Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Το καλοκαίρι είναι ο ιδανικός χρόνος για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδια μας και ειδικά έξω από το σπίτι. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε τα ζώα μας τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Διαβάστε τους 7 σημαντικότερους κινδύνους και πώς να προφυλάξετε τα ζώα σας.
  • Κίνδυνος νο.1:Θερμοπληξία
Δεν αφήνουμε ποτέ μα ποτέ το ζώο μας στο αυτοκίνητο, κάτω από τον ήλιο, με κλειστά παράθυρα. Ακόμα και 5 λεπτά να πεταχτούμε σ ένα μαγαζί, μπορεί να είναι μοιραία για το ζώο μας. Μέσα στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία είναι ακόμα υψηλότερη απ’ ότι έξω και αν το ζώο πάθει θερμοπληξία μπορεί να πεθάνει. Πέρνουμε λοιπόν το ζώο μαζί μας ή αφήνουμε ανοιχτή τη μηχανή και το air condition μόνο αν θα λείψουμε πολύ πολύ λίγο.
  • Κίνδυνος νο.2:Τζόκινγκ-Γυμναστική
Όπως ζεσταινόμαστε εμείς οι άνθρωποι το καλοκαίρι και αρχίζουμε να φοράμε ελαφρύτερα ρούχα όταν τρέχουμε, έτσι και ο σκύλος! Σκεφτείτε τη γούνα που έχει πάνω του! Μπορεί να μην σας δείχνουν ότι ενοχλούνται και θα συνεχίσουν να τρέχουν μαζί σας, όμως ο κίνδυνος για την καρδιά τους είναι μεγάλος, καθώς κάνουν υπερπροσπάθεια. Φροντίστε λοιπόν να τρέχετε αργά το απόγευμα εφόσον πέσει ο ήλιος ή νωρίς το πρωϊ, που δεν έχει ζέστη. Επίσης, μην αφήνετε το σκύλο σας να μπαίνει βαθιά σε χωράφια με ξερά χόρτα. Μπορεί να μπουν στα μάτια του ή στις πατούσες του ξερά κομματάκια που προκαλούν πολύ πόνο και μόλυνση.
  • Κίνδυνος νο.3:Το σπίτι του σκύλου
Πού κοιμάται ο σκύλος σας?
Αν τον έχετε στον κήπο θα πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται σε σκιερό μέρος. Όχι απλά να έχει σπιτάκι, αλλά το σπιτάκι να είναι κάτω από δέντρο ή υπόστεγο με επαρκή σκιά σε ακτίνα 4-5 μέτρων. Επίσης, θα πρέπει να έχει άφθονο νερό, στη σκιά για να μην βράζει.
Μην αφήνετε το ζώο σας στο μπαλκόνι όσο εσείς λείπετε.
  • Κίνδυνος νο.4:Θάλασσα
Δεν αγαπούν όλα τα σκυλιά τη θάλασσα! Μην πιέζετε το σκυλί σας να μπει στο νερό αν δεν το θέλει. Μην τραβάτε το σκύλο σας μέσα στο νερό με το λουρί του.Βγάλτε το λουρί της βόλτας όταν είστε μες το νερό για να μην μπλεχτεί και πνιγεί. Στη στεριά, φροντίστε να έχει ένα σκιερό μέρος ο σκύλος για να ξεκουραστεί, είτε κάτω από την ξαπλωστρα σας είτε κάτω από ομπρέλα.
Προσοχή στην άμμο, μπορεί να κρύβει ψύλλους ή άλλα παράσιτα. Εχετε μια παλιά πετσέτα που να μπορεί να ξαπλώνει ο σκύλος σας.
Μην ξεχνάτε να έχετε ένα μπουκάλι νερό και ένα μπωλ για το σκύλο.
  • Κίνδυνος νο.5:Αντιψυκτικά
Πολλά ζώα μπορεί να γλύψουν αντιψυκτικό υγρό που τρέχει από air condition,αυτοκίνητα ή ψυγεία. Τους τραβά η γλυκιά μυρωδιά του. Μπορεί όμως να τα οδηγήσει σε θάνατο καθώς είναι τοξικό. Ελέγχετε τακτικά τα καλώδια των παραπάνω μηχανών και αν υποψιαστείτε δηλητηρίαση μεταφέρετε άμεσα το ζώο σε κτηνίατρο.
  • Κίνδυνος νο.6:Ταξίδι
Αν ταξιδέψετε για διακοπές το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να βρείτε είναι τηλέφωνα κτηνιάτρων, για παν ενδεχόμενο, στο μέρος όπου θα μείνετε.
Για πρόληψη απώλειας:
Βάλτε ταυτότητα στο κολλάρο του ζώου σας (εκτός από το microchip).
Φροντίστε το κολλάρο και το λουρί του ζώου να είναι καλά κουμπωμένα και να μην είναι φθαρμένα.
Φροντίστε το κλουβί της γάτας να είναι καθαρό και η πόρτα να κλείνει καλά, να μην έχει προβλήματα.
Με αυτοκίνητο: Μην έχετε τελείως ανοιχτά τα παράθυρα καθώς το ζώο μπορεί να πηδήξει έξω. Φροντίστε να είναι δεμένο με ειδική ζώνη ή σε κλουβί ή στον πίσω χώρο του οχήματος. Κάνετε συχνές στάσεις και κατεβάστε το ζώο πάντα με λουρί.
Με αεροπλάνο: Φροντίστε το κλουβί του να είναι άνετο, να κλείνει καλά και να έχει πάνω γραμμένα όλα τα στοιχεία σας. Δώστε ηρεμιστικό μόνο κατόπιν κτηνιατρικής συμβουλής.
Με πλοίο: Μην αφήνετε το ζώο ελεύθερο στο κατάστρωμα και μην πλησιάζετε στα κάγκελα. Φροντίστε να έχετε μαζί σας σακουλάκι για ακαθαρσίες.
  • Κίνδυνος νο. 7: Έντομα
Καθώς το καλοκαίρι ξυπνούν όλα τα έρποντα και ιπτάμενα έντομα που κοιμόντουσαν το χειμώνα, φροντίστε να κάντε μια καλή απολύμανση στο σπίτι σας. Κρατήστε το ζώο μακριά από το φάρμακο για 24 ώρες.
Σε περίπτωση που το ζώο σας πρηστεί κάπου, μπορεί να σημαίνει τσίμπημα από μέλισσα ή σαρανταποδαρούσα. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας για να σας προτείνει κάποιο αντιφλεγμονώδες (πχ medrol).
Από Μαϊο ως Οκτώβριο, ξυπνάνε οι σκνίπες του καλαζάρ. Ψεκάστε το σκύλο σας κάθε βράδυ με ειδικό sprey πρόληψης και κρατήστε τον σε όσο γίνεται προφυλαγμένο μέρος. Κάντε του εξετάσεις αίματος κάθε 6 μήνες για να εντοπίσετε τυχόν μόλυνση.
Μην ξεχνάτε την αποπαρασίτωση για τσιμπούρια και ψύλλους κάθε 3 μήνες με ειδικό sprey ή κολλάρο για να αποφύγετε την ερλιχίωση.
Τέλος, θυμηθείτε τα αδέσποτα που υποφέρουν στους δρόμους. Βάλτε ένα μπωλ με φρέσκο νερό έξω από το σπίτι σας, σε σκιερό μέρος.