικά την πιθανότητα η γάτα ή ο σκύλος σας να πρέπει να υποστεί μια επίπονη και ακριβή διαδικασία όπως η εξαγωγή δοντιού. Επιπλέον, η κακή στοματική κατάσταση συμβάλλει και σε άλλα προβλήματα και προκαλεί ασθένειες στην καρδιά, στους πνεύμονες και στα νεφρά , ασθένειες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του κατοικίδιου ζώου σας αλλά και στο πορτοφόλι σας. Το βούρτσισμα των δοντιών του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο έργο, αλλά όταν και οι δύο το συνηθίσετε, θα γίνει μια καθημερινή ρουτίνα που θα διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

4. Έλεγχος στο σπίτι

Ο έλεγχος που μπορεί να κάνετε σπίτι δεν θα πρέπει να πάρουν τη θέση των επισκέψεων στον κτηνίατρο (κατά προτίμηση θα πρέπει να πηγαίνετε στον κτηνίατρο δύο φορές το χρόνο), ωστόσο, διατηρώντας μια προσεκτική και συνολική κατάσταση του κατοικίδιου ζώου σας μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Τακτικές εξετάσεις ευεξίας θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι είναι φυσιολογικό, και τι όχι, για το κατοικίδιο ζώο σας.

Γνωρίζοντας το σώμα του σκύλου ή της γάτας σας εξοικειωθείτε με το πώς το κατοικίδιο ζώο σας φαίνεται κανονικά όταν είναι υγιές, πως αισθάνεται και μυρίζει γιατί με αυτό τον τρόπο θα πάρετε τη σωστή απόφαση σχετικά με το πότε θα πρέπει να δείτε έναν κτηνίατρο ή να πάτε το ζώο σας σε μια κλινική έκτακτης ανάγκης.
Κάντε μία έρευνα στους τοπικούς κτηνιάτρους για να βρείτε κάποια προσφορά σε ιατρικές εξετάσεις ή επίσκεψη. Επίσης, ρωτήστε αν ο δήμος σας έχει κτηνίατρο που μπορεί να κάνει τα εμβόλια του σκύλου σας χωρίς να πληρώσετε επίσκεψη ή μάθετε αν υπάρχουν άλλες υπηρεσίες ή φιλοζωικές οργανώσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα.

5. Χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές και φυσικό παρασιτοκτόνο.

Χημικά που χρησιμοποιούμε για ψύλλος, τσιμπούρια, κουνούπια και άλλους ελέγχου επιβλαβείς οργανισμούς δεν είναι μόνο ακριβά για το πορτοφόλι σας, αλλά και επικίνδυνα για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Μπορείτε να κάνετε ένα φυτικό εντομοαπωθητικό, προσθέτοντας μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια ορισμένα στο κολάρο του κατοικίδιου ζώο σας ή μπορείτε να αγοράσετε έλαιο από κέδρο που απομακρύνει τους ψύλλους. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρός σας θα σχετικά με τα αποτελεσματικά φυσικά προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρατήσετε τα κατοικίδια ζώα σας απαλλαγμένα από επιβλαβείς οργανισμούς με μικρό κόστος και κίνδυνο για την υγεία του.